ΑΒ Βασιλόπουλος: Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας συνεχίζει την μεγάλη παράδοση….

Πριν λίγες μέρες η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ανακήρυξε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ» Κωνσταντίνο Μαχαίρα Manager of the Year 2008 σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο

της «ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ» Κωνσταντίνο Μαχαίρα

Ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας συνεχίζει μια υποδειγματική παράδοση που θεμελίωσε ο ιδρυτής της αλυσίδας Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ο οποίος με αφετηρία το μικρό κατάστημα της οδού Σταδίου που άρχισε να λειτουργεί το 1950 δημιούργησε τις βάσεις της μεγάλης αλυσίδας των καταστημάτων που γνωρίζουμε σήμερα.

Η «Άλφα - Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1969 με το σλόγκαν και του πουλιού το γάλα που παραμένει διαχρονικό και χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του τότε βασικού της μετόχου (στην εταιρία συμμετείχε και ο αδελφός του Γεράσιμου Βασιλόπουλου).

Το 1970 ξεκίνησε την λειτουργία του το πρώτο μεγάλο κατάστημα της εταιρίας στον Φάρο του Ψυχικού – το πιο πρωτοποριακό κατάστημα της εποχής του σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Μετά από 20 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, η «Άλφα - Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε.» εισήχθη στο ΧΑΑ (1990) και τον ίδιο χρόνο λειτούργησε το ΑΒ Mega στο Ελληνικό -  βραβεύτηκε τον επόμενο χρόνο (1991) από τον Διεθνή Οργανισμό Λιανεμπορίου ως το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο σούπερ μάρκετ της Ευρώπης.

Το 1992, ο  Γεράσιμος Βασιλόπουλος σε ηλικία 75 ετών (γεννήθηκε το 1917 και πέθανε στις 21 Μαΐου 2006), βλέποντας καθαρά το μέλλον και θέλοντας να εξασφαλίσει την συνέχεια και την ανάπτυξη της εταιρίας, μεταβίβασε την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας του στον Βελγικό πολυεθνικό όμιλο Delhaize-Le Lion, και λίγα χρόνια αργότερα,  το 1995, αποσύρθηκε από την θέση του Προέδρου του ΔΣ  όχι βέβαια για να «παροπλιστεί» αλλά για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο: Τον ίδιο χρόνο (μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του), αξιοποιώντας τον χρόνο και την δύναμη που είχε αποκτήσει με το σπαθί του στο εμπόριο των τροφίμων, ίδρυσε μαζί με άλλους Έλληνες, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Τράπεζα Τροφίμων» με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας – ήδη η «Τράπεζα Τροφίμων» προσφέρει έκτοτε τροφή σε χιλιάδες άπορους με τρόφιμα.

Από το 1997, τα ηνία της μεγάλης αλυσίδας λιανεμπορίου ανέλαβε, με την ιδιότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας  ο οποίος επιφορτίστηκε το βαρύ έργο της συνέχισης μιας βαρειάς παράδοσης που χαρακτηρίζεται από επιτυχίες, κοινωνικό έργο και συνεχή επέκταση.

Το βραβείο που του απονεμήθηκε «σφραγίζει» μια πολύ επιτυχημένη ανταπόκριση στο έργο που ανέλαβε διατηρώντας  ή βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την φιλοσοφία της αλυσίδας  με προϊόντα υψηλής ποιότητας, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές και με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας & υγιεινής. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, σε σχετική ομιλία του κατά την διάρκεια της βράβευσης,   το ομαδικό πνεύμα αποτελεί σπουδαίο παράγοντα, αφού και η συγκεκριμένη τιμητική βράβευση αποτελεί αναγνώριση του συλλογικού έργου των 9.000 εργαζομένων στην ΑΒ και ανέφερε πως ο άνθρωπος είναι η κινητήριος δύναμη της επιχειρηματικής δραστηριότητας τονίζοντας την αξία του ανθρωποκεντρικού ηγέτη-μάνατζερ.

Στις αρχές του φετινού χρόνου (1/1/2009), η «Άλφα - Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε.» λειτουργούσε 150 καταστήματα λιανικής, 10 cash-and-carry και 41 καταστήματα με το σύστημα της δικαιόχρησης. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της το 2008 ανήλθαν σε 1,3 δις Ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 41 εκ. Ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Βραβείο Manager of the Year, το οποίο απένειμε  ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας τον ρόλο της κοινωνίας της γνώσης στη σύγχρονη οικονομική δραστηριότητα, απονέμεται από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) από το 2002 και αποτελεί ένα θεσμό που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη  των άριστων στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι και συντελεί στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος.

Λεωνίδας Κουμάκης*

13 Απριλίου 2009

ΑΛΛΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ:

ΑΒ Βασιλόπουλος:

«Η ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη»,

μια εξαιρετική σειρά αυθεντικών, Ελληνικών τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα:

Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

Αγοράζουμε Ελληνικά:

Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση – είναι στο χέρι μας!

ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ:

(Κάντε κλικ επάνω στο όνομα)

Aldi, Carrefour, Lidl,  Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Γαλαξίας,

Όμιλος Παντελιάδη - ΜΕΤΡΟ, Μασούτης, MAKRO ,