ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Οικογένεια Παντέρη: Αλλαντικά υψηλής ποιότητας, με πολύτιμα μυστικά από γεύσεις και αρώματα των αλησμόνητων πατρίδων.


 

 

 

Ο Παναγιώτης Παντέρης γεννήθηκε τον περασμένο αιώνα στην Ίμβρο (1945), την εποχή που το 92% του πληθυσμού του μαρτυρικού νησιού ήταν Έλληνες χριστιανοί ορθόδοξοι, όπως ακριβώς ήταν επί ολόκληρους αιώνες ακόμα και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Από το 1964 όμως, όταν η Τουρκία αποφάσισε να εφαρμόσει το περίφημο «eritme programi», δηλαδή το «πρόγραμμα ερήμωσης», παρά τις ρητές δεσμεύσεις που ανέλαβε με την Συνθήκη της Λωζάνης,  μεταφέροντας ανοιχτές φυλακές βαρυποινιτών στο νησί και μια «δέσμη» άλλων απάνθρωπων, ρατσιστικών και εγκληματικών μέτρων, ο Ελληνισμός της Ίμβρου (όπως και της Τενέδου) άρχισε να εγκαταλείπει τις εστίες του, σαν το κοπάδι που σκορπάει άτακτα από την επίθεση πεινασμένων λύκων.  Οι περισσότεροι πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολη, άλλοι σκόρπισαν στην Ευρώπη, την Αμερική ή την Αυστραλία προκειμένου να σώσουν την ζωή τους – σήμερα το ποσοστό των Ελλήνων κατοίκων των νησιών Ίμβρος και Τένεδος, δεν ξεπερνάει ούτε το 2% των συνολικών κατοίκων…. 

 

Ίμβρος: Μια ακόμα αλησμόνητη πατρίδα

 

Ο Παναγιώτης Παντέρης ήταν λίγο πιο τυχερός. Από το 1958 βρέθηκε, μαζί με την οικογένεια του στην Κωνταντινούπολη. Παιδί ακόμα, μόλις 13 χρονών στρώθηκε αμέσως στην δουλειά: Η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη (ακόμα και στις μέρες μας) στην Τουρκία αλλαντοποιία που είχε ιδρύσει ο Αρμένιος Krikor Apikoglu το 1910 στην Καισάρεια ήταν γι΄ αυτόν σχολείο, πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακός τίτλος ταυτόχρονα:  Έμαθε όλα τα πολύτιμα μυστικά της ανατολής για τον μοναδικό παστουρμά, το καταπληκτικό σουτζούκι και όλα τα αλλαντικά. Με πρώτο και κορυφαίο «μυστικό» την ποιότητα του κρέατος, σαν την πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή αλλαντικών εξαιρετικής ποιότητας.

Η καταιγίδα της δεκαετίας του 1960 που αφάνισε τον Ελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου δεν άφησε αλώβητο τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης: Το 1964 οι απελάσεις των Ελλήνων της Τουρκίας μέσα σε λίγα 24ωρα, με απάνθρωπες και συνοπτικές διαδικασίες, το μυστικό διάταγμα που στερούσε από τους Έλληνες το δικαίωμα της κληρονομιάς στις πατρικές περιουσίες ήταν ένα μικρό μόνο «δείγμα» από όσα έκαναν οι Τούρκοι για την εξόντωση του Ελληνισμού των αλησμόνητων πατρίδων κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα. Έτσι και ο Παναγιώτης Παντέρης, ήταν δεν ήταν 25 ετών, βρέθηκε το 1969 στην φιλόξενη αγκαλιά της Ελλάδος, έτοιμος για μια νέα αρχή.

Το 1970 ένωσε τις τύχες του με την Κατερίνα Λαφιατή (Καίτη για τους φίλους της), επίσης από την Ίμβρο, η οποία είχε έρθει στην Αθήνα το 1966, δύο χρόνια μετά την έναρξη του Τουρκικού «προγράμματος ερήμωσης» του νησιού το οποίο είχε μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο τόπο για μια χριστιανή, νέα και όμορφη κοπέλα.

Ο Παναγιώτης Παντέρης με την σύζυγό του την ίδια ακριβώς χρονιά (1970), έβαλαν τα θεμέλια της οικογενειακής αλλαντοποιίας στην οποία απόθεσαν όλες τις γνώσεις, την πλούσια εμπειρία, τον νεανικό ενθουσιασμό, το πάθος και την αγάπη για την αυτούσια μεταφορά της παράδοσης της ανατολής στην σύγχρονη Ελλάδα. Τα δύο παιδιά τους, ο Γιώργος και ο Κώστας, γεννημένα την δεκαετία του 1970, μεγάλωσαν μαθαίνοντας τα μυστικά της δουλειάς του πατέρα τους, παράλληλα με την θεωρητική τους μόρφωση στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην τεχνογνωσία τροφίμων.

