ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Βιδιανό Αλεξάκη: Το χρυσό κρασί της οικογένειας Αλεξάκη συνεχίζει να συγκεντρώνει ελληνική & διεθνή αναγνώριση.

 

 

 

Η ποικιλία Βιδιανό αποτελεί ένα πραγματικό «θησαυρό» της Κρητικής γης που παρέμενε θαμμένος για πάρα πολλά χρόνια κάτω από τη λήθη του παρελθόντος. Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία με μεγάλη αρωματική και γευστική δύναμη η οποία αναδεικνύεται και πάλι σαν ένα αυθεντικό διαμάντι της Κρητικής οινικής παράδοσης που χάνεται στα βάθη των αιώνων. 

Η Οικογένεια Αλεξάκη υπήρξε από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ανάδειξης της ποικιλίας Βιδιανό σαν πραγματικό «θησαυρό» όχι μόνο της Κρητικής, αλλά ολόκληρης της ελληνικής οινικής παραγωγής.  Το οινοποιείο της οικογένειας, στο τρίτο χιλιόμετρο της επαρχιακής  οδού Ηρακλείου – Μαλάδων αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιωτικό οινοποιείο της Κρήτης και περιλαμβάνει –μεταξύ πολλών άλλων- μια πρότυπη εμφιαλωτική μονάδα εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας. 

Ιδρυτής, ο Στέλιος Αλεξάκης  χημικός μηχανικός Ε.Μ.Π. – οινολόγος, με την συμπαράσταση της συζύγου του Σοφίας (όπως συμβαίνει συνήθως στην ζωή, πίσω από κάθε επιτυχημένο επιχειρηματία κρύβεται μια δυνατή και δραστήρια σύντροφος). Ο Στέλιος Αλεξάκης  από την δεκαετία του 1970, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ειδικεύτηκε στον Κρητικό αμπελώνα (ποικιλίες σταφυλιού, έδαφος, μεσοκλίματα, αμπελουργία κ.α.) οινοποιώντας, για λογαριασμό των μεγαλύτερων οινοποιείων της σύγχρονης Ελλάδος, πολλά εκατομμύρια λίτρα Κρητικού κρασιού. 

Σήμερα βέβαια ουσιαστικό ρόλο διαδραματίζει η δεύτερη γενιά της οικογένειας, οι δύο γιοί του ιδρυτή Λάζαρος (απόφοιτος του Πανεπιστημίου Universita Degli Studi Di Firenze Ιταλία - Viticoltura Ed Enologia) και Αποστόλης (απόφοιτος του Πανεπιστημίου  California State University – Fresno ΗΠΑ, Bachelor of Science in Enology) που προσθέσανε νεανικό κέφι και μεράκι στην δεδομένη και υφιστάμενη πολύτιμη πείρα, ενώ η (μέχρι τώρα) τρίτη γενιά της οικογένειας (Στέλιος jr  και Τρύφωνας jr) ήδη τριγυρνάει στους χώρους του οινοποιείου. 

Με όλα αυτά τα «όπλα» σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (αγάπης για το κρασί, γνώσης, πολύτιμης εμπειρίας, θεωρητικής μόρφωσης, νεανικής δημιουργικότητας, σύγχρονου μηχανολογικού  εξοπλισμού κ.α.),  η πρώτη σοδειά του κρασιού Βιδιανό Αλεξάκη 2009, βραβεύτηκε με Χρυσό Μετάλλιο στο Διεθνή διαγωνισμό  Θεσσαλονίκης το 2009. 

Η επόμενη σοδειά του 2010, του κρασιού Βιδιανό Αλεξάκη, απέσπασε δύο ακόμα Χρυσά Μετάλλια (Διεθνής Διαγωνισμός Βερολίνου BERLINER WINE TROPHY 2011 και 11oς ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2011 Θεσσαλονίκη 2011). 

