ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Σωστός πολιτικός σε λάθος εποχή: Δεν μπορεί κανείς να τα έχει καλά με όλους, εάν θέλει να διατηρεί τη σοβαρότητα του

Παρακάτω, αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα, τα οποία αναδημοσίευσε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», από τους Financial Times και την Wall Street Journal. Και τα δύο αυτά άρθρα συμφωνούν σχετικά αρκετά με την άποψη μας, η οποία διατυπώθηκε στο άρθρο «Πρώτος Παγκόσμιος Οικονομικός Πόλεμος» που αναρτήσαμε σε τρείς συνέχειες.

 

Επίσης συμφωνούν με το ότι δεν μπορεί κανείς να τα έχει καλά με όλους, εάν θέλει να διατηρεί τη σοβαρότητα του. Είναι αναμφίβολα δηλαδή υποχρεωμένος να κάνει επιλογές, καθώς επίσης να παραμένει μέσα στα πλαίσια του εφικτού. «Ο σωστός πωλητής», λέγεται, «..είναι αυτός που, όταν τελειώνει την επίσκεψη του και φεύγει, ο πελάτης του δεν νοιώθει εξαπατημένος».

 

Δηλαδή αυτός που δεν πείθει απλά με τη γοητεία του (η οποία διαρκεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα), αλλά προτείνει λύσεις που εξασφαλίζουν τόσο το συμφέρον της εταιρίας του, όσο και το συμφέρον του πελάτη (Win-Win κατά τους Αμερικανούς). Όταν δεν το επιτυγχάνει και η γοητεία του ξεθωριάζει, είτε η πώληση ακυρώνεται, είτε καθυστερεί υπερβολικά η πληρωμή της διογκώνοντας τις πιστώσεις, είτε απαιτούνται «πιστωτικά» από όλους τους πελάτες του.  

 

Βέβαια, θεωρούμε τη δυστυχή έκφραση του αμερικανικού περιοδικού που ακολουθεί όχι σατυρική, όπως ισχυρίζεται ότι είναι, αλλά εξαιρετικά άσχημη, παρά το ότι ενισχύει την άποψη πως θα ήταν πολύ δύσκολη (αν όχι ανέφικτη) η εκλογή του χαρισματικού κ. Obama, κάτω από διαφορετικές συνθήκες (χρηματοπιστωτική «λεηλασία» της Ευρώπης και άλλων χωρών).   

 

Θεωρούμε λοιπόν σκόπιμο να αναφέρουμε αυτούσια τα άρθρα, για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας:

 

Σωστός πολιτικός σε λάθος εποχή;

 

Κι έτσι, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα επισκέφθηκε την Ευρώπη. Στο Λονδίνο, έσωσε την παγκόσμια οικονομία. Στο Στρασβούργο, γιάτρεψε το ΝΑΤΟ. Στην Πράγα, απάλλαξε τον κόσμο από τα πυρηνικά όπλα. Στην Άγκυρα, συμφιλίωσε το Ισλάμ με τη Δύση. Και την έβδομη ημέρα, επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του και εξαφανίστηκε μέσα σε ένα συννεφιασμένο ουρανό. «Όλα αυτά ήταν ένα όνειρο; Πολύ πιθανόν», απαντά ο αρθρογράφος των FT.

 

Από πολλές απόψεις, η πρώτη περιοδεία του Ομπάμα στην Ευρώπη ήταν πράγματι ένας θρίαμβος. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος ήταν συγκροτημένος, φιλόδοξος και γοητευτικός. Το προσωπικό του στυλ έχει μια ιδέα από αυτοκράτορα και μια ιδέα από ροκ σταρ. Είναι όμως πασπαλισμένο με σεμνότητα, κάτι που δεν διακρίνει κανένα από τα δύο επαγγέλματα.

 

Πόσο έχουν σχέση όλα αυτά με την ουσία; Όχι μεγάλη. Κι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την κατάσταση που κληρονόμησε ο νέος πρόεδρος και λιγότερο με τις όποιες προσωπικές του αδυναμίες.