 

Η δεύτερη γενιά της οικογένειας: Γιώργος και ο Κώστας Παντέρης

 

Τα χρόνια κύλισαν, τα Αλλαντικά Παντέρη έγιναν περιζήτητα για τον περίφημο παστουρμά, τα σουτζούκια τους – και όχι μόνο, και να τώρα, το σωτήριο έτος 2013, βρίσκει τον Παναγιώτη να έχει αφήσει χρόνια στην οικογένεια του, τους δύο γιούς του να συνεχίζουν το έργο των γονιών τους με ευλάβεια στις αρχές και στις μυστικές συνταγές του πατέρα τους και την Κυρία Καίτη Παντέρη να βρίσκεται όρθια δίπλα τους, άγρυπνο μάτι και πολύτιμη βοήθεια συνάμα, ενώ η επόμενη γενιά της οικογένειας βρίσκεται ήδη στα πρώτα στάδια της γνωριμίας της με την πολύτιμη κληρονομιά των αλησμόνητων πατρίδων.

Από τον Νοέμβριο του 2003 η οικογενειακή αλλαντοποιία λειτουργεί σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στις Αχαρνές Αττικής: Σε ένα χώρο συνολικής επιφάνειας 6000 τμ., μέσα ένα σε περιβάλλον με άριστες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, εφαρμόζονται τα σύγχρονα, πιστοποιημένα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, ISO 22000:2005 C. No. 221/Τ/2009 και HACCP, ενώ από τον Ιούνιο του 2011, η αλλαντοποιία Παντέρη αποτελεί την πρώτη ελληνική βιομηχανία με πιστοποίηση HALAL, η οποία σημαίνει εγγυημένη ποιότητα για τους καταναλωτές μουσουλμανικού θρησκεύματος. 

Τα προϊόντα που παράγονται σήμερα από την Αλλαντοποιία Παντέρη είναι πολλά – όλα διακρίνονται για την ποιότητα του κρέατος που χρησιμοποιείται και τα πιο εκλεκτά μπαχαρικά, ικανά να διαμορφώσουν τις γεύσεις των πολύτιμων, μυστικών συνταγών του Παναγιώτη Παντέρη. Σήμερα, το όνομα της οικογενειακής αλλαντοποιίας αποτελεί μοναδική εγγύηση αυθεντικού αλλά και παραδοσιακού αλλαντικού και περιλαμβάνει:

 

 

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ, τον αρωματικό «βασιλιά» των παστών κρεάτων της ανατολής. Ο καλός παστουρμάς σημαίνει μεράκι, άρωμα, τέχνη και ξεκινάει από την επιλογή του καλύτερου μοσχαρίσιου κρέατος. Το κρέας ωριμάζει με φυσικό τρόπο αλλά με ελεγχόμενες συνθήκες και στην συνέχεια τεμαχίζεται. Ανοίγονται τρύπες κατά μήκος του κρέατος οι οποίες παστώνονται με αλάτι για μερικές μέρες. Στην συνέχεια το κρέας ξεπλένεται και τοποθετείται στο θάλαμο ωρίμανσης για να στεγνώσει και τέλος, αλείφεται με μίγμα από εκλεκτά μπαχαρικά (τσιμένι), που χαρίζουν στον παστουρμά το μοναδικό, μεθυστικό του άρωμα (κυκλοφορεί σε συσκευασία 500 γραμμαρίων).ΣΟΥΤΖΟΥΚΙ, από εκλεκτό μοσχαρίσιο και πρόβειο κρέας το οποίο αγκαλιάζουν ισορροπημένα, εκλεκτά μπαχαρικά χαρίζοντάς του την μοναδική γεύση που μένει αξέχαστη. Κυκλοφορεί σε δύο τύπους: Σουτζούκι Αέρος σε συσκευασία 400 γρμ. και 2,5 κιλών και Σουτζούκι Αέρος Τύπου Καισαρείας (Πικάντικο) σε συσκευασία 400 γρμ. και 2,5 κιλών

