ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Εστιατόριο Μόλυβος: Ένα παραδοσιακό αρχοντικό της Μυτιλήνης στην καρδιά της … Θεσσαλονίκης!

  

 

Το 2001 ένα νεοκλασικό, διατηρητέο κτίριο της δεκαετίας του 1920 «μεταμορφώθηκε» από τον δραστήριο επιχειρηματία Γιώργο Παπανικόπουλο σε παραδοσιακό αρχοντικό της Μυτιλήνης – και μάλιστα από τον Μόλυβο, με μπαλκόνια γεμάτα ελαιόδενδρα, για να στεγάσει ένα εστιατόριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το μεράκι του δημιουργού του, έβαλε μοναδικές «πινελιές» σε όλο το χώρο, μεταξύ των οποίων και ένα κελάρι διαμορφωμένο έτσι ώστε να παραπέμπει στην αντίστοιχη γωνιά ενός παλιού αρχοντικού. Όλες οι παρεμβάσεις στην «μεταμόρφωση» του νεοκλασικού δημιούργησαν ένα ζεστό, φιλόξενο και φροντισμένο σε κάθε λεπτομέρεια χώρο με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να αισθάνεται φιλοξενούμενος σε ένα περιβάλλον και μια ατμόσφαιρα έξω από τα συνηθισμένα.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την εξαιρετική κουζίνα (την επιμελείται προσωπικά ο επιχειρηματίας με μια ομάδα μαγείρων) η οποία σε ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της Ελληνικής Παραδοσιακής κουζίνας και σε προδιαθέτει μόλις καθίσεις στο τραπέζι με τα ζεστά μυρωδάτα ψωμιά και το αρωματικό ελαιόλαδο, το «χαλαρωτικό μήνυμα» που βρίσκεις επάνω στο τραπέζι («Οι άνθρωποι που είναι σκλάβοι του ρολογιού, του χρόνου και της μηχανής χωρίς να έχουν καιρό να σκεφτούν, να αγαπήσουν, να αισθανθούν την μεγάλη χαρά της ζωής επειδή τρέχουν πάντα, θα πρέπει κάποτε να έρχονται σε μέρη σαν τον Μόλυβο που λες και ο χρόνος σταματά και η ζωή προχωράει μ’ ένα ρυθμό πολύ σιγανό και γαλήνιο»)  καθώς επίσης και την άψογη, επαγγελματική εξυπηρέτηση, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το εστιατόριο «Μόλυβος» θεωρείται ένα από τα καλύτερα της συμπρωτεύουσας.

 

 

