ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Cavino: Η δεύτερη γενιά αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της ελληνικής οινοποιίας παρά την οικονομική κρίση!


 


Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 τα ελληνικά εστιατόρια της Γερμανίας είχαν αναρριχηθεί στην κορυφαία προτίμηση των Γερμανών καταναλωτών σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Την εποχή εκείνη, σε μεγάλες Γερμανικές πόλεις ιδίως του Βορρά, σε εμφανή σημεία των περισσότερων ελληνικών εστιατορίων (αν όχι όλων), υπήρχαν ελληνικά εμφιαλωμένα κρασιά με το σήμα ΦΙΝΟ της Cavino η οποία όμως ήταν εντελώς άγνωστη μέσα στην Ελλάδα! Σε μια περίοδο που στην χώρα μας κυριαρχούσαν η «Ρετσίνα Κουρτάκη», η «Δεμέστιχα», η «Νάουσα Μπουτάρη», η «Ρομπόλα Καλλιγά» (ιδιαίτερα αυτήν την έβρισκες με το .... δελτίο!) και λίγο αργότερα το «Αγιωρείτικο Τσάνταλη», το Ημίγλυκο κρασί ΦΙΝΟ της Cavino είχε ήδη αποκτήσει πολύ ισχυρή επώνυμη ζήτηση όχι μόνο στην ραγδαία αναπτυσσόμενη ελληνική γαστρονομία της Γερμανίας αλλά και στα ράφια των μεγάλων Γερμανικών αλυσίδων λιανικής!

 


Όλα είχαν ξεκινήσει το 1958 όταν ο Κώστας Αναστασίου με τον Γιάννη Δούσκα, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ολόκληρη σειρά ελληνικών κρασιών σε ένα μικρό οινοποιείο του Αιγίου, με αποκλειστικό στόχο τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης – κυρίως της Γερμανίας. Σαν «αιχμή του δόρατος» επέλεξαν ένα τύπο κρασιού με ημίγλυκη γευση (περιέχει αζύμωτα σάκχαρα σε περιεκτικότητα μεταξύ 15 και 25 γραμμαρίων ανά λίτρο), σε ερυθρό και λευκό, στοχεύοντας με απόλυτη ακρίβεια τις γευστικές προτιμήσεις ενός ευρύτατου καταναλωτικού κοινού. Η τεράστια εμπορική επιτυχία της Cavino από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, με 100% εξαγωγικό προσανατολισμό, δεν υπήρξε ούτε συμπτωματική, ούτε ευκαιριακή. Απόδειξη, το γεγονός ότι μισό αιώνα μετά την ίδρυση της δεν συνεχίζει απλά την εξαγωγική της δραστηριότητα - και όχι μόνο,  αλλά αναπτύσσεται εντυπωσιακά, ακόμα και μέσα σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης, προσφέροντας μια ευχάριστη έκπληξη που μας είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, τις δύσκολες μέρες που περνάει η Ελλάδα.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cavino Γιάννης Αναστασίου


Σήμερα, η δεύτερη γενιά των οικογενειών του Κώστα Αναστασίου και του Γιάννη Δούσκα έχουν αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια το δύσκολο έργο της ανάπτυξης της εταιρίας όχι μόνο σε ολοένα και περισσότερες αγορές του εξωτερικού, αλλά και μέσα στην Ελλάδα – και τα πάνε περίφημα!

Πρόεδρος της  Cavino είναι ο Θόδωρος Αναστασίου (σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα), Διευθύνων Σύμβουλος ο Γιάννης Αναστασίου (σπούδασε αμπελουργία και οινολογία στην Γερμανία - Weinsberg και Trier) ενώ σε άλλες θέσεις – κλειδιά της επιχείρησης βρίσκονται πρόσωπα της δεύτερης γενιάς της οικογένειας του Γιάννη Δούσκα. Όλοι μαζί, οδηγούν σταθερά την οικογενειακή επιχείρηση σε μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας εξαετίας, στον πίνακα που ακολουθεί:

CAVINO AE (ΑΡΜΑΕ 10001/22/Β/86/99) 

 

ΕΤΟΣ

Κύκλος Εργασιών

Μικτά κέρδη

Καθαρά κέρδη προ φόρων 

Σύνολο υποχρεώσεων

2007

10.669.000

1.341.000

173.000

13.779.000

2008

13.357.000

1.686.000

238.000

15.406.000

2009

14.715.000

2.125.000

327.000

15.437.000

2010

15.678.000

2.487.000

120.000

17.003.000

2011

15.727.000

1.728.000

 89.000

16.809.000

2012*

16.550.000*

1.800.000*

100.000*

16.000.000*

Πίνακας: Λ. Κουμάκης – Τα στοιχεία του 2012 δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί. Τα ποσά που παρατίθενται στον πίνακα για το 2012 αποτελούν εκτιμήσεις του συντάκτη του πίνακα. 


