ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Εστιατόριο του Βασίλαινα: Ένα ιστορικό στέκι με μια διαδρομή που σύντομα συμπληρώνει ένα ολόκληρο αιώνα!

 

 

Μια ιστορική ταβέρνα στην Αγία Σοφία του Πειραιά, από την οποία έχουν παρελάσει δεκάδες προσωπικότητες της ελληνικής εμπορικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής  του τελευταίου αιώνα, είναι απόλυτα σίγουρο πως απέκτησε την μεγάλη της φήμη με πολλές και σημαντικές γευστικές ιδιαιτερότητες – και όχι μόνο.

Κατίνα Παξινού, Αλέξης Μινωτής,  Ουίστον Τσώρτσιλ, Στρατής Μυριβήλης, Οδυσσέας Ελύτης, Ηλίας Καζάν, Γιώργος Σεφέρης, Μάνος Χατζιδάκις, Χατζηκυριάκος Γκίκας, Ελένη Βλάχου, Μαρίκα Κοτοπούλη, Ειρήνη Παππά  είναι ελάχιστα μόνο από τα ονόματα που περιλαμβάνει ο ατέλειωτος κατάλογος των προσωπικοτήτων που απόλαυσαν τις λιχουδιές του Βασίλαινα.

 

 

Η ιστορία του Βασίλαινα ξεκίνησε το 1920 όταν το ζεύγος Θανάση και Ειρήνης Βασίλαινα αποφάσισε να ανοίξει ένα μπακάλικο στην Αγία Σοφία, σε μια περιοχή που βρισκόταν μια ανάσα από τα εργοστάσια του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και της Μεσογείου (Παπαστράτος, Μποδοσάκης, ναυπηγοεπισκευαστική βάση, Μυτηλιναίος, κ.α.)  Το μπακάλικο «εμπλουτίστηκε» με λίγα τραπέζια ώστε η βαρελίσια ρετσίνα από τα Μέγαρα, τον τόπο καταγωγής του Θανάση Βασίλαινα να συνοδεύεται από μερικούς μεζέδες – και τι μεζέδες! Με βάση το ψάρι, το μεγάλο μεράκι και την εξαιρετική ποιότητα όλων των «υλικών» οι μεζέδες του Βασίλαινα δεν άργησαν να δημιουργήσουν, από στόμα σε στόμα, μια φήμη που απλώνονταν ολοένα και μακρύτερα από τα στενά όρια της Αγίας Σοφίας και του Πειραιά. Σταδιακά, το παντοπωλείο μετατράπηκε σε μπακαλοταβέρνα στην οποία αντάμωναν άνθρωποι του καθημερινού μόχθου με καλλιτέχνες, εμπόρους και επιχειρηματίες. Δύο περίπου δεκαετίες αργότερα, τον μαύρο, κατοχικό χειμώνα του 41, η ταβέρνα έκλεισε. Ξαναλειτούργησε αμέσως μετά τον πόλεμο με την ίδια ακριβώς «συνταγή» αυξάνοντας συνεχώς την φήμη του. Το 1947 ευτύχησε να βρεθεί στο κέντρο παγκόσμιας δημοσιότητας με την επίσκεψη ενός μεγάλου Χολυγουντιανού αστέρα της εποχής εκείνης (Τάιρον Πάουελ).

Με την ανάμειξη της δεύτερης γενιάς της οικογένειας, του Γιώργου Βασίλαινα, η σταθερή πορεία της ταβέρνας συνεχίστηκε μέχρι το 1967, όταν έγινε η πρώτη μεγάλη ανακαίνιση – η δεύτερη πραγματοποιήθηκε κάπου 40 χρόνια αργότερα (2005) με την ευθύνη του Θανάση Βασίλαινα, του εκπρόσωπου της τρίτης γενιάς της οικογένειας που βρίσκεται στο κέντρο ενός νέου εταιρικού σχήματος που συνεχίζει την μεγάλη παράδοση του χώρου. Η τελευταία αυτή πολύ μεγάλη ανακαίνιση διατηρεί βασικά στοιχεία της ιστορίας του Βασίλαινα, με μια ανάλαφρη νότα μπακάλικου που αναβαθμίζει το εστιατόριο σε συνολικό χώρο υψηλής αισθητικής, ένα χώρο που περιλαμβάνει εκτός από την χειμερινή αίθουσα και την θερινή (ταράτσα) η οποία χαρίζει μια μοναδική αίσθηση δροσιάς.

