ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Εστιατόριο Aleria: Τα μικρά μυστικά μιας μεγάλης επιτυχίας


  

           

 

Ένας νέος άνθρωπος (Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης) φορτωμένος με πολλά θεωρητικά εφόδια (Business Studies στην Αγγλία, κινηματογράφος στην Αμερική) εμπλουτισμένα με ενθουσιασμό και δημιουργική ορμή, επέστρεψε στην πατρίδα του το 2006 με στόχο να δημιουργήσει κάτι που θα τον εκφράζει, κάτι που θα τον κάνει περήφανο και κάτι που  … θα είναι κερδοφόρο! 

 

 Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης


Καθόλου εύκολοι στόχοι και μάλιστα στο κατώφλι μιας οικονομικής κρίσης που την εποχή εκείνη ήταν ακόμα αόρατη. Όταν κατέληξε στην απόφαση να δημιουργήσει ένα εστιατόριο και μετά από σχετική έρευνα, ο Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης εντόπισε στο Μεταξουργείο ένα νεοκλασικό σπίτι το οποίο ανακαινίστηκε με απόλυτο σεβασμό στην εσωτερική του διάταξη και διακοσμήθηκε με την προσωπική αισθητική και την φαντασία του που κυριολεκτικά οργίασε: Φωτοταπετσαρία τοίχου υψηλής ποιότητας, τραπεζάκια με κεραμικά γλυπτά, επιλεγμένοι πίνακες στους τοίχους ιδανικά συνδυασμένοι με το περιβάλλον, πολυέλαιοι, ροτόντες, διαφορετική διακόσμηση σε bar (ισόγειο), εστιατόριο (πρώτος όροφος) και αυλή – με δύο λόγια μια διακόσμηση με πληθωρικά και ετερόκλητα στοιχεία που υπογράφεται από ιδιαίτερο γούστο και σχολαστική προσοχή σε κάθε σπιθαμή του ανακαινισμένου χώρου.  

 

 

Σ΄ αυτόν ακριβώς τον χώρο ξεκίνησε την λειτουργία του το εστιατόριο «Aleria» την άνοιξη του 2007. Το όνομά του κρύβει φυσικά το δικό του «μυστικό»: Η πόλη Αλαλία ιδρύθηκε στην Κορσική από Έλληνες (Φωκαείς) που σύμφωνα με τον Ηρόδοτο έφθασαν εκεί το 563 π.Χ. μεταφέροντας και τις γαστρονομικές τους συνήθειες. Η πόλη αυτή μετονομάστηκε σε Aleria 483 χρόνια αργότερα (80 π.Χ.) από τους ρωμαίους που ίδρυσαν εκεί μια μεγάλη ναυτική βάση. 

Η κουζίνα του εστιατορίου «Aleria» δεν μπορούσε παρά να είναι δημιουργική ελληνική κουζίνα. Την φιλοσοφία της, εκφράζει ο σημερινός Σεφ του εστιατορίου Γκίκας Ξενάκης μέσα από μια μεγάλη, διαχρονική αλήθεια: «Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις …. Δύσκολα είσαι μέτριος!». Ο δε δημιουργός του εστιατορίου Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης διατυπώνει καθαρά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την δουλειά του: «Όλα τα επιμέρους κομμάτια του εστιατορίου έχουν ένα πολύπλευρο ενδιαφέρον: το φαγητό, το κρασί, τα cocktails, η μουσική, η ατμόσφαιρα, το design. Το να βρεθεί η σωστή συνταγή ήταν μια πρόκληση αλλά παράλληλα και ένα κίνητρο!». 

