Asda: Δοκιμάζει ένα νέο, επαναστατικό και πλήρως αυτοματοποιημένο ταμείο εξόδου!

Το ταχύτερο αυτόματο ταμείο «σάρωσης» προϊόντων δοκιμάζεται εδώ και λίγες μέρες στην Αγγλία στο κατάστημα York Superstore της Asda, της θυγατρικής του μεγαλύτερου λιανοπωλητή του πλανήτη μας (Walmart).

Με το σύστημα που δοκιμάζεται η έξοδος από το κατάστημα γίνεται σε χρόνο-ρεκόρ με τα «τρέχοντα» δεδομένα και το σύνηθες, χρονοβόρο μπλέξιμο στα ταμεία αποτελεί παρελθόν!

Το νέο σύστημα αυτόματης εξόδου από τα ταμεία δημιούργησε η Wincor Nixdorf* προσφέροντας την δυνατότητα ανάγνωσης των barcodes όπως και αν τοποθετηθούν τα προϊόντα επάνω στον μεταφορικό ιμάντα, με την βοήθεια συστημάτων αναγνώρισης εικόνων και μάλιστα σε 100 διαφορετικά προϊόντα ταυτοχρόνως! Η ταχύτητα του συστήματος είναι έως ένα δευτερόλεπτο ανά προϊόν, γεγονός που σημαίνει πως μπορούν να αναγνωριστούν 100 διαφορετικά προϊόντα μέσα σε ένα μόλις λεπτό - κατά μέσο όρο τουλάχιστον τρείς φορές πιο σύντομο από τον αντίστοιχο χρόνο που απαιτείται για την «σάρωση» των προϊόντων με το χέρι από τα παραδοσιακά ταμεία.

Το σύστημα αυτόματης εξόδου από το ταμείο που δοκιμάζεται στην Αγγλία, χρησιμοποιεί ένα αρκετά ευρύχωρο ιμάντα μεταφοράς στον οποίο δύο άτομα μπορούν ταυτόχρονα να τοποθετούν διάφορα προϊόντα. Μόλις όλα τα προϊόντα, με τα στοιχεία του καταναλωτή, περάσουν από την σάρωση ο μεταφορικός ιμάντας τα οδηγεί στην περιοχή συλλογής και πληρωμής, επιτρέποντας στον αμέσως επόμενο πελάτη να αρχίσει την «φόρτωση» των δικών του προϊόντων.

Για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας, δεν γίνονται δεκτές οι πληρωμές με μετρητά χρήματα. Μόνο το πλαστικό χρήμα γίνεται αποδεκτό!

Ο Διευθυντής Λιανικής της Asda, Mark Ibbotson σε δηλώσεις του σχετικά με το νέο αυτόματο ταμείο εξόδου που δοκιμάζεται, επεσήμανε ότι το μήνυμα που λαμβάνουν συνεχώς από τους καταναλωτές είναι πως περιμένουν από αυτούς να τους σώσουν από τον χαμένο χρόνο καθυστέρησης στα ταμεία εξόδου, προσθέτοντας «Είμαστε πάντα σε αναζήτηση τρόπων βελτίωσης της εμπειρίας αγορών των καταναλωτών – πελατών μας και η γρήγορη σάρωση που δοκιμάζουμε είναι ένα τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα αυτό. Είμαστε οι πρώτοι που υιοθετούμε αυτό το εκπληκτικό μηχάνημα και είμαστε ενθουσιασμένοι που όλοι συζητούν γι΄ αυτό».

Πρόσφατα, είχαμε αναφερθεί στην συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής του πλανήτη μας για να απλοποιήσει την χρονοβόρα διαδικασία εξόδου των πελατών του από τα καταστήματα με το άρθρο μας 5ης Απριλίου 2013 Scan & Go: Νέα επαναστατικά συστήματα αγορών από αλυσίδες λιανικής που μας οδηγούν στις απλές και διασκεδαστικές … αγορές του μέλλοντος!.

Φυσικά, ανάλογες προσπάθειες γίνονται εδώ και πολλά χρόνια από όλες σχεδόν τις μεγαλες αλυσίδες του πλανήτη μας. Ήδη πολλές και διαφορετικές «εφαρμογές» λειτουργούν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και στην Ευρώπη ή την Ασία. Η «λύση» όμως που θα γίνει καθολικά αποδεκτή στο παγκόσμιο λιανεμπόριο δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως το νέο σύστημα αυτόματης εξόδου από τα ταμεία το οποίο δημιούργησε η Nixdorf αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση μιας «τελικής» και καθολικά αποδεκτής λύσης στο θέμα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής του κόσμου!

*Η Nixdorf Computer AG ιδρύθηκε το 1952 στην Γερμανία από τον Heinz Nixdorf. Σήμερα έχει παρουσία σε 130 χώρες του κόσμου – σε 42 από αυτές με θυγατρικές εταιρίες. Στην Ελλάδα, στην θυγατρική Nixdorf Computer A.E., η οποία ιδρύθηκε το 1972 με έδρα την Αθήνα,  (σημερινή επωνυμία Wincor Nixdorf Συστήματα Πληροφορικής Α.Ε.) εργάζονται 78 άτομα.

Λεωνίδας Κουμάκης**

5 Ιουλίου 2013

lk@kbanalysis.com

Ελληνικές αλυσίδες λιανικής / χονδρικής το 2012:

Ο συνολικός αριθμός καταστημάτων των Top-10, η πορεία της Ελληνικής αγοράς και οι τιμές στα ράφια των καταστημάτων.