Η σοδειά του 2011 καθιέρωσε το Βιδιανό Αλεξάκη στις κορυφαίες θέσεις των προτιμήσεων των οινόφιλων και απέσπασε δύο ακόμα Χρυσά ΜετάλλιαERLINER WINE TROPHY 2012 - Διεθνής Διαγωνισμός Βερολίνου 2012 και The Balkans International Wine Competition 2012 – Βαλκανικός Διαγωνισμός κρασιού 2012), συγκεντρώνοντας μέσα στα τρία πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του πέντε (5) Χρυσά Μετάλλια σε Διεθνείς διαγωνισμούς.

 


            

Στέλιος Αλεξάκης                                                 Λάζαρος, Σοφία & Απόστολος Αλεξάκης 

 

Επί πλέον, το Βιδιανό Αλεξάκη παραγωγής 2010,  περιλαμβάνεται (μοναδικό από την σπάνια ελληνική ποικιλία) στον κατάλογο των 5 διακεκριμένων ελληνικών κρασιώνπρεσβευτών τα οποία θα εκπροσωπήσουν (σε σύνολο 167 ελληνικών κρασιών) την χώρα μας στις διεθνείς αγορές για το έτος 2012, στα πλαίσια των δράσεων της εθνικής στρατηγικής marketing και τα οποία θα εκπροσωπούν το New Wines of Greece (Σχετικό άρθρο μας 24/3/2010 για τα τότε προβλήματα που ευτυχώς ξεπεράστηκαν, με τίτλο «New Wines of Greece»: Η εθνική υπογραφή που αμφισβητείται, μαζί με το λογότυπο που την συνοδεύει).

Εκτός όμως από το «χρυσό κρασί της», η Οικογένεια Αλεξάκη παράγει και άλλα πολύ αξιόλογα (και βραβευμένα) κρασιά του Κρητικού αμπελώνα κυρίως από γηγενείς ποικιλίες (Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μαντηλάρι, Βιλάνα, Δαφνί, Θραψαθήρι, Αθήρι, Μαλβαζία κ.α.) καθώς και από ορισμένες ξενικές ποικιλίες (Syrah, Chardonnay κ.α.) – όλα εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου. 

Όταν βρεθείτε στο Ηράκλειο της Κρήτης μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε τις ημέρες & ώρες του επισκέψιμου οινοποιείου Αλεξάκη με ένα τηλεφώνημα στους αριθμούς 2810 2525019 ή 2810 252020 (e-mail vinobon@otenet.gr): Θα απολαύσετε Κρητικά κρασιά όπως δεν τα δοκιμάσατε ή δεν τα φανταστήκατε ποτέ!  

  

Λεωνίδας Κουμάκης

23 Ιουλίου 2012

lk@kbanalysis.com

 

   

Κάντε κλικ εδώ

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Coca Cola Τρία Έψιλον: Όχι σε εισαγόμενα προϊόντα της!   18 Ιουλίου 2012 

 

Υγρά πιάτων : Έρευνα Αγοράς στις αλυσίδες λιανικής   10 Μαϊου 2012 

 

Αλυσίδες χονδρικής & λιανικής:

Το σύνολο των καταστημάτων των κορυφαίων αλυσίδων τα έτη 2010 & 2011,

ο μέσος κύκλος εργασιών ανά κατάστημα το 2010 και οι πρώτες εκτιμήσεις

των αποτελεσμάτων του 2011 & της πορείας για το 2012.   23 Φεβρουαρίου 2012 

 

Λαθρομετανάστευση:

Προβλήματα καθημερινότητας & πιθανές λύσεις … με την κοινή λογική!   4 Ιουλίου 2011 

 

Τουρκική Δημοκρατία:

Η φαντασίωση του νεο-οθωμανισμού, η αδυσώπητη πραγματικότητα και η γλώσσα του εμπορίου.   14 Οκτωβρίου 2011 

 

Σκοπιανό

Δημοκρατία της ψευτο-Μακεδονίας & Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού   5 Απριλίου 2008  

   

 

 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρεςΕίναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.