ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Αμπελώνες – Οινοποιητική Σώκος ΑΕ: Μια πολυβραβευμένη, οικογενειακή οινοποιία στην σκιά των μυθικών πλαγιών του Κιθαιρώνα.

 

  

 

Σε ένα τόπο μυθικό που υπήρξε στην αρχαιότητα ο χώρος λατρείας του θεού Διόνυσου - Βάκχου και της αμπέλου με τους μεθυστικούς της καρπούς, μια οικογενειακή οινοποιία με την δική της παράδοση στον χώρο του ελληνικού κρασιού, υπηρετεί με σεβασμό, αγάπη και μεγάλη φροντίδα τους πολύτιμους καρπούς της γόνιμης, μυθικής γης.

 

Ο λόγος για την οικογένια Σώκου που όχι μόνο συνεχίζει σήμερα την μακρά παράδοση των οικογενειών Σώκου & Ντόντου στους αμπελώνες του Διόνυσου (Ανδρέας Σώκος & Γιάννα Ντόντου-Σώκου), αλλά εκπαιδεύει κατάλληλα και την επόμενη γενιά που θα συνεχίσει την μακρά οικογενειακή παράδοση (Αργύρης Σώκος). Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό αφού ο συνδυασμός των εμπνεύσεων, της εργατικότητας και των ικανοτήτων κάθε μέλους της οικογένειας σε συγκεκριμμένους τομείς, προσφέρει πολυβραβευμένα ελληνικά κρασιά σε μια εκπληκτική σχέση ποιότητας και τιμής.

Η σταθερή προσήλωση, για ολόκληρες δεκαετίες, της οικογενειακής οινοποιίας (η σημερινή της επωνυμία: «Αμπελώνες – Οινοποιητική Σώκος ΑΕ») στην καλύτερη δυνατή ποιότητα των καρπών της μυθικής γης που έχει την μεγάλη τύχη να υπηρετεί, της έχει χαρίσει, σαν απόλυτα φυσική συνέπεια της εξαιρετικής δουλειάς της, δεκάδες βραβεία και διακρίσεις από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο σε όλα σχεδόν τα προϊόντα της.

 

Οικογένεια Σώκου

 

Οι εγκαταστάσεις της οικογενειακής οινοποιίας βρίσκονται στις Ερυθρές Αττικής με μια απίστευτη, μαγευτική θέα των μυθικών πλαγιών του Κιθαιρώνα. Αποθηκευτικοί χώροι σε μικρές δεξαμενές, εκατοντάδες ξύλινα βαρέλια παλαίωσης των κρασιών, σύγχρονες και αυτόματες γραμμές εμφιάλωσης διαφόρων συσκευασιών (με πιστοποιημένη κατά τα διεθνή πρότυπα ISO 9001:2000 και ISO 22000 διαδικασία παραγωγής), χώροι διαχείρησης έτοιμων προϊόντων στις κατάλληλες συνθήκες, οινολογικών εξετάσεων και γραφείων αποτελούν «το κέντρο» της οικογενειακής οινοποιίας στις Ερυθρές Αττικής.

 

   

 

Τα κυριότερα προϊόντα της «Αμπελώνες – Οινοποιητική Σώκος ΑΕ» περιλαμβάνουν τα κρασιά:

 • ΔΡΥΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙ CHARDONNAY-ΑΣΥΡΤΙΚΟ (Λευκός Ξηρός Τοπικός Στερεάς Ελλάδος),
 • ΜΕRLOT-SYRAH (Ερυθρός Ξηρός Τοπικός Πλαγιών Κιθαιρώνα)
 • CABERNET-ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ (Ερυθρός Ξηρός Τοπικός Στερεάς Ελλάδος)
 • ΕΠΙΛΗΝΙΟΣ (Λευκός Ξηρός Τοπικός Πλαγιών Κιθαιρώνα)
 • ΝΕΜΕΑ (Ο.Π.Α.Π. Νεμέα)
 • MERLOT (Οίνος Ερυθρός Τοπικός Κιθαιρώνα)
 • CABERNET-SYRAH (Οίνος Ερυθρός Τοπικός Κιθαιρώνα)
 • ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ (Λευκός Ξηρός Τοπικός Στερεάς Ελλάδος)
 • ΡΕΤΣΙΝΑ (Ονομασία κατά παράδοση, οίνος ρητινίτης λευκός)
 • ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ (Ο.Π.Α.Π. Μαντινεία)
 • ΡΟΔΙΤΗΣ (Λευκός Ξηρός Τοπικός Στερεάς Ελλάδος)
 • ΑΣΥΡΤΙΚΟ (Λευκός Ξηρός Τοπικός Στερεάς Ελλάδος)
 • ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ (Λευκός, Ροζέ και Ερυθρός Ξηρός Επιτραπέζιος) καθώς και επιτραπέζια κρασιά σε συσκευασίες Bag in box3, 5, 10 & 20 λίτρων.

Τα κρασιά με τα εμπορικά σήματα «Δρυός Κεφαλαί» και «Επιλήνιος» καθώς και τα περισσότερα ποικιλιακά κρασιά της οικογενειακής οινοποιίας έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με 67 μέχρι σήμερα βραβεία και διακρίσεις. 

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 2012, στον μακρύ κατάλογο των βραβείων της οικογενειακής «Αμπελώνες – Οινοποιητική Σώκος ΑΕ» προστέθηκαν τρία αργυρά μετάλλια, δύο χάλκινα και ένας τιμητικός έπαινος ως εξής:

 

  

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ 2011 ΣΩΚΟΣ 750ml, Οίνος Λευκός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Στερεά Ελλάδα , ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011 ΣΩΚΟΣ 750ml, Οίνος Λευκός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Κιθαιρώνα  και ΔΡΥΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙ ΑΣΥΡΤΙΚΟ-CHARDONNAY 2011 ΣΩΚΟΣ 750 ml, Οίνος Λευκός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Στερεά Ελλάδα – και τα τρία αυτά λευκά ξηρά κρασιά τιμήθηκαν με Αργυρό Μετάλλιο στον διαγωνισμό CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, BRUSSELS 2012. 

 

   

Το ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ 2011 ΣΩΚΟΣ (750ml, Οίνος Λευκός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Στερεά Ελλάδα) μαζί με τον λευκό ξηρό ΕΠΙΛΗΝΙΟΣ 2011 ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ-ΑΣΥΡΤΙΚΟ-ΡΟΔΙΤΗΣ ΣΩΚΟΣ 750ml (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Κιθαιρώνα) τιμήθηκαν με Χάλκινο Μετάλλιο στον υψηλών απαιτήσεων διαγωνισμό του μεγάλου Βρετανικού περιοδικού Decanter (DECANTER WORLD WINE AWARDS, UK 2012), ενώ ένα τρίτο κρασί της οικογενειακής οινοποιίας, ο ερυθρός ξηρός ΔΡΥΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙ CABERNET-ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 2007 ΣΩΚΟΣ 750ml (Οίνος Ερυθρός Ξηρός Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Πλαγιές Κιθαιρώνα) απέσπασε τιμητικό έπαινο στον ίδιο διαγωνισμό. 

 

 

 

Αργύρης & Ανδρέας Σώκος, Ερυθρές Αττικής, 22 Ιουλίου 2006

 

 

Τα δεκάδες βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις που έχουν αποσπάσει (και αποσπάνε συνεχώς) τα κρασιά της οικογενειακής οινοποιίας «Αμπελώνες – Οινοποιητική Σώκος ΑΕ» ασφαλώς και δεν είναι συμπτωματική. Κρύβουν από πίσω τους αγάπη, φροντίδα και μεγάλο μεράκι για το βαρύ φορτίο που έχουν να διατηρήσουν και να αναδείξουν την μεγάλη οινική παράδοση των μυθικών Πλαγιών του Κυθαιρώνα. Το πάθος όμως και το μεράκι της οικογενειακής οινοποιίας δεν αποτυπώνονται μόνο στα προϊόντα ή στα δεκάδες βραβεία που έχουν αποσπάσει. Αποτυπώνονται και στα οικονομικά στοιχεία των ετών 2009 και 2010 – μια περιόδο που χαρακτηρίζεται από την ύφεση και την μεγάλη κρίση της ελληνικής οικονομίας:

