Γαλαξίας, το Ελληνικό Σούπερ Μάρκετ: Το 80% των τροφίμων που διαθέτει είναι ελληνικής παραγωγής και οι εργαζόμενοι, ο μεγαλύτερος μέτοχος της αλυσίδας!

Η αλυσίδα των καταστημάτων «Γαλαξίας» είναι δημιούργημα του Βασίλη Χειμωνίδη, ενός οραματιστή που διακρινόταν για την απλότητα, την αγνότητα και την δημιουργικότητα της έντονης προσωπικότητας του:

Ο ιδρυτής της αλυσίδας «Γαλαξίας» Β. Χειμωνίδης (1933-2008)

Γεννημένος το 1933 με σπουδές στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Marketing σε Ελλάδα, Σουηδία και Αγγλία διετέλεσε υπάλληλος της ΠΑΣΕΓΕΣ (1965-1967), Πρόεδρος & Διευθυντής του Συνεταιρισμού «ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ» (για μια τετραετία) και το 1971 ιδρυτής της «Πέντε ΕΠΕ» (από το 1982 «Πέντε ΑΕ») - επωνυμία που οφείλεται στους πέντε αρχικούς μετόχους, με πρώτο κεφάλαιο 300.000 δραχμές ισόποσα κατανεμημένο στους αρχικούς εταίρους. Υπήρξε Πρόεδρος της «Πέντε» (διακριτικός τίτλος «Γαλαξίας») από την ίδρυσή της μέχρι τον θάνατό του στις 13 Μαΐου 2008.

Η (αρχική) «Πέντε ΕΠΕ» ξεκίνησε με αντικείμενο την εμπορία απορρυπαντικών και καλλυντικών ευρείας κατανάλωσης  στο πρώτο της κατάστημα λιανικής πώλησης, 60 μόλις τ.μ., στα Κάτω Πατήσια και ακολούθησε η λειτουργία και άλλων καταστημάτων με το ίδιο αντικείμενο.

Η συνεχής ανάπτυξη της εταιρίας είχε σαν αποτέλεσμα να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία (1982 - «Πέντε ΑΕ») και να αρχίσει την λειτουργία των πρώτων Σούπερ Μάρκετ με ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο και άλλων μετόχων, κυρίως εργαζομένων σε αυτήν. Η σταθερή πολιτική της κεφαλαιοποίησης του μεγαλύτερου ποσοστού των ετήσιων κερδών της εταιρίας, εξασφάλισε μια διαρκή και συνεχή ανάπτυξη.

Σήμερα το καταβεβλημένο κεφάλαιο της «Πέντε ΑΕ» (Ανώνυμος Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων, Ειδών Οικιακής Χρήσης και Γενικά Καταναλωτικών Αγαθών) ανέρχεται σε €85.729.471,60,  διηρημένο σε 2.920.936 ονομαστικές μετοχές (μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο), ονομαστικής αξίας €29,35 / μετοχή. Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους Χρήστο Μαυρόπουλο (Πρόεδρος), Χρήστο Χειμωνίδη (Αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνο Γιαγνίση, Σωκράτη Μαραγκό,  Δήμο Παύλου, Παναγιώτη Πουρσανίδη και Φώτη Βυτινίδη (Μέλη).

Κατάστημα «Γαλαξίας» στην Λειβαδιά

Η θυγατρική Εταιρεία «Αργώ Μάρκετ ΑΕΕ» (η «Πέντε ΑΕ»  συμμετέχει με ποσοστό 99,83%) λειτουργεί 11 μισθωμένα καταστήματα ενώ η «Πέντε ΑΕ» λειτουργεί 120 καταστήματα (σύνολο 131 καταστήματα,  Σεπτέμβριος 2010) – όλα με τον διακριτικό τίτλο «Γαλαξίας». Τα καταστήματα «Γαλαξίας» βρίσκονται διάσπαρτα σε 43 διαφορετικές πόλεις της χώρας μας, από την Αττική μέχρι την Βόρεια Ελλάδα.

Η αλυσίδα καταστημάτων «Γαλαξίας» διαθέτει περισσότερους από 900 (ομωνύμους) κωδικούς προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας» (Private Label) με ιδιαίτερα προσεγμένα προϊόντα ποιότητας σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Π.χ. το «Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» σε συσκευασία 1 λίτρου διατίθεται στην εξαιρετική τιμή των 3,64 Ευρώ!

Η «Πέντε ΑΕ» το 2009 παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 3% περίπου (413,2 εκ. Ευρώ, έναντι 401,2 εκ. Ευρώ το 2008).

Το 2009 τα μικτά κέρδη της  «Πέντε ΑΕ» αυξήθηκαν σε 69 εκ. Ευρώ (από 64 εκ. Ευρώ το 2008), οι λειτουργικές δαπάνες σε 81,2 εκ Ευρώ (από 73 εκ. Ευρώ το 2008) ενώ τα προ φόρων κέρδη της αλυσίδας διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα: 15,3 εκ. Ευρώ το 2009 έναντι 15,5 εκ Ευρώ το 2008.

Η μεγάλη όμως ιδιαιτερότητα της αλυσίδας καταστημάτων «Γαλαξίας» έγκειται στο γεγονός ότι πολλοί από τους 3.337 (Σεπτέμβριος 2010) εργαζόμενους σε αυτήν αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχο της αλυσίδας!

Οι εργαζόμενοι, με την ιδιότητα του μεγαλύτερου μετόχου της αλυσίδας, συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια, στις Γενικές Συνελεύσεις και στα κέρδη της Εταιρείας. Επί πλέον, για τους υπαλλήλους που επιδεικνύουν ζήλο και εργατικότητα έχουν καθιερωθεί βραβεία, ετήσιες εκδρομές στο εξωτερικό ενώ τους προσφέρεται η δυνατότητα να γίνουν νέοι μέτοχοι της Εταιρίας.

Με αυτήν την πολύ σημαντική και μοναδική ιδιαιτερότητα, η συνεχής πρόοδος της αλυσίδας (ήδη «σκαρφάλωσε» στις Top 10 αλυσίδες λιανικής της Ελληνικής αγοράς – βλπ. άρθρο μας Top 10 : Οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής και χονδρικής της χώρας μας - Αναμένονται εξελίξεις για Aldi και Ατλάντικ που θα αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα. ) μόνο ικανοποίηση και επιδοκιμασία μπορεί να προκαλέσει.

Αν σε αυτά προσθέσουμε το γεγονός ότι η αλυσίδα διαθέτει από τα ράφια της τρόφιμα το 80% των οποίων είναι Ελληνικής παραγωγής (μόνο το 20% είναι εισαγόμενα), πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο οι Έλληνες καταναλωτές να επιβραβεύσουν με μια επί πλέον «επίσκεψη» τις τόσο σημαντικές (και τόσο πολύτιμες) «ιδιαιτερότητες» της αλυσίδας καταστημάτων «Γαλαξίας»!

Λεωνίδας Κουμάκης*

13 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Αγοράζουμε Ελληνικά (8):

Η Ελλάδα δεν βούλιαξε παρά την φιλότιμη προσπάθεια

στρατιάς κερδοσκόπων και «φίλων» - Εμείς ψάχνουμε

επίμονα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

όχι μόνο για να βοηθήσουμε τη χώρα μας

αλλά γιατί υπάρχουν και πραγματικές ευκαιρίες!