ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ): Επί τέλους πραγματικότητα μετά από προσπάθειες οκτώ ετών.

   

 

 

 

Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο ψέμα, αλλά δεν είναι! Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) είναι επί τέλους μια πραγματικότητα που θα εφαρμόζεται στην χώρα μας από την Δευτέρα 4 Απριλίου 2011. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

 

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) είναι ένα σύστημα ενοποίησης και απλούστευσης των εμπορικών δραστηριοτήτων το οποίο καλύπτει οποιασδήποτε μορφής εμπορική δραστηριότητα, για ημεδαπά ή αλλοδαπά, φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέσα από μια βάση ηλεκτρονικών δεδομένων. Δηλαδή ενοποιεί και ψηφιοποιεί όλα τα επί μέρους χειρόγραφα μητρώα και δίνει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου στην ταυτότητα οποιουδήποτε επιτηδευματία.

 

Με απλά λόγια, μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) ξεπερνιέται πλέον η απίστευτη ταλαιπωρία της συγκέντρωσης των διαφόρων «πιστοποιητικών» και «βεβαιώσεων» από τις διάφορες «υπηρεσίες», μια διαδικασία που έχει γκρεμίσει την Ελλάδα στην 121η θέση των χωρών με την μεγαλύτερη γραφειοκρατία στην δημιουργία μιας εταιρίας.

 

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) άρχισε να δημιουργείται το 2003 (είχαν προηγηθεί μερικά ακόμα χρόνια «διαβουλεύσεων»), το σχετικό σχέδιο νόμου κατατέθηκε το 2004 και ψηφίστηκε τελικά το 2005 (Ν 3419/2005) αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα.

 

Για τις αιτίες της καθυστέρησης βλπ. άρθρα μας Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ): Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή που απλοποιεί τις διαδικασίες εξυπηρέτησης του πολίτη 12/12/2009 και ΟΜΣΥΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων) : Αντίδραση σε άρθρο μας σχετικά με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο 25/1/2010.

 

Τελικά, μετά την ψήφιση του Νόμου 3853/2010  και της κοινής υπουργικής απόφασης K1/802/11 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 470Β/2011, το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) γίνεται επί τέλους πραγματικότητα από τις 4 Απριλίου 2011!

 

Σύμφωνα με το νέο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), οι διαδικασίες δημιουργίας νέας εταιρίας, είτε είναι ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ ή ΑΕ συγκεντρώνονται σε ένα μόνο σημείο  (υπηρεσίες μιας στάσης) στο οποίο διεκπεραιώνονται όλα τα γραφειοκρατικά «συστήματα» του παρελθόντος (προέλεγχος επωνυμίας και διακριτικού τίτλου, αίτηση καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, αίτηση καταχώρησης στο οικείο Επιμελητήριο, αίτηση για χορήγηση ΑΦΜ -τόσο στους ιδρυτές αν δεν έχουν όσο και στην εταιρία-, αίτηση χορήγησης αντιγράφου φορολογικής ενημερότητας των ιδρυτών, αίτηση για την εγγραφή στους οικείους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης των εταίρων ή των μελών ΔΣ ΑΕ εφ΄όσον κατέχουν ποσοστό μετοχών μεγαλύτερο του 3% ή αίτηση χορήγησης αντιγράφου ασφαλιστικής ενημερότητας και τέλος το Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης της Εταιρείας). Προβλέπεται ακόμα και η αυτεπάγγελτη αποστολή στο Εθνικό Τυπογραφείο ανακοίνωσης για τη σχετική καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ., με περιληπτική αναφορά του περιεχομένου της καταχώρησης, μεταβολής ή διαγραφής και του χρόνου διενέργειας αυτών με την προϋπόθεση βέβαια της προηγούμενης καταβολής από τον υπόχρεο των τελών δημοσίευσης στο Τεύχος Ανωνύμων Εταιρειών - Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και Γενικού Εμπορικού Μητρώου (αφορά ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ευρωπαϊκές εταιρείες, ευρωπαϊκές συνεταιριστικές εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών στην ημεδαπή).

 

Το κόστος του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας (από 50 έως 70 Ευρώ) προσαυξάνεται πλέον και με όλα τα τέλη και του φόρους (Τέλος καταχώρησης στο ΓΕΜΗ 10 Ευρώ, ισχύον κόστος εγγραφής στο οικείο επιμελητήριο, ταμείο νομικών 5 τοις χιλίοις, ταμείο προνοίας δικηγόρων Αθηνών 1% πλέον 3,6% χαρτόσημο για κεφάλαιο πέραν των 586,50 Ευρώ, υπέρ της επιτροπής ανταγωνισμού 1 τοις χιλίοις και 15 Ευρώ ετησίως για πρόσβαση στην βάση δεδομένων ΓΕΜΗ με ειδικό κωδικό πρόσβασης).

