Rewe: Ο πέμπτος μεγαλύτερος λιανοπωλητής του πλανήτη μας διερευνά την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ο μεγάλος Γερμανικός Όμιλος Rewe διερευνά την Ελληνική αγορά, ιδίως μετά την αποχώρηση της Aldi, για την επέκτασή του στην χώρα μας – ήδη δραστηριοποιείται στην γειτονική Βουλγαρία καθώς και στην Ρουμανία.

Ο Γερμανικός Όμιλος παλαιότερα είχε παρουσία στην χώρα μας (γραφείο στην οδό Μιχαλακοπούλου των Αθηνών) για την διερεύνηση της ελληνικής αγοράς σε διάφορα προϊόντα (τρόφιμα και ποτά) που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Γερμανική αγορά.

Εάν πάντως το ενδιαφέρον του Ομίλου για την χώρα μας δεν είναι απλά διερευνητικό, η Ελληνική αγορά λιανικής παρουσιάζει σήμερα ιδιαίτερες συνθήκες που προσφέρονται για νέες επενδύσεις  (περίπτωση Ατλάντικ που βρίσκεται σε «διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 (Ν.3588/2007)», αποχώρηση Aldi από την χώρα μας, μειωμένη αξία ακινήτων και ενοικίων λόγω της οικονομικής κρίσης κ.α).

Με αφορμή το πιθανολογούμενο ενδιαφέρον της Rewe για την Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος αυτός συμπληρώνει τον κατάλογο των Top-5 του παγκόσμιου λιανεμπορίου:

(1) Για τον πρώτο της παγκόσμιας κατάταξης, την Wal Mart, με κύκλο εργασιών 405 δις $ το 2009 και 2.100.000 εργαζόμενους, είχαμε ασχοληθεί αναλυτικά στο άρθρο μας : Wal-Mart: Ο ηγέτης του παγκόσμιου λιανεμπορίου εξυπηρετεί 100 εκ. καταναλωτών ετησίως σε 15 χώρες του κόσμου, αλλά απέτυχε παταγωδώς να διεισδύσει στην Γερμανική αγορά.

(2) Για τον δεύτερο όμιλο της παγκόσμιας κατάταξης, την Carrefour, με κύκλο εργασιών 85,9 δις Ευρώ και 475.000 εργαζόμενους είχαμε αναφερθεί στο άρθρο μας Όμιλος Carrefour: Προβληματισμοί για την πορεία του 2009, νέο προωθητικό πρόγραμμα με πρωταγωνιστή τον πελάτη και η τύχη της Dia στην Ελλάδα.

(3) Στον τρίτο όμιλο της παγκόσμιας κατάταξης,  την Γερμανική Makro, με κύκλο εργασιών 65,5 δις Ευρώ και 286.000 εργαζόμενους, είχαμε αναλυτικά αναφερθεί στο άρθρο μας   Metro: Ο Γερμανικός Όμιλος σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης λιανοπωλητών εκτοπίζοντας την Βρετανική Tesco.

(4) Για την Tesco, τον τέταρτο λιανοπωλητή της παγκόσμιας κατάταξης, με κύκλο εργασιών 62,5 δις Λίρες Αγγλίας και 468.000 εργαζόμενους αναφερθήκαμε στο άρθρο μας Tesco: Η τέταρτη σε μέγεθος αλυσίδα λιανικής στον κόσμο και πρώτη στην Μ. Βρετανία.

Για την επόμενη εταιρία της παγκόσμιας κατάταξης, την Rewe, η οποία σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα (Ισοτιμία 25/7/2010) μελετά το ενδεχόμενο επέκτασής και στην Ελλάδα, αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Η Rewe ξεκίνησε την δραστηριότητά της στην Κολωνία το 1927 σαν Συνεταιρισμός αγοραστών με την συνένωση 17 Συνεταιρισμών που αποφάσισαν να ιδρύσουν εταιρία με τα δύο πρώτα γράμματα της (κοινής) ονομασίας τους (Revisionsverband der Westkauf-Genossenschaften).

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο (1947) ιδρύθηκε η «REWE-Zentralimport e.G.m.b.H.» και αργότερα (1959) οι δραστηριότητές της επεκτάθηκαν σε χονδρεμπόριο και εξαγωγές.

Έκτοτε η πορεία της χαρακτηρίζεται από μια διαρκή και σταθερή ανοδική πορεία, της οποίας οι κυριότεροι σταθμοί ήταν:

Το 1974 ο έλεγχος του 50% του Ομίλου «Leibbrand» και η πλήρης εξαγορά του το 1989 (αλυσίδες καταστημάτων HL and minimal, PENNY discount, Τoom hypermarkets καθώς και ελάχιστα  drugstores).

Το 1994 η πρώτη επέκταση εκτός Γερμανίας με την εξαγορά μεριδίου της Αγγλικής «Budgens» και η είσοδος στην Ιταλική αγορά με την αλυσίδα καταστημάτων «PENNY MARKET».

Το 1995 η εξαγορά της εταιρίας τουρισμού «ITS» από την Kaufhof και η επέκταση στην Γαλλία με την εξαγορά (και μετονομασία σε PENNY) 40 εκπτωτικών καταστημάτων  από την «Vendex».

Το 1996 η εξαγορά του Ομίλου «BML» στην Αυστρία (Αλυσίδα Σουπερμάρκετ BILLA, Καταστήματα τροφίμων MERKUR, Εκπτωτικά καταστήματα Mondo,  Καταστήματα γειτονιάς Emma και BIPA drugstores). Την ίδια χρονιά άνοιξαν τα πρώτα καταστήματα στην Ουγγαρία (PENNY) και Πολωνία (miniMAL) και εξαγοράστηκε το 40% ιδιωτικού Γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού (ProSieben Media AG.)

