ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ: Ουδέποτε ο κλάδος μας εκβίασε καταστάσεις. Ευχόμαστε μην χρειαστεί ποτέ να το κάνει.

 

Από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης, με έδρα την Θεσσαλονίκη, εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα εξής:

 

Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στις 18 Δεκεμβρίου 2008, για την μείωση του Δημοτικού Φόρου, από 2% και 5%, σε 0,5% για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, cafe, bar, Κέντρα Διασκέδασης, οι Δήμαρχοι όλης της Χώρας έγιναν μια ‘’γροθιά’’, με αρχηγό τον κ. Κακλαμάνη, Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν το παράνομο ‘’χαράτσι’’ τους.

Οι πρώτες τους δηλώσεις ήταν:

 

1) Ενημέρωση της Κυβέρνησης και των Αρμόδιων Υπουργών από κοινή Επιτροπή.

2) Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.


3) Συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Αθήνα.


4) Ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των μαζικών φορέων.


5) Κλείσιμο Δήμων σε Πανελλαδικό Επίπεδο και οργάνωση κοινής πορείας προς το Μέγαρο Μαξίμου.


6) Παρουσία στη Βουλή όταν συζητείται το νομοσχέδιο και διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο.

 

Κάποια άλλα σχόλια Δημάρχων ήταν: 

 

1)     Το πλήγμα που δεχτήκαμε με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την μείωση των τελών παρεπιδημούντων κατά 75%, είναι από τα μεγαλύτερα που έχει δεχτεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση τις τελευταίες δεκαετίες.

 

2)     Σε πολλούς απ’ αυτούς τους Δήμους το έσοδο αυτό ξεπερνά το 60% και η κατάργηση του είναι προφανές ότι οδηγεί σε κλείσιμό τους.

 

3)     Οδηγούμαστε έτσι μαθηματικά σε κλείσιμο και αρνούμαστε να διαχειριστούμε τους Δήμους μας οι οποίοι οδηγούνται σε κρίση και απαξίωση.

 

4)     «Ουδείς μπορεί να κάνει τον κουβαρντά με χρήματα άλλων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, φωτογραφίζοντας φυσικά τον Πρωθυπουργό της Χώρας κ. Καραμανλή.

 

 

Κύριοι Δήμαρχοι όλης της Επικράτειας,

 

1) Η ‘’Μεγαλύτερη Βιομηχανία’’ της Χώρας, τα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, 150.000 επιχειρήσεις, που ζουν 700.000 οικογένειες, σας καταβάλλουν αυτόν τον φόρο από το 1954 και ανατρέχοντας στο παρελθόν, σας γνωρίζουμε την εξέλιξη και την μετεξέλιξή του:

 

Ν.Δ. 3033 της 6/14-10-54 (Α 258), τροποποίηση Α’, Ν.3238 της 18/20-5-55 (Α125), τροποποίηση Β’, ΝΔ   4260/1962 / (Α186), τροποποίηση Γ’, Ν. 127/1975 / (Α-175), τροποποίηση Δ’, Ν 658/1977 / (Α-214), τροποποίηση Ε’, 1080/1980 / (Α-246), τροποποίηση ΣΤ’, 1416/1984 / (Α-18), τελική εφαρμογή Ν 2539/1997 / (Α-244).

 

Έχετε εισπράξει δισεκατομμύρια από τον κλάδο μας όλα αυτά τα χρόνια, από ένα ‘’τέλος’’, όπως τεχνιέντως το βαπτίσατε, αλλά που στην ουσία είναι Φόρος Κύκλου Εργασιών και σαν Φόρος κρίθηκε παράνομος από την ΕΟΚΕ.

 

Το δημοτικό τέλος 2% και 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων καφέ, εστιατορίων κλπ., αποτελεί πρόσθετο και άμεσο φόρο ο οποίος αντιστοιχεί σε φόρο κύκλου εργασιών, δεδομένου ότι υπάρχει δυνατότητα μετακύλυσης στον καταναλωτή-πελάτη, και ως τέτοιος αντίκειται στην κοινοτική οδηγία. Η ΕΟΚΕ συνιστά να απαγορευτεί ρητά στα κράτη μέλη, να προσθέτουν άλλες μορφές φορολόγησης της κατανάλωσης στο κανονικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ, ακόμη και αν ονομάζουν τους φόρους αυτούς με το πρωτότυπο όνομα «κοινοτικός φόρος», όπως όρισε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο κοινοτικός φόρος δεν είναι άλλος από τον δημοτικό φόρο ή δημοτικά τέλη, όπως ονομάζονται.