 

Το χάσμα ανάμεσα στη φιλοδοξία και την πραγματικότητα ήταν φανερό σε κάθε στάδιο της ευρωπαϊκής οδύσσειας του Ομπάμα. Το αποτέλεσμα της συνόδου G20 έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τις αγορές (σσ. Ήδη ξεθώριασε ο ενθουσιασμός, κατά την άποψη των αγορών). Αλλά η διακήρυξη που εκδόθηκε πρέπει να αντιμετωπιστεί με επιφύλαξη, καθώς δεν ασχολείται πραγματικά με την κρίση του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών. Επιπλέον, η ιστορία διδάσκει ότι τα αποτελέσματα τέτοιων μεγάλων παγκόσμιων συνόδων πολύ συχνά αγνοούνται. Οι ίδιοι ηγέτες, στην πρώτη σύνοδο της G20 που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ουάσινγκτον, είχαν υποσχεθεί να πατάξουν τον προστατευτισμό. Κι από τότε, οι περισσότερες χώρες έχουν καταφύγει σε προστατευτικά μέτρα.

 

Ελάχιστα έγιναν επίσης και με τη δέσμευση που ανέλαβαν πριν από τρία χρόνια οι ηγέτες της G8 να αυξήσουν την αναπτυξιακή βοήθεια. Τα ανακοινωθέντα των παγκοσμίων συνόδων δεν έχουν νομική ισχύ. Ούτε φέρνουν πολιτικά αποτελέσματα.

 

Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν όλοι μαζί κάπου 5.000 στρατιώτες για το Αφγανιστάν. Αλλά οι 3.000 από αυτούς θα σταλούν εκεί μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να παράσχουν ασφάλεια στη διάρκεια των εκλογών, που θα διεξαχθούν τον Αύγουστο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, στέλνουν επιπλέον 21.000 στρατιώτες για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν αποτελεί όλο και περισσότερο υπόθεση των Αμερικανών.

 

Ο Ομπάμα δεν ήθελε να αναφερθεί σε αυτό το σημείο στην ομιλία που εκφώνησε στο τέλος της συνόδου. Η στρατηγική του για το ΝΑΤΟ, όπως και για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, είναι να ανακηρύσσει τη νίκη του και να προχωρά. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε καλύτερη θέση μετά την τελευταία σύνοδο.

 

Η ομιλία του αμερικανού προέδρου στην Πράγα αναβίωσε το όραμα ενός κόσμου απαλλαγμένου από πυρηνικά όπλα*. Την ίδια ώρα γινόταν η πυραυλική δομική από τη Βόρεια Κορέα, ένα γεγονός που ταυτόχρονα ανέδειξε και υπονόμευσε τα μηνύματα που ήθελε να στείλει ο Ομπάμα. Το ίδιο μπορεί να παρατηρήσει κανείς και για το τουρκικό μέρος της περιοδείας του. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Ομπάμα αναφέρεται στη μεγάλη ομιλία που θα απευθύνει προς τον ισλαμικό κόσμο. Η ομιλία του Ομπάμα στο τουρκικό κοινοβούλιο περιλάμβανε όμως μια μικρή αναφορά στο Ισλάμ και τη Δύση. Οι περισσότερες παρατηρήσεις του αναφέρονταν ευθέως στους ίδιους τους Τούρκους, καθώς ο πρόεδρος προσπαθεί να αποκαταστήσει μια σχέση που δεν βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο.

 

Όταν ο Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία, το σατιρικό περιοδικό «The Onion» κυκλοφόρησε με τίτλο: «Έδωσαν σε μαύρο τη χειρότερη δουλειά στον κόσμο». Παρατηρώντας την ευρωπαϊκή περιοδεία του Ομπάμα, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι το περιοδικό είχε δίκιο.

