ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Estiatorio VARKA: Μια Ελληνική επιτυχία στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

 

Η «μόδα» των πολύ εκλεκτών ελληνικών εστιατορίων που απέκτησαν μεγάλη φήμη στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στον Καναδά δεν είναι καθόλου τυχαία. Βασίζεται στα γερά θεμέλια της δημιουργηκότητας, της φαντασίας, του επαγγελματισμού και της πολύ σκληρής δουλειάς των ανθρώπων που τα εμπνεύστηκαν και τα επέβαλαν. Εκεί όμως που στηρίχτηκαν όλοι ήταν η δημιουργική Ελληνική κουζίνα που αναδυκνύεται μέσα από τα σπλάχνα και την καρδιά της Μεσογειακής διατροφής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Estiatorio Varka των Γιώργου Γεωργιάδη (Executive Chef και συνέταιρου) και Σταύρου Αγγελάκου (με βαθειά οικογενειακή παράδοση στον χώρο των εστιατορίων),  στο New Jersey (30 North Spruce Street , Ramsey, Bergen County, Τηλ. 201 995-9333). Το μεγαλύτερο «όπλο» του εστιατορίου είναι το ολόφρεσκο ψάρι που εξασφαλίζεται από επιλεγμένους (Ευρωπαίους) ψαράδες με συμβόλαια συνεργασίας, ώστε η απόσταση από την στιγμή της αλίευσης μέχρι το πιάτο του εστιατορίου, να είναι η συντομότερη δυνατή! Αν σ΄αυτό προσθέσει κανείς την γεμάτη φαντασία πλούσια κουζίνα του εστιατορίου (ελληνική – και όχι μόνο) δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει την τεράστια επιτυχία του.

 

Γιώργος Γεωργιάδης & Σταύρος Αγγελάκος

 

Ο Γιώργος Γεωργιάδης ευτύχησε να σπουδάσει στο Johnson & Wales Culinary Institute και να ανοίξει τους ορίζοντες του για δύο δεκαετίες εργαζόμενος σε φημισμένα εστιατόρια της Ευρώπης και της Αμερικής. Έχει αποσπάσει κριτικές – ύμνους για την φαντασία και την μαγειρική του τέχνη (μαζί με το βραβείο Best Whole Fish in New York City), ενώ έχει εμφανιστεί σε δεκάδες τηλεοπτικά προγράμματα (μεταξύ των οποίων CNN Headline News, the 2004 Olympic Games και WLIW21). Με νωπές όλες τις εντυπώσεις και τις γνώσεις από τον μοναδικό πλούτο και την μεγάλη ποικιλία των τροφίμων & των βοτάνων της πατρίδας του, εμπλούτισε την εμπειρία του σε Ευρώπη και Αμερική, συγκροτώντας ένα ολοκληρωμένο επαγγελματία που αποδεικνύει καθημερινά την αξία του μέσα από τα πιάτα που προσφέρει.

Ο Σταύρος Αγγελάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο New Jersey μέσα σε εστιατόρια – ηταν η δουλειά που έκανε ο πατέρας του. Όταν ήταν μικρός, βλέποντας από πρώτο χέρι το πόσο απαιτητική και σκληρή ήταν η δουλειά του εστιατορίου, υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην ασχοληθεί με τον χώρο. Έτσι σπούδασε marketing στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης με σκοπό να εργααστεί στον οικονομικό τομέα αλλά επέστρεψε στον χώρο των εστιατορίων όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν τελικά εκείνο που θα ήθελε. Ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα όταν αγόρασε, μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, το Sonoma Grill στο East Rutherford. Η μεγάλη στιγμή όμως ήταν η 23η Μαρτίου 2005 όταν άνοιξε τις πόρτες του το Estiatorio Varka. 

 

 

 

 

Το εστιατόριο, διακοσμημένο με βασική έμπνευση την ιστιοπλοϊία, διαθέτει ένα ζεστό, φιλόξενο και ελκυστικό χώρο μπαρ όπου οδηγούνται όσοι φθάνουν νωρίτερα για να εγκληματιστούν στο ιδιαίτερο περιβάλλον μέχρι να «πάρουν σειρά» για να απολαύσουν την δημιουργική κουζίνα του Γιώργου Γεωργιάδη που χαρακτηρίζεται απο την πληθωρική φαντασία και τις έντονες, ελληνικές πινελιές: Ορεκτικά (Μεταξύ πολλών άλλων Σαγανάκι με κεφαλογραβιέρα, Σπανάκι με φέτα και πράσα, αχνιστά μύδια ραντισμένα με ούζο που ολοκληρώνονται με την αυθεντική, ελληνική φέτα, Ταραμοσαλάτα, Μελιντζανοσαλάτα, Σκορδαλιά, Γαρίδες στον φούρνο με λευκό κρασί Σαντορίνης), Σαλάτες (μεταξύ άλλων Ελληνική σαλάτα με τομάτα, αγγούρια, πιπεριές, ελιές Καλαμάτας, φέτα και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), κύρια πιάτα με φρέσκα ψάρια από διάφορες χώρες (και μπαρμπούνια από την Ελλάδα), πλήθος κρεατικών αλλά και ... πλακί στον φούρνο με λαβράκι Χιλής, κρεμμύδια, ντομάτα και μυρωδικά. Το εστιατόριο διαθέτει ξεχωριστά μενού για το μεσημέρι, το βράδυ, τα επιδόρπια ενώ έχει πλούσιο τιμοκαταλογο κρασιών με μεγάλη ποικιλία Ελληνικών, Αμερικανικών αλλά και άλλων κρασιών του παγκόσμιου αμπελώνα.  

