Μπουτάρη: Το διαχρονικό όνομα του καλού ελληνικού κρασιού.

Το όνομα «Μπουτάρη» φέρνει στο νου, σε εκατομμύρια καταναλωτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το καλό, ποιοτικό ελληνικό κρασί. Καθόλου, μα καθόλου άδικα, αφού εδώ και εκατόν τριάντα ένα χρόνια τα κρασιά «Μπουτάρη» είναι ταυτισμένα με το εκλεκτό, ποιοτικό ελληνικό κρασί και αποτελούν ένα ιστορικό όνομα στον χώρο της ελληνικής οινοποιίας.

Νάουσα Μπουτάρη του 2005 & Μοσχοφίλερο Μπουτάρη 2006

Η μακρά πορεία της «Μπουτάρη Οινοποιητική» (σημερινή επωνυμία της εταιρίας) ξεκίνησε το 1879 από τον Ιωάννη Μπουτάρη και σφραγίστηκε από μια ιστορική επιτυχία: Την κυκλοφορία της «Νάουσσα Μπουτάρη», τού πρώτου ερυθρού εμφιαλωμένου κρασιού που κυκλοφόρησε στην πρωτόγονη τότε Ελληνική αγορά. Από την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα, το κρασί αυτό κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην συνείδηση του Έλληνα οινόφιλου –και όχι μόνο.

Οι κυριότεροι σταθμοί στην μακρά πορεία της «Μπουτάρη» ήσαν, περιληπτικά, οι εξής:

Το 1906 κτίστηκε το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο - κάβα στη Νάουσα.

Το 1935, η δεύτερη γενιά της οικογένειας, ο  Στέλιος Μπουτάρης (γιος του Ιωάννη), ανέλαβε τα ινία της εταιρίας που ίδρυσε ο πατέρας του ανοίγοντας νέους ορίζοντες: Άρχισε τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο. Μετά τον πόλεμο, επεκτάθηκε τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα, όσο και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Το οινοποιείο Νάουσας, σήμερα

Ο Στέλιος Μπουτάρης, γεννημένος και μεγαλωμένος μέσα στο κρασί, θεωρείται από τους κορυφαίους πρωτοπόρους της σύγχρονης Ελληνικής Οινοποιίας (μαζί με τον Ευάγγελο Τσάνταλη και τον Δημήτρη Κουρτάκη – κανείς τους δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή). Ο Στέλιος Μπουτάρης  κατάφερε με την αρχοντική του προσωπικότητα, την εμπορική ιδιοφυία  και την αφοπλιστική του πρακτικότητα να οδηγήσει την «Μπουτάρη» στην κορυφή της ελληνικής οινοποιίας με  προϊόντα που σφράγιζαν την φιλοσοφία όλης της οικογένειας: Φροντίδα και αγάπη για το αμπέλι και το κρασί, εξαιρετική ποιότητα και πολύ προσεγμένη συσκευασία.

Το 1968, είναι η σειρά της τρίτης γενιάς να αναλάβει δράση: Οι δύο γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης,  παραλαμβάνουν τη σκυτάλη σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία ο αμπελώνας της Νάουσας αντιμετωπίζει κίνδυνο αφανισμού από την φυλλοξήρα. Τα δύο αδέλφια, αντιμετώπισαν τον κίνδυνο σαν πρόκληση αποφασίζοντας να στραφούν και προς την αμπελοκαλλιέργεια. Είναι η δεύτερη, μετά την εμφιάλωση, μεγάλη και καθοριστική στροφή της «Μπουτάρη»  προς την καινοτομία και την εξέλιξη. Ακολουθεί μια περίοδος μεγάλων επενδύσεων σε αμπελώνες, εξοπλισμό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Το 1978 ξεκίνησε την λειτουργία του το Οινοποιείο Μπουτάρη στη Στενήμαχο Νάουσης, καρδιά, ως και σήμερα, της εμφιάλωσης και παλαίωσης των κρασιών της «Μπουτάρη». Την ίδια περίοδο, με αφορμή την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) σε όλη την Ελλάδα η οινοποιητική δραστηριότητα της «Μπουτάρη» επεκτάθηκε στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στην Πάρο, στη Νεμέα και στην Κρήτη με την ίδρυση των πρώτων οινοποιείων δίπλα σε ιδιόκτητους αμπελώνες.

Το οινοποιείο – έργο τέχνης της «Μπουτάρη» στην Σαντορίνη

Σήμερα, όλα τα οινοποιεία Μπουτάρη διαθέτουν σύγχρονο οινοποιητικό εξοπλισμό και συμμετέχουν ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.

