ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Όμιλος Καστελόριζο: Το διαχρονικό όνομα για …. ολόφρεσκο ψάρι!

 

 

 

 

 

Την δεκαετία του 70 ένας ανήσυχος νέος,  που είχε όμως την φλόγα μες την ψυχή του, άφησε πίσω του τον τόπο που γεννήθηκε, τα Γιάννενα και έφθασε στην Αθήνα ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον. «Όπλα» του η θέληση για δημιουργία και η εργατικότητα.  Πρώτος του σταθμός οι Τζιτζιφιές όπου έβγαλε και το πρώτο του μεροκάματο σε μια από τις πολλές ψαροταβέρνες της περιοχής που υπήρχαν – ελάχιστες επιβιώνουν και σήμερα, παρ΄ όλο που έχουν περάσει τέσσερις (και βάλε) δεκαετίες από τότε.

 

Ο λόγος για τον Αντώνη Σταύρου ο οποίος σε μια συνέντευξη του στα «Νέα» πριν από λίγα χρόνια, περιγράφει πολύ παραστατικά τα συναισθήματα που ένοιωσε στην αρχή της επαγγελματικής του πορείας: «Ήταν η επαφή με τους ανθρώπους που έπρεπε να εξυπηρετήσω, ο ενθουσιασμός της νιότης, η ανάγκη να βάλω τα θεμέλια για τη δική μου ζωή. Δεν μπορώ να πω τι απ΄ όλα αυτά…».

 

Κάπως έτσι στρώθηκε στην δουλειά αρχίζοντας να μαθαίνει. Όταν αναγκάστηκε να κάνει την αναγκαία παρένθεση όλων των νέων για τον στρατό, είχε ήδη μάθει πολλά. Γι’ αυτό όταν επέστρεψε μια θέση σερβιτόρου τον περίμενε στο ίδιο εστιατόριο. Και όχι μόνο αυτό, αφού ο ιδιοκτήτης του πρότεινε να πάρει μερίδιο στην επιχείρηση, κάτι που έκανε με ενθουσιασμό το 1978.

 

Το μονοπάτι όμως της ζωής επιφυλάσσει απρόσμενες εκπλήξεις: Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας το 1981 γκρεμίζει το εστιατόριο και μαζί του την πρώτη συνεργασία του Αντώνη Σταύρου. Η συνέχεια, αν και ριψοκίνδυνη, φαίνεται μονόδρομος. Το πρώτο «Καστελόριζο» (ο τόπος που υπηρέτησε την θητεία του) γεννήθηκε στις Τζιτζιφιές πάνω στις καταστροφές που άφησε ο σεισμός.

 

Είναι σχεδόν κανόνας πως πίσω από κάθε πετυχημένο επιχειρηματία να κρύβεται ένας πολύτιμος σύντροφος. Ο Αντώνης Σταύρου δεν αποτελεί εξαίρεση αφού η γυναίκα του Στεφανία μετατρέπεται σταδιακά σε ανεκτίμητο συμπαραστάτη του ριψοκίνδυνου εγχειρήματος, αναλαμβάνοντας με μεγάλη επιτυχία τον πιο «ευαίσθητο» τομέα ο οποίος συνήθως χωρίζει μια επιτυχία από μια αποτυχία: τον οικονομικό.

 

Το πρώτο αυτό εστιατόριο στις Τζιτζιφιές άρχισε (και συνεχίζει) να γράφει την δική του ιστορία. Ένα στέκι καλοφαγάδων που λατρεύουν το φρέσκο ψάρι το οποίο προσφέρει το κατάστημα με αποκλειστικές συνεργασίες με αλιείς από ολόκληρη την Ελλάδα μεταφέροντας στο πιάτο τα μεθυστικά αρώματα του απέραντου γαλάζιου των ελληνικών θαλασσών. Η φήμη του εστιατορίου μεγαλώνει συνεχώς και προστίθεται σ΄ αυτήν η ονομαστή «κακαβιά» με την δική του συνταγή που δεν μπορεί να αντιγράψει κανείς αλλά και οι ζωντανές καραβίδες από τη Χαλκίδα.

 

 

 

 

Η αρχή είχε γίνει με μεγάλη επιτυχία και «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Πάνω στις βάσεις αυτές χτίστηκε ο σημερινός Όμιλος Καστελόριζο:

 

Η συνέχεια της πετυχημένης πορείας στις Τζιτζιφιές, πριν ακόμα κλείσει η δεκαετία του 80, έχει ένα δεύτερο σταθμό στην Κηφισιά. Τα βόρεια προάστια αγκαλιάζουν θερμά την μεσογειακή κουζίνα –με βάση πάντα το ψάρι- που προσφέρει το δεύτερο «Καστελόριζο» με πρωτότυπες συνταγές και αυθεντικές γεύσεις που ανανεώνονται συνεχώς.

 

Το τρίτο «Καστελόριζο» ανοίγει τις πόρτες του το 1994 στην Βάρκιζα. Ανακαινισμένο πρόσφατα, συνεχίζει να προσφέρει όλο τον χρόνο τις πρωτότυπες θαλασσινές συνταγές του μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον, δίπλα στο κύμα της θάλασσας. Όλα με βάση πάντα την μοναδική ποιότητα του φρέσκου ψαριού από τις ελληνικές θάλασσες. 

