ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Πραγματοποιήθηκε η 32η Γενική Συνέλευση των μελών του Σ.Ε.Β.Ε.


  

 

Στις 31 Μαΐου 2007 πραγματοποιήθηκε η 32η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γεώργιος Καλατζής, τονίζοντας ότι «οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας, μιας Βόρειας Ελλάδας που προσπαθούμε να καταστήσουμε ανταγωνιστικό παραγωγικό προμαχώνα της χώρας, διαδραματίζετε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνουμε, να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση της οικονομίας μας με τους ευρωπαϊκούς δείκτες. Κι αυτό, διότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές περιβάλλον, χωρίς να είναι το μόνο εργαλείο για την επίτευξη της σύγκλισης αυτής, δεν παύει να είναι ένα από τα σημαντικότερα».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές της Κυβέρνησης, που σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφαλές για κάθε υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης ανέπτυξε τους στόχους και τις θέσεις του Συνδέσμου για μεθοδευμένη ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας.

 

Τόνισε ότι «θέλουμε επειγόντως να ξεπεράσουμε την έννοια της εξαγωγής και να καθιερώσουμε την έννοια της εξωστρέφειας και της διεθνούς επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας στο σημείο αυτό ότι εξακολουθούμε ακόμα να ονομάζουμε εξαγωγές τις πωλήσεις μας στη Γερμανία ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη εδραιωθεί η επιχειρηματική αίσθηση ότι δεν κάνουμε τίποτα άλλο από ενδοκοινοτικό εμπόριο στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά». Συμπλήρωσε στο σημείο αυτό ότι «θέλουμε να αναπτύσσονται και όλα τα συνεπακόλουθα της επιχειρηματικής διεθνοποίησης, όπως η επιμονή στα ποιοτικά κριτήρια, η ανάπτυξη ικανού ανθρώπινου δυναμικού, τα εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία, οι υποδομές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Πολλά από αυτά ανάγονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά αρκετά εξαρτώνται από την κρατική διοίκηση».

 

Αφού ανέλυσε τις προσπάθειες του ΣΕΒΕ για φορολογικό και τελωνειακό εκσυγχρονισμό, και την ενίσχυση με κάθε μέσο της ανταγωνιστικότητας, επεσήμανε την ανησυχία του Συνδέσμου για το νέο κανονισμό του ΥΠΕΞ που καταργεί τη σχολή δημόσιας διοίκησης που παρήγαγε τους εμπορικούς ακόλουθους.

 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ εστίασε στην περιφερειακή διάσταση των ελληνικών εξαγωγών, και τόνισε ότι «για εμάς είναι αυτονόητο ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας περνάει υποχρεωτικά μέσα από την εξωστρέφεια. Κάτω από αυτό το πρίσμα, θα έλεγε ένας παρατηρητής των στοιχείων για την Ελλάδα ότι τα πράγματα πάνε μάλλον καλά, αφού οι Ελληνικές εξαγωγές για το 2006 έτρεξαν με ανάπτυξη της τάξης του 17.6%. Με απλά λόγια, οι επιχειρήσεις είδαν στα ταμεία τους 17.6% περισσότερα χρήματα από το εξωτερικό. Δυστυχώς, οι δικές μας επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, πλην λίγων εξαιρέσεων αλλά και άλλων περιφερειών πλην Αττικής, δεν απόλαυσαν το ίδιο ποσοστό αύξησης. Ο νομός Θεσσαλονίκης μάλιστα, είχε το αρνητικό προνόμιο να παρουσιάζει στασιμότητα στις εξαγωγές του για την περίοδο 2003-2006 (0,17%). Σε περίοδο αύξησης των εξαγωγών πανελληνίως, αυτό ισοδυναμεί με σημαντική οπισθοχώρηση. Ολόκληρη η Μακεδονία είδε οριακή αύξηση περίπου 3% σε αντίθεση με την Αττική που έτρεξε με περίπου 27%. ... Με απλά λόγια πάλι, εμείς στην περιφέρεια όχι μόνο δεν απολαμβάνουμε ανάπτυξη των εξαγωγών μας, αλλά δυστυχώς βλέπουμε και όσα επιτύχαμε τα προηγούμενα χρόνια να εξανεμίζονται σιγά-σιγά». Και συμπλήρωσε: «Εμείς από την αρχή κιόλας μετασχηματίσαμε αυτό που η καθημερινή μας εμπειρία αντιλαμβάνονταν, μαζί και με την εμπειρία μας και τις παρατηρήσεις από τα ταξιδέματα μας λόγω της εξωστρεφούς δράσης μας, σε μια σαφή πρόταση που καταθέσαμε στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης, και αφορά το λεγόμενο “regional marketing”», ενώ τόνισε ότι βρίσκει σύμφωνο το ΣΕΒΕ η πρόταση του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Καλατζή για την αναγραφή της προέλευσης ως «Μακεδονία-Ελλάδα» σε εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής.

