Είναι ίσως λιγότερο από όσο θα έπρεπε γνωστό, πως η ανόθευτη ακόμα φύση της νησιώτικης Ελλάδος κρύβει πραγματικούς θησαυρούς της Ελληνικής παραγωγής που –ιδιαίτερα στις μέρες μας- έχουμε υποχρέωση να ψάχνουμε, να εντοπίζουμε και να υποστηρίζουμε όσο μπορούμε.

Οικογένεια Γρυπιώτη (Μάρτιος 2012)
Μια τέτοια ακριβώς περίπτωση είναι χωρίς αμφιβολία εκείνη της οικογένειας του Στέλιου Γρυπιώτη από το πιο πράσινο νησί της Ελλάδος, την πανέμορφη Σκόπελο. Εδώ και τρείς ολόκληρες γενεές η οικογένεια Γρυπιώτη φτιάχνει ένα αγνό, παραδοσιακό σαπούνι χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα – ένα αυθεντικό φυσικό καλλυντικό προσώπου και σώματος!
Η «πρώτη ύλη» είναι κατά 100% ο ευλογημένος καρπός της ελιάς, το ελαιόλαδο το οποίο, μαζί με ίση ποσότητα νερού, τοποθετείται σε «καζάνια» όπου βράζει για ένα οκτάωρο περίπου μέχρι να γίνει ο φυσικός διαχωρισμός του σαπουνιού, με την βοήθεια σόδας και κάλιου. Στην συνέχεια, το σαπούνι που προκύπτει από την παραδοσιακή αυτή διαδικασία του βρασμού είτε σκέτο, είτε με την προσθήκη αιθέριων ελαίων βάλσαμου (σπαθόχορτου), μέντας ή λεβάντας τοποθετείται σε μικρά, χειροποίητα καλούπια όπου κρυώνει για 12 ώρες πριν μεταφερθεί σε ξύλινες θήκες για να στεγνώσει και στην συνέχεια να τοποθετηθεί, ένα-ένα, σε μικρά χάρτινα κουτιά.
Οι αρχαίοι Έλληνες, για να δυναμώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή για να κρατάνε υγιή και λαμπερά τα μαλλιά τους, χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο που θεωρούσαν (όχι άδικα) ένα είδος φάρμακου με αντισηπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Σήμερα ένα σαπούνι από 100% ελαιόλαδο, χωρίς χημικά συντηρητικά, χωρίς καθόλου οξέα, είναι ένα φυσικό καλλυντικό με πολύτιμες ιδιότητες για την επιδερμίδα, τα μαλλιά (ιδιαίτερα για την πυτιρίδα), τις κρεατοελιές, τις αιμμοροίδες, την έκθεση στον ήλιο και πολλά, πολλά άλλα!

Εργαστήρι Σαπουνοποιίας: Ξύλινες θήκες
Στην καταπράσινη Σκόπελο, στο μικρό «Εργαστήριο Σαπουνοποιίας» του, ο Στέλιος Γρυπιώτης, μέσα στην φυσική, άγρια ομορφιά της Γλώσσας συνεχίζει με το ίδιο κέφι και μεράκι, την μακρά οικογενειακή παράδοση: Δημιουργεί μερικούς αυθεντικούς θησαυρούς της Ελληνικής παραγωγής με την σειρά των προϊόντων «Σάπων Σποράδες» τα οποία είναι χαραγμένα με ένα S το οποίο συμβολίζει τρείς λέξεις οι οποίες αρχίζουν από S: Στέλιος, Σκόπελος, Σποράδες:
Σάπων Σποράδες, Λευκό
‘Ενα χειροποίητο, φυσικό καλλυντικό προσώπου και σώματος, με μηδενική οξύτητα. Παράγεται 100% από ελαιόλαδο (άφθονο στην καταπράσινη Σκόπελο), δεν αφρίζει εύκολα λόγω έλλειψης πρόσθετων χημικών που προκαλούν αφρό και δεν λειώνει γρήγορα. Το βάρος του κυμαίνεται από 110 γραμμάρια (ελάχιστο) έως 140 γραμμάρια (μέγιστο) – στην συσκευασία αναγράφεται μόνο το ελάχιστο.

