METRO (Όμιλου εταιριών Παντελιάδη): Μια σημαντική Ελληνική παρουσία στον τομέα χονδρικής και λιανικής πώλησης.

Η Ελληνική αγορά στον τομέα των αλυσίδων λιανικής πώλησης έχει «καταληφθεί» από ξένους Ομίλους, τουλάχιστον στις τρεις κορυφαίες θέσεις: Την πρώτη θέση κατέχει η Γαλλικών συμφερόντων Carrefour / Μαρινόπουλος (βλπ. άρθρο μας Όμιλος Carrefour: Προβληματισμοί για την πορεία του 2009, νέο προωθητικό πρόγραμμα με πρωταγωνιστή τον πελάτη και η τύχη της Dia στην Ελλάδα.), την δεύτερη θέση κατέχει η Γερμανική Lidl  (βλπ. άρθρο μας Casss Index 2009: Οικονομικά στοιχεία μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων Τροφίμων, Ποτών, Super Markets, C&C και οι "Top 5" εμπορικές εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών.) και την τρίτη θέση η Βελγικών συμφερόντων ΑΒ Βασιλόπουλος (Όμιλος Delhaize-Le Lion, βλπ. άρθρο μας ΑΒ Βασιλόπουλος: Επεκτείνεται στην Θράκη προσθέτοντας 11 ακόμα καταστήματα στο υφιστάμενο δίκτυο των 204 καταστημάτων του).

Η METRO ΑΕΒΕ, σύμφωνα τα διαθέσιμα στοιχεία οικονομικού έτους 2008, βρίσκεται στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης με βάση τον ετήσιο κύκλο εργασιών, αμέσως μετά τις εταιρίες «Σκλαβενίτης» και «Βερόπουλος».

Ιδρύθηκε το 1976 από τον συνεταιρισμό οκτώ παντοπωλών και παραμένει υπό τον απόλυτο έλεγχο ελληνικών συμφερόντων. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν η METRO ΑΕΒΕ δημιούργησε σταδιακά δύο παράλληλους τομείς:

Τον τομέα χονδρικής με την αλυσίδα καταστημάτων METRO Cash & Carry – το πρώτο κατάστημα λειτούργησε στην οδό Πέτρου Ράλλη των Αθηνών το 1976 και το 1990 εγκαινιάστηκε το πρώτο εκτός Αθήνας κατάστημα στη Ρόδο.

Σήμερα, τα καταστήματα Cash & Carry της METRO  απλώνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι την Μακεδονία, διαθέτουν χώρους πώλησης 1.500-3.500 τ.μ., άνετο Parking και βρίσκονται σε κομβικά σημεία με άνετη πρόσβαση, μέσα σε κάθε πόλη ή στα όριά της. Τα καταστήματα αυτά απευθύνονται στους επαγγελματίες (mini markets, HO.RE.CA. κ.α) όχι μόνο της πόλης στην οποία βρίσκονται, αλλά και σε εκείνους της ευρύτερης περιοχής σε μια ακτίνα 50 έως 80 χιλιομέτρων. Στις 31 Δεκεμβρίου 2009 τα 34 καταστήματα METRO Cash & Carry, τα οποία δημιουργούν το μεγαλύτερο δίκτυο Cash & Carry στην Ελλάδα, λειτουργούσαν στις παρακάτω πόλεις:

Άργος, Αγρίνιο, Αθήνα (4 καταστήματα σε Κηφισό, Μεταμόρφωση, Π.Ράλλη – το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας- και Πειραιώς), Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη (2 καταστήματα, Ανατολικό και Δυτικό), Ισθμό Κορίνθου, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καστοριά, Κατερίνη, Κοζάνη, Κορωπί Αττικής, Λάρισα, Λαμία, Λιβαδειά, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Πύργος, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκίδα και Χανιά.

Η METRO Cash & Carry προγραμματίζει 2 ακόμα καταστήματα το 2010 τα οποία θα λειτουργήσουν στην Καρδίτσα και στην Σπάρτη.

Στον τομέα της λιανικής η METRO ΑΕΒΕ αναπτύσσει την αλυσίδα των καταστημάτων My Market τα οποία βρίσκονται σε πολύ εμπορικά σημεία κυρίως της Αττικής με χώρους πώλησης μεταξύ 800 και 1.700τ.μ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2009 λειτουργούσαν 45 καταστήματα My Market με εμφανή στρατηγική της εταιρίας να αναπτύξει τον τομέα αυτό και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που θα συνεχίσει να υλοποιείται με 2 νέα καταστήματα το τρέχον έτος σε Αλιβέρι και Ξυλόκαστρο.