Το μυστικό της διαχρονικής επιτυχίας της Cavino είναι ότι ακόμα και σήμερα, 55 χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 70% της ετήσιας παραγωγής της εξάγεται σε δεκάδες χώρες του κόσμου σε Ευρώπη (Γερμανία, Ρωσία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία και πολλές άλλες χώρες), Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), Ασία (Κίνα, Ιαπωνία) και Αυστραλία!

 


Σήμερα η Cavino διαθέτει ελληνικά κρασιά (ετήσια παραγωγή 8,5 εκατομμύρια φιαλών) και αποστάγματα (ετήσια παραγωγή 9 εκατομμυρίων φιαλών) με περισσότερες από 100 διαφορετικές ετικέτες. Απασχολεί 60 περίπου εργαζόμενους, λειτουργεί τρείς σύγχρονες εμφιαλωτικές γραμμές (για διαφορετικές συσκευασίες κρασιών) δυναμικότητας 7.000 φιαλών ανά ώρα και δύο εμφιαλωτικές γραμμές αποσταγμάτων (Ούζο, Τσίπουρο) πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις την τελευταία τετραετία που ήδη ξεπέρασαν τα 2.000.000 Ευρώ και συνεχίζονται και το 2013 χωρίς διακοπή! Οι επενδύσεις αυτές έχουν μεταμορφώσει το παλαιό κτίριο του Αιγίου, δίπλα στην Γέφυρα Μεγανίτη, σε ένα σύγχρονο οινοποιείο με όλες τις αναγκαίες υποδομές μαζί με ένα τεράστιο χώρο   παραγωγής, αποθήκευσης και παλαίωσης 12.500 τετραγωνικών μέτρων ο οποίος διαθέτει σύστημα ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Το πλήρως ανακαινισμένο οινοποιείο ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις προδιαγραφές των αυξημένων (και διαφορετικών) απαιτήσεων των δεκάδων χωρών του κόσμου στις οποίες κατευθύνεται το συντριπτικό ποσοστό των προϊόντων της Cavino.

 


Η Cavino για τον έλεγχο και την ασφάλεια των προϊόντων της, εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας & HACCP ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις τόσο του πρότυπου International Food Standard, Version 5, High Level, όσο και της Εθνικής & Κοινοτικής Νομοθεσίας HACCP 852/2004/ΕΚ. Εξ άλλου, η καθιέρωση ειδικού τμήματος έρευνας και ανάπτυξης προκειμένου να εντοπιστούν τα διάφορα επίπεδα της διεθνούς αγοράς τα οποία προσφέρουν ευκαιρίες διείσδυσης ελληνικών κρασιών και αποσταγμάτων σε συνδυασμό με την φρεσκάδα και την δημιουργική ορμή της δεύτερης γενιάς των οικογενειών Δούσκα και Αναστασίου, σήμερα προσφέρουν απλόχερα τους πλούσιους καρπούς τους:Η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, στην περιοχή των Καλαβρύτων, βρίσκεται κολλημένη (σε οκτώ διαφορετικά επίπεδα) σε ένα απόκρημνο βράχο, σε υψόμετρο 940 μ., κόβοντας κυριολεκτικά την ανάσα σε κάθε επισκέπτη. Η δημιουργία της Μονής έχει τις ρίζες της στον τέταρτο αιώνα όταν βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας Μεγαλοσπηλαιωτίσσης, έργο του Αποστόλου Λουκά μέσα στο Σπήλαιο. Στην σημερινή της μορφή περιλαμβάνει τοιχογραφίες του 1653 στον κύριο ναό, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο, πολλά ιερά και εθνικά κειμήλια κ.π.α. Η ενασχόληση των μοναχών της Μονής με την  αμπελοκαλλιέργεια είναι γνωστή εδώ και ολόκληρους αιώνες – σήμερα η παραγωγή της Μονής περιλαμβάνει εκτός από κρασί, ελαιόλαδο και εσπεριδοειδή. Στην σύγχρονη εποχή, η Cavino σχεδίασε και πραγματοποίησε την αναγέννηση του μεγάλου αμπελώνα της περιοχής 110 περίπου στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται στο 21ο χιλιόμετρο του δρόμου Διακοφτό – Καλάβρυτα, σε ύψος 780 έως 880 μέτρων μέσα σε ένα ανόθευτο, φυσικό περιβάλλον μοναδικής ομορφιάς. Η αναγέννηση του ιστορικού αμπελώνα περιλαμβάνει την φύτευση γηγενών ποικιλιών σταφυλιών (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Λαγόρθι, Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό) καθώς και ξενικών ποικιλιών (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Riesling). Η τολμηρή και πολυδάπανη αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε σταδιακά το 1999 και σήμερα, 14 χρόνια μετά, ενισχυμένη με δύο ακόμα αμπελώνες 110 στρεμμάτων, συμπληρώνουν το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο το οποίο μας χαρίζει πολυβραβευμένα κρασιά υψηλού ποιοτικού δυναμικού αλλά, αναπόφευκτα, περιορισμένης παραγωγής: Κτήμα Μέγα Σπήλαιο ερυθρό (60% Μαυροδάφνη, 40% Μαύρο Καλαβρυτινό),  Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Cabernet Sauvignon,  Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο λευκό (50% Λαγόρθι, 50% Ασύρτικο) και Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ροζέ (100% Syrah).

