ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS Login  [MEDIA INFO] [Αρχική Σελίδα] [Ποιοί είμαστε] [Επαφή]

 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ
ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Το βιβλίο γράφτηκε το 1996 – εκδόθηκε πολύ αργότερα (2008), έτσι όπως ήταν γραμμένο τότε. Εκείνη την εποχή, τέτοιου είδους καταστάσεις ήταν αδιανόητες στην Ελλάδα – υπερβολικά βίαιες, «ολοκληρωτικές». Σήμερα όμως, φαίνεται πως μεταδίδονται και στην Ελλάδα σε ακόμα χειρότερη μορφή!

Το βιβλίο «Υπέρβαση Εξουσίας» είναι ένα κοινωνικοπολιτικό βιβλίο-θρίλερ, μία συγκλονιστική ιστορία στην καρδιά της Ευρώπης, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα: Μία μεγάλη εταιρεία εισαγωγής και διανομής Ελληνικών προϊόντων σε πάνω από 5.000 εστιάτορες και πολλές αλυσίδες λιανικής, με υποκαταστήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, καταγγέλλεται από το μεγαλύτερο γερμανό ανταγωνιστή της στην Εφορία. Η εταιρεία μπαίνει στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας (ΣΔΟΕ) της χώρας, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση ενός τεράστιου μηχανισμού άνω των 100 εφοριακών και εισαγγελέων. Την ίδια ημέρα και ώρα ολόκληρος αυτός ο μηχανισμός οργανώνει μία πραγματική εισβολή, μία συντονισμένη επιχείρηση έρευνας όλων των εγκαταστάσεων, των ιδιωτικών χώρων του ιδιοκτήτη, των στελεχών και των συνεργατών του σε όλη τη Γερμανία. Με δεδομένο ότι η απλή υποψία φοροδιαφυγής στη Γερμανία επιτρέπει στην Οικονομική Αστυνομία τη νόμιμη εισβολή στους ιδιωτικούς χώρους μετά τις 4 το πρωί, την έρευνα των χώρων, την ανάκριση και την προφυλάκιση των «υπόπτων». Κάτω από τις συνθήκες αυτές είναι φυσκό ο τρόμος να κυριαρχεί παντού. Γίνονται εξονυχιστικές έρευνες, διενεργούνται ανακρίσεις και κατάσχονται οι Υπολογιστές της εταιρείας καθώς και κάθε κατηγορίας έγγραφα - όλα μεταφέρονται αργά το βράδυ με μεγάλα φορτηγά στα γραφεία της Οικονομικής Αστυνομίας. Αντικείμενο της επιδρομής είναι η προσπάθεια εύρεσης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του Έλληνα ιδιοκτήτη, τα οποία να στηρίξουν την πρωτοφανή κατηγορία «Ηθικής αυτουργίας σε συνεργία για φοροδιαφυγή». Τυχόν επαλήθευση αυτής της «θολής» κατηγορίας θα σήμαινε αυτόματα την υποχρέωση του να καταβάλλει αυτός όλα τα ποσά της ενδεχόμενης φοροδιαφυγής των περίπου 5.000 επαγγελματιών πελατών του – άνω των 80 εκ. € σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα τεράστιο ποσόν για το 1993.

Η πρώτη εισβολή, καθοδηγούμενη από τον νεαρό και φιλόδοξο αρχηγό της Οικονομικής Αστυνομίας του Αμβούργου, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα - κάτι εξαιρετικά σπάνιο όταν η Οικονομική Αστυνομία τοποθετεί κάποιον στο στόχαστρό της. Ακολουθούν επιδρομές στους πελάτες της εταιρείας σε διάφορες πόλεις. Μέσα σε ένα και μόνο πρωινό, επίλεκτα «συνεργεία» της ΣΔΟΕ σηκώνουν από το κρεβάτι τα χαράματα ένα μεγάλο αριθμό εστιατόρων του Αμβούργου - κάποιος αργότερα αυτοκτονεί. Ο νεαρός αρχηγός της ΣΔΟΕ ψάχνει απεγνωσμένα στοιχεία και αρχίζει να αυτονομείται επικίνδυνα, οδηγώντας την ομάδα του στα όρια της νομιμότητας. Χρησιμοποιεί απίστευτες μεθοδεύσεις, δωροδοκώντας φανερά ακόμη και τους πελάτες της εταιρείας που θεωρεί ότι φοροδιαφεύγουν, προσφέροντας «άφεση αμαρτιών» με σκοπό να καταθέσουν εναντίον του Χάρη Βεντούρη, του ιδιοκτήτη της εταιρείας. Ένας και μόνο Τούρκος πελάτης καταθέτει πολύ αργότερα, απαλλάσσεται από την κατηγορία της φοροδιαφυγής που τον βαραίνει και εγκαταλείπει τη χώρα. Μέ βάση την «κατάθεση» του Τούρκου, ο νεαρός αρχηγός εισβάλλει για δεύτερη φορά στους χώρους της Ελληνικής εταιρείας, συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας δύο απλούς υπαλλήλους της.

Ο ιδιοκτήτης όμως δεν βρίσκεται εκεί, δεν μπορεί να τον προφυλακίσει και να μεθοδεύσει έτσι την «ομολογία» που απαιτεί η ΣΔΟΕ. Έχει κάνει το μοιραίο λάθος – έχει ενεργήσει χωρίς να έχει βεβαιωθεί για την παρουσία του θύματος του. Ο αυτονομημένος πλέον υπάλληλος της Εξουσίας νοιώθει το έδαφος να καταρρέει κάτω από τα πόδια του. Στην απελπισία του εγκαταλείπει ακόμη και τα τελευταία όρια της νομιμότητας, μπαίνοντας κρυφά τη νύχτα στο σπίτι του ιδιοκτήτη, χωρίς να έχει το απαιτούμενο ένταλμα, σαν κανονικός διαρρήκτης. Απελπισμένος, ψάχνει όλη τη νύχτα να βρει τα στοιχεία εκείνα που θα τον βοηθήσουν να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να αιτιολογήσουν την τεράστια, κοστοβόρα και μακρόχρονη κινητοποίηση του πανίσχυρου κρατικού μηχανισμού της γερμανικής ΣΔΟΕ.

Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου η ένταση και η αγωνία κορυφώνονται, καθώς το «παιχνίδι» των δύο «θέσει» αντιπάλων εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Στην Αθήνα, στο Αμβούργο και στη Ζυρίχη, τα πιόνια και οι φιγούρες παίρνουν την τελική τους θέση στο σκάκι της ζωής, με τις παράλληλες και πολλαπλές ενέργειες των συμμετεχόντων να οδηγούν στην τελική, στην αναπόφευκτη σύγκρουση.

Διατίθεται σε βιβλιοπωλεία (Κεντρική διάθεση: ΑΘ. ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, Αβέρωφ 2 (Πολυτεχνείο), 10433 Αθήνα, Τηλ. 210 5238 305, www.stamoulis.gr )
Σελίδες : 402 - Διαστάσεις 17 Χ 24 εκ.
ISBN 978-960-98136-0-0Τιμή:  25,00€
Αποστολή (Ελλάδα):  2,50€
Αποστολή (Ευρώπη):  8,10€
Αποστολή (Λοιπός Κόσμος):  11,70€
Παραγγελία: 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.