Αλάτσι: Παραδοσιακή κρητική κουζίνα με αυθεντικές γεύσεις στην καρδιά της Αθήνας

Το εστιατόριο Αλάτσι (= αλάτι) βρίσκεται στην περιοχή του Χίλτον και τον περασμένο Σεπτέμβριο συμπλήρωσε πέντε χρόνια λειτουργίας. Ίσως σε μερικούς να μη θυμίζει κάτι το όνομά του, ωστόσο, το όνομα του ιδιοκτήτη του είναι αρκετά γνωστό στον ελλαδικό χώρο: το εστιατόριο ανήκει στον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη και σε μια μικρή παρέα φίλων του.

Ο κ. Θεοδωράκης θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς και έγκριτους δημοσιογράφους της εποχής μας. Ασχολείται με αυτό το επάγγελμα 25 χρόνια πια, αλλά τα τελευταία χρόνια η «μετοχή» του έχει εκτοξευθεί με την πολύ επιτυχημένη εκπομπή του «Πρωταγωνιστές», όπου παρουσιάζονται πολλά και ενδιαφέροντα προβλήματα της εποχής μας.

Όπως προδίδεται και από το επώνυμό του, ο κ. Θεοδωράκης κατάγεται από την Κρήτη. Επιπλέον, είναι γνωστό παγκοσμίως ότι η κρητική διατροφή είναι μια από τις καλύτερες και προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας σε μια άριστη ποιότητα ζωής και, φυσικά, στην μακροβιότητα.

Πριν από μερικά χρόνια λοιπόν, πήρε την απόφαση να ανοίξει, μαζί με τους φίλους του, ένα εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, σερβίροντας αποκλειστικά κρητικά πιάτα, σε μια προσπάθεια να μυήσει τους … καλοφαγάδες Αθηναίους σε ένα είδος κουζίνας σαφώς ανώτερο ποιοτικά, αλλά ταυτόχρονα γευστικότατο. Έτσι, έπειτα από μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό των καλύτερων προμηθευτών, άνοιξε το «Αλάτσι»!

Οι προμηθευτές είναι που κάνουν τη διαφορά σε αυτό το εστιατόριο και η αιτία που προσελκύει τόσο κόσμο (πέρα από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του είναι ένας επιτυχημένος δημοσιογράφος): Όλα – μα όλα – τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του μενού έρχονται απευθείας από την Κρήτη. Και όταν μιλάμε για προμηθευτές, δεν εννοούμε κάποια μεγάλη κρητική εταιρεία που προμηθεύει εστιατόρια, αλλά μικρές ελεγμένες μονάδες που συνεχίζουν να παρασκευάζουν τα προϊόντα τους με παραδοσιακό τρόπο. Για παράδειγμα, τα παξιμάδια έρχονται από τον ξυλόφουρνο του Δρανδάκη, τα κατσίκια από τη Γραμβούσα, τα λουκάνικα από το Κόκκινο Μετόχι, τα τυριά από τα Περβολάκια, το ελάφι από μια φάρμα από τα Φαλάσαρνα, το αγριογούρουνο από ένα άλλο κτήμα την Επισκοπή. Η δε μπουγάτσα έρχεται κατ’ ευθεία από τα χέρια της γυναίκας του κυρίου Ιορδάνη (καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη – πασίγνωστος στα Χανιά για την περίφημη μπουγάτσα του).

Αυτή η προσεκτική μελέτη στην επιλογή τόσο των προμηθευτών, όσο και του προσωπικού είναι που έχει χαρίσει στο «Αλάτσι» τα μέχρι τώρα βραβεία του: Ειδικό Βραβείο Ελληνικής κουζίνας στο πλαίσιο του θεσμού «Χρυσοί Σκούφοι 2006» και 3 βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας στις κατηγορίες ελληνικό εστιατόριο και service.