Σε ένα τιμοκατάλογο με τιμές που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ΄ όψη την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα ορεκτικά και οι σαλάτες προσφέρουν τόσο δελεαστικές προτάσεις ώστε είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξει κανείς. Αν αμφιβάλετε, δοκιμάστε να επιλέξετε: Φιλιανοί ντολμάδες "κρεμμύδια γεμιστά με ρύζι και κιμά", Κρητικός ντάκος "με φρέσκια ντομάτα, θυμαρίσια ρίγανη και κατίκι", Χανιώτικα μπουρέκια "με κολοκύθι, πατάτα και φέτα", Σαγανάκι 3 τυριών "κεφαλοτύρι Νάξου, μπάτσος και λαδοτύρι Μυτιλήνης", Αγροτική Σαλάτα "με ωμά και λαχανικά σχάρας και σως βινεγκρέτ", Χαρτοκεφτέδες "με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά", Μπουγιουρντί , Σαλάτα "Καλντέρα" Μαρούλι, γλυστρίδα, ελιές, κάπαρη, χλωροτύρι, ντοματίνια, Ελιοσαλάτα "με ανθότυρο, ντοματίνια Σαντορίνης, ρόκα, ελιές, και σως βινεγκρέτ",Μανιτάρια και λαχανικά "σχάρας με σως βινεγκρέτ", Φάβα σαλάτα "Σαντορίνης", Σαγανάκι φουρνου "κατσικίσιο τυρί, προσούτο και χαλούμι, σερβίρεται σε ξύλο", Μεσογειακή σαλάτα "ξιφίας σχάρας, ρόκα, σγουρή, μανιτάρια και πατάτα σχάρας", Πηλιορείτικη σαλάτα "λάχανο, καρότο, ξυνόμηλο, μάραθο, ρεπάνι, σως αγουρόλαδου", Σπετσοφάι "σαρκωμενα λουκάνικα, πιπεριές, ντομάτα και φέτα", Χωριάτικη Μελιτζανοσαλάτα, Νησιώτικη σαλάτα "με πράσινα λαχανικά, μικρά ντάκος και μανούρα Σίφου", Σφακιανές πίτες "με ανθότυρο", Σιφνέικη σαλάτα "με μελωμένα ρεβίθια, τθίρο, ντρέσιγκ κατίκι και κοπανιστής", Μελιτζανομπουρεκάκια, Τυροκροκέτες, Ρόκα "με λιαστή ντομάτα, παρμεζάνα και "Balsamiko", Ντολμαδάκια αμπελόφυλλο "τυλιχτά στο χέρι", Σαλάτα του Καίσαρα "μαρούλι, κρουτόν, ψητό κοτόπουλο, παρμεζάνα, σως Καισαρα", Μανιτάρια Γκραντινέ "σερβιρισμένα σε πήλινο", Σαντορινιά σαλάτα "ρόκα, σγουρή, σύλινο, κρουτόν, λιαστή ντομάτα, σως, παρμεζάνα", Σαλάτα Μπαχτσές "βραστή πατάτα, κρεμμύδι, φασόλια, κάπαρη, ντομάτα, αγγούρι, ελιές, κατίκι", Ψητή πατάτα "με μανιτάρια, κρέμα και μπέικον", Σαλάτα με άρωμα Θάλασσας "μαρούλι, χταποδάκι, γαρίδα, καβουροπόδαρα, λιαστή ντομάτα, βινεγκρέτ", Πατάτες "πατατατένιες", Χωριάτικη σαλάτα, Ποικιλία αλμυρών ψαριών "τσίρος, καπνιστό σκουμπρί, λακέρδα, αντσούγια", Χιώτικο μαστέλο "στη σχάρα", Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, Κοτοσαλάτα με τρυφερό λάχανο, πέννες ζυμαρικά, κοτόπουλο και σπιτική μαγιονέζα.

 

 

Οι Πεντάδες ουζομεζέδων από Μυτιλήνη, Κυκλάδες, Κρήτη, Κωνσταντινούπολη προσφέρουν επίσης μεγάλες δυνατότητες επιλογής: Μυτιληνέικη πεντάδα, "φιλιανοί ντολμάδες, τηγανητό γαριδάκι, σαρδέλα σχάρας, λακέρδα Μυτιλήνης, σπιτικό τουρσί", Κρητική πεντάδα, "κριθαρομπουκιές με ντομάτα και κατίκι, κους με σουπιές και μάραθο, φάβα, αντσούγιες, γεμιστοί ανθοι", Κυκλαδίτικη πεντάδα, "σιφνέικη σαλάτα, λευκή μελιτζάνα, με χταπόδι σχάρας, γαύρος σχάρας, σκουμπρί σχάρας, σπιτικό τουρσί", Κωνσταντινοπολίτικη πεντάδα, "φάβα με χταπόδι, μυδοπίλαφο, ντολμαδάκια, τσιροσαλάτα, σπιτικό τουρσί", Μακεδονική πεντάδα, "χτυπητή, σπετζοφάι, τζατζίκι, κεφτεδάκια τηγανητά, φασόλια πιάζι", Γεύσεις με αρώμα "Πόλης" και Ανατολής, Μαντί, Πολίτικα Μποξεδάκια, Τσιγεροσαρμάδες, Γιαουρτλού κεμπάπ με κοτόπουλο, Μαροκινά ρολά με κοτοτόπουλο "Ρας ελ Χανού", Ταβαίκ Κεμπάπ Ταβοίκ, Πολίτικο Καϊσερλι κεμπάπ, Χουνκιάρ Μπεγιεντί, Κοτόπουλο με κάρυ Ισμίρ κεμπάπ "από τη Σμύρνη", Σαλάτα Μαρακές "με ρόκα, τραγανό λάχανο, σύκα, κρουτόν, διάφορα τυριά", Λιβανέζικα γιαουρτλού κεμπάπ, Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, Λαχματζούν "από την Ανατολία", Μαροκινά φιλετάκια "με ελαφριά κάψα και χούμος", Φατεγιέρ μπι Σαμπαχίν, Χόρτα με γιαούρτι, κουκουνάρια και σούμακ, Μαριναρισμένα κολοκυθάκια τηγανητά.