Εκτός όμως από τα παραπάνω παραδοσιακά προϊόντα της Αλλαντοποιίας Παντέρη, το πρόγραμμα των προϊόντων της εμπλουτίστηκε σταδιακά με σειρά αλλαντικών που διακρίνονται για την εξαιρετική τους ποιότητα, όπως το Σαλάμι Αέρος (παραμένει στον θάλαμο ωρίμανσης αυστηρά τον χρόνο που πρέπει μέχρι να αποκτήσει την καθορισμένη μορφή, την γεύση και το άρωμα του), Καπνιστή μπριζόλα (μαριναρισμένο και σιγοκαπνισμένο χοιρινό καρέ που παντρεύεται με ένα μείγμα εξαιρετικών μπαχαρικών), Ζαμπόν (Διπλής παστερίωσης, από φρέσκο χοιρινό άπαχο μπούτι βραστό ή καπνιστό σε ξύλο οξιάς), Γαλοπούλα (άπαχο κρέας γαλοπούλας, βραστό ή καπνιστό με απαλά μπαχαρικά), Μπέικον (από κομμάτια φρέσκου χοιρινού, καραμελωμένο και τραγανό) και Back Bacon (με ειδική διαδικασία παστώματος για 20 ημέρες – επιλέχτηκε και χρησιμοποιείται στις πτήσεις της British Airways), Ωμοπλάτη (η ελαφριά εκδοχή αλλαντικού που συνοδεύει ομελέτες, τοστ, πίτσες και μακαρονάδες από κομμάτια εκλεκτού χοιρινού άπαχου κρέατος με πολύ χαμηλά λιπαρά από 3% έως 7%), Πάριζα (από διαλεχτό χοιρινό κρέας συνδυασμένο με ελαφριά καρυκεύματα σε μια παραδοσιακή συνταγή), Μορταδέλα (η πικάντικη «Ιταλίδα» δημιουργείται από επιλεγμένο κρέας "δεμένο" με φυσικά αρώματα, βραστή ή ψητή, σκέτη ή με πιπέρι που αναστατώνει τη γλώσσα και με φιστίκι που απογειώνει την απόλαυση), Χωριάτικα Λουκάνικα (ζουμερά και νόστιμα, με διάφορες παραλλαγές ανά την Ελλάδα, από καθαρό κρέας με πινελιές εκλεκτών μπαχαρικών) και Βραστά Λουκάνικα (Γεύσεις σύνθετες και γεμάτες, βασισμένες σε συνταγές από διάφορες γωνιές του κόσμου, από εκλεκτό κρέας το οποίο επιλέγεται προσεκτικά και περνά όλα τα στάδια επεξεργασίας ώστε να αποδώσει τα μέγιστα σε γεύση και ποιότητα).H Ελληνική βιομηχανία Αλλαντικών (Αφοί Παντέρη ΟΕ, Λ.Τατοΐου 300, 136 71 Αχαρνές, Αθήνα, Τηλ: 210 8071017, Fax: 210 8071320, E-mail: info@paderis.gr, ιστοσελίδα www.paderis.gr) εξάγει τα προϊόντα της σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χωρών του εξωτερικού όπως η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Μάλτα ή το Καμερούν. Μέσα στην Ελλάδα διαθέτει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της μόνο σε επιλεγμένα καταστήματα, όπως το παραδοσιακό κατάστημα delicatessen Αφοί Βασιλόπουλοι Α.Ε το οποίο σήμερα λειτουργεί στην οδό Παπαρηγοπούλου 3 στην Αθήνα, σε άλλα καταστήματα delicatessen ανά την Ελλάδα (όπως Αλλαντοπωλείο της Αθήνας – Αθηνάς 57, Κονταράτος - Αεροδρόμιο Μυκόνου, Αφοί Πατσόπουλοι - Ζάκυνθος, Δεναξάς – Σαντορίνη και πολλά άλλα) καθώς και στα μεγάλα καταστήματα Makro Cash & Carry με ιδιωτική ετικέτα.

Η εξαιρετική ποιότητα έχει αυστηρές προδιαγραφές αλλά και υψηλό κόστος. Για τους μερακλήδες όμως εκείνο που μετράει είναι να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους αλλαντικό αυθεντικό, παραδοσιακό και γνήσιο. Ακόμα και αν πρέπει, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και της έλλειψης χρημάτων, να το απολαμβάνουν σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα από όσο θα επιθυμούσαν. Αρκεί να είναι εγγυημένο και γνήσιο. Αυτήν ακριβώς την εγγύηση μας προσφέρει εδώ και πολλές δεκαετίες ο Παναγιώτης Παντέρης με την ποιοτική παρακαταθήκη που με ευλάβεια παρέδωσε στους απογόνους του, οι οποίοι συνεχίζουν με συνέπεια, αγάπη, κέφι και μεράκι να μας χαρίζουν μοναδικές γεύσεις και αρώματα των αλησμόνητων πατρίδων – και όχι μόνο!

