ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο : Η καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου στα τραπέζια των εστιατορίων με την συνεργασία ΣΕΒΙΤΕΛ και ΠΟΕΣΕ.

 

 

Το ελαιόλαδο, ο ευλογημένος καρπός της ελιάς αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται άριστο προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Η παράδοση της χώρας μας στο υγρό χρυσάφι κατά τον διαχρονικό Όμηρο ή το καλύτερο φάρμακο κατά τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη χάνεται βαθειά μέσα στον χρόνο (Βλπ. άρθρο μας 8 Απριλίου 2011 με τίτλο Ελαιόλαδο: Το υγρό χρυσάφι της Ελλάδος και οι εξαγωγικές του επιδόσεις σε Top-20 αγορές του εξωτερικού ).

Η Ελλάδα σήμερα καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ελαιολάδου αλλά την πρώτη  στην ποιότητατο 80% της ελληνικής παραγωγής ανήκει στην κορυφαία ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου (δηλαδή οξύτητας μέχρι 0,8%)!

Οι τρείς βασικές κατηγορίες ελαιολάδου, όπως καθορίζονται από το Διεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου και την Ευρωπαϊκή Ένωση (οι κατηγορίες αφορούν λεπτοµέρειες για τον τρόπο  µε τον οποίο παράχθηκε ένα ελαιόλαδο ή τον τόπο στον οποίο παράχθηκε, αλλά δεν παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα οργανοληπτικά ή χηµικά χαρακτηριστικά του προϊόντος που περιέχει η φιάλη) είναι οι εξής:

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο : Παράγεται απευθείας από ελιές και µόνο µε µηχανικές µεθόδους, βαθμολογείται με τουλάχιστον 6,5 βαθμούς (άριστα το 9) σε άρωμα και γεύση και η οξύτητά του είναι ίση ή μικρότερη του 0,8%.

Παρθένο Ελαιόλαδο : Παράγεται απευθείας από ελιές και µόνο µε µηχανικές µεθόδους, βαθμολογείται με τουλάχιστον 5,5 βαθμούς (άριστα το 9) σε άρωμα και γεύση και η οξύτητά του είναι ίση ή μικρότερη του 2%.

Ελαιόλαδο - Aποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα : Η κατηγορία αυτή του ελαιολάδου αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου ελαιολάδου και παρθένων ελαιολάδων, η οξύτητα του οποίου δεν ξεπερνά το 1%.

Το 1992 η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε ένα σύστημα το οποίο προβλέπει ορισμένες προυποθέσεις κάτω από τις οποίες ένα ελαιόλαδο  παράχθηκε, επεξεργάστηκε και προετοιμάστηκε σε μια συγκεκριμένη περιοχή ώστε να δικαιούται την ένδειξη  Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), ή την ένδειξη  Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ) όταν ένα ελαιόλαδο σε ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής, επεξεργασίας ή προετοιμασίας του έγινε στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Οι παραπάνω ενδείξεις (ΠΟΠ) και (ΠΓΕ) προάγουν και προστατεύουν τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ορισμένων περιοχών της Ελλάδος (και άλλων Ευρωπαικών χωρών που παράγουν ελαιόλαδο) οι οποίες αναγνωρίζονται σε Ευρωπαικό επίπεδο (έμμεσα και παγκόσμιο με τις συμφωνίες που υπογράφει η Ευρωπαική Ένωση με τρίτες χώρες) και αναγράφονται στις συσκευασίες των αντίστοιχων προϊόντων – όπως και κάποιες άλλες όπως π.χ. Βιολογικό ελαιόλαδο (εφ όσον παράχθηκε από ελιές που καλλιεργούνταν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια µόνο µε βιολογικές  µεθόδους).

 

   

(Από αριστερά) Γιώργος Καββαθάς, Ιωάννης Τσάκος (ΠΟΕΣΕ) , Γιώργος Οικονόμου (ΣΕΒΙΤΕΛ) 

 

Ειδικότερα για την χώρα μας έχουν αναγνωριστεί τα εξής εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με την ένδειξη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ): Αγιος Ματθαίος Κερκύρας, Αποκορώνας Χανίων Κρήτης, Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης, Βιάννος Ηρακλείου Κρήτης, Βόρειος Μυλοπόταμος Ρεθύμνης Κρήτης, Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Θράψανο, Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Τροιζηνία, Καλαμάτα, Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, Κρανίδι Αργολίδας, Κροκεές Λακωνίας, Λυκουργειο Ασκληπιείου, Πεζά Ηρακλείου Κρήτης, Πέτρινα Λακωνίας, Σητεία Λασιθίου Κρήτης και Φοινίκι Λακωνίας.

Έχουν επίσης αναγνωριστεί τα εξής εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ): Ζάκυνθος, Θάσος, Λέσβος, Κεφαλονιά, Λακωνία, Ολυμπία, Πρέβεζα, Ρόδος, Σάμος και Χανιά Κρήτης. 

