ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Εστιατόρια Milos: Σειρά εστιατορίων σε Αθήνα, Ν. Υόρκη, Μοντρεάλ, Λας Βέγκας, με την σφραγίδα του Κώστα Σπηλιάδη.

  

 

Η αρχή έγινε από το Μοντρεάλ του Καναδά στο τέλος του 1979: Ο Κώστας Σπηλιάδης,  ένας άξιος και δραστήριος Έλληνας γεννημένος στην Πάτρα, ο οποίος βρέθηκε στον Καναδά σε ηλικία μόλις 19 ετών, άνοιξε μια μικρή ταβέρνα στο Μοντρεάλ, την οποία ονόμασε Milos. Η ταβέρνα αυτή που αντικατέστησε πλήρως το βούτυρο με το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην κουζίνα και στα τραπέζια του εστιατορίου, σταδιακά εξελίχτηκε στο πιο ονομαστό εστιατόριο της Καναδικής μεγαλούπολης. Ακόμα και σήμερα, τρείς και πλέον δεκαετίες αργότερα, παραμένει όχι μόνο το καλύτερο ελληνικό εστιατόριο της πόλης, αλλά και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια όλων των κατηγοριών που υπάρχουν στο Μοντρεάλ! Η μεγάλη επιτυχία του εστιατορίου Milos οφείλεται στις αρχές που εφαρμόζει σταθερά: Μεσογειακή κουζίνα (και όχι μόνο) με αξεπέραστα, αγνά υλικά τα οποία καταφθάνουν από την «πηγή», όπου κι΄αν βρίσκεται, εξαιρετική φιλοξενία με άψογο σέρβις, φιλικό και πολιτισμένο περιβάλλον.

 

 

Δέκα οκτώ χρόνια μετά την λειτουργία του Milos στο Μοντρεάλ, άνοιξε τις πύλες του το εστιατόριο Milos στην Νέα Υόρκη (1997) που γνώρισε την ίδια ακριβώς επιτυχία επιτυγχάνοντας μεγάλη αναγνώριση. Το 2002 ο Jonathan Gold στο Gourmet, το κορυφαίο περιοδικό των ΗΠΑ στον τομέα τροφίμων, έγραφε χαρακτηριστικά : «Υπάρχει σωρεία αξιόλογων εστιατορίων που προσφέρουν φρέσκο ψάρι στην σχάρα, αλλά το Estiatorio Milos κάνει το φαγητό του από ψάρι, να τραγουδάει σαν την Κάλλας!»

 

 

Η σειρά της Αθήνας ήρθε το 2004: Μέσα σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία των Αθηνών (Athens Hilton), με ανεξάρτητη είσοδο από την Βασιλέως Αλεξάνδρου, δημιουργήθηκε το Milos Athens με ένα διακριτικό συνδιασμό πολυτέλειας και άνεσης. Προσφέρει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε πλήθος προτάσεων μεσογειακής κουζίνας, φρέσκου ψαριού, εποχιακών πιάτων βασισμένων στο κυνήγι ή ζωντανών αστακών. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα επιλογής ενός μενού τεσσάρων πιάτων με γλυκό (μόλις 25 Ευρώ, πλέον τα ποτά) : Για ορεκτικό προσφέρεται λαυράκι sashimi με περγαμόντο και άνηθο, σαλάτα εντίβ με ραντίτσιο, σύκο, καρύδια και οξύμελι ή φακές beluga με φέτα, κόλιανδρο και σολομό Freedom food. Για δεύτερο πιάτο υπάρχει δυνατότητα επιλογής σούπας γαριδάκι με μυρωδικά και σκορδόψωμο ή μύδια σαγανάκι με μπύρα, κόκκινη πιπεριά και φέτα ή, τέλος, ρεβίθια γάστρας με λουκάνικο σχάρας και ξινομυζήθρα. Για κυρίως πιάτο υπάρχει επιλογή από σολομό σχάρας με άγρια χόρτα και λαδολέμονο, μοσχαρίσια μπριζόλα payar με πατάτες τηγανητές ή κριθαράκι με παλαιωμένο ανθότυρο, ντομάτα και βασιλικό. Τέλος το τέταρτο πιάτο αφορά γλυκά με κρέμα καραμελέ ή σβίγκους με παγωτό καϊμάκι και γλυκό βύσσινο. 

 

 

Ένα Ευρώ από κάθε μενού των 25 Ευρώ, προσφέρεται στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού» που έχει σαν σκοπό τη διάδοση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το εστιατόριο Milos των Αθηνών λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4.30 το απόγευμα και από τις 8 έως τις 12 το βράδυ (Τηλέφωνο 210 724 4400 - κάθε Κυριακή βράδυ είναι κλειστά).