 

Στο Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας πάντως δεν συμπεριλαμβάνεται α) ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου, ο οποίος κατα­βάλλεται στην Υπηρεσία Μιας Στάσης,  β) η αμοιβή του συμβολαιογράφου, γ) η αμοιβή του δικηγόρου, όπου απαιτείται.

 

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) συντονίζει ένα Εποπτικό Συμβούλιο που διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για μια πενταετία και αποτελείται από ένα μέλος ΔΕΠ των ΑΕΙ σαν Πρόεδρος, ένα μέλος – δικηγόρο ειδικευμένο στο εμπορικό δίκαιο, ένα μέλος ειδικό σε θέματα πληροφορικής (και οι δύο με διδακτορικά διπλώματα), ένα εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και ένα εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων. Ο συντονισμός του Εποπτικού Συμβουλίου αφορά όλο το «σύστημα» του ΓΕΜΗ (Υπηρεσίες ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια, τμήματα ΓΕΜΗ σε Γ.Γ.Ε. και Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κεντρική υπηρεσία ΓΕΜΗ, τις υπηρεσίες μιας στάσης) καθώς και τον διαδικτυακό τόπο ΓΕΜΗ που αποτελεί το Εθνικό Δελτίο Εμπορικής Δημοσιότητας.    

 

Μέχρι σήμερα στην χώρα μας ο τρόμος κάθε υποψήφιου νέου επιχειρηματία αφορούσε την γραφειοκρατία όχι μόνο για την δημιουργία μιας εταιρίας αλλά και την αφάνταστη ταλαιπωρία που τον περιμένει στην απευκταία περίπτωση που θα πρέπει να την κλείσει.

 

Η αρχή που γίνεται από τις 4 Απριλίου 2011 με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) σίγουρα δεν είναι η ιδανική αφού εκκρεμούν ακόμα πολλές υπουργικές αποφάσεις για επί μέρους λεπτομέρειες ενώ για το ενδεχόμενο κλείσιμο μιας επιχείρησης δεν υπάρχει ακόμα ένα απόλυτα σαφές τοπίο το οποίο είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί. Οι εταιρίες που δημιουργούνται ποτέ δεν είναι σίγουρο πως θα έχουν πορεία στο διηνεκές, άρα οι διαδικασίες με τις οποίες θα μπορεί να κλείνουν πρέπει να είναι απλές, ξεκάθαρες και συγκεκριμένες.

 

Τα πλήρη κείμενα του Νόμου 3419/2005, του Νόμου 3853/2010 καθώς και της Κοινής υπουργικής απόφασης K1/802/11 υπάρχουν σε μορφή pdf στην ιστοσελίδα μας:

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Νόμου 3419/2005 - ΦΕΚ 297/Α'/6.12.2005 (Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας) κάντε κλικ εδώ

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Νόμου 3853/2010 – ΦΕΚ 90/Α/17.6.2010 (Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις)   κάντε κλικ εδώ

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της υπ΄αριθμ. K1/802/11 (ΦΕΚ 470 Β/24-3-2011)  κοινής υπουργικής απόφασης (Καθορισμός διαδικασιών, προϋποθέσεων, τεχνικών λεπτομερειών και λοιπών θεμάτων σχετικά με την λειτουργία των υπηρεσιών μιας στάσης για τη σύσταση Εταιρειών) κάντε κλικ εδώ

 

Εμείς παραθέτουμε επιλεκτικά τρία βασικά άρθρα του Νόμου 3853/2010 τα οποία αφορούν την δημιουργία μιας νέας εταιρίας:

 

Άρθρο 5 - Διαδικασία σύστασης προσωπικών εταιριών

   1. Για τη σύσταση μιας προσωπικής εταιρίας (ομόρ­ρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας), οι συμβαλλόμενοι προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες:

   α) Καταθέτουν το συμφωνητικό σύστασης της εταιρίας. Το συμφωνητικό σύστασης της εταιρίας περιβάλλεται υποχρεωτικώς τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγρά­φου, στις περιπτώσεις που ορίζεται από το νόμο.

   β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.

   γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επω­νυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της Εταιρίας ως μέλος σε αυτό.

   δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύ­στασης Εταιρίας.

   ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα το φόρο που αναλογεί.

   στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

   ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπλη­ρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανι­σμούς κοινωνικής ασφάλισης.

