ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Βίκος ΑΕ: Στις κορυφαίες Ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου των ποτών με συνεχή ανάπτυξη σε πείσμα της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

  

 

 

 

Μια Ελληνική βιομηχανία η οποία μέσα σε δύο δεκαετίες αναρριχήθηκε στις κορυφαίες θέσεις της χώρας μας στον τομέα των ποτών (ιδρύθηκε το 1990) δεν είναι κάτι που βλέπουμε και πολύ συχνά. Ο λόγος για την «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» η οποία ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «ΒΙΚΟΣ» από την ομώνυμη πηγή δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της (1992) και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς που ξεπερνάει το 20% στην εγχώρια αγορά εμφιαλωμένου νερού.

 

 

 

Ο Βίκος είναι ένα μικρό, ορεινό χωριό του νομού Ιωαννίνων (στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου) και βρίσκεται στην αφετηρία του Φαραγγιού του Βίκου, πάνω από τις πηγές του Βοϊδομάτη και μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου.

 

Την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε η «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» (1990) δόθηκε η έγκριση για την εμφιάλωση του νερού από την πηγή «Βίκος» (Εγκρ. Εμφιάλωσης: 11826 / 17.10.90 Δ.Υ.Ι.) και άρχισε η κατασκευή των εγκαταστάσεων της.

 

Δύο χρόνια αργότερα (1992) ξεκίνησε η εμφιάλωση του νερού «Βίκος» με την λειτουργία του εργοστασίου στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων ενώ το 1996 το νερό «Βίκος» αναγνωρίστηκε σαν Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Λίγους μήνες αργότερα (16/4/1997) δόθηκε η άδεια εμφιάλωσης επιτραπέζιου νερού από την πηγή «Σεπετά» και το 1998 εγκαταστάθηκε η δεύτερη γραμμή παραγωγής και η επέκταση των εγκαταστάσεων της μέσα σε αυστηρά πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος με την εφαρμογή ειδικού συστήματος περιβαντολλογικής διαχείρισης.

 

Το 1999 η «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» αντικατέστησε την φιάλη PVC με την φιάλη PET και πιστοποιήθηκε κατά HACCP & ISO 9001 για τη Διασφάλιση Ποιότητας.

 

Λίγα χρόνια αργότερα (2002) εγκαταστάθηκε η τρίτη γραμμή παραγωγής με παράλληλη επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων ενώ το 2003 κυκλοφόρησε η πλαστική φιάλη PET ενός λίτρου σε σχήμα γυάλινης φιάλης και η εταιρία πιστοποιήθηκε κατά ISO 14001 για τη Διαχείριση Περιβάλλοντος.

 

Η συνεχής ανάπτυξη της «Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» οδήγησε στην εγκατάσταση τέταρτης γραμμής για την εμφιάλωση απλού και ανθρακούχου φυσικού μεταλλικού νερού σε γυάλινες φιάλες μιας χρήσης (2004) και στην δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στο Καλπάκι Ιωαννίνων με την εγκατάσταση και πέμπτης γραμμής εμφιάλωσης νερού αλλά και αναψυκτικών. Το 2006 δόθηκε η έγκριση για την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Ζαγορωχώρια Βικος» (από την πηγή Ζαγορωχώρια) που αναγνωρίστηκε σαν Φυσικό Μεταλλικό Νερό. Την τριετία 2006 – 2008 εγκαταστάθηκαν τρεις ακόμα γραμμές παραγωγής, επεκτάθηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και παρουσιάστηκαν στην αγορά τόσο οι μεγάλες συσκευασίες σε ΡET 5 και 10 λίτρων όσο και ψύκτες για χρήση σε επαγγελματικούς αλλά και οικιακούς χώρους.  

 

 

 

Σήμερα, το φυσικό μεταλλικό νερό «Βίκος» της ομώνυμης πηγής, εμφιαλώνεται στην πηγή του, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, χωρίς καμία παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι σε όλη τη διαδικασία από την άντληση έως και την διάθεση του προϊόντος στην κατανάλωση, χωρίς να υφίσταται καμία επεξεργασία. Η «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» λειτουργεί 2 υπερσύγχρονα εργοστάσια εμφιάλωσης νερών και αναψυκτικών σε συνολική έκταση 110 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Ζαγοροχωρίων, η οποία προστατεύεται οικιστικά και οικολογικά από το Π.Δ. 26-1979. Στις  ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, συνολικού εμβαδού 30.000 m2 απασχολεί 250 εργαζόμενους και έχει εγκατεστημένες 8 υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής με συνολική δυναμικότητα 200.000 λίτρων /ώρα. Σε αυτές εμφιαλώνει τα νερά και τα αναψυκτικά της από τις 3 αναγνωρισμένες πηγές φυσικού νερού.

