Η μπύρα Fix αποτελεί ένα ιστορικό, παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με το οποίο μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Το πρώτο εργοστάσιο μπύρας δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Φιξ στο Κολωνάκι το 1864. Το 1893 ο διάδοχός του Κάρολος Ιωάννου Φιξ μετέφερε το εργοστάσιο στην Λεωφόρο Συγγρού. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, ιδίως μεταπολεμικά, η Fix διαδόθηκε τόσο πολύ ώστε αποτελούσε το συνώνυμο της μπύρας στη χώρα μας.
Αλίκη Βουγιουκλάκη και Αλέκος Αλεξανδράκης παρέα με μπύρα Φιξ
Το 1950, ο Κάρολος Φιξ (ο νεότερος) ανέλαβε την διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης η οποία εξελίχτηκε σε πραγματική «αυτοκρατορία» με την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε κρασί (Ρετσίνα Πλάκα) και διάφορα αναψυκτικά μεταξύ των οποίων και ένα που θύμιζε κόκα-κόλα (ταμ-ταμ).
Η ανάμειξη του ονόματος της οικογένειας σε πολιτικές διαμάχες την δεκαετία του 1960 σε συνδυασμό με την μονοπωλιακή κατάσταση που διαμορφώθηκε στην αγορά, δημιούργησαν αντιδράσεις αλλά και προϋποθέσεις «εισόδου» νέων προϊόντων -τόσο σε επίπεδο καταναλωτών, όσο και σε επίπεδο χονδρεμπόρων.
Έτσι, η μπύρα «Αmstel», με την καθοδήγηση ενός από τους πιο ικανούς managers που βρέθηκαν στο τιμόνι ελληνικών επιχειρήσεων (Μηνάς Τάνες) άρχισε σταδιακά να υποκαθιστά το μονοπώλιο της μπύρας Fix, ενώ η «Ρετσίνα Κουρτάκη», με την δυναμική του συνδυασμού παλιάς και νέας γενιάς της οικογένειας (Δημήτρης και Βασίλης Κουρτάκης), να υποκαθιστά πλήρως την Ρετσίνα Πλάκα. Οι καταλυτικές επιπτώσεις των αλλαγών αυτών οδήγησαν στην κατάρρευση και στο κλείσιμο της εταιρίας Φιξ το 1982 με συσσωρεμένα χρέη 6 δις δραχμών.

Από το βιβλίο «Ποτέ πια» με γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου
που κυκλοφόρησε το 1965 από τις εκδόσεις Ταχυδρόμος
Κάπου μια δεκαετία αργότερα, όλα τα σήματα της παραδοσιακής ζυθοποιίας «κληρονόμησε» η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σαν κύριος πιστωτής της Φιξ. Η Εθνική Τράπεζα στα μέσα ακριβώς της δεκαετίας του 1990 (Ιούνιος 1995) πούλησε τα σήματα της μπύρας Fix στην Δ. Κουρτάκης ΑΕ έναντι ποσού 120 εκ. δραχμών πλέον 1,5% επί του τζίρου από την κυκλοφορία της μπύρας.
Στον δρόμο όμως της παραγωγής και του λανσαρίσματος της μπύρας Fix από τους νέους ιδιοκτήτες, προέκυψαν πολλά και σημαντικά προβλήματα: Τον Οκτώβριο του 1995 ένας Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας, ο Ανδρέας Πέτρου, κυκλοφόρησε στην Καναδική αγορά την μπύρα «Fix, την εθνική μπύρα της Ελλάδος», ο Ελληνοαμερικανός Άρης Ζήσης τον ίδιο χρόνο κατέθεσε το σήμα Fix 1864 Special στις αρμόδιες Αμερικανικές αρχές για λογαριασμό του, ενώ δύο χρόνια αργότερα ο Κάρολος Ιωάννου Φιξ κυκλοφόρησε την μπύρα Karolos I. Fix που συσκευάστηκε στην Ολλανδία με αποκλειστική διακίνηση μέσω της αλυσίδας των καταστημάτων «Μαρινόπουλος». (Οι οικογένειες Μαρινόπουλου και Φιξ έχουν και συγγενικό δεσμό - η κόρη του Καρόλου Ι. Φιξ είναι σύζυγος του Πάνου Δ. Μαρινόπουλου).
