ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Το σύστημα υγειονομικής ασφάλειας των τροφίμων της Γαλλίας

                              

 

 

Η Γαλλία, μια χώρα με μεγάλη γεωργική και γαστρονομική παράδοση, αποτελεί τον δεύτερο εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων της Ευρώπης και τον τρίτο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το επίτευγμα αυτό, αποτελεί ένα παράδειγμα για τον τρόπο αποτελεσματικής λειτουργίας ενός τεράστιου μηχανισμού που εγγυάται την ασφάλεια των τροφίμων.

 

Στις 25 Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα σε συνεργασία με την Sopexa, παρουσιάστηκε το σύστημα υγειονομικής ασφάλειας των γαλλικών τροφίμων και η  σχετική ιστοσελίδα του Οδηγού που εγκαινιάστηκε στην ελληνική γλώσσα (www.frenchfoodsafety.gr)

 

Η γαλλική οργάνωση για την ασφάλεια των τροφίμων είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σαφής, να περιλαμβάνει ακριβή καθήκοντα για όλους τους εμπλεκόμενους, να μην έχει κενά αποτελώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε μια  εθνική διαχείριση μέσα σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

Η οργάνωση αυτή παρέχει ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του καταναλωτή (μόνο στην Γαλλία 60 Εκατ. καταναλωτές) και περιλαμβάνει πρωταρχική ευθύνη των επιχειρήσεων του κλάδου αλλά και των αρμόδιων αρχών, την μεθοδική ανάλυση των κινδύνων και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ξεκινάει από το δίκρανο και φθάνει μέχρι το πιρούνι του καταναλωτή.

 

Στην πολιτική της υγειονομικής ασφάλειας των τροφίμων στη Γαλλία, σε Εθνικό επίπεδο, εμπλέκονται το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας (Γενική Διεύθυνση Τροφίμων), το Υπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών & Βιομηχανίας (Γενική Διεύθυνση για τον Ανταγωνισμό, την κατανάλωση και την καταστολή της νοθείας) και το Υπουργείο Υγείας και Αλληλεγγύης (Γενική Διεύθυνση Υγείας). Υπάρχουν επίσης το Γαλλικό Γραφείο Υγειονομικής Ασφάλειας των Τροφίμων με 12 εθνικά εργαστήρια αναφοράς και το Ινστιτούτο Υγειονομικής Επαγρύπνησης.  Στις 100 Γαλλικές Νομαρχίες υπάρχουν οι αντίστοιχες διευθύνσεις κτηνιατρικών υπηρεσιών, ανταγωνισμού, κατανάλωσης και καταστολής της νοθείας καθώς και υγειονομικών και κοινωνικών υποθέσεων που υποστηρίζονται από εθνικά και περιφερειακά εργαστήρια επιστημονικής πραγματογνωμοσύνης.

 

Η οργάνωση του μηχανισμού αυτού περιλαμβάνει σαφής αρμοδιότητες και για τον λόγο αυτό θεωρείται άκρως αποτελεσματική. Το Γαλλικό σύστημα υγειονομικής ασφάλειας των γαλλικών τροφίμων υπάρχει τώρα και στην Ελληνική γλώσσα στην σχετική ιστοσελίδα www.frenchfoodsafety.gr η οποία αποτελεί μια εξαιρετικά χρήσιμη πηγή πληροφοριών και για τις Ελληνικές υπηρεσίες και τους φορείς που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Franc Secula, Οικονομικός και Εμπορικός Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στην Αθήνα «Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές παραδόσεις στην μαγειρική, βασισμένες στο πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και διακρίνονται από τις άλλες χώρες για τις ιδιαίτερες γαστρονομικές τους αξίες που επικεντρώνονται στην συντροφικότητα του τραπεζιού, τον σεβασμό στα προϊόντα, στην εντοπιότητα και στην τεγνογνωσία».

 

Είναι βέβαιο πως το Γαλλικό σύστημα υγειονομικής ασφάλειας των τροφίμων μπορεί να προσφέρει και στην Ελλάδα πολύτιμη γνώση ενός δοκιμασμένου και πετυχημένου μηχανισμού ασφάλειας των τροφίμων!

 

  

 

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.