ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Edeka – Tengelmann: Υπεγράφη η συμφωνία, η οποία αφορά τα discount καταστήματα Netto και Plus των δύο μεγάλων γερμανικών αλυσίδων λιανικής

 

Ο όμιλος εταιρειών Tengelmann θα συνεργάζεται μελλοντικά με τον όμιλο Edeka, ο οποίος εδρεύει στο Αμβούργο. Η βασική συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη τελικά από τον διευθύνοντα ιδιοκτήτη της Tengelmann κ. Karl-Erivan Haub και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Edeka κ. Alfons Frenk.

 

Η συμφωνία προσδιορίζει τα κεντρικά στοιχεία της μακροπρόθεσμης συνεργασίας των δύο μεγάλων γερμανικών ομίλων λιανικής, όσον αφορά τα καταστήματα discount Netto και Plus στη Γερμανία. Περεταίρω, συμφωνήθηκε και η συνεργασία στον τομέα των αγορών μεταξύ της Kaisers Tengellmann AG (703 καταστήματα με ετήσιο τζίρο 2,5 δις €) και της Edeka AG.

 

                    

 

Με την συνένωση των καταστημάτων Plus και Netto, η καινούργια κοινή εταιρεία τοποθετείται στην κορυφαία ομάδα της γερμανικής αγοράς  discount. «Για εμένα η συνεργασία με την Edeka έχει πολύ μεγάλο νόημα», είπε ο Karl-Erivan Haub κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, «επειδή τόσο τα concept, όσο και τα γεωγραφικά δίκτυα των καταστημάτων ταιριάζουν σχεδόν απόλυτα μεταξύ τους». 

 

Η ονομασία «Plus» δεν θα εξαφανιστεί εντελώς από την αγορά αφού, σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια των δύο ομίλων, θα ακολουθηθεί εν πρώτοις μία στρατηγική διπλής ονομασίας. Εντός των επομένων 2-3 ετών, περίπου 2.000 καταστήματα Plus θα ακολουθήσουν το concept της Netto, μετά τις απαιτούμενες αλλαγές μετατροπής τους.

 

Σύμφωνα με τον Alfons Frenk «Με την αλυσίδα discount Netto διαθέτουμε ένα πολύ κερδοφόρο discount concept. Την Tengelman και εμάς μας ενώνει ο στόχος της επίτευξης ενός discount concept με μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές δυνατότητες το οποίο, με συνολικό τζίρο άνω των 11 δις  € ετησίως, θα μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο στη γερμανική αγορά».

 

Στην καινούργια εταιρεία, στην οποία η Edeka συμμετέχει με 70% και η Tengelmann με 30%, τα Plus συνεισφέρουν 2.900 καταστήματα με ετήσιο τζίρο 7 δις € και τα Netto 1.300 καταστήματα με ετήσιο τζίρο 4,1 δις €. Σύμφωνα με τα σχέδια των δύο εταίρων, προγραμματίζεται η λειτουργία 300 νέων καταστημάτων ετήσια, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη.

 

Για την τύχη των καταστημάτων Plus εκτός Γερμανίας, για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις, δεν έγιναν καθόλου δηλώσεις.

 

Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, το συνολικό «πακέτο» Plus, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων του εξωτερικού, κοστολογείται από την Tengelmann περί τα 2 δις €. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rewe κ. Alain Caparros φέρεται ότι, σε μία σημειολογική κίνηση, έδωσε το σακάκι του στον κ. Tengelmann λέγοντας «Παρακαλώ, πάρτε και αυτό από εμένα». Με την κίνηση του αυτή ήθελε προφανώς να τονίσει το ότι, οι τιμές εξαγοράς σήμερα σε αυτό το ύψος είναι κάτι παραπάνω από υπερβολικές.         

 

Σημειωτέον ότι το νούμερο 1 της γερμανικής αγοράς discount είναι πάντοτε η Aldi, με τζίρο εντός Γερμανίας της τάξης των 22 δις €.         



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.