Οι υποθέσεις αυτές οδηγήθηκαν φυσικά στα δικαστήρια με ένα μαραθώνιο δικαστικό αγώνα που είχε από την μία πλευρά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Οινοβιομηχανία Κουρτάκη και από την άλλη πλευρά τους ποικιλώνυμος «διεκδικητές» του σήματος στους οποίους προστέθηκε και ο Κάρολος Αντωνίου Φιξ – πρώτος εξάδελφος του Κάρολου Ιωάννου Φιξ.
Μετά από την περιπετειώδη αυτή διαδρομή, η παραδοσιακή μπύρα Fix κυκλοφόρησε και πάλι στην Ελληνική αγορά από την εταιρία που ίδρυσε ο Βασίλης Κουρτάκης («Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ») στις 15 Ιουνίου 2000.
Η μπύρα Fix το έτος 2.000
Ο Βασίλης Κουρτάκης απέφυγε την δημιουργία εγκαταστάσεων ζυθοποιίας και ανέθεσε την παραγωγή της μπύρας Fix στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (φασόν). Η «λύση» αυτή που –όπως αποδείχτηκε- δεν ήταν και η καλύτερη, σε συνδυασμό με την αναιμική υποστήριξη του προϊόντος όχι μόνο διαφημιστικά αλλά και οργανωτικά με ένα αποτελεσματικό δίκτυο πωλήσεων και διανομής, είχαν σαν συνέπεια την αποτυχία της προσπάθειας.
Ενώ το ίδιο το προϊόν αποτελεί ένα αυθεντικό, παραδοσιακό διαμάντι με τεράστιες δυνατότητες (πρόσφατη έρευνα σε άτομα ηλικίας 25 έως 35 ετών κατέδειξε ότι το 87% των ερωτηθέντων ταυτίζει την λέξη "Fix" με την μπύρα), δεν κατέστη δυνατόν να τοποθετηθεί στην αγορά από σωρεία λαθών (μεταξύ των οποίων και ποιοτικά), τα οποία σε συνδυασμό με την μεγάλη δύναμη της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» που κατέχει πλέον συντριπτικό μερίδιο της ελληνικής αγοράς μπύρας, οδήγησαν το εγχείρημα και σε οικονομικό αδιέξοδο. Έτσι, η μεταβίβασή του κατέστη αναπόφευκτη.
Νέος ιδιοκτήτης των σημάτων της πολύπαθης μπύρας Fix είναι πλέον εταιρία συμφερόντων του Γιάννη Χήτου, με την εξαγορά, από τον Βασίλη Κουρτάκη, του συνόλου των μετοχών της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ».
Η μεταβίβαση της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ» (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ακόμα πληροφορίες) στοίχησε συνολικά 2,2 εκ. Ευρώ, ενώ η δημιουργία ζυθοποιείου και η τοποθέτηση της μπύρας Fix στην ελληνική αγορά αναμένεται να απορροφήσει σημαντικά ποσά – υπολογίζεται ότι η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 15 εκ. Ευρώ.
Με δεδομένη την πρόθεση της νέας εταιρίας που απέκτησε τα σήματα της Fix να έχει τον απόλυτο έλεγχο της παραγωγής, σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό δίκτυο διανομής, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι η «επιστροφή στην παράδοση» με την ελληνική μπύρα Fix δεν είναι πολύ μακριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στέλεχος της "ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ", σε σχετική συζήτηση που είχαμε μαζί του, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της μπύρας Fix στην Ελληνική αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα περίπου χρόνο (Μάιος 2008) ο Γιάννης Χήτος, ένας εκ των ιδιοκτητών και Πρόεδρος Δ.Σ της «Χήτος ΑΒΕΕ»* έκανε το πρώτο βήμα στον χώρο της Ζυθοποιίας εξαγοράζοντας το πλειοψηφικό μερίδιο (51%) της εταιρείας «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε.» (μπύρα Genesis της οικογένειας Γκρέκη) έναντι ποσού 4,5 εκ. Ευρώ.
