ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










ΦΑΓΕ: Έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός με τεράστια επιτυχία – Η τρίτη γενιά της οικογένειας διαψεύδει πανηγυρικά τις Κασσάνδρες και διευρύνει τους ορίζοντες που άνοιξαν οι πατέρες τους.


 


Η ιστορία της Γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ αποτελεί ένα συναρπαστικό «μείγμα» προόδου, επιτυχίας και μεγάλων προβληματισμών, όπως δηλαδή συμβαίνει συνήθως στο πέρασμα μέσα από το δύσκολο μονοπάτι της ζωής.

Η αφετηρία της ΦΑΓΕ βρίσκεται στο 1926 όταν στην «εξοχική» και «αριστοκρατική» (τότε) οδό Πατησίων των Αθηνών, ο Αθανάσιος Φιλίππου άνοιξε ένα νέο γαλακτοζαχαροπλαστείο, προσφέροντας στους πελάτες του εξαιρετικής ποιότητας γιαούρτι και γλυκά. Σταδιακά, η φήμη του μαγαζιού απλώθηκε σε όλη την Αθήνα, με αποτέλεσμα οι πελάτες του να μην προέρχονται μόνο από την περιοχή της Πατησίων, αλλά από ολόκληρη την Αθήνα!

Η οικογενειακή επιχείρηση εξελίχτηκε με μεγάλη επιτυχία μέχρι την μαύρη δεκαετία του 40 (παγκόσμιος πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος) που έκοψε απότομα την πρόοδο της. Επανήλθε όμως αμέσως μετά και με αυξημένες ανάγκες: Το φημισμένο γιαούρτι άρχισε σταδιακά να «διανέμεται» σε διάφορα σημεία της Αττικής, με την ανάμειξη πλέον και της δεύτερης γενιάς της οικογένειας (του Ιωάννη & του Κυριάκου – των γιών του Αθανάσιου Φιλίππου).  Οι πωλήσεις ξεπερνούσαν συνεχώς κάθε προσδοκία και τα δύο αδέλφια αφού πρώτα οργάνωσαν ένα (πρωτοποριακό για την εποχή) εργαστήριο για τον έλεγχο του γάλακτος, το 1964 εγκαινίασαν την βιοτεχνία παραγωγής γιαουρτιού που άνοιξαν μαζί στο Γαλάτσι. 

 

 

Τα αδέλφια Ιωάννης & Κυριάκος Φιλίππου

 

Μόλις μια δεκαετία αργότερα, η ΦΑΓΕ άρχισε να εξελίσσεται σε ένα βιομηχανικό κολοσσό κυριαρχώντας στην αγορά του γιαουρτιού. Το 1975 ολοκληρώθηκε η μεταφορά των εγκαταστάσεων της στην Μεταμόρφωση Αττικής. Οι ρόλοι των δύο αδελφών υπήρξαν «μοιρασμένοι» κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται (ο Ιωάννης Διευθύνων Σύμβουλος, αποτελούσε την «ψυχή» της επιχείρησης και ο Κυριάκος  Πρόεδρος Δ.Σ., το «μυαλό» της). Οι δεκαετίες του 1980 και του 1990 θα μείνουν σαν «χρυσές» στην ιστορία της ΦΑΓΕ – η πρώτη για την «έναρξη» της διεθνούς πορείας της Εταιρίας με τις πρώτες εξαγωγές σε Αγγλία και Ιταλία και η δεύτερη με την διεθνή πατέντα του γιαουρτιού Total που έβαλε τις βάσεις για την μεγάλη επιτυχία στις αγορές του κόσμου που ακολούθησε. 

 

  


Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ΦΑΓΕ, από την γέννηση της μέχρι και την εκρηκτική της ανάπτυξη, συμπληρώθηκε περί τα τέλη του 20ου αιώνα, όταν άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο που χρωματίζεται από έντονους προβληματισμούς – τουλάχιστον στην αρχή του: Κάποιες ενδο-οικογενειακές διαφωνίες (συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες) οδήγησαν τα δύο αδέλφια στην ανάπτυξη ανεξάρτητων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών  με τις εταιρίες Hellenic Quality Foods, Όμιλο Ιωφίλ, Τρόφιμα Ελλάς, Aspect, ΚΑΕ ΑΕΚ (Ιωάννης),  Elbisco, ΕΒΓΑ, Μόρνος, Όμιλος Filippou Investments (Κυριάκος) και το 2005 στην απόφαση να μεταφέρουν τις ευθύνες της Διοίκησης στην επόμενη, τρίτη γενιά της οικογένειας.