Την δεκαετία του 1980, ξεκίνησε η πειραματική καλλιέργεια και η οινοποίηση ξένων ποικιλιών και ακολούθησε η κυκλοφορία (σε περιορισμένο αριθμό φιαλών) της σειράς των Πειραματικών κρασιών Μπουτάρη. Η εξέλιξη της προσπάθειας αυτής είναι τα σημερινά  ελληνικά και ξένα ποικιλιακά κρασιά της «Μπουτάρη» : Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο Reserve, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc.

Το 1987 η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρίας και η ανάγκη υποστήριξης των νέων επενδυτικών σχεδίων της, την οδήγησε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και στην ίδρυση του Ομίλου Μπουτάρη (Ι. Μπουτάρης & Υιός Holding A.E.).

Το οινοποιείο Μπουτάρη στην Κρήτη

Το 1989 ο Όμιλος Μπουτάρη επεκτάθηκε και σε άλλες δραστηριότητες: Απέκτησε την αποκλειστική αντιπροσώπευση και εμπορία των οινοπνευματωδών ποτών της πολυεθνικής United Distillers Plc (Jonnie Walker, Gordon's Gin κτλ). Η συνεργασία αυτή μέσω της κοινής εταιρίας United Distillers Boutari σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και τερματίστηκε λόγω της στρατηγικής απόφασης της  Guinness (σημερινής Diageo) να σταματήσει τις αντιπροσωπείες και να εμπορεύεται η ίδια τα προϊόντα της σε κάθε χώρα. Η Diageo Hellas κατέχει σήμερα την πρώτη θέση στην κατηγορία των premium αλκοολούχων ποτών.

Το 1990  η «Μπουτάρη» εφάρμοσε μια νέα καινοτομία: Άνοιξε τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό, αρχίζοντας από το Οινοποιείο – έργο τέχνης της Σαντορίνης (θεωρείται ανάμεσα στα 10 Αρχιτεκτονικά Θαύματα του Οινικού Κόσμου) και προσφέροντας στους επισκέπτες ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα με θέμα την ιστορία της αμπέλου και του κρασιού, ξενάγηση στους χώρους οινοποίησης και παλαίωσης, γευστική δοκιμή κ.α.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τις μεγάλες επενδύσεις που είχαν γίνει στους αμπελώνες των διαφόρων οινοποιείων, έθεσε τις βάσεις της κυκλοφορίας των κρασιών της σειράς «Κτήματα Μπουτάρη» (Κτήμα Μπουτάρη στην Φιλυριά από τον αμπελώνα στην Γουμένισσα, Κτήμα Μπουτάρη στο Σκαλάνι & Φανταξομέτοχο από τον ιδιόκτητο αμπελώνα στην Κρήτη, Κτήμα Μπουτάρη στα Σελλάδια από την Σαντορίνη, 4 Εποχές από την Μαντινεία και Κτήμα Ρωξάνη Μάτσα από την Αττική).

Το 1991 ο Όμιλος Μπουτάρη έκανε ένα τολμηρό βήμα: Αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος την πλειοψηφία των μετοχών της Ανδρέας Καμπάς Α.Ε. της παραδοσιακής και παλαιότερης βιομηχανίας οίνων και ποτών της Αττικής (την διεκδικούσε και ένας άλλος  μεγάλος οινοποιός -Δημήτρης Κουρτάκης- κάτι που έδωσε την δυνατότητα στην ΕΤΕ να «εξασφαλίσει» δυσανάλογα μεγάλο τίμημα).

Το 1992 ο Όμιλος Μπουτάρη έκανε ένα ακόμα τολμηρό βήμα: Επεκτάθηκε στην αγορά ζύθου εξαγοράζοντας την Henninger Hellas Α.Ε. Λίγα χρόνια αργότερα (1995) η οικογένεια Κουρτάκη απέκτησε τα σήματα της ιστορικής Μπύρας Fix Hellas και η ανοικτή πρόταση του Κωνσταντίνου Μπουτάρη για συνεργασία στην επανακυκλοφορία της ιστορικής  μπύρας «σκάλωσε» στην διστακτικότητα της «άλλης» πλευράς, κάτι που οδήγησε (1997) στην έμπνευση και στο λανσάρισμα της μπύρας «Μύθος» που γνώρισε τεράστια επιτυχία  και πουλήθηκε αργότερα (2006) στον Όμιλο Scottish & Newcastle (ο οποίος με την σειρά του πουλήθηκε το 2008 στον Όμιλο Carlsberg).

