ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Top 10: Οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες του παγκόσμιου λιανεμπορίου για το 2010.

 

 

 

Πρόσφατα (Γενάρης 2012) η Deloitte (μαζί με τις PricewaterhouseCoopers,  Ernst & Young και KPMG αποτελεί ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα επαγγελματικά δίκτυα υπηρεσιών στον κόσμο) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ετήσιας, 15ης κατά σειρά, έκθεσης με τους 250 μεγαλύτερους λιανοπωλητές του πλανήτη μας οι οποίοι το οικονομικό έτος 2010 πέτυχαν αύξηση-ρεκόρ των πωλήσεων τους κατά 5% (στο αστρονομικό ποσό των 3,94 τρισεκατομμυρίων Δολαρίων), βελτίωση των καθαρών κερδών στο 3,8% (έναντι 3,1% το 2009) και ταχύτατο ρυθμό επέκτασης στην παγκόσμια αγορά, αφού 40 λιανοπωλητές άρχισαν να δραστηριοποιούνται σε 88 νέες αγορές, 57 διαφορετικών χωρών του κόσμου!

Παρά τα εντυπωσιακά αυτά επιτεύγματα, η έκθεση αναφέρει ότι η αφρόκρεμα του παγκόσμιου λιανεμπορίου προβληματίζεται από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που άρχισε να παρατηρείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Έτσι, για το 2012 αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση εξ αιτίας των ιδιαίτερων προβλημάτων των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη μας: Η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζεται, η στασιμότητα στις ΗΠΑ επίσης ενώ η ανάπτυξη τόσο στην Κίνα όσο και στις άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες επιβραδύνεται εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι δέκα κορυφαίες θέσεις του παγκόσμιου λιανεμπορίου καταλαμβάνονται από 5 Αμερικανικές εταιρίες, τρείς Γερμανικές και από μία Γαλλική & Βρετανική. Συνοπτικά, ο κατάλογος αυτός, έχει ως εξής:

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1: ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010, ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΗΠΑ

Α/Α

ΕΤΑΙΡΙΑ

ΧΩΡΑ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ

1

WAL-MART

ΗΠΑ

418,9

2

CARREFOUR

ΓΑΛΛΙΑ

119,6

3

TESCO

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

92,1

4

METRO

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

88,9

5

KROGER

ΗΠΑ

82,1

6

LIDL

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

79,1

7

COSTCO

ΗΠΑ

76,2

8

HOME DOPT

ΗΠΑ

67,9

9

WALGREEN

ΗΠΑ

67,4

10

ALDI

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

67,1

Πηγή: Deloitte

Ας ρίξουμε όμως μια συνοπτική ματιά στους δέκα κορυφαίους που παγκόσμιου λιανεμπορίου:

 

Η Wal-Mart, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής του πλανήτη μας, ιδρύθηκε το 1962 με την λειτουργία του πρώτου καταστήματος Wal-Mart discount στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Rogers, Ark). Επτά χρόνια αργότερα (31 Οκτωβρίου 1969) μετατράπηκε σε Α.Ε. με την επωνυμία Wal-Mart Stores, Inc. και τον επόμενο χρόνο άρχισε η διαπραγμάτευση των μετοχών της στην παράλληλη αγορά του ΧΑ Ν. Υόρκης ενώ το 1972 εισήχθη στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών της Νέας Υόρκης.

 

Στο τέλος της δεκαετίας του 70 μετρούσε 270 καταστήματα σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ. Το 1983 άνοιξε το πρώτο κατάστημα Sams Club membership warehouse και το 1988 λειτούργησε το πρώτο κατάστημα supercenter – η σημερινή κυρίαρχη «έκφραση» της αλυσίδας.

