ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Pandeli: Από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με αυθεντική πολίτικη κουζίνα.

 

«Pandeli» στην Κηφισιά 

 

Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μπορεί να συρρικνώθηκε απελπιστικά με τις συστηματικές διώξεις του τουρκικού κράτους καθ΄ όλη σχεδόν την  διάρκεια του εικοστού αιώνα, η ανεξίτηλη όμως σφραγίδα που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός θα παραμένει διαχρονικά στην Βασιλεύουσα – και σε ολόκληρη την Μικρά Ασία. 

Ο πολίτικος ελληνισμός που σκόρπισε στα πέρατα της γης την περίοδο των τελευταίων διωγμών (1955 -1975) μεγαλουργεί όπου και να βρίσκεται, κρατώντας σφικτά μνήμες και παραδόσεις και δημιουργώντας συνεχώς νέες σελίδες επιτυχίας και καταξίωσης.

 

«Pandeli» στην Κωνσταντινούπολη 

 

Μια ιδιαίτερη σελίδα στην ιστορία του πολίτικου ελληνισμού αποτελεί ο Παντελής Ποιμενίδης που υποχρεώθηκε στα πλαίσια των τουρκικών νόμων – διώξεων του εικοστού αιώνα, να «τουρκοποιήσει» αναγκαστικά το όνομα του σε Τσομπάνογλου (γιός του ποιμένα). 

Ο Παντελής Ποιμενίδης - Τσομπάνογλου, γεννήθηκε το 1887 στο Γούρδουνος της Νίγδης και έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργαζόταν ο πατέρας του, σε ηλικία μόλις 14 ετών. Το 1901 ξεκίνησε την φημισμένη του πορεία στην Πολίτικη Κουζίνα, ανοίγοντας ένα μικρό θεόστενο μαγαζάκι στην παλιά ψαραγορά της Κωνσταντινούπολης. Άνθρωπος δραστήριος, εφευρετικός, με φαντασία και, πάνω απ΄ όλα, ένα μοναδικό μεράκι για την δουλειά του. Ένας αυθεντικός «πρόδρομος» της δημιουργικής κουζίνας, συνεχώς δοκίμαζε, άλλαζε αμέσως κάτι μόλις βεβαιωνόταν πως ήταν καλύτερο απ΄ το προηγούμενο και είχε μια απίστευτη επιμονή στην επιλογή των καλύτερων υλικών για τα πιάτα που μαγείρευε. Για ολόκληρες δεκαετίες πριν αγοράσει μοσχάρι, έπρεπε να κόψει ένα μικρό κομμάτι, να το ψήσει στην σχάρα, να το δοκιμάσει και μετά να το αγοράσει.  Η εφευρετικότητα και η φαντασία του υπήρξε μοναδική. 

 

«Pandeli» στην Κωνσταντινούπολη 

 

Κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου υπήρχε στην Τουρκία αυστηρή απαγόρευση χρησιμοποίησης αλευριού. Υπήρχε όμως και μεγάλη απαίτηση από τον Παντελή να φτιάχνει κάπου-κάπου τους πολύ νόστιμους  κουραμπιέδες του. Ο εφευρετικός Παντελής σκέφτηκε να  χρησιμοποιήσει  στη θέση του αλευριού που απαγορευόταν, κοπανισμένο αμύγδαλο, εκλεκτό βούτυρο και ζάχαρη. Η «συνταγή» αυτή που υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες της περιόδου εκείνης πέτυχε τόσο πολύ ώστε από τότε οι κουραμπιέδες του Παντελή φτιάχνονται πλέον με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παραμένοντας φημισμένες. Ο Παντελής συνήθιζε να αγοράζει ο ίδιος όλα τα υλικά που χρειαζόταν για τα φαγητά του, να τα μαγειρεύει ο ίδιος και να περιποιείται προσωπικά τους πελάτες του. Και τι πελάτες!  Από πολιτικούς (Ελευθέριος Βενιζέλος, Μουσταφά Κεμάλ, Ρόμπερτ Μακ Ναμάρα κ.π.α.), βασιλείς (Ελισάβετ της Αγγλίας, Χουαν Κάρλος & Σοφία της Ισπανίας, Σοράγια της προ-Αγιατολλάχ Περσίας κ.α.), πλήθος καλλιτεχνών (Μελίνα Μερκούρη, Μπάρτ Λάγκαστερ, Ρόμπερ ντε Νίρο, Ρομάν Πολάνσκι, Τόνι Κέρτις, Ωντρευ Χέπμπουρν κ.π.α.) και εκατοντάδες άλλους επώνυμους από την Τουρκία και το εξωτερικό!

 

 

Η  Πριγκίπισσα Σοφία στο «Pandeli»

 

Τον Σεπτέμβρη του 1955, ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης έζησε την πιο φρικτή νύχτα τρόμου με το οργανωμένο από το τουρκικό κράτος πογκρόμ, με στόχο τους χριστιανούς και «αποτέλεσμα» 20 δολοφονίες χριστιανών, εκατοντάδες βιασμούς, καταστροφή, λεηλασία και πυρπόληση 2.600 χριστιανικών σπιτιών, 4.340 καταστημάτων, 73 εκκλησιών, 26 ελληνικών σχολείων, τριών ελληνόφωνων εφημερίδων και επιδρομή σε χριστιανικά νεκροταφεία με σύληση τάφων! 