Κωνσταντίνος Μπουτάρης

Το 1996 τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Γιάννης Μπουτάρης, αποφάσισαν να χωρίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες: Ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης ανέλαβε την ηγεσία του Όμιλου Μπουτάρη και ο Γιάννης Μπουτάρης δημιούργησε το «Κτήμα Κυρ-Γιάννη». Εν τω μεταξύ, η επόμενη γενιά της οικογένειας ανέλαβε σταδιακά δράση: Η Μαρίνα Μπουτάρη, πρωτότοκη κόρη του Κωνσταντίνου Μπουτάρη και η Χριστίνα Μπουτάρη, δευτερότοκη κόρη του Κωνσταντίνου Μπουτάρη εντάχτηκαν στον Όμιλο Μπουτάρη το 1995 και  το 2005 αντίστοιχα. Παράλληλα, οι γιοί του Γιάννη Μπουτάρη (Στέλιος, Μιχάλης) συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στο «Κτήμα Κυρ Γιάννη», ενώ ο πατέρας τους ασχολείται ολοένα και περισσότερο με την πολιτική.

Το 2002, με αφορμή την δυναμική ανάπτυξη της αγοράς εμφιαλωμένου νερού, ο Όμιλος Μπουτάρη εξαγόρασε την πλειοψηφία της εταιρείας παραγωγής Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Κύμη Εμφιαλωτική Ε.Π.Ε.», για την καλύτερη αξιοποίηση του ευρύτατου δικτύου διανομής της εταιρίας.

Το 2006 ο Όμιλος διεύρυνε τους ορίζοντές του εκτός Ελλάδος: Εξαγόρασε το Domaine de Mayrac (ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων στο Lanquedoc της Γαλλίας) και έγινε η πρώτη Ελληνική οινοποιία που εξαγόρασε οινοποιείο στο εξωτερικό.

Την άνοιξη του 2009 σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του εμπορικού τομέα της εσωτερικής αγοράς του Ομίλου, δημιουργήθηκε η εταιρία «IMA Beverages»  μεταξύ της «Μπουτάρη» και της «Β.Σ. Καρούλιας», μιας από τις κορυφαίες εμπορικές εταιρείες οίνων και αλκοολούχων ποτών της χώρας μας με κύκλο εργασιών της τάξεως των 145 εκ. Ευρώ. Την ίδια χρονιά η «Μπουτάρη» αναδείχτηκε το «Ευρωπαϊκό Οινοποιείο της χρονιάς» από το Αμερικανικό «Wine Enthusiast» (Έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση).

Το 2010 το Αμερικάνικο περιοδικό, Wine & Spirits απένειμε στην εταιρία «Μπουτάρη»  τον τίτλο «International Winery of the Year» για 14η χρονιά, κατατάσσοντας την ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων οινοποιείων στον κόσμο, σαν μια διεθνή αναγνώριση της υψηλής ποιότητας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα των κρασιών της εταιρίας «Μπουτάρη».

Παλαίωση κρασιών στο Οινοποιείο Μπουτάρη στην Κρήτη

Σήμερα, τα έξη Οινοποιεία της εταιρίας «Μπουτάρη» αποτελούν πολύτιμα κοσμήματα της ελληνικής οινοποιίας – το έβδομο βρίσκεται στην Γαλλία προσφέροντας ανεκτίμητη εμπειρία και know how. Τα προϊόντα της, με περισσότερες από 270 (διακόσιες εβδομήντα) ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις,  εξάγονται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού και αποτελούν άριστους πρεσβευτές της ελληνικής οινικής παράδοσης – όλα σφραγίζονται με την διαχρονική φιλοσοφία της οικογένειας: Σεβασμός στην παράδοση, επένδυση στην εξέλιξη και την πρωτοπορία, έμφαση στην ποιότητα.

Η συγκυριακή οικονομική κρίση που περνάει η Ελλάδα επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, και τα οικονομικά μεγέθη της «Μπουτάρη» (Βλπ. άρθρο μας Ελληνική Οινοποιία: Οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και οι υποχρεώσεις μας σαν επαγγελματίες ή καταναλωτές). Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς  αφήνουν ελάχιστα περιθώρια ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα στο εσωτερικό, αλλά οι παραδοσιακές επιδόσεις της «Μπουτάρη» στον τομέα των εξαγωγών δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ανάπτυξης με την υποστήριξη του απόδημου ελληνισμού ο οποίος κινητοποιείται με το σύνθημα «Αγοράζουμε Ελληνικά». (Βλπ. άρθρο μας Αγοράζουμε Ελληνικά: Δυναμική καμπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!).

Συσκευασία δώρου με κρασιά Μπουτάρη

Εμείς σαν επαγγελματίες ή καταναλωτές, έχουμε υποχρέωση να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την ιστορία και τα προϊόντα του τόπου μας – και η εταιρία «Μπουτάρη» μας προσφέρει μια άριστη ευκαιρία για αυτό!

Λεωνίδας Κουμάκης *

22 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ / ΔΙΑΔΩΣΤΕ

Κάντε κλικ εδώ