Ένα στοίχημα, προσθέτουμε, που κέρδισε πανηγυρικά! Η εμπειρία ενός απλού ποτού στο μπαρ ή ενός καλού φαγητού στο εστιατόριο ή στην αυλή, ξεπερνάει κατά πολύ τα αναμενόμενα: Η ατμόσφαιρα του χώρου μεταδίδει αυτό ακριβώς που στόχευσε, η κουζίνα διαθέτει «καλές πρώτες ύλες που τις σέβεται και τις διαχειρίζεται σωστά» με ένα μενού που διαφοροποιείται ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, ένας προσεκτικά επιλεγμένος κατάλογος κρασιών με έμφαση στον αμύθητο οινικό πλούτο της πατρίδας μας, τιμές προσγειωμένες στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής μας, διακριτική και φιλική εξυπηρέτηση που πασχίζει να νοιώσεις σπίτι σου. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μικρά μυστικά που συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία του εστιατορίου «Aleria» (το 2011 βραβεύτηκε και με «Χρυσό Σκούφο»).

 

 

Το φετινό φθινοπωρινό μενού του εστιατορίου προτείνει σαλάτες από 8 έως 11 Ευρώ, διάφορα δημιουργικά και πολλά υποσχόμενα πιάτα από Φτερούγες από κοτόπουλο με πουρέ από κοκκινιστούς γίγαντες και καραμελωμένα εσαλώτ (€ 10) μέχρι Κόντρα νεαρού μόσχου με μανιτάρια, γλυκοπατάτα και σέλερι μαζί με μια ελαφριά σάλτσα από το ζωμό του (€ 20) καθώς και επιδόρπια μεταξύ 8 και 9 Ευρώ – εμείς σας προτείνουμε το Ρυζόγαλο πικρής σοκολάτας με μους από λευκό ρυζόγαλο αρωματισμένο με κανέλα και σορμπέ λεμόνι! 

Ο κατάλογος των κρασιών του εστιατορίου περιλαμβάνει Αφρώδη (όλα ξένα από 7 Ευρώ το ποτήρι μέχρι 75 Ευρώ την φιάλη), Λευκά (σχεδόν όλα από τον ελληνικό αμπελώνα, από 19 έως 39 Ευρώ / φιάλη), Ερυθρά (ελληνικά και ξένα, από 20 Ευρώ έως 69 Ευρώ ανά φιάλη), Ροζέ (ένα ελληνικό, ένα ξένο προς 24 Ευρώ την φιάλη) και Γλυκά (από 6 έως 12 Ευρώ το ποτήρι).

 

 

Το εστιατόριο «Aleria» έχει υιοθετήσει την μόδα B.Y.O.B (Bring Your Own Bottle) που ξεκίνησε από την Αμερική και επιτρέπει στους πελάτες να φέρνουν το δικό τους κρασί προκειμένου να συνοδέψουν κάποια δημιουργία του Αρχιμάγειρα. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει μια «εφ΄ άπαξ» χρέωση ( 6 Ευρώ στην περίπτωση του «Aleria») για τις υπηρεσίες που προσφέρονται μέσα στο εστιατόριο (εξυπηρέτηση, άνοιγμα φιάλης, πλύσιμο ποτηριών κλπ).

Ο κατάλογος μπύρας του εστιατορίου περιλαμβάνει 6 εισαγόμενες μπύρες και 3 μόνο ελληνικές (από 4,5 Ευρώ έως 6,50 Ευρώ ανά φιάλη 330 γρ) αν και στην ιστοσελίδα του υπάρχει ειδική αναφορά στην ταχύτατη ανάπτυξη παραγωγής ελληνικής μπύρας τα τελευταία χρόνια (σχετικό είναι το άρθρο μας 20/1/2012 με τίτλο Μπύρα : Το πανόραμα της ελληνικής αγοράς ζύθου με τις 18 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ελληνικής μπύρας).

 

 

    

 

Το εστιατόριο «Aleria» προσφέρει την δυνατότητα οργάνωσης επαγγελματικών ή προσωπικών εκδηλώσεων (από γεύματα εργασίας, σεμινάρια και κοπές πίτας μέχρι γαμήλιες εκδηλώσεις, βαφτίσια και πάρτι μπάλ-μασκέ) με την βοήθεια υπερσύγχρονης οπτικο-ακουστικής κάλυψης. Για το κοινό (μέσος όρος φαγητού & ποτού ανά άτομο 40 περίπου Ευρώ) λειτουργεί από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 08:30 το βράδυ μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, στο Μεταξουργείο (τηλέφωνο 210 52 22 633, φαξ  210 52 35 192, e-mail: info@aleria.gr, ιστοσελίδα http://www.aleria.gr).