 

Το 1991 άρχισε η επέκταση εκτός Η.Π.Α. με την λειτουργία του πρώτου κατάστηματος στο Μεξικό (με το σήμα Sam's Club). Σήμερα, δύο μόλις δεκαετίες αργότερα, η Wal-Mart  εξυπηρετεί πελάτες και μέλη περισσότερες από 200 εκατομμύρια φορές την εβδομάδα, σε περισσότερα από 9.700 καταστήματα λιανικής πώλησης (με 69 διαφορετικά σήματα) σε 28 χώρες του κόσμου! Η Wal-Mart απασχολεί περισσότερους από δύο εκατομμύρια εργαζόμενους σε ολόκληρο τον κόσμο αποτελώντας τον μεγαλύτερο ιδιώτη εργοδότη του πλανήτη μας. Τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης 1/2/2011 – 31/1/2012 αναμένεται να ανακοινωθούν τον Απρίλιο 2012, αν και από τα μέχρι στιγμής γνωστά τρίμηνα καταγράφεται σημαντική άνοδος του κύκλου εργασιών κυρίως εξ αιτίας της σημαντικής αύξησης των πωλήσεων στις διεθνείς αγορές της αλυσίδας.

 

 

Ο Όμιλος Carrefour ιδρύθηκε το 1959 από τις οικογένειες Fournier και Defforey και τον επόμενο χρόνο (1960) λειτούργησε το πρώτο μεγάλο κατάστημα στην Γαλλία (Annecy, Haute-Savoie). To 1961 ιδρύθηκε η Promodes από την συνένωση δύο χονδρεμπορικών επιχειρήσεων των (Νορμανδικής καταγωγής) οικογενειών Halley και Duval-Lemonnier με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί τον επόμενο χρόνο (1962). Το 1963 η Carrefour παρουσίασε ένα εντελώς καινούργιο είδος καταστημάτων που επρόκειτο να επηρεάσει καταλυτικά το λιανεμπόριο σε παγκόσμιο επίπεδο τις επόμενες δεκαετίες: τα (σήμερα) γνωστά μας Υπέρμαρκετ! Το πρώτο κατάστημα λειτούργησε στην Γαλλική πρωτεύουσα (Sainte Genevieve ve-des-pois) και το πρώτο εκτός Γαλλίας στο Βέλγιο (1969) ενώ λίγα χρόνια αργότερα (1973) ακολούθησε η Ισπανία. Το 1970 η Carrefour εισήχθη στην Γαλλική χρηματιστηριακή αγορά και εκτοτε δεν σταμάτησε σχεδόν καθόλου μια συνεχή ανοδική πορεία. Το 1999 οι δύο μεγάλοι (ανταγωνιστές μέχρι τότε) Γαλλικοί Όμιλοι Carrefour και Promodes συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας τον μεγαλύτερο Ευρωπαικό Όμιλο στον τομέα του λιανεμπορίου. Σήμερα, ο Όμιλος Carrefour είναι δεύτερος σε μέγεθος λιανοπωλητής του πλανήτη μας και λειτουργεί 9.500 συνολικά καταστήματα διαφόρων κατηγοριών (Υπεραγορές, Σουπερμάρκετ, cash & carry, καταστήματα ψιλικών κ.α.) σε 32 χώρες του κόσμου εξασφαλίζοντας το 57% του συνολικού κύκλου εργασιών του εκτός Γαλλίας και  απασχολώντας συνολικά 475.000 εργαζόμενους. Η παρουσία της στην Ελλάδα με ίση συμμετοχή της οικογένειας Μαρινόπουλου (50% - 50%), δημιούργησε τον Όμιλο Carrefour – Μαρινόπουλος που βρίσκεται στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. 

 

 

