ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Φέτα / Feta : H λέξη – χρυσάφι που γίνεται «κοινόχρηστη» κάτω από την αφόρητη πίεση των γιγάντων της παγκόσμιας Γαλακτοβιομηχανίας!


 


Το δίκαιο του ισχυρότερου όπως περιγράφεται από τον Θουκυδίδη κάπου 2.400 χρόνια νωρίτερα, έχει ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα στον άδικο, σημερινό μας κόσμο: Την Ελληνική φέτα!

Οι ρίζες του καθαρά Ελληνικού αυτού τυριού ανιχνεύονται κάπου 800 χρόνια π.Χ., στον μύθο του κύκλωπα Πολύφημου που αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου. Στο πέρασμα των αιώνων, η παραγωγή της φέτας καθιερώθηκε να γίνεται στην Ελλάδα αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο (μείγμα με γάλα κατσίκας έως 30%).

Στις μέρες μας η τεράστια, διαχρονική και παγκόσμια επιτυχία του μοναδικού αυτού Ελληνικού προϊόντος, οδήγησε κάθε μεγάλη ή μικρή γαλακτοβιομηχανία, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, που θέλει να «σέβεται τον εαυτό της», στην παραγωγή ενός άσπρου τυριού, με αγελαδινό ή άλλο γάλα, το οποίο «βαφτίζεται» ΦΕΤΑ / FETA, τοποθετείται σε συσκευασίες με Ελληνικές σημαίες ή γαλάζια χρώματα στις οποίες ξεχωρίζουν ηχηρές λέξεις όπως Greek, original, authentic, traditional κ.ο.κ.ε. με αποτέλεσμα να παριπλανώνται εν ψυχρώ εκατομμύρια καταναλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο!  

Η Ελληνική Φέτα, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, «κατοχυρώθηκε» σαν ένα προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που παράγεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα με Κοινοτικό Κανονισμό του 1996.

 

Κάλπικη «Ελληνική» φέτα και μάλιστα «αυθεντική» μέσα ….. σε άλμη!

 

Η λυσσαλέα αντίδραση Δανών, Γερμανών, Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων γαλακτοβιομηχάνων οι οποίοι, αφού πρώτα δημιούργησαν κακέκτυπη απομίμηση της Ελληνικής φέτας και έκλεψαν την επιτυχία της στις αγορές του κόσμου χρησιμοποιώντας το όνομα της για «δικά τους» κάλπικα (και φυσικά πολύ φθηνότερα) προϊόντα, βάλθηκαν να ακυρώσουν τον Κοινοτικό Κανονισμό του 1996, κάτι που πέτυχαν τρία χρόνια αργότερα (1999) όταν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κάτω από την τεράστια οικονομική πίεση των κολοσσών της Ευρωπαϊκής Γαλακτοβιομηχανίας, ακύρωσε τον Κοινοτικό Κανονισμό του 1996 για την προστασία της Ελληνικής φέτας.

Οι προσπάθειες όμως των Ελλήνων συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα το αίτημα για την κατοχύρωση της Ελληνικής φέτας να γίνει εκ νέου δεκτό και το 2002 να αναγνωριστεί και πάλι η Ελληνική Φέτα σαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης με αποκλειστική χώρα παραγωγής την Ελλάδα (Απόφαση 314/14.6.2002 Συμβουλίου Επιτρόπων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων). Η νέα, κοινή προσφυγή Δανίας και Γερμανίας κατά της απόφασης αυτής απορρίφτηκε το 2005 οριστικά με την απόφαση Νο 92 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η πλήρης «εκκαθάριση» όμως του Ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για την προστασία της Ελληνικής Φέτας, ουδόλως «πτόησε» τους γίγαντες της παγκόσμιας γαλακτοβιομηχανίας:

Η γνωστή και μη εξαιρετέα Arla Foods που έχει πλημμυρίσει τα ράφια των Ελληνικών αλυσίδων λιανικής με εισαγόμενα βούτυρα Lurpak και πλήθος άλλων εισαγόμενων τυριών, παράγει (στην Δανία φυσικά) και μια κάλπικη Ελληνική «Φέτα» με πλήθος παραπλανητικών ενδείξεων στην συσκευασία της, μοσχοπουλώντας σε ανυποψίαστους καταναλωτές Δανέζικο τυρί για …… Ελληνική φέτα!

 

 

Το Δανέζικο άσπρο τυρί Mediterra της Arla Foods που παριστάνει την «Ελληνική φέτα»

 

Η έτερη γνωστή και μη εξαιρετέα Kraft Foods (δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων του κόσμου, με παρουσία σε 170 χώρες η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Mondelez International) που κυριαρχεί στα Ελληνικά ράφια με τα εισαγόμενα τυριά-κρέμα Philadelphia και δεκάδες άλλα εισαγόμενα προϊόντα όπως καφέδες Jacobs, μπισκότα Cadbury, σοκολάτες Nabisco & Oreo, μαστίχες Trinident  κ.α.π. πουλάει ανενόχλητη την «παραδοσιακή» Φέτα «Athenos» σε μερικά εκατομμύρια άσχετα …. «Αμερικανάκια»! 