 

   2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προ­βλέπονται στην παράγραφο 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:

   α) Προβεί σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης και του συμφωνητικού σύστασης, ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

   β) Προβεί, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρ­χεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομέ­νους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

   γ) Προβεί στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κό­στους Σύστασης Εταιρίας και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, καθώς και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.

   δ) Μεριμνήσει για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτού­μενων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

   ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνήσει για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στην Υπηρεσία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ. του άρθρου 2 του ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297 Α'), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, και για τη χορήγηση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης που προβλέπονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297 Α'), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου.

   στ) Μεριμνήσει, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρο­νικά αρχεία, για την έκδοση Α.Φ.Μ. της εταιρίας, κα­θώς και για την εγγραφή της εταιρίας, των εταίρων και διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

   ζ) Προβεί στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

 

   3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περίπτω­ση α' της παραγράφου 2,προκύψει ότι η αίτηση, τα προ­σκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσί­ας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεομοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώ­σεις μέσα σε δύο εργάσιμες, ή, εφόσον δικαιολογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυτής της προθεσμίας παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προ­βλέπεται παραπάνω στην παράγραφο 2. Αν η προθεσμία των δύο ή δέκα εργάσιμων ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακο­λουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που καταβλήθηκαν επιστρέφονται, εν όλω ή εν μέρει, σύμφωνα με τα ορι­ζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περίπτωσης Α' της παραγράφου 2 του άρθρου 4.

 

Άρθρο 6 - Διαδικασία σύστασης εταιριών περιορισμένης ευθύνης

   1. Για τη σύσταση μιας εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, οι συμβαλλόμενοι ή ο μόνος ιδρυτής, προβαίνουν, ενώπιον της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες:

   α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύ­στασης της εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 3190/1955.

   β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.

   γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επω­νυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της εταιρίας ως μέλος σε αυτό.

   δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύ­στασης Εταιρίας.

   ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα το φόρο που αναλογεί.

   στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

   ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπλη­ρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των δια­χειριστών στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

 

   2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προ­βλέπονται στην παράγραφο 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:

   α) Προβεί σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

   β) Προβεί, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρ­χεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομέ­νους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

   γ) Προβεί στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κό­στους Σύστασης Εταιρίας και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, καθώς και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.

   δ) Μεριμνήσει για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτού­μενων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

   ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνήσει για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στην Υπηρε­σία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297 Α'), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, και για τη χορήγη­ση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης, που προβλέπονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297 Α'), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου.

   στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ.

   ζ) Μεριμνήσει, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση Α.Φ.Μ. της εταιρίας, καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας και των διαχειριστών στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

   η) Προβεί στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

 

   3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περί­πτωση α' της παραγράφου 2 προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεο­μοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο εργάσιμες, ή, εφόσον δικαιο­λογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυ­τής της προθεσμίας παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παράγραφο 2. Αν η προθεσμία των δύο ή δέκα εργάσιμων ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που κα­ταβλήθηκαν επιστρέφονται, εν όλω ή εν μέρει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περίπτωσης A' της παραγράφου 2 του άρθρου 4.

 

Άρθρο 7 - Διαδικασία σύστασης ανωνύμων εταιριών

   1. Για τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρίας, οι συμβαλ­λόμενοι ή ο μόνος ιδρυτής προβαίνουν, ενώπιον της Υπη­ρεσίας Μιας Στάσης, στις παρακάτω ενέργειες:

  α) Υπογράφουν το συμβολαιογραφικό έγγραφο σύ­στασης της εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920.

   β) Υποβάλλουν υπογεγραμμένη αίτηση καταχώρισης στο Γ.Ε.ΜΗ.

   γ) Υποβάλλουν αίτηση για την καταχώριση της επω­νυμίας στο οικείο επιμελητήριο και για την εγγραφή της εταιρίας ως μέλος σε αυτό.

   δ) Καταβάλλουν το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύ­στασης Εταιρίας.

   ε) Υποβάλλουν δήλωση για το Φόρο Συγκέντρωσης Κεφαλαίου και εξοφλούν άμεσα το φόρο που αναλογεί.

   στ) Υποβάλλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο ή τον τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για εγκατάσταση της Εταιρίας.

   ζ) Υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και συμπλη­ρώνουν τα απαραίτητα έντυπα για τη χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου και για την εγγραφή των μελών του διοικητικού συμβουλίου στους οικείους ασφαλιστι­κούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

 

   2. Αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών που προ­βλέπονται στην παράγραφο 1, η Υπηρεσία Μιας Στάσης υποχρεούται να:

   α) Προβεί σε έλεγχο της αίτησης καταχώρισης ως προς τη νομιμοποίηση του αιτούντος και την πληρότητα των στοιχείων και εγγράφων, που αυτός υποβάλλει.

