Μέσα στο ομιχλώδες οικονομικό τοπίο που βιώνει η χώρα μας, μέσα στις σκούρες και αντιφατικές προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας, κάποιες ιδέες που βγαίνουν από επαγγελματίες που μάχονται «στην πρώτη γραμμή του μετώπου» αξίζουν την προσοχή και την υποστήριξή όλων μας. Ο λόγος για την «Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος» που παρουσιάζει μια σοφή ιδέα βγαλμένη μέσα από την πείρα και την αγάπη των μελών της για την Ελλάδα και την δουλειά τους.
Πρόκειται για το «Καλημέρα Breakfast», μια πρόταση με εξαιρετικό και πολύπλευρο ενδιαφέρον: Ο οργανωμένος τουρισμός στην Ελλάδα δεν έχει συνήθως την ευκαιρία να δοκιμάσει την αυθεντική Ελληνική κουζίνα αφού, όπως τόνισαν ο Πρόεδρος της «Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος» Μίλτος Καρούμπας και ο Σεφ Προεδρίας της Δημοκρατίας Αθανάσιος Σκούρας σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος «Καλημέρα Breakfast», το μεγαλύτερο ποσοστό όσων μένουν σε ξενοδοχεία ή καταλύματα κατά την διάρκεια των διακοπών τους «τρώνε έξω» - εκτός από το πρωινό, το οποίο δοκιμάζουν οπωσδήποτε σε ποσοστά της τάξεως του 90%.
Αυτό ακριβώς το στοιχείο επιδιώκει να αξιοποιήσει η «Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος» με το πρόγραμμα «Καλημέρα Breakfast» το οποίο στοχεύει στην ανάδειξη των ξεχωριστών, παραδοσιακών και ιδιαίτερων γεύσεων που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και την γνωριμία τους με τους ξένους επισκέπτες μέσα από το πρωινό που προσφέρεται σχεδόν παντού – από τα μεγάλα ξενοδοχεία μέχρι τα μικρά καταλύματα.
Το πόσο σημαντικός είναι ο στόχος αυτός γίνεται εύκολα κατανοητό: Η προσφορά τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων σε ολόκληρη την Ελλάδα, από τα Ιόνια νησιά, την Μακεδονία, την Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη αναδεικνύει και ενισχύει την τοπική παραγωγή κάθε ελληνικής περιοχής και υποστηρίζει την εξαγωγή πολλών ελληνικών προϊόντων σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού κατά τα τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Είναι γνωστό και αποδεκτό από τους περισσότερους έγκριτους οικονομολόγους, πως αν οι μισοί μόνο Έλληνες αγόραζαν ή κατανάλωναν Ελληνικά προϊόντα ή ακόμα και ξένα προϊόντα που παράγονται όμως στην Ελλάδα, θα είχαμε λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας χωρίς να απαιτούνται οι επώδυνες θυσίες που μας επιβλήθηκαν.
Αυτό όμως είναι κάτι που σε μια ελεύθερη και «παγκοσμιοποιημένη» οικονομία πρέπει να το αντιληφθούν και να το εφαρμόσουν οι πολίτες μόνοι τους! (Βλέπε άρθρο μας 12/7/2010 Αγοράζουμε Ελληνικά: Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση – είναι στο χέρι μας! ).
Η πολλαπλή χρησιμότητα του προγράμματος «Καλημέρα Breakfast» υπηρετεί την ανάγκη να Αγοράζουμε Ελληνικά και αποτελεί ένα σήμα, ένα «προϊόν» το οποίο πρέπει να επικρατήσει και να καθιερωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα με την συνεργασία των μελών της «Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος» και των επαγγελματιών των επισιτιστικών επαγγελμάτων - ξενοδοχείων, εστιατορίων, catering ή οποιουδήποτε άλλου σημείου της μαζικής εστίασης.
Αν το πρόγραμμα αυτό εφαρμοστεί και πετύχει μέσα στην Ελλάδα με τα εκατομμύρια των τουριστών που την επισκέπτονται από ολόκληρο τον κόσμο, είναι βέβαιο πως η «εξαγωγή» και η καθιέρωσή του διεθνώς θα είναι απλά θέμα χρόνου προσφέροντας ανεκτίμητη υπηρεσία στην εθνική μας οικονομία.
Αποτελεί λοιπόν εθνική ανάγκη οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας να αγκαλιάσουν με πραγματική αγάπη την σοφή πρόταση που καταθέτει η «Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος» ξεπερνώντας πιθανούς οικονομικούς ενδοιασμούς αφού είναι αποδεδειγμένο πως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επαναλαμβανόμενης επιλογής του ιδίου καταλύματος (ή διαφήμισης του) δεν είναι μόνο το περιβάλλον ή η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και οι εντυπώσεις από το φαγητό που προσφέρεται. Ο υπογράφων γνωρίζει πολύ καλά από προσωπική εμπειρία, ότι όσοι τυχαίνει να ταξιδεύουν τακτικά για επαγγελματικούς λόγους, ιεραρχούν στην κορυφή των κριτηρίων τους για την επιλογή καταλύματος, την ποιότητα και το περιεχόμενο του πρωινού που προσφέρεται!

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος «Καλημέρα Breakfast» θα γίνει στα πλαίσια του 1ου Εθνικού Συνεδρίου Γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2010 στο Εκθεσιακό Κέντρο «Expo Athens» στα πλαίσια της HORECA 2011 με ώρα έναρξης 11.30.
To 1ο Εθνικό Συνέδριο Γαστρονομίας τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και της Εστίας.
Όλοι οι επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα πρέπει να παρακολουθήσουν την παρουσίαση αυτή, να αντιληφθούν «από πρώτο χέρι» την πολλαπλή χρησιμότητα που προσφέρει σε αυτούς και στην χώρα μας το πρόγραμμα «Καλημέρα Breakfast» που προτείνει η «Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος» και να σπεύσουν να το εφαρμόσουν στην πράξη χωρίς καθυστέρηση! Όσοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση θα μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα http://www.gastronomy-council.gr/
Είναι ώρα να πάψουμε επιτέλους σαν Έλληνες επαγγελματίες να σκεφτόμαστε τι προσφέρει η χώρα μας σε εμάς αλλά και τι έχουμε υποχρέωση να προσφέρουμε εμείς σε αυτήν!
Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2011
Λεωνίδας Κουμάκης*
Kb@kbanalysis.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αγοράζουμε Ελληνικά:
Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση – είναι στο χέρι μας!
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).