Σε μια εποχή που ο Έλληνας καταναλωτής επιζητά ολοένα και περισσότερο τα παραδοσιακά προϊόντα της πατρίδας του (μετά και την πώληση της μπύρας «Μύθος» στην Αγγλική Scottish & Newcastle το 2006), η σωστή και συγκροτημένη επανεμφάνιση της ελληνικής, παραδοσιακής μπύρας Fix αναμένεται να «ταράξει» τα σχετικά ήρεμα νερά της ελληνικής αγοράς μπύρας, ενώ δεν πρέπει να θεωρείται απίθανη η επανεμφάνιση του θρυλικού σλόγκαν Μπύρα Φιξ, Κάνει Καλό!
Τα προϊόντα εμφιαλωμένου νερού της «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ»
*Λίγα λόγια για την "ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ":
Η «Χήτος ΑΒΕΕ» με έδρα τα Ιωάννινα, ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1955 με την παραγωγή αναψυκτικών. Το 1988 άρχισε την εμφιάλωση νερού από τα Ζαγοροχώρια (νερό «Ζαγόρι») σημειώνοντας ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία όχι μόνο στην Ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
Την τριετία 2005-2007 παρουσίασε αλματώδη ανάπτυξη με κύκλο εργασιών από 27 εκ. Ευρώ το 2005, σε 32,2 εκ. Ευρώ το 2006 και 40,8 εκ. Ευρώ το 2007 (+55,6% μέσα σε μια τριετία), ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα της εταιρίας την ίδια χρονική περίοδο διαμορφώθηκαν σε 3,3 εκ, 5,1 εκ. και 5,7 εκ. αντίστοιχα. Οι ίδιοι, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρίας διατηρήθηκαν και το 2008 (Κύκλος εργασιών 45,5 εκ. Ευρώ, καθαρά κέρδη 5,7 εκ. Ευρώ).
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Χήτος ΑΒΕΕ» συμμετέχουν 5 μέλη της οικογένειας: Ιωάννης (Πρόεδρος ΔΣ), Κωνσταντίνος (Εντεταλμένος Σύμβουλος), Αλκιβιάδης (Διευθύνων Σύμβουλος), Βασίλειος και Νικόλαος (Αντιπρόεδροι ΔΣ).
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2009
Λεωνίδας Κουμάκης * - kb@kbanalysis.com

Update 1 – Φεβρουάριος 2010
Την πρώτη ημέρα του 2010, λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει και πάλι στην ελληνική αγορά η ιστορική Μπύρα FIX Hellas, η εταιρία «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες ΑΕ» μετονομάστηκε σε «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ».
Υπενθυμίζεται ότι η «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» Α.Ε. ιδρύθηκε το 2005 από τους Ηλία και Γιώργο Γκρέκη, ενώ τρία χρόνια μετά (2008) η πλειοψηφία των μετοχών (51%) εξαγοράστηκε από τον Γιάννη Χήτο, ένα εκ των ιδιοκτητών και πρόεδρο ΔΣ της «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ».
Στις αρχές του 2009 η «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» Α.Ε. απορρόφησε την «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» που είχε ιδρύσει το 2000 ο Βασίλης Κουρτάκης. Δέκα ακριβώς χρόνια αργότερα (2010) η νέα πλέον «Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ» (με την ίδια μετοχική σύνθεση που είχε από το 2008 και η ΑΕ «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες»), έχει πλέον στην διάθεσή της εκτός από τα προϊόντα που είχε η ΑΕ «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» και όλα τα σήματα της πιο ιστορικής ελληνικής μπύρας: Της μπύρας Φιξ.