 

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική καταστροφή στη χώρα του, ένα αδιέξοδο στο Αφγανιστάν, απρόβλεπτους αντιπάλους και απρόθυμους συμμάχους. Ο Ομπάμα έχει αποδείξει ότι είναι ένας χαρισματικός και ευφυής πολιτικός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετύχει. Ίσως να είναι ο σωστός πολιτικός σε λάθος εποχή.

 

Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η εκτός πραγματικότητας περιοδεία του Ομπάμα

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να στραφεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας να αναλάβει δράση μετά την εκτόξευση πυραύλου το Σαββατοκύριακο από τη Β. Κορέα. Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί όσον αφορά στα θέματα της προεδρικής ατζέντας κατά τη διάρκεια της «εκτός πραγματικότητας» περιοδείας του κ. Ομπάμα στην Ευρώπη.

 

Ποιος ήταν ο σκοπός της εκτόξευσης του πυραύλου; Σίγουρα όχι να επιδείξει η Β. Κορέα την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας της. Η πραγματική δοκιμή ήταν για τη θέση του κ. Κιμ στη διεθνή κοινότητα.

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έως τώρα έχει αποτύχει να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα, γεγονός που δεν εκπλήσσει κανένα. Όμως ούτε και κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο επιτεύχθηκε τίποτα.

 

Στο κρίσιμο ερώτημα για το Αφγανιστάν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αποστείλουν 5.000 επιπλέον στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους θα επιστρέψουν πίσω τον Αύγουστο μετά τις εκλογές στη χώρα, αποδεικνύοντας ότι οι λόγοι που επικαλούνταν στο παρελθόν για να μην παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη στις ΗΠΑ ήταν προσχηματικοί.

 

Κανείς Αμερικανός πρόεδρος δεν θα έπρεπε να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Αμερικής για χάρη ενός πολιτικού συμβολισμού. Αυτό είναι όμως ουσιαστικά που πρότεινε ο κ. Ομπάμα στην ομιλία του στην Πράγα, καλώντας τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια συνθήκη για τον έλεγχο των όπλων.

 

«Ως η μοναδική πυρηνική δύναμη που έχει χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, οι ΗΠΑ έχουν την ηθική υποχρέωση να λάβουν δράση», δήλωσε ο κ. Ομπάμα. Με τη δήλωσή του αυτή υπονοεί ότι για τις πυρηνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα από τη Β. Κορέα και το Ιράν, την ευθύνη έχουν οι παλιές αμαρτίες των ΗΠΑ. Αξίζει επίσης να σκεφτούμε τι σκοπό έχει ένας νέος γύρος ελέγχου των όπλων. Στο λόγο του ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι θα γίνει για παραδειγματισμό.

 

Για να είμαστε δίκαιοι δεν ήταν όλα λάθος στην περιοδεία του κ. Ομπάμα. Στη σύνοδο του G20, οι Ευρωπαίοι δεν έπεισαν τις ΗΠΑ να συνυπογράψουν για τη δημιουργία μιας παγκόσμια ρυθμιστικής υπηρεσίας και οι ΗΠΑ απέτυχαν να πείσουν τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν ακόμα περισσότερο για την ενίσχυση των οικονομικών πακέτων στήριξης.

 

Ο κ. Ομπάμα έτυχε επίσης πανηγυρικής υποδοχής από τους δημοσιογράφους. Οι συκοφάντες των Μ.Μ.Ε. ίσως να θεωρούν καθήκον τους να εργαστούν για την επιτυχία του κ. Ομπάμα. Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ και η παρέα του έχουν άλλη γνώμη. Στον πραγματικό κόσμο η δικιά τους είναι που μετράει.

 

Wall Street Journal

 

* Προφανώς, αφού στα συμβατικά όπλα οι Η.Π.Α. είναι πανίσχυρες, οπότε θα τα προτιμούσαν χωρίς καμία αμφιβολία (ΣΣ)

(08.04.09) 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ: 

 

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.