Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις Σέρρες το «Γαστρονομικό Συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης» με την διοργάνωση του Επιμελητηρίου Σερρών.
Με αφορμή το «Γαστρονομικό Συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης» επισκέφθηκε τη χώρα μας η παγκοσμίου φήμης Σχολή Μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής «Le Cordon Bleu», για να λάβει μέρος σε μία πολύ ξεχωριστή επίδειξη, με θέμα: «Η Le Cordon Bleu μαγειρεύει με παραδοσιακά τοπικά Σερραϊκά προϊόντα».
Οι συνταγές που ετοίμασε ο Γάλλος Chef Patrick Terrien, είχαν ως βασικά συστατικά, τα παράγωγα του τοπικού βουβαλιού που ζει στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης τα οποία υπολογίζονται μέχρι σήμερα περί τα 2.000, σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγής της περιοχής.
Ο βουβαλίσιος «καβουρμάς», το βουβαλίσιο κρέας, το βουβαλίσιο γάλα & γιαούρτι όπως και οι χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα ήταν ορισμένα από τα τοπικά Σερραϊκά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για τις συνταγές που ετοιμάστηκαν.
Βοηθός του Chef Patrick Terrien ήταν η γνωστή Ελληνίδα Chef, Ντίνα Νικολάου η οποία έχει φοιτήσει στην «Le Cordon Bleu» του Παρισιού και έχει συνεργαστεί με τον Γάλλο Chef και σε άλλες παρουσιάσεις κατά το παρελθόν.
Το μενού που παρουσιάστηκε ήταν το εξής :
Charlotte de Pommes de Terres et Rillettes de Buffle
Potato and Buffalo ‘rillette’ Charlotte
Daube de Buffle Cannoise (servie avec un gratin de pates au lait de bufflonne)
Cannoise-style Buffalo daube (served with a Buffalo milk pasta gratin)
Soupe de Cerises au Vin a l’orange et Sorbet au Yaourt se Bufflonne
Cherry Soup with Red Wine and Orange, Buffalo Yogurt sorbet
Κατά τη διάρκεια του «Γαστρονομικού Συνεδρίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με την μεσολάβηση του ΟΠΕ (Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών), επιτευχθήκαν εμπορικές συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη της Ν.Α. Ευρώπης που παρακολούθησαν το Συνέδριο και σε Έλληνες επιχειρηματίες.
Ο κ. Αριστείδης Δρογαλάς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, δήλωσε σχετικά με το «Γαστρονομικό Συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης» που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Μαΐου 2009: «Στόχο έχουμε να καθιερώσουμε το Συνέδριο αυτό, ως θεσμό για την πόλη των Σερρών».
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το «Γαστρονομικό Συνέδριο Νοτιοανατολικής Ευρώπης» έλαβε το Guinness World Record για την «Μεγαλύτερη μερίδα σερβιρίσματος σε βουβαλίσιο κρέας», καθώς παρασκευάστηκαν 4,000 κεφτεδάκια από βουβαλίσιο κρέας και προσφέρθηκαν στο κόσμο που παρακολουθούσε την επίδειξη. Επίσημος Χορηγός και «εμπνευστής» αυτής της επίδειξης ήταν ο Αθανάσιος Κατρακάζης και η εταιρεία του «Alpha, Σερραϊκή Μπουγάτσα».