Το 1998 η METRO ΑΕΒΕ κέρδισε το «Πρώτο Βραβείο Δημιουργίας» από το Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ για τη συμμετοχή της στο Διαγωνισμό Φυλλαδίου, με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

METRO: Κέντρο Διανομής στα Οινόφυτα Βοιωτίας

Στις αρχές του 2004 η METRO ΑΕΒΕ αγόρασε μια μεγάλη έκταση 100.000 τ.μ, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με σκοπό την εγκατάσταση του νέου Κέντρου Διανομής της εταιρείας, κάτι που ολοκληρώθηκε μέσα σε μια τετραετία (βλπ. METRO: Επένδυση 30 εκ. Ευρώ στα Οινόφυτα Βοιωτίας - Εγκαίνια νέου Κέντρου Διανομής).

Ο κύκλος εργασιών της METRO ΑΕΒΕ το 2006 έφθασε τα 550 εκ. Ευρώ, το 2007 τα 601 εκ. Ευρώ, το 2008 650 εκ. Ευρώ και το 2009 τα 670 εκ. Ευρώ παρουσιάζοντας μια διαρκή και σταθερή αύξηση.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της METRO ΑΕΒΕ συμμετέχουν οι εξής: Παντελής Παντελιάδης (Πρόεδρος ΔΣ),  Αριστοτέλης Παντελιάδης (Διευθύνων Σύμβουλος), Γεώργιος Κοροβέσης (Οικονομικός Σύμβουλος), Ουρανία Παντελιάδη (Διευθ. Ανθρώπινου Δυναμικού), Χριστόφορος Γκόκας (Διευθυντής Πωλήσεων),  Γεώργιος Ρήγας (Διευθυντής Λογιστηρίου), Μαριάνα Παπαδοπούλου (Διευθ. Marketing), Δημήτριος Μαρούτσος (Οικονομικός Διευθυντής), Εμμανουήλ Παυλίδης (Εμπορικός Διευθυντής), Γεώργιος Βουτηράς (Διευθυντής Μηχανογράφησης) και Ιωάννης Δρίτσας (Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού).

Ο Παντελής Παντελιάδης, Πρόεδρος της METRO & των εταιριών ΟΠΤΙΜΑ και ΗΠΕΙΡΟΣ

Άλλοι επιχειρηματικοί τομείς του Προέδρου της METRO Παντελή Παντελιάδη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος), είναι οι εταιρίες OPTIMA AE και ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ.

Η OPTIMA AE είναι μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες διανομής τυροκομικών προϊόντων την οποία ο Παντελής Παντελιάδης δημιούργησε το 1974 η οποία δραστηριοποιείται επίσης και στην πώληση κονσερβοποιημένων προϊόντων όπως μανιτάρια, χοιρινό, βοδινό και τόνος. Στις γνωστές επωνυμίες που αντιπροσωπεύει και διακινεί πανελλαδικά περιλαμβάνονται τα σήματα Ήπειρος (από το 1994), Kerrygold, Tirotrella, Calow, Adoro, Dirollo, Ιvernia, Plora, Kaiser, Γκλίτσα, Sana.

Η OPTIMA AE το 2007 παρουσίασε κύκλο εργασιών 92 εκ. Ευρώ και το 2008 102 εκ. Ευρώ.

Πρόεδρος ΔΣ της εταιρίας OPTIMA AE είναι ο Παντελής Παντελιάδης και Διευθύνων Σύμβουλος ο Στέφανος Παντελιάδης

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ είναι μία από τις πιο σύγχρονες εταιρίες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα  - η πρώτη που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9002 για την παραγωγή και διάθεση τυριού «φέτα». Ιδρύθηκε στο 1994 με εγκαταστάσεις στον Αμμότοπο Άρτας και επεξεργάζεται κάθε χρόνο 20.000 περίπου τόνους αποκλειστικά αιγοπρόβειου γάλακτος. Τα προϊόντα της ανήκουν στην κατηγορία premium και εξάγονται σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ το 2007 παρουσίασε κύκλο εργασιών 21 εκ. Ευρώ και το 2008 27 εκ. ΕυρώΠρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ είναι ο Παντελής Παντελιάδης.

Όλες οι εταιρίες του Ομίλου Παντελιάδη (ΜΕΤΡΟ, ΟΠΤΙΜΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ) στεγάζονται στην Μεταμόρφωση Αττικής (Σώρου 1, TK 144 51), Τηλεφωνικό κέντρο: 210 28.93.500, fax: 210 2830783. (Τηλεφωνικό Κέντρο της ΟΠΤΙΜΑ 210 2893 400, fax 210 2845937).

K & B  Analysis

6 Μαΐου 2010