Αξίζει τον κόπο να δοκιμάστε ένα βράδυ τις ιδιαίτερες και γευστικές προτάσεις μιας δημιουργικής ελληνικής κουζίνας σε ένα χώρο που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει! 

 

Λεωνίδας Κουμάκης *

5 Νοεμβρίου 2012

lk@kbanalysis.com

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Κρασί : Οι δέκα μεγαλύτερες οινοποιίες της χώρας το 2011

 

Μπύρα : Το πανόραμα της ελληνικής αγοράς ζύθου με τις 18 επιχειρήσεις

 που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ελληνικής μπύρας

  

ΟΙ TOP-10 ΑΛΥΣΙΔΕΣ

ΛΙΑΝΙΚΗΣ / ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΤΟ 2011 

 

Νο 1

Carrefour

Νο 2

ΑΒ Βασιλόπουλος

Νο 3

Lidl Hellas

Νο 4

Σκλαβενίτης

Νο 5

Βερόπουλος

Νο 6

Μασούτης

Νο 7

ΜΕΤΡΟ / My Market

Νο 8

Γαλαξίας

Νο 9

ΜΑΚRO C&C

Νο 10

Αρβανιτίδης

 


ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ:

 

 Ταβέρνα Θωμάς (Φλώρινα, 10 Αυγούστου 2012),

 Σπονδή (Αθήνα, 10 Ιουλίου 2012),

Saltsa  (Σαντορίνη, 6 Ιουνίου 2012),

  VARKA    (New Jersey, 4 Απριλίου  2012),

Κήπος των Γεύσεων   (Ηράκλειο, 5 Μαρτίου  2012),

Εστιατόρια Milos    (Αθήνα κ.λ.π., 6 Φεβρουαρίου 2012),

  Βασίλαινας    (Πειραιάς, 18 Δεκεμβρίου 2011),

Palmie Bistro   (Αλυσίδα, 28 Νοεμβρίου 2011),

Τα νησιά       (Θεσσαλονίκη10 Οκτωβρίου 2011),

 Paradiso   (Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2011),

Μόλυβος      (Θεσσαλονίκη25 Αυγούστου 2011)

Applebees:   (Αλυσίδα, 3 Αυγούστου 2011)

Ideal:    (Αθήνα, 18 Μαΐου 2011)

Όμιλος Καστελόριζο:   (Αθήνα,  2 Μαΐου 2011)

Στου Καχριμάνη:    (Αθήνα, Ψυρρή 28 Φεβρουαρίου 2011)

Αλάτσι:    (Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011)

Πλόες:    (Καστέλλα, 28 Δεκεμβρίου 2010)

Nobu Matsuhisa:    (Αθήνα, Μύκονος 4 Οκτωβρίου 2010)

St’ Astra:   (Αθήνα, 18 Αυγούστου 2010)

 

2012: The World's 50 Best Restaurants


Τα 80 πιο συχνά λάθη των εστιατορίων, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο σύμβουλο εστιατορίων Aaron Allen

 

  ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ /ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ  ,  ΥΓΡΑ ΠΙΑΤΩΝ  ,  ΤΣΙΠΟΥΡΟ  ,

ΚΡΑΣΙ  ,  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  ,  ΜΠΥΡΑ , ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ  ,

ΦΕΤΑ  ,  ΜΕΛΙ  ,

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ  ,  ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

 

 

 

 

Κάντε κλικ εδώ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε):

Η νέα μορφή εταιρίας, με κεφάλαιο μόλις ενός Ευρώ, τα βήματα & το κόστος δημιουργίας της καθώς και οι προθεσμίες υποχρεωτικής απογραφής όλων των εταιριών – Συνέντευξη του Μιχάλη Γιάγκα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων


 

 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 


*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες.  Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ 

 

 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.