 

Έτσι, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον φόρο κατανάλωσης, εκτός βέβαια του ΦΠΑ και τους φόρους που έχουν επιβληθεί στα αλκοολούχα. Επιπροσθέτως τον φόρο αυτό τον εισπράττετε από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεών μας, χωρίς να νοιάζεστε αν οι επιχειρήσεις αυτές παρουσιάζουν κερδοφορία, διότι δεν έχουν μόνο να πληρώνουν τον Δημοτικό Φόρο 2% και 5%, αλλά και τα υπέρογκα ποσά που επιβάλλετε για την ενοικίαση κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, πνευματικά δικαιώματα μουσικής σε ΑΕΠΙ και GRAMMO ΕΡΑΤΩ ΑΠΟΛΛΩΝ, σε διάφορους άλλους Κρατικούς Φορείς, καταβολή Φ.Π.Α., υπέρογκα Δικαστικά έξοδα λόγω συνεχών μηνύσεων και το τραγικότερο είναι ότι επιβάλλετε και πρόστιμο 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης της καταβολής του 2% και 5%.

 

         Μα πως είναι δυνατόν μια επιχείρηση να μην δύναται οικονομικά να ανταπεξέλθει στην κανονική αποπληρωμή του εν λόγω φόρου και να της επιβάλλουν πρόστιμο, αναμένοντας να πληρωθεί; Κατ’ αυτόν τον εκβιαστικό τρόπο έχουν οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου μας στον αφανισμό, διότι λόγω αυτού του χρέους δεν τους χορηγούν άδεια μουσικών οργάνων, άδεια για κατάληψη κοινόχρηστων χώρων κι αν βεβαιώσουν την οφειλή, όπως πολλές φορές κάνουν και στις Δ.Ο.Υ., τότε έχουμε και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και ως εκ τούτου πλήρη οικονομική καταστροφή.

 

2) Ισχυρίζεστε κ. Δήμαρχοι, όλα αυτά τα χρόνια, που εισπράττετε αυτό το τέλος, ότι είναι ανταποδοτικό. Λανθασμένος όμως ο ισχυρισμός σας. Είναι καθαρά και μόνο εισπρακτικό. Και σας ερωτούμε. Ποια είναι η ανταποδοτικότητα; Ότι αδειάζετε τα απορρίμματα από τους κάδους μας; Μα ούτως ή άλλως σας πληρώνουμε υπέρογκα Δημοτικά τέλη και είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε αυτό. Βγάζουμε περισσότερα σκουπίδια εμείς; Μα και τα super market βγάζουν πολλά περισσότερα από εμάς και οι λαϊκές αγορές και όλα τα εμπορικά καταστήματα. Πείτε μας επιτέλους τι παραπάνω κάνετε για τα δικά μας καταστήματα, έναντι των άλλων επιχειρήσεων, για να δικαιολογείται αυτή η φοροεισπρακτική σας πολιτική επί 55 συναπτά έτη. Να σας πούμε εμείς τι διαφορετικό κάνετε για τον κλάδο μας;

 

Μας κυνηγάτε ανελέητα με την Δημοτική Αστυνομία, που με μεζούρες καθημερινά μετρούν τους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους, χωρίς να υπολογίζουν τους θαμώνες μας, μήπως και σας ξεφύγει κανένα m2 που καταλάβαμε αυθαίρετα, μοιράζοντας κλήσεις 400 Ευρώ και υπέρογκα άλλα πρόστιμα. Μας σφραγίζετε για 10 - 60 ημέρες τα καταστήματά μας, εάν συμπληρωθούν 3 μηνύσεις, δίχως να τελεσιδικήσουν, χωρίς να νοιάζεστε τι θα απογίνουμε εμείς και το προσωπικό μας. Συνεργάζεστε με την Ανώνυμη Εταιρία ΑΕΠΙ, επιβάλλοντας στον κλάδο μας, προκειμένου να του χορηγήσετε την Άδεια Μουσικών Οργάνων, να προκαταβάλλει για ένα έτος τα υπέρογκα ποσά που ζητά η ως άνω Ανώνυμη Εταιρία.

 

Αφήνετε, εν γνώσει σας, τον κλάδο μας στο έλεος των Αστυνομικών Οργάνων, κάθε αρχή του χρόνου, να φορτώνονται με 3 μηνύσεις εντός του Ιανουαρίου, γιατί δεν έχουν Άδεια Μουσικών Οργάνων, χωρίς να ενημερώνετε τα Αστυνομικά Τμήματα των περιοχών σας, ότι την άδεια αυτή την χορηγείτε εσείς μετά το πρώτο Δ.Σ. κάθε χρόνου, που μπορεί να γίνει και περί τα τέλη Ιανουαρίου, ούτως ώστε να μην διενεργούνται έλεγχοι από την Αστυνομία μόνο για τον μήνα Ιανουάριο, για την συγκεκριμένη άδεια και να   σύρεται ο κλάδος μας σε άδικα Δικαστήρια και άδικες σφραγίσεις από εσάς.