 

 

Ο Κώστας Σπηλιάδης αεικίνητος και δημιουργικός – πρόσφατα βραβεύτηκε με το πολύτιμο (ετήσιο) βραβείο Bert Greene culinary journalism prize – δεν σταματάει ούτε λεπτό: ο αριθμός των εστιατορίων Milos  συνεχίζει να αυξάνεται δημιουργώντας σιγά-σιγά ένα παγκόσμιο brand: το 2010 λειτούργησε το νέο εστιατόριο Milos στο Λας Βέγκας (μέσα σε ένα χρόνο καθιερώθηκε σαν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Πολιτείας), το 2012 θα λειτουργήσει το Milos στο Μαιάμι, ενώ παράλληλα υλοποιούνται και κάποιοι από τους πληθωρικούς επαγγελματικούς οραματισμούς του:

Η εταιρία «Milos Yacht» ξεναγεί σε δεκάδες ελληνικά νησιά ξένους επισκέπτες μέσα σε γιώτ προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες στις μαγευτικές γωνιές της Ελλάδος, η «Cava Spiliadis» διαθέτει εξαιρετικής ποιότητος ελληνικά κρασιά σε Νέα Υόρκη,  New Jersey, Κονέκτικατ, Φλόριντα, Καλιφόρνια αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα LCBO Vintages του Καναδικού Μονοπωλίου, το εστιατόριο «Cava by Costas Spiliadis» στην Avenue du Parc του Μοντρεάλ (στην ίδια Λεωφόρο που βρίσκεται και το Milos) προσφέρει ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις, η «Marketa», το εξιεδικευμένο κατάστημα της Ν. Υόρκης από το 2010 διαθέτει αυθεντικά ελληνικά προϊόντα gourmet (σύντομα θα ανοίξει το δεύτερο στο Μαιάμι), το σήμα «My Sisters Olive Oil» που χαρακτηρίζει το (φυσικά ελληνικό) εξαιρετικό, παραθένο ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιείται όχι μόνο σε όλα τα εστιατόρια αλλά πωλείται και σε επιλεγμένα καταστήματα του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, η σχολή μαγειρικής στα μαγευτικά Κύθηρα που θα αναδείξει νέα ταλέντα προκειμένου να αξιοποιήσουν την παράδοση και τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας.

Η πληθωρική προσωπικότητα του Κώστα Σπηλιάδη συμπυκνώνεται άριστα στην απάντηση που έδωσε στα πλαίσια συνέντευξης στον Alan Richman για το περιοδικό enRoute της Air Canada (Οκτώβριος 2010): «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι σε μια αποστολή να βοηθήσω τη χώρα μου. Οτιδήποτε ωφελεί τη χώρα μου, οφελεί και εμένα».........  «Μου έρχεται να πάω στον Πρωθυπουργό και να του πω σου προσφέρω ένα εκατομμύριο δολάρια για να με κάνεις Υπουργό Τουρισμού μόνο για ένα χρόνο!». Και ο δημοσιογράφος σημειώνει αυτό που του εκμυστηρεύτηκε στενός φίλος του Κώστα Σπηλιάδη: «Είναι περισσότερο Έλληνας από οποιονδήποτε ζεί στην Ελλάδα!».

 

 

Ο Απόδημος Ελληνισμός που δημιουργεί, προοδεύει και αναγνωρίζεται, σ΄όποια γωνιά της γης και να διοχετεύει την δημιουργική του ορμή, αποτελεί την ανόθευτη, αυθεντική ψυχή της Ρωμιοσύνης που δεν έχει απαλλοτριωθεί. Και ο Κώστας Σπηλιάδης σίγουρα αποτελεί ένα άξιο και γνήσιο τέκνο της!

Μην παραλείψετε λοιπόν να πάρετε μια μικρή γεύση από τις δημιουργίες του Κώστα Σπηλιάδη είτε βρίσκεστε στην Αθήνα, στην Νέα Υόρκη, στο Μοντρεάλ, στο Λας Βέγκας ή στο Μαιάμι! Έτσι, σαν ένα αόρατο μήνυμα αναγνώρισης και επιδοκιμασίας!

Λεωνίδας Κουμάκης*

6 Φεβρουαρίου 2012

kb@kbanalysis.com

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

 

Απόδημος Ελληνισμός & Φιλέλληνες

Το άρθρο στα Ελληνικά  -   Το άρθρο στα Αγγλικά

 

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (8):

Η Ελλάδα δεν βούλιαξε παρά την φιλότιμη προσπάθεια

στρατιάς κερδοσκόπων και «φίλων» - Εμείς ψάχνουμε

 επίμονα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

 όχι μόνο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας

αλλά γιατί υπάρχουν και πραγματικές ευκαιρίες!

 

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ:

Βασίλαινας (Πειραιάς, 18 Δεκεμβρίου 2011),

Palmie Bistro  (Αλυσίδα, 28 Νοεμβρίου 2011),

Τα νησιά  (Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2011),

 Paradiso  (Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2011),

Μόλυβος   (Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2011)

Applebees:  (Αλυσίδα, 3 Αυγούστου 2011)

Ideal: (Αθήνα, 18 Μαΐου 2011)

Όμιλος Καστελόριζο: (Αθήνα,  2 Μαΐου 2011)

Στου Καχριμάνη: (Αθήνα, Ψυρρή 28 Φεβρουαρίου 2011)

Αλάτσι: (Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011)

Πλόες:  (Καστέλλα, 28 Δεκεμβρίου 2010)

Nobu Matsuhisa:  (Αθήνα, Μύκονος 4 Οκτωβρίου 2010)

StAstra:  (Αθήνα, 18 Αυγούστου 2010)

 

 

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Λαθρομετανάστευση:

 Προβλήματα καθημερινότητας και πιθανές λύσεις με την …. κοινή λογική!

4 Ιουλίου 2011

 

Τουρκική Δημοκρατία:

Η φαντασίωση του νεο-οθωμανισμού, η αδυσώπητη πραγματικότητα

 και η γλώσσα του εμπορίου

14 Οκτωβρίου 2011

 

 

 

 

 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

 

 

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.