Η αφετηρία της Tesco βρίσκεται στο East End του Λονδίνου όταν το 1919 ο Jack Cohen, μετέπειτα Sir John Edward Cohen, γιος ενός ράπτη Πολωνο-εβραίου που μετανάστευσε στην Βρετανία, άρχισε να πουλάει είδη που «πλεόναζαν» σε παντοπωλεία από ένα μικρό στέκι. Πέντε χρόνια αργότερα (1924) ο Jack Cohen πούλησε το πρώτο του προϊόν με ιδιωτική ετικέταTesco Tea») και το 1934 έχτισε τις πλέον σύγχρονες για την εποχή εκείνη αποθηκευτικές εγκαταστάσεις σε ιδιόκτητο χώρο, στην Angel Road (Edmonton, N. London). Αμέσως μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Tesco Stores Holding μπήκε στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου  και το 1956 άνοιξε στο Maldon το πρώτο Σουπερμάρκετ στο οποίο εφαρμόστηκε το σύστημα self-service. Από τότε ουσιαστικά, άρχισε η ραγδαία ανάπτυξη της Tesco πάνω στις γερές βάσεις που έθεσε ο ιδρυτής της: Την δεκατία του 1960 πρόσθεσε εκατοντάδες καταστήματα στο δίκτυο της και το 1974  λειτούργησε τα πρώτα βενζινάδικα της αλυσίδας σε διάφορα σημεία. Το 1983 μετονομάστηκε σε Tesco PLC. και από το 1995 άρχισε την εκτός Μ. Βρετανίας επέκτασή της με πρώτο σταθμό στην Ουγγαρία. Στην Αμερική έφθασε μόλις το 2007 όταν ο πρώτος λιανοπωλητής του πλανήτη μας (Wal-Mart) εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (1999) εξαγοράζοντας την Asda γεγονός που οδήγησε την  Tesco στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ. Σήμερα, η Tesco βρίσκεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με 5.380 συνολικά καταστήματα σε Αγγλία (2.715), Ασία (1.419), Ευρώπη (1082) και ΗΠΑ (164) απασχολώντας συνολικά 490.000 εργαζόμενους.

 

 

Η αφετηρία του Γερμανικού Ομίλου Metro βρίσκεται στο Ντίσερλντορφ όπου ιδρύθηκε το 1964 από τον Otto Beisheim. Η βάση της δημιουργίας και της εξέλιξης του Γερμανικού Ομίλου ήταν το απλό σκεπτικό ότι ο πελάτης αντί να παραγγέλνει αυτό που χρειάζεται σε διάφορους μικροπωλητές και να το παραλαμβάνει στον χώρο του, να  μπορεί να το επιλέγει μόνος του σε ένα κατάστημα και να το παίρνει μαζί του. Ο Γερμανικός Όμιλος πήρε την σημερινή του μορφή το 1996 όταν δημιουργήθηκε η Metro AG από την συγχώνευση των εταιριών Asco, Kaufhaus, Kaufhof Holding & Deutsche SB-KaufAG και εισήλθε στο Γερμανικό χρηματηστήριο. Τα καταστήματα του Ομίλου λειτουργούν με διάφορα γνωστά και αναγνωριμένα σήματα: Real, Food-Welt der Lebensmittel (Υπερμάρκετ), Galeria Kaufhof, Kaufhof, Lust for Life, Carsch-Haus (Department stores), Media-Markt, Saturn (καταστήματα ηλεκτρικών ειδών), Adler (καταστήματα με είδη ρουχισμού), Sportarena (καταστήματα με αθλητικά είδη), Metro, Metro-Berolina, C+C Schaper (Cash & Carry), Dinea, Grillpfanne, Axxe (καταστήματα γαστρονομίας). Σήμερα η Metro AG βρίσκεται στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με 2.127 καταστήματα σε 34 χώρες του κόσμου (Γερμανία 1.017 καταστήματα, λοιπή Ευρώπη 1.035 καταστήματα, Ασία και Αφρική 75 καταστήματα) απασχολώντας 280.000 εργαζόμενους. 

 

 

 