Όσο για τον χώρο, σίγουρα θα άξιζε ένα βραβείο, καθώς, σε αντίθεση με την κουζίνα, είναι πολύ μοντέρνα διακοσμημένος. Σε καμία περίπτωση δε θυμίζει τις παραδοσιακές κρητικές ταβέρνες, αν και πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο περιβάλλον. Η διακόσμηση είναι νεανική και λιτή, ενώ εντύπωση προκαλεί η ζεστασιά που αποπνέει ο χώρος. Αποτελείται από δύο επίπεδα, το ισόγειο και τον ημιώροφο, για κάποιον που προτιμά ένα πιο ιδιωτικό δείπνο, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Το προσωπικό είναι πάντα χαμογελαστό, ενώ πολλοί Κρητικοί εργάζονται εδώ, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο από κατατοπιστικοί στις επιλογές του μενού.

Σεφ του εστιατορίου είναι ο Δημήτρης Σκαρμούτσος – για όσους δεν γνωρίζουν το έργο του αναφέρουμε πως έχει εργαστεί στο «French Laundry»,  δίπλα στον διάσημο και εξαιρετικό σεφ  Thomas Keller. Ωστόσο, σταθερή παρουσία στην κουζίνα έχει η κυρία Αργυρώ, μητέρα του κ. Θεοδωράκη, η οποία είναι «υπεύθυνη» για τα καλύτερα ντολμαδάκια που σερβίρονται στην Αθήνα.

Πλούσιος ο κατάλογος, πολλές οι επιλογές για κάποιον που αποζητά καλό, σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό. Στα ορεκτικά πρωταγωνιστής είναι η στάκα (είδος σάλτσας, ολόπαχο βούτυρο τσιγαρισμένο με αλεύρι), η οποία αν θέλετε συνοδεύει πατάτες τηγανιτές ή αυγά. Άλλες επιλογές είναι οι χορτοκεφτέδες με γιαούρτι, ξινομυζήθρα, αλατσοελιές και λιόπαστη ντομάτα, και ο γνωστός ντάκος με ντομάτα, βασιλικό, κάπαρη, ελιές, παλαιωμένο ξύδι και μυζήθρα (αυτά είναι και τα πραγματικά συστατικά του ντάκου – σε αντίθεση με ό,τι μας σερβίρεται τα τελευταία χρόνια ως δήθεν «παραδοσιακός κρητικός ντάκος»).

Από τα κυρίως πιάτα, μπορείτε να διαλέξετε το  γαμοπίλαφο με αρνί ή τα χοιρινά πανσετάκια με ανθόγαλο ή κάποιο από τα «πιάτα του άρχοντα».

Στα επιδόρπια άξια δοκιμής είναι η μπουγάτσα του Ιορδάνη, τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού με πρόβειο γιαούρτι ή οι Χανιώτικοι λουκουμάδες με μέλι, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής ενός παγωτού ή φρέσκων φρούτων.

Το εστιατόριο είναι ανοικτό καθημερινά μεσημέρι – βράδυ, εκτός Κυριακής. Αν υπολογίσουμε και το κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών για να παραχθούν όλα αυτά τα γκουρμέ πιάτα, κανονικά ένα δείπνο στο Αλάτσι θα έπρεπε να στοιχίζει πολύ. Ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν. Μια ενδεικτική τιμή ανά άτομο είναι γύρω στα 30 ευρώ για ένα πλήρες γεύμα, χωρίς ποτό που προσφέρεται σε πληθωρική ποικιλία: Από Ρευθμνιακή βιολογική μπύρα μέχρι χύμα ή εμφιαλωμένο κρασί (φυσικά και Κρητικό) ή τσικουδιά.

«ΑΛΑΤΣΙ», Βρασίδα 13, όπισθεν Hilton, 11528, Ιλίσια, Τηλ. 2107210501, 6977210501

Κ&Β/11

24 Ιανουαρίου 2011

Αγοράζουμε Ελληνικά:

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση – είναι στο χέρι μας!