 

 

Από τον κατάλογο δεν λείπουν τα θαλασσινά και τα ψάρια με μια σημαντική και «ευπρόσωπη» παρουσία: Σαρδέλα στη σχάρα, Γαύρος σχάρας "φιλετιασμένος", Κρασάτες σουπιές, Γαριδομακαρονάδα, Καλαμαράκια τηγανητά "με ντομάτα στη σχάρα και φάβα", Χταπόδι σχάρας, Γαρίδες σχάρας, Γαριδες σαγανάκι, Μύδια με ριζότο, κριθαράκι και φρέσκιες καραβιδούλες (όταν είναι η εποχή τους), Λευκή μελιτζάνα με χταπόδι "Σαντορινιά συνταγή", Σπετσοφάι Θαλασσινών "με ντομάτα, πιπεριές, φέτα, μύδια, γάπαρες, καραβίδες", Ξιφίας Σουβλάκι "με ελαφριά σάλτισα μουστάρδας και δάφνη", Φρέσκα ψαράκια ψημένα στη σχάρα "φιλετιασμένα", Κούς Κους με σουπιές, μάραθο και ελιές, Φρέσκο καλαμαράκι σχάρας γεμιστό με τυριά.

 

 

Τα ζυμαρικά (Παπαρδέλες "με τοματίνια, προσούτο, τσίλι, φρέσκα μανιτάρια", Πέννες με μελιτζάνα, φέτα και βασιλικό, Αστακομακαρονάδα (δύο ατόμων), Πέννες καρμπονάρα, Λιγκουίνι "Αμαριτσιάνα", Πέννες με σολομό, φρέσκια σπαράγγια και κρέμα μασκαρμπόνε) και μια σημαντική ποικιλία Κύριων πιάτων (Κεφτεδάκια σχάρας "με φρέσκια ντομάτα", Κυπριακές σεφταλιές "με αραβική πίτα", Φρεσκοζυμωμένο μπιφτέκι "με σως παρμεζάνα", Σουτζουκάκια σχάρας, Ριγανάτες μπουκιές, Τηγανιά Μονεμβασιάς "με κοτόπουλο και χοιρινό και απαλή σάλτσα μουστάρσας", Χοιρινή πανσέτα "σχάρας", Κοκορέτσι φούρνου, Συριανός γύρος, Σουβλάκια πίτα, Κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές, Φιλέτο κοτόπουλο σχάρας, Σνίτσελ κοτόπουλο "γεμιστό με ζαμπόν τυρί και σάλτσα μανιταριών", Σουβλάκι κοτόπουλο "με μπέικον μανιτάρια πράσινη πιπεριά και δενδρολίβανο", Ψαρονέφρι σχάρας με σάλτσα μουστάρδας, Ψαρονέφρι σχάρας "γεμιστό με ζαμπόν τυριά και σπανάκι γκραντινέ", Ψαρονέφρι με απαλή σάλτσα τυριών και καπνιστού μπέικον, Χοιρινά φιλετάκια με γλυκόξινη ελαφριά καυτερή σως, Χοιρινό φιλέτο με σάλτσα ψητού και βερύκοκα, Παϊδάκια σχάρας από αρνάκι γάλακτος, Τι Μπον Στέικ "σερβιρεται με πατάτες τηγανητές και λαχανικά σχάρας", Φιλετίνια με σως ντιάβολα, Φιλέτο με μοτσαρέλα και προσούτο Πάρμας, Φιλέτο με σάλτσα τριών μανιταριών, Φιλέτο με σάλτσα τυριών) συμπληρώνουν τον πλούσιο κατάλογο του εστιατορίου.

