ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]










Παπαδημητρίου : Βαλσαμικό ξύδι, μουστάρδες, ελαιόλαδο και σταφίδες σφραγίζουν μια θαυμαστή πορεία τριών γενεών με πρωτότυπα και αυθεντικά ελληνικά προϊόντα.

  

 

 

 

 

Με βάση την πόλη της Καλαμάτας και αφετηρία το 1938, ο Χρήστος Παπαδημητρίου (απεβίωσε το 2008) δημιούργησε σταδιακά μια σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα η οποία αφορούσε την εξαγωγή σταφίδας στην απαιτητική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας και ταυτόχρονα έθεσε τα θεμέλια μιας από τις πιο σημαντικές εταιρίες τροφίμων στη Νότια Ελλάδα με επτά και πλέον δεκαετίες εμπορικής διαδρομής και τρεις γενιές οικογενειακής παράδοσης.

 

Ο «εκπρόσωπος» της δεύτερης γενιάς της οικογένειας, ο Κώστας Παπαδημητρίου, επέστρεψε στην Καλαμάτα το 1974 από σπουδές οινολογίας στο Μπορντώ της Γαλλίας και άρχισε να εδραιώνει τη θέση της εταιρίας στο εξωτερικό, ως μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις στο χώρο της σταφίδας και να πετυχαίνει την εξαγωγή έτοιμης σταφίδας σε συσκευασίες κατανάλωσης στις απαιτητικές Αγγλικές αλυσίδες λιανικής.

 

Αργότερα, δημιούργησε το πρωτοποριακό «Βαλσαμικό Ξύδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου», το πρώτο Ελληνικό Βαλσαμικό ξύδι που σύντομα «σκαρφάλωσε» στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο των Ελλήνων επαγγελματιών όσο και των τελικών καταναλωτών – και όχι μόνο!

 

Σήμερα, το «Βαλσαμικό Ξύδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου» εξάγεται σε πολλές  χώρες του κόσμου και εισπράττει την διεθνή αναγνώριση από chefs και opinion leaders στο χώρο της γεύσης. Το βαλσαμικό ξύδι Καλαμάτας φιγουράρει σε μερικά από τα καλύτερα καταστήματα delicatessen  του κόσμου - μεταξύ των οποίων και το Dean & Deluca στη Νέα Υόρκη.

 

Τα τελευταία χρόνια, η ενεργός συμμετοχή της τρίτης γενιάς (Χρήστος & Δημήτρης Παπαδημητρίου) οδήγησε στην δημιουργία των μεσογειακών προϊόντων «Balsamon» τα οποία είναι εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και προσφέρουν την Μεσογειακή πρόταση για την καθημερινή, ποιοτική κουζίνα με φρέσκα και πρωτότυπα προϊόντα.

 

 

 

 Τρεις γενεές της οικογένειας Παπαδημητρίου (Φωτογραφία Φώτης Τζιώλης, 2006)

 

Κοινά χαρακτηριστικά της οικογενειακής παράδοσης υπήρξαν ανέκαθεν η εμμονή στην διασφάλιση άριστης ποιότητας σε κάθε προϊόν και οι εξαιρετικές σχέσεις με τους διάφορους συνεργάτες (προμηθευτές, αγοραστές, εργαζόμενους). Η νέα γενιά της οικογένειας Παπαδημητρίου φιλοδοξεί να προσθέσει δύο ακόμα χαρακτηριστικά : Την δημιουργική καινοτομία - σε προϊόν και συσκευασία - και την άμεση επαφή με τους καταναλωτές.      

 

Η «Παπαδημητρίου Χ. Κ. Α.Β.Ε.Τ.» διαθέτει ένα υπερσύγχρονο Εργοστάσιο παραγωγής στη Θουρία Μεσσηνίας, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ. Στο εργοστάσιο αυτό παράγονται και συσκευάζονται όλες οι κατηγορίες προϊόντων της Εταιρείας (Μουστάρδες, Βαλσάμικο ξίδι, Ελαιόλαδο, Σταφίδες) σε συσκευασίες Retail και Food Service, ενώ ταυτόχρονα στεγάζονται και όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της εταιρίας.

 

Η παραγωγή και διάθεση προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, με  απόλυτο σεβασμό στον καταναλωτή, εξασφαλίζεται με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, τόσο σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία όσο και με τα Πρότυπα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Η «Παπαδημητρίου Χ. Κ. Α.Β.Ε.Τ.» έχει πιστοποιηθεί από την Lawlabs Ltd, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του B.R.C.Classification A (Technical Standard for Food Safety), κατά ISO 22000:2005 και ΙFS από την TUV NORD και από την BIOHELLAS για την παραγωγή Βιολογικών Προϊόντων.