Κάποιο πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία στις αρχές του 2005 όταν έγινε η διοικητική αλλαγή, η παροδική κάμψη των διαφόρων οικονομικών μεγεθών, οι φήμες για διοικητικά προβλήματα μεταξύ των διαδόχων που ανέλαβαν το βαρύ έργο να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, οι αναπόφευκτες αναστατώσεις που προκαλούνται μετά από μια σημαντική αλλαγή  και οι διαδόσεις για την πώληση της Γαλακτοβιομηχανίας σε ξένους (στην Γαλλική Danone), έβαζαν πολύ ψηλά τον πήχη  στην νέα Διοίκηση, κυρίως στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο Αθανάσιο (Ιωάννη) Φιλίππου, και στους Αντιπροέδρους Δημήτριο (Ιωάννη)  Φιλίππου &  Αθανάσιο – Κύρο (Κυριάκου) Φιλίππου

 

       


Έκτοτε έχουν μεσολαβήσει 7 ολόκληρα χρόνια και η τρίτη γενιά της οικογένειας φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα: Εφάρμοσε νέες στρατηγικές μεταξύ των οποίων αποχώρηση από την αγορά φρέσκου γάλακτος και φέτας, μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη των εξαγωγών με «αιχμή» τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου το 2008 λειτούργησε εργοστάσιο παραγωγής γιαουρτιού, σύγχρονες τεχνικές marketing, «συμμάζεμα» και «νοικοκύρεμα» σε διοικητικά και οικονομικά θέματα κ.α. Το αποτέλεσμα όλων αυτών (και πολλών άλλων) ήταν τα οικονομικά στοιχεία του 2005 (θεωρείται πολύ άσχημη χρονιά στην ιστορία της εταιρίας) να έχουν αναστραφεί πλήρως, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας:


ΠΙΝΑΚΑΣ: ΦΑΓΕ, ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ 2007-2011

 

ΕΤΟΣ

Κύκλος Εργασιών 

Μικτά κέρδη 

Καθαρά κέρδη προ φόρων  

Σύνολο υποχρεώσεων

2007

334,885

105,475

-19,300

190,909

2008

336,213

105,896

-11,723

188,940

2009

315,115

126,744

2,662

176,500

2110

338,575

142,708

7,181

211,182

2011

385,155

153,052

3,632

229,192

Πίνακας : Λ. Κουμάκης

 

Σήμερα η ΦΑΓΕ λειτουργεί τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και ένα στην Αμερική, απασχολεί 1.000 περίπου εργαζόμενους, παραμένει το Νο 1 στο γιαούρτι στην χώρα μας (ένας στους τρεις Έλληνες που αγοράζει τυποποιημένο γιαούρτι, αγοράζει γιαούρτι ΦΑΓΕ) και πραγματοποιεί εξαγωγές σε δεκάδες χώρες τεσσάρων ηπείρων! Η διοίκηση της περιλαμβάνει σαν Επίτιμους Προέδρους τους αδελφούς Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, Πρόεδρο ΔΣ τον Αθανάσιο-Κύρο (Κυριάκου) Φιλίππου, Αντιπρόεδρο ΔΣ τον Δημήτριο (Ιωάννη) Φιλίππου και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Αθανάσιο (Ιωάννη) Φιλίππου – στο ΔΣ συμμετέχει η Δήμητρα Φιλίππου και 5 ακόμα μέλη. Το πρώτο στραγγιστό γιαούρτι (Strained Yoghurt) που παράχτηκε επώνυμα στην Ελλάδα ήταν της ΦΑΓΕ (1975) και σήμερα είναι αναγνωρισμένο σαν ελληνικό προϊόν και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γάλακτος.  



Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρά των σκληρό ανταγωνισμό Αμερικανών (Διάφορες εταιρίες με νέο παίκτη τον Αμερικανο-Γερμανικό κολοσσό Pepsico / Theo Muller),  Δανών, Γάλλων ακόμα και Τούρκων (σήμα Chobani του Κουρδικής καταγωγής Hamdi Ulukaya ο οποίος ήθελε να εξαγοράσει και την ΔΩΔΩΝΗ) - όλοι τους διαφημίζουν με θράσος τα προϊόντα τους σαν «Greek Style Yoghurts»(!), η ΦΑΓΕ αναπτύσσεται με εκπληκτικούς ρυθμούς: Έχει ήδη κατακτήσει σημαντικό μερίδιο της αχανούς αγοράς των ΗΠΑ στο γιαούρτι, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 45,9% με αποτέλεσμα να γίνει επειγόντως αναγκαία μια νέα επένδυση: Η θυγατρική της (Fage Dairy USA) προχωράει σε μια επένδυση 120 εκατομμυρίων Δολαρίων η οποία θα διπλασιάσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της στο Βιομηχανικό Πάρκο του Johnstown (Nέας Yόρκης) και θα τετραπλασιάσει την παραγωγική της δυνατότητα!