 

 

Το «παραδοσιακό κελάρι» του εστιατορίου φιλοξενεί 70 διαφορετικές ετικέτες Ούζου και Τσίπουρου, δεκάδες ετικέτες ελληνικών κρασιών από αμπελώνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδος, χωρίς όμως να απουσιάζει και το χύμα κρασί (λευκό, κόκκινο, ημίγλυκο ή ρετσίνα). Φυσικά υπάρχουν κομπόστες, γλυκά κουταλιού και λικέρ «ίδιας παραγωγής». 

Αν βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη ή πρόκειται να την επισκεφθείτε, μην παραλείψετε να απολαύσετε φαγητό στον Μόλυβο, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης το οποίο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) ολόκληρο τον χρόνο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα και βρίσκεται στην γωνία των οδών Ι. Δραγούμη 31 και Καποδιστρίου 1 (Τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 555952).  

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

25 Αυγούστου 2011

kb@kbanalysis.com

 

 

 

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ - ΒΙΒΛΙΟ Β:

Κυκλοφόρησε με 27 ακόμα άρθρα του Βασίλη Βιλιάρδου, μεταξύ των οποίων

 «Κρατική Πτώχευση», «Εταιρίες Αξιολόγησης» και «Κρίση των Κρίσεων»

 

 

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΡΟΡΙΑ:

Applebees:

Μια πορεία 14 ετών με άδοξο τέλος - Είναι πράγματι η οικονομική κρίση

η αιτία που έκλεισαν τα εστιατόρια της αλυσίδας;  

 3 Αυγούστου 2011

 

 

Ideal:

Το εστιατόριο της οδού Πανεπιστημίου «ιστορικά διατηρητέο μνημείο»,

με μια παράδοση που πλησιάζει αισίως ένα ολόκληρο αιώνα!   

18 Μαΐου 2011

 

 

Όμιλος Καστελόριζο:

Το διαχρονικό όνομα για …. ολόφρεσκο ψάρι!

2 Μαΐου 2011

 

 

Στου Καχριμάνη:

Το αγαπημένο στέκι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στου Ψυρρή,

προσφέρει εξαιρετικές γεύσεις σε προσιτές τιμές.

28 Φεβρουαρίου 2011

 

 

Αλάτσι:

Παραδοσιακή κρητική κουζίνα με αυθεντικές γεύσεις στην καρδιά της Αθήνας

24 Ιανουαρίου 2011

 

 

Πλόες:

Γευστικές απολαύσεις με μαγευτική θέα στην Καστέλλα του Πειραιά.

28 Δεκεμβρίου 2010

 

 

Nobu Matsuhisa:

Το διάσημο όνομα που προσφέρει γεύσεις υψηλής γαστρονομικής απόλαυσης

τώρα στο Ritz Paris με την ομάδα του Matsuhisa Athens.

4 Οκτωβρίου 2010

 

 

StAstra:

Ένα διαχρονικό εστιατόριο στο ανακαινισμένο Park Hotel της Αθήνας

18 Αυγούστου 2010

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (4) :

Πρόκληση για την νέα γενιά και την ελληνική νεολαία – και όχι μόνο.

 

Καλημέρα Breakfast:

Μια σοφή ιδέα που αξίζει την υποστήριξη όλων μας!

 

Τέσσερα F (4F):

Μια ανερχόμενη εταιρία στην υπηρεσία

της αγοράς μαζικής εστίασης της πρωτεύουσας.

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).   



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.