   β) Προβεί, μέσω της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρ­χεία του Γ.Ε.ΜΗ. σε προέλεγχο της επωνυμίας και στη χορήγηση προέγκρισης χρήσης. Εφόσον η προτεινόμενη επωνυμία προσκρούει σε προγενέστερη καταχώριση, η Υπηρεσία Μιας Στάσης ενημερώνει τους ενδιαφερομέ­νους και, μετά από συνεννόηση μαζί τους, προβαίνει σε τροποποίηση της επωνυμίας.

   γ) Προβεί στην είσπραξη του Γραμματίου Ενιαίου Κό­στους Σύστασης Εταιρείας και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, καθώς και τη χορήγηση σχετικής απόδειξης καταβολής του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρείας, και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου.

   δ) Μεριμνήσει για τη χορήγηση Α.Φ.Μ. στους εταίρους, όπου απαιτείται, καθώς και για την έκδοση των απαιτου­μένων πιστοποιητικών ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας που απαιτούνται.

   ε) Με την επιφύλαξη της παραγράφου 3, μεριμνήσει για την καταχώριση και εγγραφή της εταιρίας στην Υπηρε­σία ή στο Τμήμα Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297 Α'), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου, και για τη χορήγη­ση Αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. και Κωδικού Αριθμού Καταχώρισης που προβλέπονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 3419/2005 (ΦΕΚ 297 Α'), όπως αυτός τροποποιείται με το άρθρο 13 του παρόντος νόμου.

   στ) Συντάσσει και αποστέλλει σχέδιο ανακοίνωσης για την ανωτέρω καταχώριση στην αρμόδια Υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ.

   ζ) Μεριμνήσει, μέσω πρόσβασης στα οικεία ηλεκτρονικά αρχεία, για την έκδοση Α.Φ.Μ. της εταιρίας, καθώς και για την εγγραφή της εταιρίας και των μελών του διοικητι­κού συμβουλίου στους οικείους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

   η) Προβεί στην εγγραφή της Εταιρίας στο αρμόδιο επιμελητήριο.

 

   3. Εάν από τον έλεγχο που προβλέπεται στην περί­πτωση α' της παραγράφου 2, προκύψει ότι η αίτηση, τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά ή το συμφωνητικό σύστασης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, μέσω τηλεο­μοιοτυπίας ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να προβούν εγγράφως στις αναγκαίες διευκρινίσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις μέσα σε δύο εργάσιμες, ή, εφόσον δικαιο­λογείται από τις περιστάσεις, σε δέκα εργάσιμες ημέρες από τη λήψη της σχετικής πρόσκλησης. Η χορήγηση αυ­τής της προθεσμίας παρατείνει ανάλογα την προθεσμία που προβλέπεται παραπάνω στην παράγραφο 2. Αν η προθεσμία των δύο ή δέκα εργάσιμων ημερών παρέλθει άπρακτη ή τα στοιχεία, παρά την εμπρόθεσμη υποβολή τους, εξακολουθούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, η σύσταση της εταιρίας δεν καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ. και το Γραμμάτιο Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας και ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου που κα­ταβλήθηκαν επιστρέφονται, εν όλω ή εν μέρει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κοινή υπουργική απόφαση της περίπτωσης Α' παράγραφος 2 του άρθρου 4.

 

 

Να λοιπόν ένα σωστό βήμα στην σωστή κατεύθυνση, μετά από τόσα πολλά χρόνια καθυστέρησης, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς ώστε αφ΄ ενός μεν να ωθήσει την Ελλάδα μερικές «δεκάδες» θέσεις υψηλότερα στον κατάλογο των χωρών με τις μεγαλύτερες δυσκολίες δημιουργίας (και κλεισίματος προσθέτουμε) μιας εταιρίας, ξεφεύγοντας από την 121η θέση στην οποία βρίσκεται ακόμα, αφ΄ ετέρου δε να δημιουργήσει τις αυτονόητες προϋποθέσεις που θα έπρεπε  να υπάρχουν προ πολλού για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην χώρα μας.   

 

 

Αθήνα, 1 Απριλίου 2011

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

kb@kbanalysis.com

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (1) 8/3/2010

Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα:

Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (2) 14/6/2010

Δυναμική καμπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (3) 12/7/2010

  Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση – είναι στο χέρι μας!

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (4)  5/2/2011

Πρόκληση για την νέα γενιά και την ελληνική νεολαία – και όχι μόνο.

 

 

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).   

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.