 

 

Η Αμερικανική εκδοχή κάλπικης φέτας…. δια χειρός Craft!

 

Η Γαλλικών συμφερόντων Lactalis (ο μεγαλύτερος όμιλος γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο) που επιχείρησε να αγοράσει με ψίχουλα την «Δωδώνη», πουλάει ανενόχλητη την «φέτα» President, ενώ οι Σκοπιανοί γείτονες που ονειρεύονται πως είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκαλώντας τα ειρωνικά σχόλια κάθε μορφωμένου ανθρώπου, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα πουλώντας την κάλπικη «Makedonian Feta».

Η αυταπόδεικτη και κραυγαλέα παραπλάνηση του παγκόσμιου καταναλωτικού κοινού από γαλακτοβιομηχανίες – κολοσσούς της Ευρώπης και  της Αμερικής, αλλά και από δεκάδες μικρότερες επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά της γης από την Αργεντινή μέχρι την Αυστραλία, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να απαιτήσει, με την βοήθεια μιας έμπειρης δικηγορικής εταιρίας, αποζημιώσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων υπέρ της Ελλάδος και των Ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν την αυθεντική φέτα.

Έτσι, αφού οι πανίσχυρες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες γαλακτοβιομηχανίες πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων την «προστασία» της Ελληνικής φέτας από την Κοινοτική νομοθεσία, αποφάσισαν να απαλλαγούν και από τον άμεσο κίνδυνο μεγάλων αποζημιώσεων με μια ενδεχόμενη δραστηριοποίηση της Ελλάδος ή των Ελλήνων εξαγωγέων αυθεντικής φέτας.

Η τελευταία, «τρέχουσα» προσπάθεια του πανίσχυρου Ευρωπαϊκού και παγκόσμιου λόμπυ των Γαλακτοβιομηχάνων στοχεύει στην έμμεση παράκαμψη της προστασίας της Ελληνικής φέτας όχι μόνο μέσα στην εσωτερική Ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στην παγκόσμια: Στα πλαίσια των επικείμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά για την συμφωνία δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, οι Καναδοί γαλακτοβιομήχανοι αιφνιδίως ζητούν επίμονα την προστασία της….. Καναδικής φέτας και άλλων κλεμμένων Ευρωπαϊκών ονομασιών τυριών!!!

 

 

Αν δεν το γνωρίζετε, υπάρχει και Φέτα «Mykonos» από το ….Μπουένος Άιρες!

 

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος (Βέλγος Κάρελ Ντε Χουκτ) είναι «πρόθυμος» να κάνει παραχωρήσεις σε Καναδούς και Αμερικανούς στον γεωργικό τομέα, προκειμένου να αποσπάσει παραχωρήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα που ενδιαφέρουν τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά. Οι «παραχωρήσεις» αυτές σημαίνουν, μεταξύ άλλων, και την αχρήστευση της Κοινοτικής προστασίας της Ελληνικής Φέτας!

Εάν τελικά ευδοκιμήσει η μεθόδευση αυτή, είναι βέβαιο πως οι διάφοροι απατεώνες (ιδίως οι μεγάλοι) θα απαλλαγούν από τον τεράστιο νομικό κίνδυνο που ίσως τους στοιχίσει στο μέλλον αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την «εν ψυχρώ» παραπλάνηση των καταναλωτών τυριού φέτας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εύλογη απορία που προκύπτει είναι απλή: Θα παρακολουθήσουμε με την γνωστή μακάρια αφασία που μας διακρίνει την επιβολή του δίκαιου του ισχυρότερου ή επιτέλους θα λειτουργήσουμε, έστω και κατ΄ εξαίρεση,  αποτελεσματικά για τα Ελληνικά συμφέροντα;

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

6 Σεπτεμβρίου 2013

lk@kbanalysis.com

 

 

 **** 

Σειρά άρθρων «Αγοράζουμε Ελληνικά 

Πρώτο (15/3/2010), Δεύτερο (14/6/2010), Τρίτο (12/7/2010), Τέταρτο (5/2/2011), Πέμπτο (6/5/2011),

Έκτο (8/6/2011), Έβδομο (4/8/2011), Όγδοο (25/11/2011), Ένατο (28/3/2012), Δέκατο (4/7/2012)   

Pampers ή Αγοράζουμε Ελληνικά;   (31/7/2013) 

 

 ********

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Top 10: Οι μεγαλύτερες Οινοποιίες της χώρας μας το 2012 στην πιο ζημιογόνο χρήση της τελευταίας δεκαετίας!