 

Εξειδικεύοντας την έννοια του regional marketing, συμπλήρωσε: «Γιατί κάποιος να αγοράσει τις δικές μας ελιές και όχι άλλες από την γείτονα χώρα, όταν πλέον και οι καλλιέργειες κατευθύνονται από διεθνείς εταιρίες και το γενετικό υλικό των αγροτικών προϊόντων τείνει σιγά-σιγά να είναι παρόμοιο και να παράγονται παρόμοια προϊόντα; Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στη σύνδεση του προϊόντος με την τοποθεσία που παράγεται, και με αυτό το σκεπτικό, κανένας άλλος δεν παράγει ελιές Θάσου, ούτε φασόλια Πρεσπών, ούτε κασέρι Δωδώνης, για να αναφέρω μόνο τοποθεσίες που η τουριστική, ιστορική και οικολογική τους αξία μπορεί να προσθέσει πολλά στο προϊόν που συνοδεύουν, και όλοι γνωρίζουμε την τεράστια δεξαμενή από τέτοιες αξίες που έχουμε σαν χώρα γενικότερα και σαν περιφέρεια ειδικότερα». Σημείωσε ότι για το λόγο αυτό «θα πρέπει σχετικά να ενισχυθεί και η εξωστρέφεια των περιφερειακών μας επιχειρήσεων με τον προσεκτικό σχεδιασμό δράσεων, που αφ’ ενός θα ενισχύουν και θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφ’ ετέρου θα μειώνουν και θα μηδενίζουν τα εμπόδια που οφείλονται σε τοπικές συνθήκες», και επεσήμανε «την επιτακτική ανάγκη για το άνοιγμα της στρατηγικής και των δράσεων στην περιφέρεια και την αξιοποίηση των πόρων της όπως προσφέρεται να κάνει ο ΣΕΒΕ».

 

Έκλεισε, δε, την ομιλία του, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε ότι ως ΣΕΒΕ θα εξακολουθήσουμε να είμαστε μια σημαντική επιχειρηματική δύναμη, παραγωγός τεχνικών και στρατηγικής εξωστρέφειας και παράγων σημαντικής συνεισφοράς τόσο στα επιχειρηματικά δρώμενα με τη συσπείρωση γύρω μας των εξωστρεφών επιχειρήσεων, όσο και στο γενικότερο πλαίσιο της κοινωνίας μας».

 

Ο Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Σπύρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της Κυβέρνησης βασισμένο στο τρίπτυχο «ανταγωνιστικότητα - εξωστρέφεια – ανάπτυξη» της υγιούς ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Ανέφερε ότι η Νέα Βιομηχανική Πολιτική που υλοποιεί το ΥΠΑΝ στηρίζεται πρωτίστως στα εξής:

Ανάπτυξη υποδομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, απλοποίηση – επιτάχυνση των αδειοδοτικών μηχανισμών και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και ενθάρρυνση επενδύσεων σε τομείς που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και υλοποιούν καινοτόμες δράσεις

Ενδεικνυόμενη στήριξη των επιχειρήσεων κλάδων της οικονομίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Αναδιάρθρωση των κλάδων της μεταποίησης και τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

Ορθολογιστική ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η επίλυση των χρηματοοικονομικών τους προβλημάτων

Απλοποίηση των προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η διεύρυνσή τους για την κάλυψη των αναγκών ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της χώρας

Παρότρυνση και ενίσχυση των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε, κλείνοντας, ότι η αριστοποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου για την Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σ΄ ένα στρατηγικό συνδυασμό δράσεων που θα αξιοποιούν:

α. Την ανερχόμενη στρατηγική θέση της χώρας στα Βαλκάνια αποτελώντας  τις υποστηρικτικές και συναφείς επιχειρηματικές προωθητικές υποδομές για την ενδοχώρα των Βαλκανίων.