 


Εκτός όμως από την περιορισμένης παραγωγής και εξαιρετικού ποιοτικού δυναμικού σειρά των κρασιών Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, σχεδιάστηκε (σε ειδική φιάλη που αφορά μόνο την σειρά αυτή) και προσφέρθηκε στις δεκάδες χώρες του εξωτερικού στις οποίες δραστηριοποιείται η Cavino, μια νέα, πλήρης και αναβαθμισμένη σειρά ελληνικών κρασιών με το εμπορικό σήμα Deus σε μια εξαιρετική συσκευασία. Η νέα σειρά Deus της Cavino περιλαμβάνει Ημίγλυκο ερυθρό, Ημίγλυκο ΟΠΑΠ Νεμέα, Ημίγλυκο ΟΠΑΠ Πάτρα, Ροζέ, Ερυθρό ξηρό Cabernet & Merlot, ΟΠΑΠ Νεμέα, ερυθρό γλυκύ ΟΠΕ Μαυροδάφνη Πατρών, Λευκό γλυκύ ΟΠΕ Μοσχάτο Πατρών Vin de Crete (Λευκό, Ροζέ, Κόκκινο) καθώς και Ρετσίνα (ονομασία κατά παράδοση).

 


Για την ελληνική αγορά η σειρά Deus κυκλοφορεί μόνο οίνους ημιαφρώδεις (Deus ημιαφρώδες λευκό και Deus Rosato). To λευκό Deus είναι ένας ημίγλυκος, φυσικός ημιαφρώδης οίνος ο οποίος παράγεται από Μοσχάτο Ρίου (60%) & Σιδερίτη (40%). Οινοποιείται με στατική απολάσπωση μετά από 48 ώρες, ενώ η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε κλειστές δεξαμενές, από επιλεγμένες ζύμες. Όταν επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία, η αλκοολική ζύμωση διακόπτεται με έντονη ψύξη. Το Deus Rosato, ένας ημίγλυκος ερυθρός οίνος, φυσικός ημιαφρώδης, παράγεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από την ξενική ποικιλία Syrah (100%).

 


Από την παραπάνω, συνοπτική εικόνα της Cavino προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η σύγχρονη Ελλάδα, ακόμα και σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, διαθέτει αξιόλογα «όπλα», με πολύ έντονη εξωστρέφεια, τα οποία τις περισσότερες φορές, δεν είναι καν γνωστά σε ευρύτατα στρώματα του ελληνικού καταναλωτικού κοινού! Εσείς βέβαια μπορείτε να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις και στα προϊόντα της Cavino με μια επίσκεψη στα ατομικά περίπτερα που έχει δημιουργήσει για τα κρασιά και τα αποστάγματα της, στην X-Hellenica, την Διαρκή Έκθεση Ελληνικών Τροφίμων και Διαδίκτυο η οποία επανασχεδιάστηκε και ξανάρχισε την λειτουργία της από τον Φεβρουάριο του 2013 με την διαρκή προσθήκη επιχειρήσεων Ελληνικών τροφίμων και ποτών (ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της εικονικής έκθεσης στο Facebook - www.facebook.com/xhellenica).   

Συμπέρασμα: Η πολύ έντονη εξωστρέφεια της Cavino την έχει οδηγήσει, εδώ και δεκαετίες, σε πρότυπα, τρόπους και μεθόδους εργασίας με βάση τις υψηλές προδιαγραφές πολλών απαιτητικών και «ιδιότροπων» αγορών του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να βελτιώνει συνεχώς την ικανότητα της να ανταποκριθεί στις πολύπλοκες προκλήσεις των ημερών μας. Όταν μάλιστα όλα αυτά συνδυάζονται με τον δυναμισμό και την δημιουργική ορμή μιας νέας γενιάς, είναι φυσικό να έχουν την εξαιρετική πορεία που παρατηρούμε στην Cavino!