***

Σουπερμάρκετ: Η συνεχής αύξηση πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, οι μικρές μειώσεις τιμών στα ράφια των αλυσίδων λιανικής

και η αναποτελεσματικότητα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού

***

Top 15 Consumer Markets: Οι μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές του κόσμου για το έτος 2012

TOP-10 ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ / ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Νο 1 Carrefour – Μαρινόπουλος        Νο 2 ΑΒ Βασιλόπουλος / Delhaize

No 3 Lidl Hellas / Scwarz Group    Νο 4 Σκλαβενίτης    Νο 5 Βερόπουλος

Νο 6 έως Νο 10

Μασούτης, ΜΕΤΡΟ / My Market, Γαλαξίας, MAKRO, Αρβανιτίδης

Supermarket On Line:

Επεκτείνεται και στην Ελλάδα με αναβαθμισμένες υπηρεσίες φέρνοντας τα ψώνια …. μέσα στο σπίτι μας!

****

ΕΡΕΥΝΕΣ / ΑΡΘΡΑ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 2012  ,   ΜΠΥΡΑ 2012 , ΤΣΙΠΟΥΡΟ  , ΚΡΑΣΙ  ,

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ  ,  ΥΓΡΑ ΠΙΑΤΩΝ  ,   ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ ,  ΦΕΤΑ  ,  ΜΕΛΙ  ,

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ 2011  ,    ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ  ,  ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ 2012

***

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε):

Η νέα μορφή εταιρίας, με κεφάλαιο μόλις ενός Ευρώ, τα βήματα & το κόστος δημιουργίας της καθώς και οι προθεσμίες υποχρεωτικής απογραφής όλων των εταιριών – Συνέντευξη του Μιχάλη Γιάγκα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων

***

AEK: Ένας επώδυνος σταθμός σε μια ανεπανάληπτη πορεία

Σειρά άρθρων «Αγοράζουμε Ελληνικά

Πρώτο (15/3/2010), Δεύτερο (14/6/2010), Τρίτο (12/7/2010), Τέταρτο (5/2/2011), Πέμπτο (6/5/2011),

Έκτο (8/6/2011), Έβδομο (4/8/2011), Όγδοο (25/11/2011), Ένατο (28/3/2012), Δέκατο (4/7/2012)

***

Αγοράζουμε Ελληνικά / Εξάγουμε Ελληνικά!

(24/1/2013

***

Οι 20 κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδος το 2012 με πρώτη χώρα εξαγωγής την Τουρκία, το σύνολο των Ελληνικών εισαγωγών - εξαγωγών της τελευταίας πενταετίας  και η πορεία μας το πρώτο τρίμηνο του 2013.

****

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκολαγνεία των "μεγάλων" μας καναλιών για μια χούφτα Ευρώπουλα και ένα απίστευτο άρθρο Τούρκου διανοούμενου

Λαθρομετάνστευση ,  Ελλάδα Ώρα Μηδέν , Business Exit ,

Τουρκική Δημοκρατία το 2012 ,  Τουρκική Δημοκρατία 2011 , Συνθήκη της Λωζάνης ,

Ελληνικά νησιά του Αιγαίου & Τουρκικός επεκτατισμός

Σκοπιανό: Δημοκρατία της ψευτο-Μακεδονίας ,

Τούρκοι & Σκοπιανοί συντονίζονται εναντίον της Ελλάδος

ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:

Σοκολάτα ΙΟΝ ,    Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ,

Μπύρα FIX Hellas ,    Μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ ,

M E T A X A ,  Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα ,

Ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ - ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ , Τσίπουρο ΤΣΙΛΙΛΗ ,

Τυρί ΔΩΔΩΝΗ , Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ , Γιαούρτι ΦΑΓΕ ,

Βαλσαμικό ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,

Νερό ΒΙΚΟΣ , Μπαχαρικά ΗΛΙΟΣ ,

Αναψυκτικά ΛΟΥΞ , Αναψυκτικά Coca-Coca ,

Ελαιόλαδο TERRA CRETAΕλαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ ,

Κρασιά ΙΝΟ , Βιδιανό ΑΛΕΞΑΚΗΚρασιά ΣΑΜΟΥ ,

Κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ , Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ , Cavino ,

Κτήματα ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ , Αμπελουργική ΣΩΚΟΣ , Κτήμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ,

Στρώματα DIMSTEL , Σαπούνι ΣΠΟΡΑΔΕΣ ,

Παξιμάδια ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ / ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ ΜΗΛΟΣ ,

Εργαστήρι Τροφίμων ΤΑΚΕ , Φάρμα Μητσόπουλου , Μπύρα Volkan

******

Στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο μπορείτε να παραγγείλετε τα βιβλία:

Βασίλη Βιλιάρδου «Η Κρίση των Κρίσεων» Βιβλίο Α΄

Βασίλη Βιλιάρδου «Η Κρίση των Κρίσεων» Βιβλίο Β΄

Βασίλη Βιλιάρδου «Σκάκι με το διάβολο» (Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Η Κρίση των κρίσεων»)

Βασίλη Βιλιάρδου «Υπέρβαση Εξουσίας»

Λεωνίδα Κουμάκη «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία»

Leonidas Koumakis «The Miracle – A true story»

*******

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ FACEBOOK

TA ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ & Π  ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ στην

Χ-ΗELLENICA, την εικονική έκθεση Ελληνικών Τροφίμων, Ποτών, Παραδοσιακών Προϊόντων & Υπηρεσιών στο Διαδίκτυο

* Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008 – περισσότερα στο  – shop της ιστοσελίδας ) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό».