ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Σκοπιανό: Η ολοσέλιδη καταχώρηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού

                                       

 

Όπως είναι γνωστό, η FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) είναι δημιούργημα του Στρατάρχη Τίτο, αμέσως μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, με την υποστήριξη του Στάλιν. Ο κομμουνιστής ηγέτης, δημιούργησε, στα πλαίσια της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας ένα «κρατίδιο» στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Αξιού με πρωτεύουσα τα Σκόπια και το ονόμασε «Μακεδονία». Η ενέργεια αυτή φαινομενικά αποτελούσε μια καθαρά «εσωτερική» υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας με την έννοια ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχουν 15 «Αρακαδίες», 10 «Σπάρτες» και 11 «Αθήνες»!

 

Τα πράγματα βέβαια στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο αθώα. Ο Τίτο ήθελε να κατασκευάσει μια εθνότητα την οποία θα πότιζε με το «εθνικό όραμα» ολόκληρης της Μακεδονίας δημιουργώντας μια υποθήκη καθαρά επεκτατική και αλυτρωτική. Έτσι από το 1954 αρχίζει μια προσχεδιασμένη και άριστα οργανωμένη προπαγάνδα με κατασκευασμένες θεωρίες για τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο φανατίζοντας τις νέες γενιές με απίθανες αλλά και «ιερές» ψευδαισθήσεις.

 

Η απόλυτα πετυχημένη αυτή στρατηγική  του Τίτο ουσιαστικά δημιούργησε την σημερινή κατάσταση: Όταν το 1991 ξεπρόβαλλε, μέσα από το θολό τοπίο του εμφυλίου πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, η  «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν άφησε καμία απολύτως πρόκληση που να μην κάνει απέναντι στην Ελλάδα: Τύπωσε και μοίρασε ανά τον κόσμο χάρτες που περιλαμβάνουν και την αρχαία Μακεδονία, δηλαδή την Ελλάδα. Τύπωσε και μοίρασε χαρτονομίσματα με τον Λευκό Πύργο, το έμβλημα της Θεσσαλονίκης – της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδος. Δημιούργησε σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας, το σύμβολο που βρέθηκε πάνω στον τάφο του Φιλίππου στην Βόρεια Ελλάδα. Και φυσικά φρόντισε να αυτοαποκαλείται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1991 μέχρι σήμερα, οι καλοί μαθητές του Τίτο σημείωσαν σημαντικές επιτυχίες: Τέθηκαν υπό την «υψηλή προστασία» της μεγαλύτερης υπερδύναμης του πλανήτη μας, εξασφάλισαν «αναγνώριση» από δεκάδες χώρες του κόσμου και άρχισαν να αισθάνονται αρκετά ισχυροί ώστε να θέτουν με θρασύτητα και θέμα «Μακεδονικής μειονότητας» στην  Ελλάδα !!!!

 

Όσα συνέβησαν στις μέρες μας είναι λίγο-πολύ γνωστά. Το «Βέτο» της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ (και μελλοντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση) επιχειρεί να προσγειώσει κάπως απότομα τους ψευτο-Μακεδόνες που αποτελούν ένα κράμα Σλάβων, Αλβανών, Αθίγγανων και Σέρβων, παρά την λυσσώδη προσπάθεια του πλανητάρχη να υποστηρίξει με κάθε μέσο το νέο «υποκατάστημα» που δημιούργησε στην Βαλκανική.

 

 

 

                                        

Ανάμεσα στα πολλά γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο αυτή, ξεχωρίσαμε ένα στο οποίο αξίζει τον κόπο να σταθούμε: Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δημοσίευσε πληρωμένες, ολοσέλιδες καταχωρήσεις στις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Αμερικής, με μια εκπληκτική και καταλυτική επιχειρηματολογία (Φωτογραφία). Είναι σπάνιο μέσα σε μια σελίδα με ελάχιστο κείμενο και μία μόνο φωτογραφία, να μεταδίδονται απλά και κατανοητά, τόσα πολλά και ουσιαστικά μηνύματα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς που δημιούργησαν και πλήρωσαν την καταχώρηση αυτή η οποία πρέπει να αποτελεί το «συνοπτικό ευαγγέλιο επιχειρηματολογίας» απέναντι στις φαντασιώσεις της ψευτο-Μακεδονίας.

 

Με γενικό τίτλο «Τι υπάρχει μέσα σε ένα όνομα;» η ολοσέλιδη αυτή καταχώριση περιλαμβάνει ένα υπότιτλο («Μια πρόκληση περιφερειακής σταθερότητας»), τέσσερις ενότητες, ένα χάρτη και μια φωτογραφία. Ας τα δούμε αναλυτικά:

 

Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο : «Γιατί το Μακεδονικό θέμα είναι ευαίσθητο και περίπλοκο;» Η εξήγηση που ακολουθεί είναι αποκαλυπτική: «Ο όρος «Μακεδονία» δεν συνδέεται αποκλειστικά με συγκεκριμένο κράτος. Χρησιμοποιείτο ανέκαθεν για να χαρακτηρίσει μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της οποίας το 51% περίπου ανήκει στην Ελλάδα, το 37% στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το 11% στην Βουλγαρία και 1% στην Αλβανία. Η επιλογή ενός μόνο κράτους να μονοπωλήσει το όνομα «Μακεδονία» - το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου βρίσκεται εκτός των συνόρων του- δεν ανταποκρίνεται ούτε σε γεωγραφική ούτε σε πολιτική πραγματικότητα και φυσικά δεν συνεισφέρει στην σταθερότητα των Βαλκανίων.»

 

Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο: «Γιατί η Ελλάδα αντιτίθεται στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας;» Και ακολουθεί η εξήγηση: «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ή απλά «Μακεδονία» δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αφού δεν διακρίνει την νέα αυτή χώρα από τη βόρεια ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, ή από τα μέρη της ευρύτερης Μακεδονίας τα οποία ανήκουν στην Βουλγαρία και την Αλβανία. Επί πλέον, το γεγονός αυτό συνδέεται με το επιχείρημα της ενοποίησης της «Μεγάλης Μακεδονίας»  - μια στρατηγική που χάραξαν οι Στάλιν και Τίτο και την οποία ακολουθεί η ηγεσία της FYROM στις μέρες μας! Το όνομα συνεπώς συνδέεται με μια πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα και προβλέπει εδαφικές αξιώσεις σε περιοχές της Ελλάδος οι οποίες εδώ τρεις χιλιετίες διατηρούν Ελληνική εθνική συνείδηση και συνδέεται επίσης με απέραντο πόνο και βάσανα των ανθρώπων της περιοχής αυτής».

 

Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο «Γιατί η Ελλάδα ευνοεί ένα σύνθετο όνομα;» Και εξηγεί: «Η Ελλάδα,  αντίθετα από την ΠΓΔΜ έχει κάνει μεγάλα βήματα για την επίλυση του προβλήματος του ονόματος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει διανύσει μέχρι σήμερα την μισή διαδρομή για να βρεθεί μια λύση. Έχει καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το 1955 και έχει δείξει κατανόηση να εξετάσει ένα όνομα όπως «Βόρεια Μακεδονία», η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» αλλά συμπληρώνει ένα επίθετο ώστε να το διακρίνει από την ελληνική επαρχία με το ίδιο όνομα. Αυτό είναι συνετό, λογικό και δίκαιο και για τις δύο πλευρές. Μια λύση win-win και για τις δύο πλευρές».

 

 

Η τέταρτη ενότητα έχει τίτλο «Γιατί ήρθε η ώρα να τερματιστεί η διαμάχη;». Και εξηγεί: «Σήμερα οι συνθήκες για να επιτευχθεί μια λύση είναι καλύτερες από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM). Η Ελλάδα υποστηρίζει τους στόχους της FYROM να ενταχθεί στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει πρώτα να επιλυθεί το κρίσιμο αυτό πρόβλημα. Συμμαχίες και συνεργασίες ενθαρρύνονται μόνο μεταξύ χωρών που διαθέτουν καλή θέληση, αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλές σχέσεις γειτονίας».

 

Ο χάρτης έχει τίτλο «Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας» και απεικονίζει με απλό και κατανοητό τρόπο την παρουσία τριών εκ των τεσσάρων χωρών που έχουν τμήματα της περιοχής αυτής (51% Ελλάδα, 37% Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας,  11% Βουλγαρία - η Αλβανία που κατέχει το 1% εμφανίζεται χωρίς να αναφέρεται).

 

Η φωτογραφία απεικονίζει τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να καταθέτει στεφάνι σε ένα μνημείο στο οποίο υπάρχει σημαία που περιλαμβάνει εδάφη της Ελληνικής Μακεδονίας. Η λεζάντα της φωτογραφίας είναι αποκαλυπτική: « Σκόπια, Φεβρουάριος 2008. Ο Πρωθυπουργός της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Nikola Gruevski καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του εθνικού ήρωα Georgi Delchev στο οποίο έχει προστεθεί ένας χάρτης με τίτλο «Μεγάλη Μακεδονία». Ο χάρτης περιλαμβάνει ένα σημαντικό τμήμα της Βόρειας Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης σε μέγεθος Ελληνικής πόλης, της Θεσσαλονίκης, καθώς και την χερσόνησο της Χαλκιδικής. Το τμήμα αυτό είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 30% της γεωγραφικής έκτασης της Ελλάδος, ενός 55χρονου μέλους του ΝΑΤΟ. Μπορεί αυτό να αποτελεί συμπεριφορά ενός φίλου και μελλοντικού συμμάχου;»

 

Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε αυτούς που συνέθεσαν και δημοσίευσαν την ολοσέλιδη αυτή καταχώριση για να αντιληφθούμε επιτέλους ότι η «μέρα είναι μέρα» και «η νύχτα είναι νύχτα» και όχι το αντίθετο για το οποίο προσπαθούν να μας πείσουν άσχετοι (και πονηροί) πλανητάρχες αλλά και νεόκοποι ψευτο-μακεδόνες!

 

 

 

                                                                                                                                                                

Αθήνα, 5 Απριλίου 2008

 

Λεωνίδας Κουμάκης 

 kb@kbanalysis.com

  

 

 

Άλλα άρθρα μας για Τουρκία και Σκοπιανό:

 

Τουρκική επιθετικότητα: Έλληνες πολιτικοί ξυπνήστε!,

  

Ελληνικά νησιά του Αιγαίου & τουρκικός επεκτατισμός ,

 

Τούρκοι και Σκοπιανοί συντονίζονται εναντίον της Ελλάδος

 με την υποστήριξη της ΜΙΤ

 

                         Τουρκική Δημοκρατία: Πλήρης ένταξη ή ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

 

 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.