 

 

 

Χρήστος Παπαδημητρίου, jr

 

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας που συνεχίζει, μαζί με τον αδελφό του, την οικογενειακή παράδοση, απάντησε πρόθυμα στα ερωτήματα που του θέσαμε:

 

Ποιο είναι το πλήρες πρόγραμμα των προϊόντων που παράγει η «Παπαδημητρίου Χ. Κ. Α.Β.Ε.Τ.»  εν έτη 2010 για την εγχώρια και την διεθνή αγορά;

Το 2010 δίνουμε έμφαση τόσο στην ολοκλήρωση της σειράς των Βαλσαμικών ξιδιών όσο και στην κάλυψη των αναγκών των αγοραστών στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στα πλαίσια αυτά, δημιουργήσαμε διάφορες συσκευασίες- από μικροσυσκευασία όπως αυτή που προσφέρουμε στην Olympic Air μέχρι συσκευασίες Β2Β ενώ παράλληλα εμπλουτίζουμε τη σειρά των βιολογικών προϊόντων και προσθέτουμε μια νέα σειρά γεύσεων κρέμας βαλσαμικού. Η πλήρης  σειρά των προϊόντων μας σήμερα περιλαμβάνει:

 

 

 

  Σειρά προϊόντων Βαλσαμικού ξυδιού

 

 

Την σειρά βαλσαμικού ξιδιού: Το Βαλσαμικό Ξίδι Παπαδημητρίου «Kalamata Balsamic Vinegar Papadimitriou» (αυθεντικό, φυσικό προϊόν από κορινθιακή σταφίδα, χωρίς προσθήκη τεχνητών χρωστικών και συντηρητικών, βασισμένο στο παραδοσιακό «γλυκάδι» Καλαμάτας), το παλαιωμένο και βραβευμένο Βαλσαμικό Παπαδημητρίου 3 ετών «Kalamata Balsamic Vinegar Papadimitriou 3years aged» (με παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής και παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια), το Λευκό Βαλσαμικό ξίδι Καλαμάτας Παπαδημητρίου - «White Balsamic Vinegar Papadimitriou». Η σειρά του Βαλσαμικού ολοκληρώνεται με την Κρέμα Βαλσαμικού ξιδιού, «Papadimitriou Balsamic Cream».

 

 

 

 Διαφήμιση προϊόντων Μουστάρδας

 

 

Την σειρά Μουστάρδες: Οι μουστάρδες «Balsamon» κυκλοφορούν σε τρεις γεύσεις, «ελαιόλαδο & βαλσαμικό – πικάντικη», «ρίγανη & θυμάρι», «τομάτα, πατέ ελιάς & βασιλικό».       

 

 

 

Σειρά βιολογικών προϊόντων & αποξηραμένα Δαμάσκηνα

 

 

Την σειρά Βιολογικών προϊόντων: Το Βιολογικό Βαλσαμικό «Kalamata Bio balsamic vinegar Papadimitriou», το Βιολογικό Ξίδι «Bio kalamata Red Vinegar», τις μουστάρδες «Balsamon Bio» και τα αποξηραμένα Δαμάσκηνα «Sunfit»

 

 

 

Ελαιόλαδο Καλαμάτας

 

 

Την σειρά Ελαιόλαδο η οποία αποτελείται από 2 κωδικούς: Το «Kalamata (D.O.P) Extra Virgin Olive Oil» και το «Balsamon Messinia».  Και βέβαια την σταφίδα, ο μεγαλύτερος όγκος της οποίας, διατίθεται παραδοσιακά στην Βρετανική αγορά.

 

 

 

Συσκευασία για αεροπορικές γραμμές

 

Τέλος, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διάθεση «Βαλσαμικού Ξιδιού» & «Έξτρα Παρθένο Ελαιολάδου», σε πλαστική και γυάλινη συσκευασία, για λογαριασμό της Olympic Air.

 

Ποια είναι τα βασικά προϊόντα εξαγωγής; Σε ποιες χώρες;

Όλα μας τα προϊόντα μας σχεδιάζονται με γνώμονα τις αγορές του εξωτερικού. Συνήθως, το «ερέθισμα» για την δημιουργία ενός νέου προϊόντος έρχεται από το εξωτερικό και φροντίζουμε να δημιουργούμε προϊόντα που δεν θα προορίζονται μόνο για τις αγορές του εξωτερικού αλλά θα έχουν τύχη και στην εσωτερική αγορά. Πάντως, η σειρά του Βαλσαμικού ξιδιού εξάγεται σε 22 χώρες με κυριότερες την Ρουμανία (leader), την Βουλγαρία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

 

Ποιος ήταν ο κύκλος εργασιών το 2009; Ποιο ήταν το ποσοστό των εξαγωγών;

Ο κύκλος εργασιών 2009 κυμάνθηκε στα επτά (7) εκ. Ευρώ.  Το 70%, ήτοι τα πέντε (5) εκ. Ευρώ, προέρχονται από την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρίας μας.