Το 1997 η εξαγορά της εταιρίας «ΒLV-Gro?verbraucher-Service» στο Μόναχο που επεκτείνει τις χονδρεμπορικές δραστηριότητες της εταιρίας σε ολόκληρη την Γερμανία.

Το 1998 η εξαγορά 190 ακόμα καταστημάτων στην Γερμανία (52 Gotzen και 138 Stinnes DIY stores) και τον επόμενο χρόνο (1999)  162 καταστημάτων στην Αυστρία (Meinl).

Το 2000 η εξαγορά του μεγάλου τουριστικού ομίλου «DER Group» και τον επόμενο χρόνο η εξαγορά της LTU μετατρέπει τον τουρισμό βασική δραστηριότητα του Ομίλου και την Rewe στους κορυφαίους του τουριστικού τομέα στην Γερμανία.

Το 2003 η εξαγορά του Σουηδικού Ομίλου Bon appetit (Pick Pay, Primo, Visavis, Prodega CC, Howeg, Magro, και Aldis Service Plus).

Το 2004 η συμφωνία joint venture με την Karstadt Feinkost για τα καταστήματα τροφίμων της Karstadt και με την Ρωσική Marta για την δραστηριοποίηση στην Ρωσική αγορά.

Το 2005 η εξαγορά της Kaiser + Kellermann OHG (38 υπερκαταστήματα Globus)

Το 2007 η είσοδος στις Βαλτικές αγορές (Λετονία, Λιθουανία) με καταστήματα μικρότερης επιφάνειας.

Το 2008 η εξαγορά του 50% της FEGRO/SELGROS στην Γερμανία και 151 καταστημάτων PLUS στην Τσεχία και

Το 2009 η εξαγορά 328 καταστημάτων PLUS από την Tengelmann.

Με τέτοια μεθοδική και σταθερή πρόοδο, δεν είναι καθόλου παράξενο που η Rewe βρίσκεται σήμερα στις κορυφαίες θέσεις του παγκόσμιου λιανεμπορίου με συνολικό κύκλο εργασιών 50,9 δις Ευρώ το 2009 (έναντι 49,8 δις Ευρώ το 2008) απασχολώντας 326.000 εργαζόμενους από τους οποίους οι 219.000 στην Γερμανία.

Αναλυτικότερα η εικόνα της Rewe, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το 2009, έχει ως εξής:

Στην Γερμανία, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,4% σε 34,9 δις Ευρώ ενώ εκτός Γερμανίας ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 1,1% σε 16 δις Ευρώ παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία.

Τα συνολικά καταστήματα της Rewe στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 731 φθάνοντας τα 15.445 εκ των οποίων τα 10.893 λειτουργούν στην Γερμανία και τα 4.552 εκτός Γερμανίας.

Η Rewe το 2009 επένδυσε 1,8 δις Ευρώ, ενώ τα συνολικά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 550 εκ. Ευρώ (μειωμένα σε σχέση με τα 770 εκ. Ευρώ του 2008).

Στους διάφορους τομείς των δραστηριοτήτων του Ομίλου παρουσιάστηκαν τα εξής (συνοπτικά) αποτελέσματα:

Εκπτωτική αλυσίδα PENNY:  Ο κύκλος εργασιών του τομέα αυξήθηκε κατά 8,1% σε 10,3 δις Ευρώ. Συνολικά λειτουργούν 3.588 καταστήματα Penny στην  Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Τσεχία, Ρουμανία, Βουλγαρία και φυσικά Γερμανία (τα 2.385 καταστήματα).

Σουπερμάρκετ REWE, ΤΟΟΜ:  Παρά την κατά 1,8% πτώση που σημείωσε στην Γερμανία ο τομέας, η Rewe αύξησε τον κύκλο εργασιών της το 2009 κατά 5,9% σε 13,6 δις Ευρώ. Τα καταστήματα του Ομίλου στην Γερμανία είναι 1.804, αυξημένα κατά 1,1% σε σχέση με τον προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Καταστήματα εκτός Γερμανίας: Τα 2.451 καταστήματα του Ομίλου εκτός Γερμανίας σε Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία και Βουλγαρία είχαν κύκλο εργασιών 8,9 δις Ευρώ (+4,2% σε σχέση με το 2008)

Εξειδικευμένα καταστήματα Γερμανίας: Τα 392 εξειδικευμένα καταστήματα (toom Baumarkt, B1-Baumarkt, Klee and ProMarkt) του Ομίλου στην Γερμανία σημείωσαν κύκλο εργασιών 2,4 δις Ευρώ (+2% σε σχέση με το 2008).

Τομέας B2B: Ο συγκεκριμένος τομέας είχε κύκλο εργασιών 5,8 δις Ευρώ (-6,2% σε σχέση με το 2008).

Τομέας τουρισμού: Ο συγκεκριμένος τομέας είχε κύκλο εργασιών 2,8 δις Ευρώ (+3,1% αύξηση σε σχέση με το 2008).

Αυτός είναι ο Γερμανικός Όμιλος Rewe ο οποίος βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.

K& B Analysis

30 Αυγούστου 2010

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ REWE:

Όμιλος Rewe: Το 2008 πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Rewe: Νέα σειρά ιδιωτικών προϊόντων με το premium σήμα «Rewe Feine Welt».