Η Αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων Kroger που βρίσκεται στην πέμτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, δημιουργήθηκε το 1883 στο Οχάιο (Cincinnati) από τον Bernard Kroger έχοντας κάποιες απαράβατες αρχές μεταξύ των οποίων και η αρχή «Μην πουλάς τίποτα που δεν θα ήθελες να αγοράσεις εσύ». Η  Kroger το 1955 εξαγόρασε την αλυσίδα Henke & Pillot, το 1983 την Dillon, στο τέλος της δεκαετίας του 1990 τις αλυσίδες Pay Less Food Markets, Owen's Market, JayC Food Stores, και Hilander Foods. Το 1997 η Kroger συγχωνεύτηκε με την Fred Meyer, την πέμπτη σε μέγεθος εταιρία ειδών παντοπωλείου μαζύ με όλες τις θυγατρικές της, το 2001 εξαγόρασε την Baker's και το 2007 την αλυσίδα Scott's Food & Pharmacy. Τα καταστήματα τροφίμων πάντως αποτελούν την κύρια δραστηριότητα της Kroger αφού καλύπτουν το 94% περίπου των συνολικών πωλήσεων της. Σήμερα η Kroger λειτουργεί  συνολικά 3.598 καταστήματα διαφόρων ειδών και μεγεθών (2.439 καταστήματα λιανικής σε 31 πολιτείες της Αμερικής με δύο περίπου δεκάδες διαφορετικά σήματα, 796 παντοπωλεία με 6 διαφορετικά σήματα σε 18 πολιτείες, 363 μικρά καταστήματα κοσμημάτων με διάφορα σήματα, 1.964 φαρμακεία, 1.067 πρατήρια βενζίνης – τα τελευταία στους χώρους των καταστημάτων της) και απασχολεί 320.000 εργαζόμενους.

 

 

 

Το 1930 ο Josef Schwarz (είχε ιδρύσει μια επιχείρηση γενικού εμπορίου με την επωνυμία Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgrosshandlung) εισήλθε στην μετοχική σύνθεση της εταιρίας Sudfruchte Grosshandel Lidl & Co, μιας χονδρεμπορικής εταιρίας φρούτων την οποία μετέτρεψε σταδιακά σε χονδρεμπορική εταιρία τροφίμων. Το 1973 αποφάσισε να αντιγράψει το σύστημα που εφάρμοζε η Aldi, μια αλυσίδα καταστημάτων που ήταν (και παραμένει) ο ηγέτης των εκπτωτικών αλυσίδων (discounters) στην Γερμανία. Δεν μπορούσε όμως να χρησιμοποιήσει το επώνυμό του (Schwarz=Μαύρο) σαν εμπορικό σήμα των καταστημάτων που θα δημιουργούσε, έτσι συμφώνησε με τον πρώην συνέταιρό του Ludwig Lidl, ο οποίος ήταν πλέον συνταξιούχος εκπαιδευτικός, να του παραχωρήσει τα δικαιώματα χρήσης του επώνυμου του (Lidl) σαν εμπορικό σήμα των καταστημάτων που θα δημιουργούσε, έναντι 1.000 (χιλίων) Γερμανικών Μάρκων. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η δημιουργία των πρώτων καταστημάτων της αλυσίδας στην σημερινή τους μορφή – μέχρι το 1977 λειτούργησαν τα πρώτα 33 καταστήματα της αλυσίδας.

Όταν το 1977 την επιχείρηση ανέλαβε ο Dieter Schwarz, γιός του ιδρυτή άρχισε μια ραγδαία ανάπτυξη που την οδήγησε στους 10 κορυφαίους λαινοπωλητές του πλανήτη μας (ογδοη το 2010 σύμφωνα με μια άλλη κατάταξη που δημοσίευσε η Γερμανική εφημερίδα Lebensmittel Zeitung). Σήμερα, ο Όμιλος Schwarz Gruppe (Holding) ελέγχει τις εταιρίες Lidl Stiftung & Co. KG, τις αλυσίδες καταστημάτων Handelshof καθώς και τα υπερμάρκετ Kaufland, λειτουργεί 10.000 περίπου καταστήματα σε 30 χώρες του κόσμου και απασχολεί περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, για τις συνθήκες απασχόλησης των οποίων έχει δεχτεί πολύ έντονη κριτική τόσο εντός όσο και εκτός Γερμανίας (Βλπ. παλαιότερο άρθρο μας 22/1/2010 με τίτλο Lidl / Όμιλος Schwarz: Ακόμα και οι γίγαντες μπορεί να κλονιστούν…).  