 

 

 

Στις μέρες μας, τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του εστιατορίου Βασίλαινας (Αιτωλικού 72 και Βιτωλίων, Πειραιάς, Τηλ/FAX: 210 46 12 457, email: info@vassilenas.gr) δεν παραμένουν μόνο σταθερά αλλά εμπλουτίζονται με το ταλέντο και την εμπειρία καταξιωμένων επαγγελματιών που επιμελούνται την κουζίνα σε κάθε της λεπτομέρεια.  Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα εκτός Κυριακής που παραμένει ανοικτό από τις 1 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα ενώ η μέση επιβάρυσνη ανά άτομο –χωρίς κρασί- είναι κάτω από 30 Ευρώ.

Ψάρι ή κρέας, σαλάτες, παραδοσιακά, πρώτα ή δεύτερα πιάτα, όλα χαρίζουν υψηλή κουζίνα με απλά «υλικά» προσφέροντας γαστρονομική απόλαυση αντάξια της μακράς πορείας του χώρου με υποδειγματική εξυπηρέτηση και τιμές προσαρμοσμένες στα δεδομένα της δύσκολης εποχής μας.

 

 

Η Ελληνική κουζίνα του εστιατορίου Βασίλαινας (βραβευμένη με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας του περιοδικού «Αθηνόραμα» 2008, 2009, 2010 και 2011!) συνοδεύεται από πολύ επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, αν και δεν λείπουν (προς απαγοήτευσή μας) και εισαγόμενα κρασιά από Χιλή, Αυστραλία και Γερμανία, λες και ο απύθμενος πλούτος του ελληνικού αμπελώνα δεν είναι υπεραρκετός! Φέτος μάλιστα πραγματοποιήθηκαν στο εστιατόριο έξη γευσιγνωσίες εκ των οποίων οι μισές ήταν αφιερωμένες σε χώρες που δεν γνώριζαν καθόλου την αμπελοκαλλιέργεια την εποχή που ο παππούς του Θανάση Βασίλαινα πρόσφερε στους πελάτες του αυθεντική Ρετσίνα Μεγάρων!

Η «γκρίνια» όμως για τον κατάλογο των κρασιών δεν αναιρεί ούτε κατά μια κεραία όλα τα (πολλά και μεγάλα) πλεονεκτήματα που διαθέτει ο Βασίλαινας αποζημιώνοντας καθημερινά αυτούς που επιμένουν να απολαμβάνουν ένα μύθο που σήμερα συνδιάζει όχι μόνο την παράδοση αλλά και την σύγχρονη ελληνική κουζίνα!

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

18 Δεκεμβρίου 2011

kb@kbanalysis.com  

 

 

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ:

 

Palmie Bistro

  (Αλυσίδα, 28 Νοεμβρίου 2011)

 

Τα νησιά

 (Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2011)

 

Paradiso

 (Αθήνα,  13 Σεπτεμβρίου 2011)

 

Μόλυβος

  (Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2011)

 

Applebees:

  (Αλυσίδα, 3 Αυγούστου 2011)

 

Ideal:

(Αθήνα, 18 Μαΐου 2011)

 

Όμιλος Καστελόριζο:

 (Αθήνα,  2 Μαΐου 2011)

 

Στου Καχριμάνη:

 (Αθήνα, Ψυρρή 28 Φεβρουαρίου 2011)

 

Αλάτσι:

(Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011)

 

Πλόες:

 (Καστέλλα, 28 Δεκεμβρίου 2010)

 

Nobu Matsuhisa:

 (Αθήνα, Μύκονος  4 Οκτωβρίου 2010)

 

StAstra:

 (Αθήνα, 18 Αυγούστου 2010)

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (8):

Η Ελλάδα δεν βούλιαξε παρά την φιλότιμη προσπάθεια

στρατιάς κερδοσκόπων και «φίλων» - Εμείς ψάχνουμε

επίμονα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

όχι μόνο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας

αλλά γιατί υπάρχουν και πραγματικές ευκαιρίες!

 

Καλημέρα Breakfast:

Μια σοφή ιδέα που αξίζει την υποστήριξη όλων μας!

 

Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο :

Η καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων

 με την συνεργασία ΣΕΒΙΤΕΛ και ΠΟΕΣΕ

 

Τέσσερα F (4F):

Μια ανερχόμενη εταιρία στην υπηρεσία

της αγοράς μαζικής εστίασης της πρωτεύουσας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΚΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για την οικονομική κρίση

 

 

Τουρκική Δημοκρατία:

Η φαντασίωση του νεο-οθωμανισμού, η αδυσώπητη πραγματικότητα

 και η γλώσσα του εμπορίου

14 Οκτωβρίου 2011

 

 

Λαθρομετανάστευση:

 Προβλήματα καθημερινότητας και πιθανές λύσεις με την …. κοινή λογική!

4 Ιουλίου 2011

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.