Ο Παντελής φυσικά δεν «εξαιρέθηκε» από το τουρκικό μένος. Το φημισμένο εστιατόριο «Pandeli», μαζί με δύο ακόμα εστιατόρια που είχε δημιουργήσει για να εξυπηρετήσει τους πολυπληθείς επώνυμους πελάτες του, καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες ολοσχερώς αλλά ο δημιουργός τους δεν το έβαλε κάτω: Ζήτησε από τον γιό του Χρήστο να εγκαταλείψει την καριέρα που μόλις είχε αρχίσει σαν γιατρός για να ξαναχτίσουνε από την αρχή αυτά που έχασαν. Ο Χρήστος δεν είχε άλλη επιλογή: Στάθηκε δίπλα στον πατέρα του χτίζοντας πάνω στα ερείπια που είχαν απομείνει, το καινούργιο εστιατόριο «Pandeli» στην σημερινή του θέση: στον πρώτο όροφο, επάνω από την Αιγυπτιακή Αγορά, στην μια άκρη της γέφυρας του Γαλατά, στην είσοδο του Κεράτιου σε χώρο που του παραχωρήθηκε με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου της Κων/πολης Φαχρεττίν Κερίμ Γκιοκαϊ. 

Το 1967 απεβίωσε ο Παντελής και τον αντικατέστησε επάξια ο γιός του Χρήστος Τσομπάνογλου που ακολούθησε πιστά «την συνταγή» του πατέρα του. Ένα περίπου αιώνα μετά το ξεκίνημα της πορείας του, το εστιατόριο «Pandeli» απέκτησε ένα δίδυμο αδελφάκι στην Αθήνα: Ο Χρήστος αποφάσισε, με την βοήθεια της τρίτης γενιάς της οικογένειας, τα παιδιά του Σοφία (Xημικό μηχανικό Τροφίμων και Οινολόγο) και Πάρι (Μέλος της Chaine des Rotisseurs Ελλάδος) να μεταφέρει και στην Αθήνα, παράλληλα με την Κωνσταντινούπολη, την οικογενειακή παράδοση της δημιουργικής και αυθεντικής πολίτικης κουζίνας!   

 

 

«Pandeli» στην Κηφισιά 

 

Έτσι το 2003 δημιουργήθηκε το εστιατόριο «Pandeli» στην Κηφισιά (Πεντέλης 3, τηλ. 210 8080 787) με πολλά στοιχεία που θυμίζουν το «αδελφάκι» του στην Κωνσταντινούπολη: Γαλάζια και μπλε χειροποίητα πλακάκια Νικαίας στους τοίχους, αυθεντικά μικροαντικείμενα και σκεύη στους εσωτερικούς χώρους κ. α. με 30 τραπέζια στην αίθουσα και 15 στον κήπο του. Η λειτουργία του εστιατορίου στην Αθήνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2003 – είχε προηγηθεί η φιλοξενία των μαγείρων στην Κωνσταντινούπολη για εξη εβδομάδες ώστε να έχουν «από πρώτο χέρι» την σωστή εντύπωση για όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που μετέτρεψαν το εστιατόριο σε ένα ζωντανό θρύλο. Η σημαντικότερη βέβαια «λεπτομέρεια» αφορά την νοοτροπία: Απόλυτος σεβασμός και πρόθυμη εξυπηρέτηση στον πελάτη, διάθεση για την καλύτερη δυνατή απόδοση στην δουλειά …. και όλα τα ατομικά προβλήματα του καθ΄ ενός ξεχασμένα στο σπίτι! 

Στις μέρες μας το εστιατόριο «Pandeli» στην Κηφισιά συνεχίζει να προσφέρει τους φημισμένους κουραμπιέδες Pandeli με την κλασσική συνταγή (Αμυγδαλόψιχα με ζάχαρη και φρέσκο βούτυρο) ή τις ξεχωριστές του συνταγές (όπως φρέσκο φιλέτο από πελαγίσιο Λαβράκι στο χαρτί με φρέσκο βούτυρο, λεμόνι και ντομάτα) συντροφιά με ένα ποτήρι (χύμα) κρασί ή μια ελληνική μπύρα ή μια επιλογή από τις δεκάδες ετικέτες ξεχωριστών κρασιών του Ελληνικού αμπελώνα – χωρίς να απουσιάζουν και επιλεγμένες ετικέτες από τον Γαλλικό αμπελώνα.

 

«Pandeli» στην Κηφισιά 

 

Η φιλοσοφία του εστιατορίου παραμένει αναλλοίωτη, όπως φαίνεται από αυτό που μας εκμυστηρεύεται ο Χρήστος Τσομπάνογλου : «Λέω π.χ. στους σερβιτόρους εδώ στην Αθήνα: Όταν ένας φαντάρος πάει στο μέτωπο να πολεμήσει έχει τα όπλα του, τον εξοπλισμό του, τα ρούχα του. Έτσι κι΄ εσείς στην δουλειά σας πρέπει να έχετε τα δικά σας όπλα : Το πεντακάθαρο ντύσιμο, το πλατύ χαμόγελο και την έγνοια ο πελάτης να μείνει ευχαριστημένος!». 