 Οι 20 κορυφαίες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδος το 2012 με πρώτη χώρα εξαγωγής την Τουρκία,

 το σύνολο των Ελληνικών εισαγωγών - εξαγωγών της τελευταίας πενταετίας και η πορεία μας το πρώτο τρίμηνο του 2013  


Σήμα Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών  


Οι 20 κορυφαίες εξαγωγικές αγορές των Ελληνικών κρασιών το έτος 2012


Αγοράζουμε Ελληνικά / Εξάγουμε Ελληνικά!   (24/1/2013)


Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία (Ι.Κ.Ε):

Η νέα μορφή εταιρίας, με κεφάλαιο μόλις ενός Ευρώ, τα βήματα & το κόστος δημιουργίας της καθώς και οι προθεσμίες υποχρεωτικής απογραφής όλων των εταιριών – Συνέντευξη του Μιχάλη Γιάγκα, Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων   

 ***  

ΕΡΕΥΝΕΣ / ΑΡΘΡΑ 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 2012  ,   ΜΠΥΡΑ 2012 , ΤΣΙΠΟΥΡΟ  , ΚΡΑΣΙ  ,  

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ - ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ  ,  ΥΓΡΑ ΠΙΑΤΩΝ  ,    ΦΕΤΑ  ,  ΜΕΛΙ  ,

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ 2011  ,    ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ  ,  ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ 2012

***

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ 

Λαθρομετανάστευση: O πολυπολιτισμικός εποικισμός της σύγχρονης Ελλάδος με την ανοχή όλων μας.

 Λαθρομετάνστευση (2011) ,  Ελλάδα Ώρα Μηδέν , Business Exit , 

Τουρκική Δημοκρατία το 2012 ,  Τουρκική Δημοκρατία (2011) , Συνθήκη της Λωζάνης , 

Η Τουρκολαγνεία των "μεγάλων" μας καναλιών για μια χούφτα Ευρώπουλα και ένα απίστευτο άρθρο Τούρκου διανοούμενου

Ελληνικά νησιά του Αιγαίου & Τουρκικός επεκτατισμός

Σκοπιανό: Δημοκρατία της ψευτο-Μακεδονίας ,

Τούρκοι & Σκοπιανοί συντονίζονται εναντίον της Ελλάδος  

AEK: Ένας επώδυνος σταθμός σε μια ανεπανάληπτη πορεία


***

 ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:  

Σοκολάτα ΙΟΝ ,    Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ,

Μπύρα FIX Hellas ,    Μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ ,

  Μ Ε Τ Α Χ Α ,  Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα , 

Ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ - ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ , Τσίπουρο ΤΣΙΛΙΛΗ ,

Τυρί ΔΩΔΩΝΗ , Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ , Γιαούρτι ΦΑΓΕ ,

Βαλσαμικό ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,

Νερό ΒΙΚΟΣ , Μπαχαρικά ΗΛΙΟΣ ,

Αναψυκτικά ΛΟΥΞ , Αναψυκτικά Coca-Coca ,

Ελαιόλαδο TERRA CRETAΕλαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ ,

Κρασιά ΙΝΟ , Βιδιανό ΑΛΕΞΑΚΗΚρασιά ΣΑΜΟΥ ,

Κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ , Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ ,

 Κτήματα ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ , Αμπελουργική ΣΩΚΟΣ , Κτήμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ,

 Στρώματα DIMSTEL , Σαπούνι ΣΠΟΡΑΔΕΣ , Cavino , 

Παξιμάδια ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ / ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ ΜΗΛΟΣ ,

Εργαστήρι Τροφίμων ΤΑΚΕ , Φάρμα Μητσόπουλου Μπύρα VOLKAN


Διευκρίνηση: Όλες ανεξαιρέτως οι παρουσιάσεις Ελληνικών προϊόντων και Ελληνικών  εταιριών που έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί στην (κοινή) ιστοσελίδα www.casss.gr / www.x-hellenica.gr ,  επιλέχτηκαν από εμάς στα πλαίσια της εκστρατείας «Αγοράζουμε Ελληνικά» και παρουσιάστηκαν χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.


 ******

  Στο ηλεκτρονικό μας βιβλιοπωλείο μπορείτε να παραγγείλετε τα βιβλία:

Βασίλη Βιλιάρδου «Η Κρίση των Κρίσεων» Βιβλίο Α΄

Βασίλη Βιλιάρδου «Η Κρίση των Κρίσεων» Βιβλίο Β΄

Βασίλη Βιλιάρδου «Σκάκι με το διάβολο» (Το τρίτο βιβλίο της σειράς «Η Κρίση των κρίσεων»)

Βασίλη Βιλιάρδου «Υπέρβαση Εξουσίας»

 

Λεωνίδα Κουμάκη «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία»

Leonidas Koumakis «The Miracle – A true story»

  

*******

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ FACEBOOK

 

 

TA ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ & Π  ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ στην

 Χ-ΗELLENICA, την εικονική έκθεση Ελληνικών Τροφίμων, Ποτών, Παραδοσιακών Προϊόντων & Υπηρεσιών στο Διαδίκτυο

* Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (πρώτη έκδοση 1992,  η τέταρτη έκδοση το 2008 – περισσότερα στο  – shop της ιστοσελίδας ) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997). Τον Δεκέμβριο 1996 κυκλοφόρησε  τον σύντομο «Aποχαιρετισμό».

 


 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.