 

 

 

Στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Αμερικανική Costco που ιδρύθηκε από τούς  James Sinegal και Jeffrey Brotman το 1983 με το πρώτο κατάστημα να λειτουργεί στο Σεάτλ το φθηνόπωρο του ίδιου χρόνου. Δέκα χρόνια αργότερα (1993) συγχωνεύτηκε με την ανάλογου μεγέθους αλυσίδα Price Club με ομοειδή δραστηριότητα. Το 1997 μετονομάστηκε σε Costco Wholesale με ταυτόχρονη μετονομασία όλων των καταστημάτων της Price Club σε Costco. Η Costco απευθύνεται σε πελάτες που αγοράζουν ποσότητες (επαγγελματίες ή μεγάλες οικογένειες) και πουλάει μόνο σε μέλη της (έχει περισσότερα από 64 εκατομμύρια μέλη που πληρώνουν συνδρομή!). Όλα τα προϊόντα εκτίθενται σε χαρτοκιβώτια και δεν υπάρχουν σακούλες που να διατίθενται στα ταμεία των καταστημάτων – οι πελάτες φροντίζουν μόνοι τους για το πως θα μεταφέρουν αυτά που αγοράζουν. Η φιλοσοφία της εταιρίας είναι να αγοράζει φθηνά, να διατηρεί χαμηλό κόστος και να πουλάει φτηνά. Η Costco ήταν η πρώτη μεγάλη αλυσίδα της Αμερικής που «τόλμησε» να βγάλει από τα καταστήματα της τα προιόντα της  Coca Cola (2009) γιατί δεν εξασφάλησε τις εκπτώσεις που απαιτούσε! Η αλυσίδα τον Οκτώβριο 2011 λειτουργούσε 592 καταστήματα – αποθήκες (μέσος όρος 143.000 τετραγωνικά μέτρα) σε ΗΠΑ (429 καταστήματα), Καναδά (82 καταστήματα), Μεξικό (32 καταστήματα), Αγγλία (22 καταστήματα), Ιαπωνία (9 καταστήματα), Ταιβάν (8 καταστήματα), Κορέα (7 καταστήματα), Αυστραλία (3 καταστήματα)  και απασχολούσε 164.000 εργαζόμενους.  

 

 

 

Στην όγδοη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η  Home Depot η οποία ιδρύθηκε το 1978 στην Ατλάντα των ΗΠΑ από τους Bernie Marcus και Arthur Blank. Τα πρώτα δύο καταστήματα της αλυσίδας (60.000 τ. μ. το καθένα – αργότερα το μέγεθος των καταστημάτων έφθασε τα 105.000 τ.μ.) λειτούργησαν στην ίδια πολιτεία ένα χρόνο μετά (1979). Ο στόχος των καταστημάτων ήταν το κάθε νέο νοικοκυριό, αφού τα καταστήματα συγκέντρωναν 40.000 κωδικούς που αποτελούσαν το σύνολο των απαραίτητων και αναγκαίων ειδών για κάθε νέο νοικοκυριό (ξυλεία, δάπεδα, είδη υγιεινής, προϊόντα κήπου, εργαλεία, χρώματα, συσκευές, χαλιά, κουζινικά κλπ, κλπ). Το 1981 εισήλθε στην παράλληλη αγορά του χρηματηστηρίου Ν. Υόρκης και το 1984 στην κύρια αγορά.  Μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια της στρατηγικής της αλυσίδας είναι το γεγονός ότι το προσωπικό εκπαιδεύεται συστηματικά μέσω εντατικών σεμιναρίων ώστε να γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τις ιδιότητες των προϊόντων που διαθέτει η αλυσίδα, τόσο για να κατευθύνει τον πελάτη σωστά όσο και για είναι πολύ πειστικός ώστε να αποκτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη του.  Η μεγάλη κρίση των στεγαστικών δανείων που γονάτισε την οικοδομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ το 2007, οδήγησε την αλυσίδα στην προσθήκη ειδών εστίασης στον κατάλογο των προϊόντων της. Σήμερα, η Home Depot αποτελεί την μεγελύτερη εταιρία της Αμερικής σε είδη σπιτιού και την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα λιανικής στην ιστορία των ΗΠΑ. Λειτουργεί 2.250 πολύ μεγάλα καταστήματα (το μεγαλύτερο καλύπτει επιφάνεια 225.000 τ.μ.) σε ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή, Πόρτο Ρίκο, Παρθένους Νήσους, Γουάμ και Κίνα απασχολώντας 290.000 εργαζόμενους.