 

Η πορεία συνεχίζεται με την συμπλήρωση και άλλων «σταθμών»:

 

Οι «Ορίζοντες Λυκαβηττού» προστίθενται στο δυναμικό του Ομίλου το 2002. Με μια μοναδική θέα που σου κόβει την ανάσα και κυριολεκτικά σου «χαρίζει» την Αθήνα από ψηλά, το εστιατόριο προσφέρει υπέροχες θαλασσινές  γεύσεις που συμπληρώνονται και με πολλές άλλες επιλογές από καρδιά μοσχαρίσου φιλέτου μέχρι βιολογικό κοτόπουλο.

 

Το «Όμικρον», αποτελεί την συνεργασία του Ομίλου Καστελόριζο με την τηλεοπτική Chef Ντίνα Νικολάου που ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 στην Κηφισιά. Σε ένα καταπληκτικό κτίριο διαμορφωμένο από την Θεανώ Ποταμιάνου σε δύο επίπεδα και έναν μεγάλο κήπο – παράδεισο, για το καλοκαίρι βέβαια, το «Όμικρον» επεφύλαξε εκπλήξεις «με το καλημέρα»: Το καλωσόρισμα με τα ορεκτικά – μπουκιές που παραπέμπουν σε θάλασσα (το Όμικρον της θάλασσας) αλλά και σε στεριά (το ΄Ομικρον  της γης), καθώς και μια κουζίνα που ταξιδεύει στις μοναδικές γεύσεις της Μεσογείου, χωρίς να αρνείται κάποιες επιρροές από την Γαλλία ή την Ιαπωνία.

 

Όλα τα εστιατόρια του Ομίλου διαθέτουν ένα πληθωρικό κατάλογο κρασιών από τον πλούσιο Ελληνικό αμπελώνα (και όχι μόνο) καθώς και ελληνικά (και όχι μόνο) αποστάγματα και ποτά. 

 

 

 

 

 

Σήμερα, μετά από τρεις περίπου δεκαετίες σοβαρής δουλειάς με σταθερές αρχές (ποιότητα σε όλες τις πρώτες ύλες, προσεγμένα πιάτα στην λεπτομέρεια και άψογη εξυπηρέτηση) ο Όμιλος Καστελόριζο πραγματοποιεί συνολικό κύκλο εργασιών (με όλες τις συμμετοχές του) της τάξεως των 12,5 εκατομμυρίων Ευρώ και υπολογίζεται ότι απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 850 περίπου επαγγελματίες στις διάφορες δραστηριότητές του, από τους οποίους 174 άτομα άμεσο προσωπικό.  Καθόλου άσχημη επίδοση για ένα δραστήριο άνθρωπο όπως ο Αντώνης Σταύρου.

 

Οι δύσκολες εποχές που ζούμε την περίοδο αυτή, δεν άφησαν αδιάφορο τον  Όμιλο Καστελόριζο. Με προσιτές τιμές, ειδικές προσφορές και διάθεση των χώρων του σε ειδικές εκδηλώσεις με ελκυστικές τιμές πετυχαίνει να δώσει μια ικανοποιητική διέξοδο όχι μόνο στους φανατικούς του φίλους αλλά και σε κάθε ένα που θα ήθελε να δοκιμάσει για πρώτη φορά στην πράξη τι εστί φιλοσοφία του Ομίλου Καστελόριζο σε έναν από τους σημερινούς «σταθμούς»* του!

 

 

 

Λεωνίδας Κουμάκης**

2 Μαίου 2011

kb@kbanalysis.com

 

 

 

 

*Καστελόριζο Βάρκιζας, Λεωφόρος Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζας, Τηλ.: 210 96 55 022, Καστελόριζο Καλλιθέας, Ελευθερίου Βενιζέλου 334, Τηλ.: 210 94 29 027, Καστελόριζο Κηφισιάς, Πλατάνων 2, Τηλ.: 210 80 01 057, Ορίζοντες Λυκαβηττού, Αριστίππου 1 ,Λυκαβηττός (Είσοδος Τελεφερίκ), Τηλ. 210 7210701 , ΟΜΙΚΡΟΝ Δρόσου 1 & Αίγλης, Κηφισιά, Τηλ. 210 620 2475-6.

 

 

**Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).   

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (1) 8/3/2010

Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα:

Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (2) 14/6/2010

Δυναμική καμπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (3) 12/7/2010

  Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση – είναι στο χέρι μας!

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (4)   5/2/2011

 Πρόκληση για την νέα γενιά και την ελληνική νεολαία – και όχι μόνο.

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (5)   6/5/2011

Απόδημος Ελληνισμός και φιλέλληνες:

Οι καταλυτικές δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα

στην έξοδο από την κρίση, εύκολα και αποτελεσματικά.

ή

Greeks Abroad and Philhellenes:

The catalyst that may quickly and effectively lead Greece out of the crisis.

 

 

Ενδεικτικός κατάλογος Ελληνικών προϊόντων

κάντε κλικ εδώ

 

Στον κατάλογο αυτό προστίθενται συνεχώς νέα προϊόντα.

Για να προτείνετε προσθήκη νέων προϊόντων παράκληση να αποστείλετε

μήνυμα στο kb@kbanalysis.com σημειώνοντας:

Κατηγορία προϊόντος (π.χ. έπιπλα ή είδη προσωπικής υγιεινής ή υποδήματα κλπ, κλπ)

Εμπορικό σήμα προϊόντος και επωνυμία της εταιρίας που το παράγει.

 

 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.