 

     

 

Αυτόν ακριβώς τον ποιοτικό θησαυρό της ελληνικής γης στοχεύει να αναδείξει η συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) με την υιοθέτηση ενός προγράμματος το οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει: 

(1)  Την ενημέρωση των 120.000 επιχειρήσεων που λειτουργούν τα 157 Σωματεία της Π.Ο.Ε.Σ.Ε. για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της χρήσης εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου στα ανα την Ελλάδα εστιατόρια και ενημερωτικό υλικό σχετικά τις ποιοτικές κατηγορίες και τις ενδεδειγμένες χρήσεις τους στην σαλάτα, στο τηγάνι, στην κατσαρόλα, ή ακόμα και στα γλυκά.

 

 

 

(2) Διάφορες δράσεις προβολής του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου προς τους τελικούς καταναλωτές - πελάτες σε εκατοντάδες σημεία εστίασης σε όλη τη χώρα. Ήδη 200 περίπου εστιατόρια θα τοποθετήσουν επώνυμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα τραπέζια τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδος με τις αντίστοιχες ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ, σε φιάλες 250 ή 500 ml. Οι φιάλες αυτές θα βρίσκονται και σε ειδικά προωθητικά σημεία (display stands) στην είσοδο των εστιατορίων μαζί με ενημερωτικά φυλλάδια για την χρήση και την ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι καταναλωτές – πελάτες των εστιατορίων (πιθανότατα) θα έχουν και την δυνατότητα να αγοράζουν το ελαιόλαδο που δοκίμασαν στην σαλάτα τους σε ειδική τιμή προσφοράς. Η δράση αυτή είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές για την υποστήριξη των εξαγωγών  επώνυμου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου αφού η χώρα μας δέχεται κάθε χρόνο περισσότερα από 15 εκατομμύρια επισκεπτών που μπορούν να γίνουν άριστοι πρεσβευτές για το υγρό χρυσάφι  της ελληνικής γής! Ανάλογη είναι και η δράση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της  «Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος» και το σύνθημα «Καλημέρα Breakfast» που απευθύνεται στα εστιατόρια και στα καταλύματα όλων των τουριστικών περιοχών της χώρας μας (Βλπ. άρθρο μας 28 Ιανουαρίου 2011 με τίτλο Καλημέρα Breakfast: Μια σοφή ιδέα που αξίζει την υποστήριξη όλων μας!).

(3) Ειδική «σήμανση» των εστιατορίων εκείνων που θα συμμετέχουν στην δράση με πινακίδα που θα αναφέρει το όνομα του εστιατορίου και ότι προσφέρεται επώνυμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε φιάλες στα τραπέζια του.

(4) Ενημερωτικές ημερίδες στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, κ.α) – και (προτείνουμε εμείς) σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού όπου λειτουργούν ελληνικά εστιατόρια εξαιρετικού γαστρονομικού επιπέδου με την συνεργασία ατάλογων φορέων (ΟΠΕ, Chefs Club, Σύνδεσμοι Εξαγωγέων κ.α.). 

 

                    

Η υποστήριξη ενός εθνικού προϊόντος στο οποίο μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται όχι μόνο σε κορυφαία θέση από απόψεως παραγωγής, αλλά στην πρώτη θέση από απόψεως ποιότητας, αποτελεί υποχρέωση όλων μας και ιδιαίτερα των επαγγελματιών της μαζικής εστίασης. Είναι προς τιμήν του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των επαγγελματιών της μαζικής εστίασης (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) που υιοθέτησε με ενθουσιασμό, παρά τις αρνητικές οικονομικές «επιπτώσεις», το πρόγραμμα αυτό το οποίο θα δείξει στον τελικό καταναλωτή - πελάτη ποιοί είναι οι επαγγελματίες εκείνοι που τον σέβονται περισσότερο μη διστάζοντας καθόλου, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, να του προσφέρουν εγγυημένα το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο που θα έχει και την δική του ταυτότητα!

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

19 Οκτωβρίου 2011

kb@kbanalysis.com

 

 

 

 

Αγοράζουμε Ελληνικά (4) :

Πρόκληση για την νέα γενιά και την ελληνική νεολαία – και όχι μόνο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ:

Αλυσίδες λιανικής , Εμφιαλωμένα νερά , Αναψυκτικά , Ελαιόλαδο ,  Κρασί, Μπύρα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Βασίλης Βιλιάρδος

Η Κρίση των Κρίσεων

Κυκλοφορούν τα Βιβλία Α & Β της σειράς.

Φωτίζουν όλες τις πτυχές της οικονομικής κρίσης.

 

 

Τουρκική Δημοκρατία:

Η φαντασίωση του νεο-οθωμανισμού,

η αδυσώπητη πραγματικότητα και η γλώσσα του εμπορίου

  

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.