 

Λεωνίδας Κουμάκης *

26 Ιουλίου 2013

lk@kbanalysis.com 


Διευκρίνηση: Όλες ανεξαιρέτως οι παρουσιάσεις Ελληνικών προϊόντων και Ελληνικών  εταιριών που έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί στην (κοινή) ιστοσελίδα www.casss.gr / www.x-hellenica.gr ,  επιλέχτηκαν από εμάς στα πλαίσια της εκστρατείας «Αγοράζουμε Ελληνικά» και παρουσιάστηκαν χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.

  


ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:  

 Σοκολάτα ΙΟΝ  ,  Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ,

Μπύρα FIX Hellas ,    Μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ ,

M E T A X A ,  Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα , 

Ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ - ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ , Τσίπουρο ΤΣΙΛΙΛΗ ,

Τυρί ΔΩΔΩΝΗ , Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ , Γιαούρτι ΦΑΓΕ ,

Βαλσαμικό ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,

Νερό ΒΙΚΟΣ , Μπαχαρικά ΗΛΙΟΣ ,

Αναψυκτικά ΛΟΥΞ , Αναψυκτικά Coca-Coca ,

Ελαιόλαδο TERRA CRETAΕλαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ ,

Κρασιά ΙΝΟ , Βιδιανό ΑΛΕΞΑΚΗΚρασιά ΣΑΜΟΥ ,

Κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ , Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ ,

 Κτήματα ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ , Αμπελουργική ΣΩΚΟΣ , Κτήμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ,

 Στρώματα DIMSTEL , Σαπούνι ΣΠΟΡΑΔΕΣ , Cavino , 

Παξιμάδια ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ / ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ ΜΗΛΟΣ ,

Εργαστήρι Τροφίμων ΤΑΚΕ , Φάρμα Μητσόπουλου ,  Μπύρα VOLKAN

 

 ******

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Οι 20 κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδος το 2012 με πρώτη χώρα εξαγωγής την Τουρκία,

 το σύνολο των Ελληνικών εισαγωγών - εξαγωγών της τελευταίας πενταετίας και η πορεία μας το πρώτο τρίμηνο του 2013


*** 

Αγοράζουμε Ελληνικά / Εξάγουμε Ελληνικά!

(24/1/2013)

 ****

  ΕΡΕΥΝΕΣ / ΑΡΘΡΑ 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 2012  ,   ΜΠΥΡΑ 2012 , ΤΣΙΠΟΥΡΟ  , ΚΡΑΣΙ  ,  

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ  ,  ΥΓΡΑ ΠΙΑΤΩΝ  ,    ΦΕΤΑ  ,  ΜΕΛΙ  ,

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ 2011  ,    ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ  ,  ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ 2012

 

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε):

Η νέα μορφή εταιρίας, με κεφάλαιο μόλις ενός Ευρώ, τα βήματα & το κόστος δημιουργίας της καθώς και οι προθεσμίες υποχρεωτικής απογραφής όλων των εταιριών – Συνέντευξη του Μιχάλη Γιάγκα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων   

 

***

 

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 

 Λαθρομετάνστευση 2011 ,    Λαθρομετανάστευση 2013  Ελλάδα Ώρα Μηδέν , Business Exit , 

Τουρκική Δημοκρατία το 2012 ,  Τουρκική Δημοκρατία 2011 , Συνθήκη της Λωζάνης , 

Η Τουρκολαγνεία των "μεγάλων" μας καναλιών για μια χούφτα Ευρώπουλα και ένα απίστευτο άρθρο Τούρκου διανοούμενου

Ελληνικά νησιά του Αιγαίου & Τουρκικός επεκτατισμός

Σκοπιανό: Δημοκρατία της ψευτο-Μακεδονίας ,

Τούρκοι & Σκοπιανοί συντονίζονται εναντίον της Ελλάδος  

AEK: Ένας επώδυνος σταθμός σε μια ανεπανάληπτη πορεία


 ******

  

Στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο μπορείτε να παραγγείλετε τα βιβλία:

Βασίλη Βιλιάρδου «Η Κρίση των Κρίσεων» Βιβλίο Α΄

Βασίλη Βιλιάρδου «Η Κρίση των Κρίσεων» Βιβλίο Β΄

Βασίλη Βιλιάρδου «Σκάκι με το διάβολο» (Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Η Κρίση των κρίσεων»)

Βασίλη Βιλιάρδου «Υπέρβαση Εξουσίας»

 

Λεωνίδα Κουμάκη «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία»

Leonidas Koumakis «The Miracle – A true story»

  

*******

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΤΟ FACEBOOK

 

 

TA ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ & Π  ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ στην

 Χ-ΗELLENICA, την εικονική έκθεση Ελληνικών Τροφίμων, Ποτών, Παραδοσιακών Προϊόντων & Υπηρεσιών στο Διαδίκτυο

* Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008 – περισσότερα στο  – shop της ιστοσελίδας ) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό».

 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.