Σάπων Σποράδες, Βάλσαμο
Το σαπούνι εμπλουτίζεται με αιθέριο έλαιο Βάλσαμου (σπαθόχορτου) το οποίο αφθονεί στην Σκόπελο – το πιο πράσινο νησί της Ελλάδος. Το βάλσαμο συλλέγεται κάθε χρόνο τον Μάϊο από τα βουνά του νησιού όπου μεταφέρονται δοχεία με ελαιόλαδο. Αυτό συμβαίνει διότι ο ανθός του βάλσαμου (σπαθόχορτου) ξεραίνεται μέσα σε λίγη ώρα από την στιγμή της αποκοπής του, έτσι προκειμένου να παραχθεί αιθέριο έλαιο βάλσαμου μεταφέρονται δοχεία ελαιόλαδου στα βουνά του νησιού ώστε αμέσως μετά την κοπή του, να τοποθετηθεί μέσα στα δοχεία ελαιολάδου όπου παραμένει για πολλούς μήνες. Στην Σκόπελο οι ντόπιοι αποκαλούν το σπαθόχορτο (βάλσαμο) Καλοκρασού, γιατί παλαιότερα έβαζαν στα βαρέλια του κρασιού νερό με μπόλικο βάλσαμο για αρκετό χρονικό διάστημα. Το ξύλο του βαρελιού απορροφούσε ιδιότητες του βάλσαμου που μετέφερε αργότερα στο κρασί με αποτέλεσμα το κρασί που έμπαινε στο βαρέλι να θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας (Καλό κρασί – Καλοκρασού). Το βάλσαμο, από την εποχή του Γαληνού και του Διόσκουρου μέχρι τις μέρες μας, θεωρείται πολύτιμο επουλωτικό και άριστο θεραπευτικό διαφόρων φλεγμονών του δέρματος.
Σάπων Σποράδες, Λεβάντα
Το σαπούνι εμπλουτίζεται με αιθέριο έλαιο Μέντας (αρχαιοελληνική μίνθη) η οποία διαχρονικά θεωρείται σαν εξαιρετικό, φυσικό αρωματικό που χαρίζει μια ευχάριστη και μοναδική αίσθηση δροσιάς.
Σάπων Σποράδες, Μέντα
Το σαπούνι εμπλουτίζεται με αιθέριο έλαιο Μέντας (αρχαιοελληνική μίνθη) η οποία διαχρονικά θεωρείται σαν εξαιρετικό, φυσικό αρωματικό που χαρίζει μια ευχάριστη και μοναδική αίσθηση δροσιάς.

Display stand 16 σαπουνιών Photo by Irene
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα φυσικό σαπούνι που περιέχει αιθέρια έλαια διαφόρων λουλουδιών, τα οποία είναι πανάκριβα και κοστίζουν έως 1.200 Ευρώ / κιλό δεν μπορεί να έχει έντονο άρωμα αφού απλά μεταφέρει το φυσικό άρωμα του λουλουδιού, σε αντίθεση με ένα (πάμφθηνο) χημικό άρωμα το οποίο και μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο.

Τέσσερα σαπούνια σε ένα κουτί
Η σειρά των τεσσάρων προϊόντων «Σάπων Σποράδες» (Λευκό, Βάλσαμο, Λεβάντα, Μέντα) είναι διαθέσιμα σε μόνο σε επιλεγμένα
σημεία πώλησης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Μπορείτε όμως να τα παραγγείλετε με
μια επίσκεψη στο e-shop της ιστοσελίδας
www.soapsporades.gr ή να
ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στέλνοντας e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση
soapsporades@gmail.com

Σκόπελος: Το πιο πράσινο νησί της Ελλάδος
Σε μια εποχή που κάθε συνειδητοποιημένος Έλληνας καταναλωτής
ψάχνει Ελληνικά προϊόντα που θα υποκαταστήσουν τα πάσης φύσεως και κατηγορίας
εισαγόμενα προϊόντα στις καθημερινές καταναλωτικές του ανάγκες, σαν στοιχειώδη
άμυνα απέναντι στην οικονομική κρίση που σαρώνει την Ελληνική οικονομία με
πρωτοφανή σφοδρότητα, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση από την πανέμορφη
Σκόπελο μας προσφέρει την δυνατότητα, με ένα και μόνο από τα τέσσερα προϊόντα
της σειράς «Σάπων Σποράδες», να αντικαταστήσουμε ταυτόχρονα
(α) ένα εισαγόμενο σαπούνι με χημικά πρόσθετα
(β) ένα εισαγόμενο αφροντούς
(γ) ένα εισαγόμενο σαμπουάν για τα μαλλιά και
(δ) ειδικά για τους άνδρες και ένα αφρό ξυρίσματος!
Όλα αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από ένα και μόνο αυθεντικό, χειροποίητο θησαυρό της Ελληνικής παραγωγής που δεν
έχει καθόλου οξέα, «λειώνει» σε υπερδιπλάσιες χρήσεις από ένα κοινό, εισαγόμενο
σαπούνι και χαρίζει απλόχερα όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της πρώτης του ύλης!
Λεωνίδας Κουμάκης*,
18 Μαίου 2012
lk@kbanalysis.com
Αγγλικό
κείμενο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ / ΔΙΑΔΩΣΤΕ

Κάντε κλικ εδώ
 |
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). |