 

Μια σύνοψη της εικοσαετούς πορείας της «Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» αποκαλύπτει τα δεδομένα που την οδήγησαν στις κορυφαίες βιομηχανίες ποτών της χώρας μας:

 

·         Λειτουργεί δύο εργοστάσια νερού (Βίκος και Καλπάκι Ιωαννίνων) και μια μονάδα παραγωγής μπουκαλιών και πωμάτων (ΒΙΠΕ Ιωαννίνων)

·         Εμφιαλώνει φυσικό μεταλλικό νερό και αναψυκτικά όχι μόνο με τις επώνυμες ετικέτες των προϊόντων της αλλά και για λογαριασμό τρίτων μεταξύ των οποίων οι μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής της χώρας μας (Carrefour, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης,Metro)

·         Κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά για τα προϊόντα που παράγει και εξάγει σε Γερμανία, Κύπρο, Ιταλία και Βαλκανικές χώρες. Οι εξαγωγές της «Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» αναμένεται το 2011 να αυξηθούν μετά την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας με την Lidl για την παραγωγή νερού για τα καταστήματα της αλυσίδας σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο.

·         Διαθέτει ιδιόκτητες αποθήκες (Logistic Centers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

·         Πραγματοποιεί συνεχώς επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης βελτιώνοντας διαρκώς την ανταγωνιστικότητα της ενώ επιδεικνύει ολοένα και εντονότερα κοινωνική ευθύνη μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες όπως η υποστήριξη της εθελοντικής αιμοδοσίας (μεταξύ άλλων, με την προσφορά κινητής μονάδας αιμοδοσίας).    

 

Με τα παραπάνω δεδομένα δεν αποτελεί έκπληξη και η οικονομική πορεία της  «Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» : Οι πωλήσεις τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν συνεχή αύξηση: Το 2007 ανήλθαν σε 49,8 εκ. Ευρώ, το 2008 σε 64,2 εκ Ευρώ, το 2009 σε 67,7 εκ. Ευρώ ενώ το 2010 αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με το 2009. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα κέρδη της Εταιρίας αφού από 1,6 εκ. ζημιές το 2007, παρουσίασε κέρδη 2,3 εκ. Ευρώ το 2008 και 9,3 εκ. Ευρώ το 2009. Για το 2010 αναμένονται επίσης κέρδη – αν και μειωμένα σε σχέση με την υπερ-απόδοση του 2009 λόγω της αύξησης της τιμής των πρώτων υλών των πλαστικών.

 

Κάθε πετυχημένη επιχείρηση οφείλει την πορεία της στην θέληση, το όραμα και την εργατικότητα κάποιων ανθρώπων και η  «Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων - ΒΙΚΟΣ  Α.Ε» τα διαθέτει στην προσωπικότητα των ιδιοκτητών της Πέτρου Σεπετά (Διευθύνων Σύμβουλος) και Ελένης Θεοχάρη (Γενική Διευθύντρια) αλλά και των εκατοντάδων εργαζομένων της. Όλοι μαζί, οδήγησαν μια Ελληνική Βιομηχανία στις κορυφαίες θέσεις του κλάδου της και μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για αυτό.

 

Στις δύσκολες εποχές που ζούμε έχουμε υποχρέωση όχι μόνο να αναδεικνύουμε τις εξαιρετικές αυτές περιπτώσεις αλλά και να τις υποστηρίζουμε σαν επαγγελματίες ή καταναλωτές με την προτίμηση μας, συμβάλλοντας, έστω και λίγο, στην πορεία εξόδου της χώρας μας από την πρωτοφανή κρίση που την μαστίζει!

 

 

 Λεωνίδας Κουμάκης *

11 Ιανουαρίου 2011

kb@kbanalysis.com

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ / ΔΙΑΔΩΣΤΕ

 

  

Κάντε κλικ εδώ

 

 

 

ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:

(Κάντε κλικ επάνω στο όνομα)

Βαρβαγιάννη -  Βεργίνα   Δωδώνη   - ΙΝΟ / ΕυβοϊκήΙΟΝ  -

Κτήμα Σκούρα   - Λουξ -  ΜΕΤΑΧΑ  -  Μινέρβα   -

Μπουτάρη - Παπαδημητρίου

Coca-Cola  -   Fix Hellas - Terra Creta

 

 

ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΛΥΣΙΔΕΣ:

(Κάντε κλικ επάνω στο όνομα)

Aldi, Carrefour, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Βερόπουλος,

Όμιλος Παντελιάδη - ΜΕΤΡΟ, Μασούτης, MAKRO , Γαλαξίας,

Wal-Mart, Tesco, Rewe

 

  

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.