Το μέσο κόστος ενός γεύματος ανά άτομο στο εστιατόριο «Pandeli» στην Κηφισιά κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35 Ευρώ (μαζί με κρασί) αλλά προσφέρεται και σταθερό μενού με τρείς διαφορετικές επιλογές προς 22 Ευρώ / άτομο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ιδιαίτερες συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. 

Το εστιατόριο λειτουργεί καθημερινές (Τρίτη – Σάββατο) από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα και την Κυριακή από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Την Δευτέρα παραμένει κλειστό. 

 

   

Μελιντζανοσαλάτα                                                                Κιουνεφέ 

 

 

Εάν θέλετε να απολαύσετε αυθεντική πολίτικη κουζίνα με αντίστοιχη φιλοξενία, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το εστιατόριο «Pandeli»  - στην Κωνσταντινούπολη ή στην Αθήνα! 

 Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η δεύτερη και η τρίτη γενιά της οικογένειας ανταποκρίνονται πλήρως στο βάρος της μεγάλης παράδοσης που άφησε πίσω του ο Παντελής Ποιμενίδης – Τσομπάνογλου!

 

 

 

Λεωνίδας Κουμάκης *

5 Δεκεμβρίου 2012

lk@kbanalysis.com

 

 

Κάντε κλικ εδώ 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Κρασί : Οι δέκα μεγαλύτερες οινοποιίες της χώρας το 2011

 Μπύρα : Το πανόραμα της ελληνικής αγοράς ζύθου με τις 18 επιχειρήσεις

 που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ελληνικής μπύρας

  

ΟΙ TOP-10 ΑΛΥΣΙΔΕΣ

ΛΙΑΝΙΚΗΣ / ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΤΟ 2011 

 

Νο 1

Carrefour

Νο 2

ΑΒ Βασιλόπουλος

Νο 3

Lidl Hellas

Νο 4

Σκλαβενίτης

Νο 5

Βερόπουλος

Νο 6

Μασούτης

Νο 7

ΜΕΤΡΟ / My Market

Νο 8

Γαλαξίας

Νο 9

ΜΑΚRO C&C

Νο 10

Αρβανιτίδης

 


ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ:

 


Aleria (Αθήνα 5 Νοεμβρίου 2012),

Ταβέρνα Θωμάς (Φλώρινα, 10 Αυγούστου 2012),

 Σπονδή (Αθήνα, 10 Ιουλίου 2012),

Saltsa  (Σαντορίνη, 6 Ιουνίου 2012),

  VARKA    (New Jersey, 4 Απριλίου  2012),

Κήπος των Γεύσεων   (Ηράκλειο, 5 Μαρτίου  2012),

Εστιατόρια Milos    (Αθήνα κ.λ.π., 6 Φεβρουαρίου 2012),

  Βασίλαινας    (Πειραιάς, 18 Δεκεμβρίου 2011),

Palmie Bistro   (Αλυσίδα, 28 Νοεμβρίου 2011),

Τα νησιά       (Θεσσαλονίκη10 Οκτωβρίου 2011),

 Paradiso   (Αθήνα, 13 Σεπτεμβρίου 2011),

Μόλυβος      (Θεσσαλονίκη25 Αυγούστου 2011)

Applebees:   (Αλυσίδα, 3 Αυγούστου 2011)

Ideal:    (Αθήνα, 18 Μαΐου 2011)

Όμιλος Καστελόριζο:   (Αθήνα,  2 Μαΐου 2011)

Στου Καχριμάνη:    (Αθήνα, Ψυρρή 28 Φεβρουαρίου 2011)

Αλάτσι:    (Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2011)

Πλόες:    (Καστέλλα, 28 Δεκεμβρίου 2010)

Nobu Matsuhisa:    (Αθήνα, Μύκονος 4 Οκτωβρίου 2010)

St’ Astra:   (Αθήνα, 18 Αυγούστου 2010)

 

2012: The World's 50 Best Restaurants


Τα 80 πιο συχνά λάθη των εστιατορίων, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο σύμβουλο εστιατορίων Aaron Allen

 

  ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ /ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ  ,  ΥΓΡΑ ΠΙΑΤΩΝ  ,  ΤΣΙΠΟΥΡΟ  ,

ΚΡΑΣΙ  ,  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ  ,  ΜΠΥΡΑ , ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ  ,

ΦΕΤΑ  ,  ΜΕΛΙ  ,

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ  ,  ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε):

Η νέα μορφή εταιρίας, με κεφάλαιο μόλις ενός Ευρώ, τα βήματα & το κόστος δημιουργίας της καθώς και οι προθεσμίες υποχρεωτικής απογραφής όλων των εταιριών – Συνέντευξη του Μιχάλη Γιάγκα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων

 

 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 


*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες.  Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ 

 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.