 

 

 

Χρειάστηκε ένας ολόκληρος αιώνας για να μετατραπεί στον καθοδηγητή των συνηθειών ολόκληρης της Αμερικής, ένα μικρό συνοικιακό φαρμακείο του χωριού Dixon, 90 χιλιόμετρα έξω από το Σικάγο. Το 1901 ο Charles R. Walgreen άνοιξε εκεί το πρώτο του φαρμακείο και για ολόκληρες δεκαετίες έβαζε τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο διάδοχος και γιός του, όταν ο ίδιος πέθανε το 1939. Κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, η Walgreen λειτούργησε ένα μη κερδοσκοπικό φαρμακευτικό οργανισμό μέσα στο Πεντάγωνο, συνεισφέροντας στην καλύτερη αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών του πολέμου και αμέσως μετά τον πόλεμο άρχισε να δημιουργεί μια σειρά φαρμακείων με την ίδια επωνυμία. Μέχρι το 1975 περισσότερα από 630 φαρμακεία της αλυσίδας εξέδιδαν περισσότερες από 30 εκατομμύρια συνταγές ετησίως – την ίδια χρονιά το τιμόνι της επιχείρησης που ολοένα μεγάλωνε πήρε στα χέρια της η τρίτη γενιά της οικογένειας - ο εγγονός του ιδρυτή. Μέχρι το 1984 τα φαρμακεία είχαν ξεπεράσει τα 1.000 ενώ σήμερα, η εταιρία διαθέτει 6.614 φαρμακεία με το σύστημα drive-thru που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, 1.622 καταστήματα που λειτουργούν 24 ώρες, ενώ παρέχει υπηρεσίες κέντρων υγείας και φροντίδας στο σπίτι. Η θυγατρική της Walgreens Health Care Systems διαθέτει περισσότερα από 700 σημεία σε ολόκληρη την Αμερική με κλινικές στις οποίες παρέχεται υψηλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φροντίδα. Η Walgreen απασχολεί (31/12/2011) 247.000 εργαζόμενους και βρίσκεται στην ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

 

    