 

3) Ισχυρίζεστε κ. Δήμαρχοι ότι τον φόρο 2% και 5% τον εισπράττουμε από τους πελάτες μας και πρέπει να σας τον αποδώσουμε. Ξεχνάτε όμως ότι λόγω του ανταγωνισμού, κανένα κατάστημα του κλάδου μας δεν τον εισπράττει, με αποτέλεσμα να μας αναγκάζετε να τον πληρώνουμε από την τσέπη μας. Δεν έχουν πια χρήματα οι τσέπες μας. Άδειασαν. Και από την άλλη ποιος ρώτησε τους καταναλωτές, πελάτες μας, οι οποίοι πληρώνουν όλοι Δημοτικά Τέλη, ότι είναι υποχρεωμένοι, πίνοντας ένα καφεδάκι ή τρώγοντας σε ένα εστιατόριο, να πληρώνουν επί πλέον 2% ή 5% Δημοτικό Φόρο; Ρωτήθηκαν; Όχι φυσικά. Από την άλλη το Κράτος ζητά από τον κλάδο μας συγκράτηση των τιμών. Εμείς το κάνουμε. Εσείς κ. Δήμαρχοι τι κάνετε; Πρόστιμα, κλήσεις για παρκάρισμα, αφαίρεση πινακίδων, αυξήσεις Δημοτικών τελών και εισπράξεις. Αυτό κάνετε.

 

4) Απειλείτε κ. Δήμαρχοι, ότι τώρα που η Κυβέρνηση εξήγγειλε την μείωση του Δημοτικού Φόρου σε 0,5% οδηγείστε μαθηματικά σε κλείσιμο. Έχει ο καιρός λοιπόν γυρίσματα. Σκεφτήκατε κύριοι πόσες χιλιάδες επιχειρήσεις του δικού μας κλάδου κλείσατε εσείς; Και απειλείτε τώρα ότι θα κλείσετε τους Δήμους προς ένδειξη διαμαρτυρίας; Τι νομίζετε ότι είναι οι Δήμοι, μαγαζιά σας; Αν δε συμφωνείτε κ. Δήμαρχοι με την Κυβερνητική απόφαση της μείωσης του Φόρου, παραιτηθείτε. Τουλάχιστον εσείς με το να παραιτηθείτε, πάτε σπίτια σας, ενώ εμείς πάμε φυλακή.

 

5) Λέτε κ. Δήμαρχοι ότι θα δώσετε Συνέντευξη Τύπου σε όλα τα ΜΜΕ και θα ενημερώσετε και τις τοπικές κοινωνίες. Και; Τι θα πείτε; Ότι σας κόβει η Κυβέρνηση ένα παράνομο ‘’χαράτσι’’; Και ποιοι περιμένετε να σας εισακούσουν; Μόνο οι Αντιδήμαρχοί σας και το Δημοτικό Συμβούλιο της συμπολίτευσης. Κι εσείς κ. Κακλαμάνη Δήμαρχε των Αθηναίων και Πρόεδρε της ΚΕΔΚΕ, είπατε μια φράση ‘’ουδείς μπορεί να κάνει τον κουβαρντά, με χρήματα των άλλων’’, απευθυνόμενος προς τον κ. Πρωθυπουργό. Που τα βρήκατε αυτά τα χρήματα κ. Δήμαρχε, που εξαναγκάζουν τον Πρωθυπουργό της Χώρας να γίνεται κουβαρντάς; Μήπως ήταν δικά μας αυτά τα χρήματα; Κι αν τα χρήματα αυτά που παίρνατε με το έτσι θέλω, όλα αυτά τα χρόνια από τον κλάδο μας, θεωρείτε, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, ως το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα που δεχτήκατε τις τελευταίες δεκαετίες, τότε γιατί δεν φροντίζατε τον κλάδο μας, μιας και ήμασταν ο καλύτερος πελάτης σας; Η κότα πίνει νερό κοιτάει όμως και τον Θεό, λέει μια παροιμία. Κι εσείς μας ξεπουπουλιάσατε σαν κότες, αφήνοντάς μας στο έλεος του Θεού.

 

       Ενημερώνουμε την Κυβέρνησή μας και ειδικά τον κ. Πρωθυπουργό να παραμείνει πιστός στην εξαγγελία του, μειώνοντας τον Δημοτικό Φόρο 2% και 5%, σε 0,5%, με ψήφιση Νόμου άμεσα, διότι η μεγαλύτερη Βιομηχανία της Χώρας μας, είναι ο Τουρισμός κι αυτή τη στιγμή βάλλεται από παντού. Τα καταστήματα του κλάδου μας, επιτελούν κοινωνικό έργο, γιατί σε αυτά ξεκινά η ζωή (βάπτιση), με αυτά συνεχίζει (γνωριμίες, φλερτ, γάμος) και με αυτά τελειώνει. Αν νομίζουν οι κ.κ. Δήμαρχοι ότι θα ξεκινήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, επειδή τους κόβεται η παράνομη ‘’παροχή’’, τότε  καλούμε κι εμείς 150.000 επιχειρηματίες σε όλη την Χώρα, 500.000 μέλη οικογενειών αυτών, 700.000 εργαζόμενους σε αυτές και 2.000.000 μέλη οικογενειών αυτών σε κοινή πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου κι ο πλέον ισχυρός ας κερδίσει.

 

Ουδέποτε όμως ο κλάδος μας εκβίασε καταστάσεις. Ευχόμαστε μην χρειαστεί ποτέ να το κάνει.



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.