 

Λεωνίδας Κουμάκης

11 Απριλίου 2013

lk@kbanalysis.com


Σειρά άρθρων «Αγοράζουμε Ελληνικά 

Πρώτο (15/3/2010), Δεύτερο (14/6/2010), Τρίτο (12/7/2010), Τέταρτο (5/2/2011), Πέμπτο (6/5/2011),

Έκτο (8/6/2011), Έβδομο (4/8/2011), Όγδοο (25/11/2011), Ένατο (28/3/2012), Δέκατο (4/7/2012)

 

*** 

Αγοράζουμε Ελληνικά / Εξάγουμε Ελληνικά!

(24/1/2013)

 ****

  ΕΡΕΥΝΕΣ / ΑΡΘΡΑ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 2012  ,   ΜΠΥΡΑ 2012 , ΤΣΙΠΟΥΡΟ  , ΚΡΑΣΙ  ,  

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ  ,  ΥΓΡΑ ΠΙΑΤΩΝ  ,    ΦΕΤΑ  ,  ΜΕΛΙ  ,

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ 2011  ,    ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ  ,  ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ 2012

 

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε):

Η νέα μορφή εταιρίας, με κεφάλαιο μόλις ενός Ευρώ, τα βήματα & το κόστος δημιουργίας της καθώς και οι προθεσμίες υποχρεωτικής απογραφής όλων των εταιριών – Συνέντευξη του Μιχάλη Γιάγκα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων

 

***

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 

 Λαθρομετάνστευση ,  Ελλάδα Ώρα Μηδέν , Business Exit , 

Τουρκική Δημοκρατία το 2012 ,  Τουρκική Δημοκρατία 2011 , Συνθήκη της Λωζάνης , 

Η Τουρκολαγνεία των "μεγάλων" μας καναλιών για μια χούφτα Ευρώπουλα και ένα απίστευτο άρθρο Τούρκου διανοούμενου

Ελληνικά νησιά του Αιγαίου & Τουρκικός επεκτατισμός

Σκοπιανό: Δημοκρατία της ψευτο-Μακεδονίας ,

Τούρκοι & Σκοπιανοί συντονίζονται εναντίον της Ελλάδος

  

ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:  

Σοκολάτα ΙΟΝ ,    Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ,

Μπύρα FIX Hellas ,    Μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ ,

M E T A X A ,  Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα , 

Ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ - ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ , Τσίπουρο ΤΣΙΛΙΛΗ ,

Τυρί ΔΩΔΩΝΗ , Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ , Γιαούρτι ΦΑΓΕ ,

Βαλσαμικό ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,

Νερό ΒΙΚΟΣ , Μπαχαρικά ΗΛΙΟΣ ,

Αναψυκτικά ΛΟΥΞ , Αναψυκτικά Coca-Coca ,

Ελαιόλαδο TERRA CRETAΕλαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ ,

Κρασιά ΙΝΟ , Βιδιανό ΑΛΕΞΑΚΗΚρασιά ΣΑΜΟΥ ,

Κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ , Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ ,

 Κτήματα ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ , Αμπελουργική ΣΩΚΟΣ , Κτήμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ,

 Στρώματα DIMSTEL , Σαπούνι ΣΠΟΡΑΔΕΣ ,

Παξιμάδια ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ / ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ ΜΗΛΟΣ ,

Εργαστήρι Τροφίμων ΤΑΚΕ , Φάρμα Μητσόπουλου 


 ******

  

Στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο μπορείτε να παραγγείλετε τα βιβλία:

Βασίλη Βιλιάρδου «Η Κρίση των Κρίσεων» Βιβλίο Α΄

Βασίλη Βιλιάρδου «Η Κρίση των Κρίσεων» Βιβλίο Β΄

Βασίλη Βιλιάρδου «Σκάκι με το διάβολο» (Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Η Κρίση των κρίσεων»)

Βασίλη Βιλιάρδου «Υπέρβαση Εξουσίας»

 

Λεωνίδα Κουμάκη «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία»

Leonidas Koumakis «The Miracle – A true story»

  

*******

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ FACEBOOK

 

 

TA ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ & Π  ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ στην

 Χ-ΗELLENICA, την εικονική έκθεση Ελληνικών Τροφίμων, Ποτών, Παραδοσιακών Προϊόντων & Υπηρεσιών στο Διαδίκτυο

* Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008 – περισσότερα στο  – shop της ιστοσελίδας ) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό».

 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.