Τέλος, ο κατάλογος των Top-10 των δέκα κορυφαίων αλυσίδων του παγκόσμιου λιανεμπορίου συμπληρώνει για το έτος 2010, η Aldi η οποία ιδρύθηκε το 1946 στο Essen της Γερμανίας από τα αδέλφεια Karl & Theo Albrecht. Δέκα πέντε χρόνια αργότερα (1961) η Aldi διασπάστηκε σε δυο αδελφές εταιρίες (Aldi Nord και Aldi Sued) γιατί τα δύο αδέλφια διαφώνησαν αν έπρεπε να πωλούνται τσιγάρα από τα καταστήματα τους. Συνέχισαν όμως να συνεργάζονται αρμονικά σε όλα τα θέματα δημιουργώντας μια απο τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής του κόσμου: πρώτα κάλυψαν μεθοδικά τις διάφορες περιοχές της τότε Δυτικής Γερμανίας και στην συνέχεια επεκτάθηκαν σε πολλές άλλες Ευρωπαικές χώρες καθώς και στην Αμερική και Αυστραλία – πάντοτε όμως σε μία χώρα δραστηριοποιείται μόνο η μία, όχι και δύο μαζί με μοναδική εξαίρεση την τεράστια αγορά των ΗΠΑ όπου συνυπάρχουν με αυστηρά διακριτούς ρόλους: Η Aldi Nord είναι η μητρική εταιρεία των καταστημάτων Trader Joe και Aldi Sud λειτουργεί τα  καταστήματα Aldi. Το σύστημα που εφαρμόζει η Aldi έχει πλέον καθιερωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο: Ένας αυστηρά περιορισμένος και προκαθορισμένος αριθμός φθηνών τροφίμων καθημερινής ανάγκης και καλής ποιότητας σε ασυναγώνιστες τιμές, σε καταστήματα self service με ελάχιστο προσωπικό και λιτή διακόσμηση, αλλά και ελάχιστο κόστος λειτουργίας. Η Aldi (όπως αλλωστε και η Lidl που όχι μόνο την αντέγραψε αλλά και την ξεπέρασε) έχει ένα χρυσοπληρωμένο και πολύπλοκο σύστημα μυστικισμού για να μην αποκαλύπτει αποτελέσματα της οικονομικής της πορείας (λειτουργούν περισσότερες από 65 διαφορετικές εταιρίες μόνο στην Γερμανία), ενώ όλες οι άλλες πληροφορίες που αφορούν τις διάφορες δραστηριότητες της δεν είναι καθόλου συνηθισμένες. Οι ιδρυτές της Aldi υπήρξαν οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Γερμανίας και έχουν αποβιώσει– ο Theo Albrecht μόλις το 2010. Την διοίκηση της τεράστιας επιχείρησης που δημιούργησαν, ασκούν επαγγελματίες οι οποίοι ελέγχονται μέσω των προσωπικών ιδρυμάτων που είχαν ιδρύσει οι Karl & Theo Albrecht.   Με διαθέσιμα στοιχεία έτους 2010, η Aldi Nord λειτουργεί 2.500 περίπου καταστήματα στη δυτική, βόρεια και ανατολική Γερμανία ενώ δραστηριοποιείται σε Δανία, Γαλλία, χώρες Μπενελούξ, Ιβηρική χερσόνησο, Πολωνία και ΗΠΑ. Η Aldi Sud λειτουργεί 1.600 περίπου καταστήματα στη δυτική και τη νότια Γερμανία ενώ δραστηριοποιείται σε Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Αυστραλία και ΗΠΑ. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα από την οποία αποσύρθηκε η Aldi μετά την εγκατάσταση της σε αυτήν (Βλέπε σχετικό άρθρο μας Aldi Ελλάς: 700 εργαζόμενοι επιμένουν να λάβουν μια πειστική απάντηση για την πρωτοφανή για την Aldi, απόφαση αποχώρησης από την Ελλάδα). Συνολικά, περισσότερα από 9.200 καταστήματα της αλυσίδας λειτουργούν σε 20 χώρες τριών ηπείρων – τα εκτός Γερμανίας καταστήματα της αλυσίδας είναι πλέον περισσότερα  από αυτά που λειτουργούν μέσα στην Γερμανία.

 

Αυτή λοιπόν ήταν μια συνοπτική ματιά στις δέκα κορυφαίες αλυσίδες του παγκόσμιου λιανεμπορίου, όπως τους κατέγραψε η φετινή έκθεση της η Deloitte.

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

31 Ιανουαρίου 2012

kb@kbanalysis.com

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ / ΔΙΑΔΩΣΤΕ

 

 

Κάντε κλικ εδώ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ:

(Κάντε κλικ επάνω στον τίτλο)

                                Εμφιαλωμένα νερά , Αναψυκτικά,                                                                                                                    Αλκοολούχα Ποτά ,  Ελαιόλαδο ,  Κρασί , Μπύρα

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΥΣΙΔΕΣ:

(Κάντε κλικ επάνω στο όνομα)

Αλυσίδες λιανικής Top 10,

ΑΒ Βασιλόπουλος , Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Lidl

Όμιλος Παντελιάδη - ΜΕΤΡΟ,  Μασούτης, Γαλαξίας,

ΕΛΟΜΑΣ , Ελληνική Διατροφή ,

Carrefour Planet , MAKRO , Wal-Mart, Tesco, Rewe , Aldi,

 

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Λαθρομετανάστευση:

 Προβλήματα καθημερινότητας και πιθανές λύσεις με την …. κοινή λογική!

4 Ιουλίου 2011

 

Τουρκική Δημοκρατία:

Η φαντασίωση του νεο-οθωμανισμού, η αδυσώπητη πραγματικότητα

 και η γλώσσα του εμπορίου

14 Οκτωβρίου 2011

 

  

 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

 

 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.