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Όλα τα ποσά σε Ευρώ

ΕΤΟΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΜΙΚΤΑ ΚΕΡΔΗ

ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ

ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

2009

2.050.668

360.490

194.094

1.786.478

2010

2.321.374

460.654

241.001

1.694.944

Πίνακας: Λ. Κουμάκης

 

Όλα τα προϊόντα της οικογενειακής οινοποιίας «Αμπελώνες – Οινοποιητική Σώκος ΑΕ» διατίθενται τόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα όσο και σε πολλές χώρες του κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία).

Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας με την οινοποιία «Αμπελώνες – Οινοποιητική Σώκος ΑΕ» επισκεφθείτε κάνοντας κλικ εδώ το ατομικό περίπτερο που διατηρεί, σε Αγγλικά και Ελληνικά, στην Χ-Hellenica, την Διαρκή Έκθεση Ελληνικών Τροφίμων & Ποτών στο Διαδίκτυο  η οποία λειτουργεί στην  ιστοσελίδα μας www.casss.gr / www.x-helllenica.gr ή κάντε μια ηλεκτρονική επίσκεψη στην ιστοσελίδα της οινοποιίας www.sokoswines.gr    

Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα κρασιά των μυθικών Πλαγιών του Κιθαιρώνα ή των άλλων πολυβραβευμένων κρασιών που μας προσφέρει η οικογενειακή «Αμπελώνες – Οινοποιητική Σώκος ΑΕ»!

 

Λεωνίδας Κουμάκης

2 Ιουλίου 2012

lk@kbanalysis.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ / ΔΙΑΔΩΣΤΕ

 

 

 Κάντε κλικ εδώ

  

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Ελλάδα ώρα μηδέν:

Η μεγάλη κρίση θα γίνει άραγε και η μεγάλη ευκαιρία για μια νέα πορεία;

30 Μαίου 2012

 

Οι 20 κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδος το 2011,

οι εξαγωγές μας το πρώτο τετράμηνο του 2012

και η σταθερή μείωση του ελλείμματος του εμπορικού μας ισοζυγίου

από τον συνεχιζόμενο περιορισμό των εισαγωγών & την αύξηση των εξαγωγών

19 Ιουνίου 2012

 

Λαθρομετανάστευση:

 Προβλήματα καθημερινότητας και πιθανές λύσεις με την …. κοινή λογική!

4 Ιουλίου 2011

 

Σκοπιανό – Δημοκρατία της (ψευτο) Μακεδονίας

5 Απριλίου 2008

 

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

 (Κάντε κλικ επάνω στο όνομα) 

Βαρβαγιάννη (Ούζο) ,  Βεργίνα (Μπύρα) , Βίκος (Νερά) ,

Δωδώνη (Γαλακτοκομικά) , EBZ (Ζάχαρη) , ΕΟΣ Σάμου (Κρασί) 

 Ήλιος (Μπαχαρικά) , ΙΝΟ (Κρασί) , ΙΟΝ (Σοκολάτα) , 

Καλαμπόκης (Σητειακός Μύλος) ,

Κτήμα Σκούρα , Κτήμα Παπαγιαννάκου ,

Λουξ (Αναψυκτικά) ,   Μ Ε Τ Α Χ Α ,   Μινέρβα (Ελαιουργική) ,

 Μπουτάρη (κρασί) , Παπαδημητρίου (Βαλσαμικό) ,

Παπαδοπούλου (Μπισκότα) , Σποράδες (Σαπούνι) , Τσιλιλή (Αποστάγματα) 

Αρβανίτη (Φέτα)

Dimstel (στρώματα), Terra Creta (Ελαιόλαδο), Fix Hellas (Μπύρα)

 

 

 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

 

 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.