Η ολοένα και εντονότερη εξωστρέφεια που εφαρμόζει η «νεαρή» διοίκηση της ΦΑΓΕ επιβραβεύεται θεαματικά – οι πωλήσεις εξωτερικού της εταιρίας  πλησιάζουν το 70% των συνολικών πωλήσεων  – μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν (συνολικά) κατά 38,4%!

Στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η ΦΑΓΕ ανέκαθεν διακρινόταν από αξιέπαινες πρωτοβουλίες – είναι βραβευμένη με το Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς (ΕΒΕΑ -1996) και δύο Αριστεία (Κοινωνικής Προσφοράς και Δημιουργικότητας, 2001 Σ.Δ.Ε.). Σήμερα εφαρμόζει ειδικά προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης όπως Τράπεζα Αίματος, Φάρμα της ΦΑΓΕ, Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Ακριτικό Χωριό Δροσάτο κ.α.

 

 

Οι πάντα πρόθυμες Κασσάνδρες που έλεγαν πως τα ξαδέλφια που διοικούν την ΦΑΓΕ δεν δείχνουν τον ίδιο ζήλο με τους πατεράδες τους και πως θα πουλούσαν γρήγορα την «κληρονομιά» τους στους Γάλλους, διαψεύδονται πανηγυρικά. Η τρίτη γενιά της οικογένειας, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, οδηγεί το καράβι της επιχείρησης μέσα στην τρικυμία της οικονομικής κρίσης με σύνεση και επιτυχία. Διέβλεψε και εφάρμοσε με μεγάλη επιτυχία την στρατηγική της πολύ έντονης εξωστρέφειας, πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια:  Εξουδετέρωσε αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην μητρική της αγορά και ταυτόχρονα ξέφυγε από την οξύτατη οικονομική κρίση που την μαστίζει!

Ίσως η νέα γενιά της ΦΑΓΕ νάχει στο μυαλό της το απόφθεγμα του μεγάλου μας Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957): Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.

 

Λεωνίδας Κουμάκης

29 Αυγούστου 2012

lk@kbanalysis.com


Επικαιροποίηση 2012: Λίγους μήνες μετά την ανάρτηση του άρθρου αυτού ανακοινώθηκε η μεταφορά της έδρας της εταιρίας ΦΑΓΕ εκτός Ελλάδος – σχετικό άρθρο μας με τίτλο Business Exit: Όταν αγαπάμε την Ελλάδα δεν την εγκαταλείπουμε εν μέσω καταιγίδας!  αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα μας στις 2 Νοεμβρίου 2012.



Διευκρίνηση: Όλες ανεξαιρέτως οι παρουσιάσεις Ελληνικών προϊόντων και Ελληνικών  εταιριών που έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί στην (κοινή) ιστοσελίδα www.casss.gr / www.x-hellenica.gr ,  επιλέχτηκαν από εμάς στα πλαίσια της εκστρατείας «Αγοράζουμε Ελληνικά» και παρουσιάστηκαν χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.

  


ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:  

 Σοκολάτα ΙΟΝ  ,  Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ,

Μπύρα FIX Hellas ,    Μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ ,

M E T A X A ,  Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα , 

Ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ - ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ , Τσίπουρο ΤΣΙΛΙΛΗ ,

Τυρί ΔΩΔΩΝΗ , Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ , 

Βαλσαμικό ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,

Νερό ΒΙΚΟΣ , Μπαχαρικά ΗΛΙΟΣ ,

Αναψυκτικά ΛΟΥΞ , Αναψυκτικά Coca-Coca ,

Ελαιόλαδο TERRA CRETAΕλαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ ,

Κρασιά ΙΝΟ , Βιδιανό ΑΛΕΞΑΚΗΚρασιά ΣΑΜΟΥ ,

Κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ , Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ ,

 Κτήματα ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ , Αμπελουργική ΣΩΚΟΣ , Κτήμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ,

 Στρώματα DIMSTEL , Σαπούνι ΣΠΟΡΑΔΕΣ , Cavino , 

Παξιμάδια ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ / ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ ΜΗΛΟΣ ,

Εργαστήρι Τροφίμων ΤΑΚΕ , Φάρμα Μητσόπουλου , Αλλαντικά Παντέρη,

 Μπύρα VOLKAN

 

 ******

 

  ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ ή ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

 Απορρυπαντικά , Υγρά Πιάτων , Αναψυκτικά , Εμφιαλωμένα νερά , Μπύρες  ,

Κρασί  , Ελαιόλαδο , Μέλι  , Αλκοολούχα Ποτά , Ελληνική Φέτα

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

Οικονομική Γενοκτονία  , Ελλάδα, ενώπιοι ενωπίω  

 Λαθρομετάνστευση ,  Ελλάδα Ώρα Μηδέν ,

Τουρκική Δημοκρατία , Σκοπιανό: Δημοκρατία της ψευτο-Μακεδονίας ,

  


 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 

Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

(Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ)

v

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.