
Ο Δημήτρης Χατζημιχάλης από την δεκαετία του 1960, παράλληλα με την τότε εξαιρετικά επιτυχημένη επαγγελματική του ενασχόληση στον χώρο των ηλεκτρονικών συσκευών –και όχι μόνο, είχε ένα μεγάλο μεράκι για το κρασί. Πειραματιζόταν συνεχώς με το «δικό του» κρασί μετατρέποντας το μεράκι σε ένα εντυπωσιακό, γευστικά, αποτέλεσμα.
Το 1973 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα: Αγόρασε τα πρώτα 90 στρέμματα στην Κοιλάδα Αταλάντης, στην Οπουντία Λοκρίδα, αρχίζοντας μεθοδικά και με την ιδιαίτερη ευαισθησία που τον διακρίνει να «χτίζει» σταδιακά το «Κτήμα Χατζημιχάλη».
Σήμερα οι αμπελώνες του Κτήματος φτάνουν τα 2.200 στρέμματα σε μια τεράστια έκταση που απλώνεται από τα βουνά Καλλίδρομο και Κνημίδα στα βόρεια, το όρος Χλωμό στα νότια, τις απολήξεις του Παρνασσού στα ανατολικά και τον Ευβοϊκό Κόλπο στα δυτικά. Με πραγματικό σεβασμό στην φύση, το αμπέλι και τους καρπούς του, κάθε κρασί του «Κτήματος Χατζημιχάλη» εκφράζει το συγκεκριμένο αμπελοτόπι και την ποικιλία του σταφυλιού από την οποία προήλθε, μέσα στο οικοσύστημα της συγκεκριμένης περιοχής.
Το βασικό, φυσικό χαρακτηριστικό αυτού του οικοσυστήματος είναι τα δροσερά ρεύματα αέρα που δημιουργούνται από τον Παρνασσό προς τη θάλασσα και το αντίστροφο, χειμώνα-καλοκαίρι. Μέσα στο οικοσύστημα αυτό απλώνονται οι τέσσερις ενότητες με τα αμπελοτόπια του «Κτήματος Χατζημιχάλη»:
Τα Παλιά Αμπέλια, τα Κάτω Αμπέλια, τα Πάνω Αμπέλια, που ως τοπωνύμια και τόποι αμπελοκαλλιέργειας διατηρούνται εδώ και αιώνες, καθώς και τα Νέα Αμπέλια, αμπελοτόπια που δημιουργήθηκαν από το «Κτήμα Χατζημιχάλη». Κάθε μία από τις ενότητες αυτές διακρίνεται σε επιμέρους αμπελοτόπια και αυτά με τη σειρά τους σε διαφορετικά αμπελοτεμάχια, όπου καλλιεργούνται συστηματικά διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε σταδιακά ένα σύνθετο και μοναδικό αμπελοοινικό μωσαϊκό με βασικά κριτήρια το έδαφος, το υψόμετρο, την κλίση, τον προσανατολισμό, το μικροκλίμα, την ηλικία και την ποικιλία του αμπελιού. Η οινοποίηση γίνεται ξεχωριστά, ανά αμπελοτεμάχιο - κάθε ποικιλία συγκεντρώνεται από τα κλίματα σε διαφορετικό χρόνο, αφού συνεκτιμηθούν η ιδιαιτερότητα της ποικιλίας αλλά και οι ειδικές κλιματολογικές συνθήκες που καθορίζουν την ωριμότητά της. Στην συνέχεια γίνεται η οινοποίηση με την εφαρμογή του μοναδικού συνδυασμού της σύγχρονης τεχνολογίας με την παράδοση.
Τα κρασιά του Κτήματος προσφέρονται από τα διάφορα αμπελοτόπια είτε μεμονωμένα, είτε σε επιλεγμένους συνδυασμούς μεταξύ τους:
Η Σγάρνα, ή Κάτω αμπέλια, βγάζει Chardonnay, Sauvignon, Merlot, Cabernet και ο Ζυγός Cabernet Sauvignon, Chardonnay και Mαυρούδι.
Από τον Πάνω Ζυγό παράγεται ο ερυθρός Καπνίας και από τον Κάτω Ζυγό ο λευκός.
Στον Αη Γιώργη με τα ερείπια της μικρής παλιάς εκκλησίας, καλλιεργούνται Cabernet Sauvignon και Cabernet franc, Merlot, Chardonnay, Sauvignon και Μαλαγουζιά.
Στο Ντρίσμπεϊ υπάρχει Aglianico, Merlot, Cabernet Sauvignon και Cabernet franc, Syrah, Grenache και Mαυρούδι.
Στις Ράχες Γαλανού τα ομώνυμα κρασιά παράγονται από Cabernet, Sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Sauvignon Blanc και Semillon.
Στους πρόποδες βρίσκεται η Κρυόβρυση, με Mαλαγουζιά, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc και Merlot.
Η φροντίδα και το μεράκι του δημιουργού του «Κτήματος Χατζημιχάλη» ξεκινάει από το αμπέλι και φθάνει μέχρι και το σημείο διανομής (ράφι ή εστιατόριο) όπου ο επαγγελματίας που θα το παραδώσει στον τελικό καταναλωτή οφείλει τουλάχιστον σεβασμό στον κόπο του παραγωγού του.
Από τη γέννηση του πρώτου κρασιού του «Κτήματος Χατζημιχάλη» μέχρι και σήμερα, η πρώτη ύλη, οι συσκευασίες και το τελικό προϊόν περνούν αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους στο οινοποιείο του κτήματος. Πριν από μερικά χρόνια ο Δημήτρης Χατζημιχάλης ήταν ο πρώτος Έλληνας παραγωγός που πιστοποίησε τους ιδιόκτητους αμπελώνες του σύμφωνα με το πρωτόκολλο GLOBALG.A.P., για τη διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας των σταφυλιών. Παράλληλα, σε όλη τη διαδικασία παραγωγής εφαρμόστηκε το Σύστημα Διαχείρισης Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΛΟΤ 1416:2000).
Πρόσφατα, το «Κτήμα Χατζημιχάλη» κάνοντας ένα ακόμη βήμα μπροστά, προχώρησε στη λήψη πιστοποίησης κατά ISO 22000:2005, από τον ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης TUV HELLAS. Το ISO 22000:2005 συνδυάζει τις απαιτήσεις του ISO και του HACCP στους τομείς της παραγωγής, εμφιάλωσης και εμπορίας οίνων και συμπληρώνει το πρωτόκολλο GLOBALG.A.P. που πιστοποιεί την πρώτη ύλη.
Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους στους οποίους το «Κτήμα Χατζημιχάλη» οφείλει την εξαιρετική ποιότητα των κρασιών του την οποία "τιμούν" δεόντως οι φανατικοί του φίλοι στην Ελλάδα και σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού.
Λεωνίδας Κουμάκης
6 Ιουλίου 2009
kb@kbanalysis.com