ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Οι καλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις : Πρόσφατη έρευνα της Stat Bank μεταξύ 5.000 εταιρειών

Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις εξαγωγής τροφίμων & ποτών, οι οποίες εμφανίζονται στην έρευνα της Stat Bank, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες, παρά το ότι η έρευνα βασίστηκε σε ένα τεστ μεταξύ των 5.000 μεγαλυτέρων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας μας, με βάση τον ετήσιο τζίρο.

 

Τα ( μηδαμινά κατά τη γνώμη μας ) κριτήρια που τοποθετήθηκαν για τον κλάδο του εμπορίου ήταν α) αύξηση πωλήσεων 2004/2003 μεγαλύτερη του 12%  β)  κερδοφορία και στα δύο έτη, με αύξηση στα προ φόρων κέρδη υψηλότερη του 12%  γ)  κέρδη προ φόρων για το 2004 μεγαλύτερα των 160.000  δ)  ποσοστό καθαρών κερδών άνω του 0,4%  ε)  αύξηση των παγίων κεφαλαίων και δανειακή επιβάρυνση μικρότερη του 90%  στ)  ρευστότητα υψηλότερη της μονάδας, αύξηση απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και απόδοσή τους άνω του 5%. 

 

Τα κριτήρια για τον τομέα της βιομηχανίας, επίσης μηδαμινά σε σύγκριση με τα διεθνή μεγέθη,  ήταν  α)  αύξηση τζίρου κατά 5%  β)  κέρδη και στα δύο έτη, με άνω τις 400.000 για το 2004  γ)  αύξηση κερδών το 2004 κατά τουλάχιστον 10%  δ)  ποσοστό καθαρού κέρδους άνω του 1%   ε)  ύπαρξη επενδύσεων  στ)  μεγαλύτερο σύνολο ενεργητικού το 2004 σε σχέση με το 2003  ζ)  ανώτατη δανειακή επιβάρυνση 80%, ρευστότητα άνω του 1,1 και απόδοση ιδίων κεφαλαίων τουλάχιστον 10%.    

 

Μόνο 29 βιομηχανικές επιχειρήσεις και 31 εμπορικές «ξεχώρισαν» από την έρευνα, αριθμός ασήμαντος ( όσο και τα κριτήρια ) δυστυχώς για τη χώρα μας, παρά το ότι χαρακτηρίσθηκαν «διαμάντια» της ελληνικής οικονομίας.

 

Μεταξύ των βιομηχανικών επιχειρήσεων που συμπεριελήφθησαν στο Top 29 και «διέθεταν» επομένως τα παραπάνω κριτήρια, διακρίναμε μόνο τις Ελαϊς, Δωδώνη, Νίκας, Υφαντής, Καλλιμάνης και Ελβιάλ από  τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, ενώ μεταξύ των εμπορικών καμία. Το γεγονός αυτό είναι φυσικά ιδιαίτερα απογοητευτικό, πολύ περισσότερο όταν δεν συμπεριλαμβάνεται καμία απολύτως οινοποιία, κονσερβοποιία κ.α. του κλάδου.



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.