ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Hertie: Η μεγάλη γερμανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων δηλώνει αδυναμία πληρωμών και κηρύσσει πτώχευση

Η γερμανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Hertie, στην οποία απασχολούνται 4.100 άτομα και διαθέτει 73 πολυκαταστήματα σε όλη την έκταση της Γερμανίας, δήλωσε πτώχευση, όπως πιστοποίησε το πρωτοδικείο του Essen. Η επιχείρηση αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες επιδεινώθηκαν και από τα οικονομικά προβλήματα της κύριας ιδιοκτήτριας, της βρετανικής εταιρείας Dawnay Day.

 

Η επενδυτική εταιρεία Dawnay Day και η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Hilco είχαν από κοινού εξαγοράσει τα μετρίου μεγέθους πολυκαταστήματα Hertie το 2005 από τον τότε όμιλο KarstadtQuelle (σήμερα Arcandor) έναντι 500 εκ. € συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων ιδιοκτησίας τους.

 

         

 

Η Hertie κατέγραφε σταθερά ζημίες, οι οποίες το τρέχον έτος φαίνεται να πλησιάζουν τα 30 εκ. €. Οι επενδυτές είχαν μέχρι σήμερα καλύψει τις ζημίες μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η ίδια η Dawnay Day αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, οφειλόμενα στην πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση.

 

Για τη συνέχιση της λειτουργίας των Hertie θα απαιτείτο δανεισμός, σύμφωνα με τους χρηματοοικονομικούς κύκλους, κάτι που ήδη ερευνάται από τους ιδιοκτήτες. Μία δυνατότητα θα ήταν η εξασφάλιση των απαιτουμένων δανείων από το δημόσιο, κάτι όμως που δεν επιβεβαίωσε το Υπουργείο Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Σύμφωνα με το ίδιο, υφίστανται συζητήσεις από αρκετό καιρό τώρα, με στόχο την πιθανότητα εύρεσης μίας αποδεκτής λύσης.

 

Μία δεύτερη δυνατότητα θα ήταν ενδεχομένως η πώληση των ακινήτων ή ίσως η εξασφάλιση των απαιτουμένων δανείων μέσω εγγραφής υποθηκών στα ακίνητα, τα οποία όμως ανήκουν σε μία ξεχωριστή εταιρεία του ομίλου. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη συμφωνία αυτής της ξεχωριστής εταιρείας, ένα θέμα όμως με το οποίο δεν φαίνεται να συμφωνεί η Dawnay Day, λόγω των δικών της προβλημάτων.

 

Ήδη στις αρχές του μήνα κήρυξε πτώχευση και η αλυσίδα ένδυσης Wehmeyer, η οποία επίσης ανήκε στην πρώην KarstadtQuelle και απασχολούσε 1.000 άτομα. Η επιχείρηση με έδρα το Aachen και 38 καταστήματα σε 4 γερμανικά κρατίδια είχε επίσης πουληθεί το 2005 σε κάποια επενδυτική εταιρεία.

 

Όπως φαίνεται, η χρηματοοικονομική κρίση στην οποία ευρίσκεται σχεδόν το σύνολο των χωρών του πλανήτη θα έχει αρκετά «παράπλευρα» επακόλουθα, τα οποία μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται.

 

Β. Βιλιάρδος

 

Βλ. άρθρο μας

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.