Η δημιουργία ουσιαστικά νέου ζυθοποιείου με την μεγάλη επένδυση επέκτασης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών της (τέως) ΑΕ «Ελληνικές Μικροζυθοποιίες» που είχε προαναγγελθεί από τις αρχές του 2009, ολοκληρώνεται μέσα στα χρονικά περιθώρια που καθορίστηκαν καθώς και μέσα στα όρια του σχετικού προϋπολογισμού (της τάξεως των 16 εκατ. Ευρώ). Η επένδυση έγινε στην Ριστώνα Βοιωτίας και θα αξιοποιήσει τα πλούσια υπόγεια νερά της περιοχής που εντάσσονται γεωγραφικά στη λεκάνη της λίμνης Υλίκης.
Έτσι, δεν απομένει πλέον η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά, την άνοιξη του 2010, της νέας FIX Hellas σε συσκευασία γυάλινης (επιστρεφόμενης) φιάλης, σε αλουμινένια κουτιά καθώς και σε βαρέλια χωρητικότητας των 30 λίτρων.
Είναι βέβαιο πως οι νέοι Έλληνες καταναλωτές θα θελήσουν να δοκιμάσουν την μπύρα που καθιέρωσαν στην ελληνική αγορά οι πατεράδες, οι παππούδες αλλά και παλαιότεροι πρόγονοι τους – φυσικά δεν συζητάμε καθόλου για όσους καταναλωτές της ιστορικής μπύρας βρίσκονται σήμερα εν ζωή. Άλλωστε στις μέρες μας η ελληνική αγορά είναι πλημμυρισμένη από μπύρες κάθε μορφής και κατηγορίας που έχουν ξένα σήματα ή ανήκουν σε ξένες εταιρίες – με την εξαίρεση της μπύρας Βεργίνα που παράγεται στην Θράκη μας από την «Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ΑΕ» καθώς και την επερχόμενη, ιστορική FIX Hellas.
Είναι συνεπώς απόλυτα λογικό να αναμένεται μια ουσιαστική υποστήριξη των Ελλήνων καταναλωτών (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) για τις φιλότιμες αυτές προσπάθειες. Ίδωμεν….
Φεβρουάριος, 2010 - Λ.Κ.*
Διαβάστε το άρθρο μας (Απρίλιος 2010):
Fix Hellas: Επί τέλους, έφθασε και πάλι στο τραπέζι μας!
Διευκρίνηση: Όλες ανεξαιρέτως οι παρουσιάσεις Ελληνικών προϊόντων και Ελληνικών εταιριών που έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί στην (κοινή) ιστοσελίδα www.casss.gr / www.x-hellenica.gr , επιλέχτηκαν από εμάς στα πλαίσια της εκστρατείας «Αγοράζουμε Ελληνικά» και παρουσιάστηκαν χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.

ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
Σοκολάτα ΙΟΝ , Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ,
Μπύρα FIX Hellas , Μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ ,
M E T A X A , Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα ,
Ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ - ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ , Τσίπουρο ΤΣΙΛΙΛΗ ,
Τυρί ΔΩΔΩΝΗ , Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ , Γιαούρτι ΦΑΓΕ ,
Βαλσαμικό ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,
Νερό ΒΙΚΟΣ , Μπαχαρικά ΗΛΙΟΣ ,
Αναψυκτικά ΛΟΥΞ , Αναψυκτικά Coca-Coca ,
Ελαιόλαδο TERRA CRETA, Ελαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ ,
Κρασιά ΙΝΟ , Βιδιανό ΑΛΕΞΑΚΗ, Κρασιά ΣΑΜΟΥ ,
Κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ , Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ ,
Κτήματα ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ , Αμπελουργική ΣΩΚΟΣ , Κτήμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ,
Στρώματα DIMSTEL , Σαπούνι ΣΠΟΡΑΔΕΣ , Cavino ,
Παξιμάδια ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ / ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ ΜΗΛΟΣ ,
Εργαστήρι Τροφίμων ΤΑΚΕ , Φάρμα Μητσόπουλου , Αλλαντικά Παντέρη,
Μπύρα VOLKAN,
******
ΔΙΑΒΑΣΤΕ / ΔΙΑΔΩΣΤΕ

Κάντε κλικ εδώ
Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία
 |
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). |