 

      

 

Ο τιμοκατάλογος των κρασιών περιλαμβάνει περισσότερες από 40 ετικέτες επιλεγμένων κρασιών του ελληνικού αμπελώνα - 20 λευκά και 23 ερυθρά, από 25 Δολάρια το φθηνότερο (Ρετσίνα Κουρτάκη 0,75), μέχρι 88 Δολάρια το ακριβότερο, (Παλιβός, Terra Leone, Nemea Reserve, 2004). Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμα κρασιά από τον Αμερικανικό αμπελώνα (260 $ η φιάλη ενός Cabernet Sauvignon, Tor, Cimarossa Vineyard, Howell Mtn. του 2003) καθώς και από τον παγκόσμιο αμπελώνα (325 $ η φιάλη ενός Solaia, Antinori του 2001). Στα διάφορα κρασιά που πορσφέρονται σε ποτήρι (από 8 έως 13 Δολάρια) περιλαμβάνονται και τέσσερα Ελληνικά: Μοσχοφίλερο Μπουτάρη, Κούρος ΟΠΑΠ Πάτρα, Ασύρτικο Γαβαλά και Αγιωργίτικο Μαλεάτη από την Μονεμβασία.

 

 

Το Estiatorio Varka ήδη διανύει τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του έχοντας δημιουργήσει μια φήμη που ξεπερνάει κατά πολύ τα στενά όρια του New Jersey. «Η πρώτη από τις πολλές απολαύσεις που προσφέρει το εστιατόριο Varka είναι η αίσθηση που σου δίνει όταν ανοίγεις την πόρτα της κεντρικής εισόδου» έγραψαν οι  The New York Times για να ακολουθήσουν πλήθος δημοσιευμάτων από καθιερωμένα και γνωστά περιοδικά του χώρου της μαζικής εστίασης – και όχι μόνο:

«Υπάρχει μια καθαρή αγνότητα, τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο φαγητό, η οποία αποτυπώνει με επιδεξιότητα την ηλιόλουστη απλότητα των ελληνικών νησιών» (201 Magazine).

«Την στιγμή που μπήκα μέσα, αντίκρυσα ένα Μεσογειακό περιβάλλον με σύχρονο στύλ, χαμηλό φωτισμό, ανοιχτά χρώματα σε μια ευρύχωρη αίθουσα και ένοιωσα να μεταφέρομαι προσωρινά στα Εληνικά νησιά» (Bergen County Magazine).

Το Estiatorio Varka λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδος: Μεσημέρι Δευτέρα με Σάββατο από τις 11.30 το πρωι έως τις 3 μετά το μεσημέρι και απόγευμα / βράδυ καθημερινά από τις 3.30 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Το εστιατόριο παρέχει επίσης υπηρεσίες catering για πλήθος εκδηλώσεων.

Το υψηλό επίπεδο των εστιατορίων που δημιουργεί η νέα γενιά απόδημων επιχειρηματιών τα οποία έχουν σαν βάση την Ελληνική και Μεσογειακή κουζίνα, αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και των πιο εκλεκτών της προϊόντων με κύρια έμφαση στον μοναδικό πλούτο και στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών τροφίμων & ποτών!

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

4 Απριλίου 2012

kb@kbanalysis.com

 

       

Κάντε κλικ εδώ

 

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ:

Κήπος των Γεύσεων (Ηράκλειο, 5 Μαρτίου  2012),

Εστιατόρια Milos (Αθήνα κ.λ.π., 6 Φεβρουαρίου 2012),

  Βασίλαινας (Πειραιάς, 18 Δεκεμβρίου 2011),

Palmie Bistro  (Αλυσίδα, 28 Νοεμβρίου 2011),

Τα νησιά  (Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2011),

 Paradiso  (Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2011),

Μόλυβος   (Θεσσαλονίκη, 25 Αυγούστου 2011)

Applebees:  (Αλυσίδα, 3 Αυγούστου 2011)

Ideal: (Αθήνα, 18 Μαΐου 2011)

Όμιλος Καστελόριζο: (Αθήνα,  2 Μαΐου 2011)

Στου Καχριμάνη: (Αθήνα, Ψυρρή 28 Φεβρουαρίου 2011)

Αλάτσι: (Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011)

Πλόες:  (Καστέλλα, 28 Δεκεμβρίου 2010)

Nobu Matsuhisa:  (Αθήνα, Μύκονος 4 Οκτωβρίου 2010)

StAstra:  (Αθήνα, 18 Αυγούστου 2010)

 

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Λαθρομετανάστευση:

 Προβλήματα καθημερινότητας και πιθανές λύσεις με την …. κοινή λογική!

4 Ιουλίου 2011

 

Τουρκική Δημοκρατία:

Η φαντασίωση του νεο-οθωμανισμού, η αδυσώπητη πραγματικότητα

 και η γλώσσα του εμπορίου

14 Οκτωβρίου 2011

 

 

 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.