 

Ποια είναι η θέση του «Βαλσαμικού Παπαδημητρίου» στην Ελληνική αγορά;

Τα προϊόντα μας δεν έχουν κερδίσει μόνο την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς αλλά και της ελληνικής.  Τα αγνά συστατικά και o μεσογειακός χαρακτήρας των προϊόντων «Papadimitriou», αποτελούν οδηγό για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ η υψηλή διατροφική τους αξία συνδυάζεται με την εξαιρετική γεύση και τα αναδεικνύει σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής. Το «Kalamata Balsamic Vinegar Παπαδημητρίου» στα 11 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά έχει κατακτήσει την 1η θέση στην προτίμηση των καταναλωτών.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙRI (2009)  είναι Leader (30% σε όγκο και 22% σε αξία) με ανοδικές τάσεις.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια; Πόσο σας επηρέασε η οικονομική κρίση;

Η στρατηγική μας, για σχεδιασμό νέων καινοτόμων προϊόντων αποδείχτηκε επιτυχημένη σε σχέση με την πορεία της αγοράς, τόσο στην αποδοχή τους από το καταναλωτικό κοινό όσο και στο προβλεπόμενο επίπεδο πωλήσεων.  Πάνω σ’ αυτό τον άξονα θα συνεχίσουμε την ανάπτυξή μας σε συνδυασμό με την διεύρυνση και τη διείσδυσή μας σε νέες αγορές του εξωτερικού. Σίγουρα, το 2011 θα είναι μια ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά για όλη την ελληνική αγορά. Παρόλα αυτά η κρίση στην Ελλάδα μας επηρεάζει σε περιορισμένο βαθμό γιατί η εταιρεία μας είναι κυρίως εξαγωγική. Αντιθέτως, η οικονομική κρίση μας προσφέρει μια  ευκαιρία να αυξήσουμε τα μερίδιά μας στην εγχώρια αγορά επειδή τα προϊόντα μας δεν είναι απλά ανταγωνιστικά – είμαστε και σημαντικά φθηνότεροι από τον εισαγόμενο ανταγωνισμό χωρίς καμιά παραχώρηση στην ποιότητα! 

 

 

 

Οι εγκαταστάσεις της «Παπαδημητρίου Χ. Κ. Α.Β.Ε.Τ.» στην Καλαμάτα

 

 

Τα καινοτόμα προϊόντα της «Παπαδημητρίου Χ. Κ. Α.Β.Ε.Τ.» αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική λύση για την κουζίνα μας: Αυθεντικά, ελληνικά προϊόντα που προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα σε χαμηλότερες τιμές. Όλα αυτά σημαίνουν απασχόληση στην χώρα μας, ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία μας, φόρους στο κράτος μας, μείωση εισαγωγών και οικονομία στο δημόσιο χρέος της χώρας μας αλλά και στην δική μας τσέπη!

 

Είναι επιτέλους επιεικώς απαράδεκτο να αγοράζουμε εισαγόμενα προϊόντα όταν έχουμε αντίστοιχα δικά μας που δεν είναι μόνο αυθεντικά και καινοτόμα αλλά και φθηνότερα!

 

 

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

20 Οκτωβρίου 2010

kb@kbanalysis.com

 

 

Υ.Γ.: Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τα εξαιρετικά προϊόντα της «Παπαδημητρίου Χ. Κ. Α.Β.Ε.Τ.» επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.balsamon.gr ή τηλεφωνήστε στο 27210 32960-3

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ / ΔΙΑΔΩΣΤΕ

 

 

 

Κάντε κλικ εδώ

 

 

 ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ:

(Κάντε κλικ επάνω στο όνομα)

Αναψυκτικά Λούξ  -   Βεργίνα   -  Δωδώνη   -   ΙΟΝ  -  Κτήμα Σκούρα   -   ΜΕΤΑΧΑ

Μινέρβα   -   Μπουτάρη -   Coca Cola 3E   -   Fix Hellas - Terra Creta

 

 

 ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΛΥΣΙΔΕΣ:

(Κάντε κλικ επάνω στο όνομα)

Carrefour, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος, Όμιλος Παντελιάδη - ΜΕΤΡΟ, Μασούτης, MAKRO , Γαλαξίας,  Wal-Mart, Tesco, Rewe, Aldi κ.α. 

 

 

  

 

 

Επισκεφθείτε το e-shop της ιστοσελίδας μας με επιλεγμένα βιβλία

 

 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).

 

 

 

 



Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.