β. Τις δυνατότητες για ανάπτυξη κλάδων που βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

γ. Την γενικότερη εθνική επιλογή για προώθηση της εξωστρέφειας.

δ. Τις δημιουργούμενες Υποδομές σε δίκτυα, τεχνολογία, ενέργεια, επιχειρηματικότητα, αξιοποίηση φυσικού πλούτου, κλπ.

Τέλος, τόνισε ότι το συνεργασιακό πνεύμα που διέπει τον ΕΛΟΤ και τον ΣΕΒΕ για την προώθηση της ποιότητας και της εξωστρέφειας αποτελεί την ισχυρότερη παράμετρο για την διασφάλιση της επιτυχίας στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

 

Στη συνέχεια, υπεγράφη Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ ΣΕΒΕ και ΕΛΟΤ, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την από κοινού ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη συστήματος και σημείου παροχής υπηρεσιών «μιας στάσης» (one stop shop), με στόχους (α) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των διεθνούς δραστηριότητας επιχειρήσεων οι οποίες έρχονται σε επαφή με το ΣΕΒΕ, (β) την ανάπτυξη και το συντονισμό στη Βόρειο Ελλάδα των εργασιών του ΕΛΟΤ, (γ) τη δημιουργία προϋποθέσεων προώθησης υπηρεσιών «διαχείρισης συστημάτων» (π.χ. ποιότητα, περιβάλλον κλπ) στον ευρύτερο χώρο της Ν.Α. Ευρώπης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΟΤ, κ. Νίκος Συμφέρης.

 

Ο Δρ. Κώστας Μασμανίδης, Γενικός Γραμματέας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) τόνισε ότι στις χώρες της περιοχής -  Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Αζερμπαιτζάν, Γεωργία, Αρμενία και φυσικά στις Βαλκανικές χώρες οι επιχειρηματικές ευκαιρίες αυξάνουν ολοένα και περισσότερο.

 

Οι ρυθμοί βελτίωσης των οικονομιών των χωρών αυτών είναι ανάμεσα στους ταχύτερους του κόσμου και το επιχειρηματικό κλίμα, παρ’ όλο ότι ακόμη υστερεί απέναντι σε πιο αναπτυγμένες χώρες, συνεχώς βελτιώνεται. Ως αποτέλεσμα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην περιοχή έχουν υπερ-τριπλασιασθεί μέσα στα τελευταία 4 χρόνια.

 

Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για να στρέψουν και οι Έλληνες επιχειρηματίες περισσότερο την προσοχή τους, μετά από τις επιτυχίες τους στα Βαλκάνια,   και στις αγορές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και στην Τουρκία.  Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και ποτά, τουριστικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, κατασκευές, μεταφορές και logistics, συμβουλευτικές και  εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

 

Ο Δρ. Μασμανίδης κάλεσε τους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν μία προκαταρκτική διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες αυτές μέσα από την Πληροφοριακή Πύλη του Ευξείνου Πόντου, την ιστοσελίδα του Επιχειρηματικού Συμβουλίου του ΟΣΕΠ www.bsec-business.org

 

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Μαγκριώτης, αναφέρθηκε στο κατά πόσο μπορεί η  σημερινή διοικητική  και  οικονομική δομή της χώρας να συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, και τόνισε ότι απαιτούνται δραματικές ανατροπές  στο Διοικητικό και Αναπτυξιακό Μοντέλο της Χώρας.

Παρουσίασε, δε, πρόταση για το ένα νέο Διοικητικό και Αναπτυξιακό Μοντέλο, που θα βασίζεται σε: (A.)   Επιτελική ολιγομελής κυβέρνηση

(B.) 6 ή 7 Περιφέρειες με αιρετούς Περιφερειάρχες και αιρετά   Περιφερειακά Συμβούλια, (Γ).   350  Ο.Τ.Α (Δήμοι).

 

Αναλυτικά τα κείμενα των ομιλητών στην ιστοσελίδα του ΣΕΒΕ www.seve.gr

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.