ECONOMICS - INDUSTRY & TRADE - EXPORT MARKETS   [Αρχική Σελίδα]


Τσιλιλής: Τσίπουρο, αποστάγματα σταφυλιού και κρασιά μεγάλης ποιοτικής αξίας.

  

 

Η ιδιαίτερη σχέση της οικογένειας Τσιλιλή με το τσίπουρο και το κρασί ξεκίνησε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όταν ο Ευθύμιος Τσιλιλής, σαν επίτροπος της εκκλησίας του χωριού Φωτεινό Τρικάλων, ασχολήθηκε με τον κοινοτικό άμβυκα απόσταξης εμβαθύνοντας στα μαγικά μυστικά της απόσταξης.

Η οικογενειακή παράδοση που σταδιακά δημιουργείται συνεχίζεται για ολόκληρες δεκαετίες με την καλλιέργεια οικογενειακού αμπελώνα από τον οποίο παράγονται τσίπουρο και κρασί για ίδια χρήση.

Η επόμενη γενιά της οικογένειας αποφάσισε να αφοσιωθεί επαγγελματικά στην παραγωγή και στην εμφιάλωση του τσίπουρου όταν το 1988 δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο στην χώρα μας που ρύθμισε την παραγωγή και την τυποποίηση του τσίπουρου από αποσταγματοποιίες.

Έτσι, το 1989 ιδρύθηκε η ατομική επιχείρηση «Κωνσταντίνος Τσιλιλής» με έδρα την Ράξα Τρικάλων και στόχο την αξιοποίηση της οικογενειακής παράδοσης με μεράκι και αγάπη για το παραδοσιακό τσίπουρο.

 

    

 

Την επόμενη χρονιά (1990) κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το πρώτο τσίπουρο που εμφιαλώθηκε στην Θεσσαλία: Το «Τσίπουρο Τσιλιλή» το οποίο παραμένει στην συνείδηση των φανατικών του φίλων σαν το τέλεια ισορροπημένο τσίπουρο της Ελληνικής αγοράς.

Οι δύο δεκαετίες που ακολούθησαν επιβράβευσαν το πάθος της οικογένειας για την παραγωγή αυθεντικών, παραδοσιακών προϊόντων μεγάλης ποιοτικής αξίας με συνεχή ανάπτυξη:

Το 1995 φυτεύτηκε το πρώτο τμήμα του οργανωμένου αμπελώνα της οικογένειας στις μαγευτικές πλαγιές γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας και έκτοτε επεκτείνεται σταθερά κάθε χρόνο φθάνοντας αισίως τα 100 στρέμματα. 

 

Αμπελώνας στην Θεόπετρα Μετεώρων

Σε ένα υψόμετρο 280 έως 350 μέτρων γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο, με κλίση 10 έως 30%, μέση ετήσια θερμοκρασία 15 βαθμών Κελσίου, ο αμπελώνας προσφέρει ιδανικές προϋποθέσεις για παραγωγή προϊόντων υψηλού ποιοτικού δυναμικού.

Η επιλογή της περιοχής των Μετεώρων και της Θεόπετρας δεν ήταν καθόλου τυχαία: Η αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα των Μετεώρων που καταστράφηκε από την φυλοξήρα, υπήρξε ηθική υποχρέωση αλλά και όραμα που με σκληρή δουλειά και συνεχείς επενδύσεις, έγινε πραγματικότητα.

Ο συνδυασμός της σπάνιας σύστασης του εδάφους, του εξαιρετικού μικροκλίματος της περιοχής και του δημιουργικού οράματος της οικογένειας Τσιλιλή, ζωντάνεψε στις μέρες μας μια διαχρονική κοιτίδα παραγωγής φημισμένων και εξαιρετικών κρασιών.

Με μεγάλο σεβασμό στο μυθικό περιβάλλον της περιοχής, δημιουργήθηκε ένα οινοποιείο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας, σε ένα ιδανικό συνδυασμό αρμονίας παραγωγής και  στοιχείων της φύσης.   

 

Κώστας & Μάκης Τσιλιλής

Σήμερα, η οικογενειακή επιχείρηση έχει μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία (το 1994, με την συμμετοχή και του Μάκη Τσιλιλή) η οποία το 2010 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 5,2 εκ. Ευρώ από τα οποία ένα 15% περίπου προέρχεται από εξαγωγές διαθέτοντας στην ελληνική και διεθνή αγορά μια σειρά πολυβραβευμένων προϊόντων υψηλής ποιοτικής αξίας.

Τα προβλήματα όμως στον χώρο της Ελληνικής αποσταγματοποϊίας δεν λείπουν καθόλου: Έχουν ήδη συμπληρωθεί 23 χρόνια από την δημιουργία του νομικού πλαισίου που ρυθμίζει την παραγωγή και την τυποποίηση του τσίπουρου, αλλά απουσιάζει ακόμα ένα πλήρες και ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των αποστακτήρων που θα εμποδίζει το τεράστιο και εκτεταμένο λαθρεμπόριο που γίνεται με την ελεύθερη, «νόμιμη» και μαζική παραγωγή τσίπουρου «για ίδια χρήση». Η (δήθεν) «ίδια χρήση» που γίνεται με «νομότυπες» διαδικασίες, δεν είναι τίποτα άλλο από την ανεξέλεγκτη και παράνομη κυκλοφορία τσίπουρου χύμα η οποία επιφέρει διπλό, καίριο πλήγμα στην παραγωγή τυποποιημένου τσίπουρου: Ποιοτικό και οικονομικό.

Ποιοτικό γιατί το «ανώνυμο», χύμα τσίπουρο δεν παρέχει καμιά απολύτως ποιοτική εγγύηση που επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία για τα τυποποιημένα, επώνυμα τσίπουρα και συνήθως αποτελεί ένα «αινιγματικό» προϊόν – κάτι ανάλογο με τις γνωστές «μπόμπες» των καταγωγίων που «υποκαθιστούν» γνωστά εισαγόμενα ποτά αλλά κινδυνεύουν να καταστρέψουν την υγεία αυτών που τα καταναλώνουν.

Οικονομικό γιατί η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο επώνυμο, τυποποιημένο τσίπουρο κατά 124% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο το λαθρεμπόριο του «ανώνυμου», χύμα τσίπουρου προκαλώντας σοβαρά πλήγματα στην ανάπτυξη και στην καθιέρωση ενός πολύτιμου, παραδοσιακού ελληνικού προϊόντος. Επί πλέον, το Ελληνικό Κράτος χάνει τεράστια ποσά από φόρους, αφού η ελληνικά αγορά καταναλώνει χύμα τσίπουρο σε ποσοστά που πλησιάζουν (αν δεν ξεπερνούν) ακόμα και το 80%!!!

Μέσα από τις συμπληγάδες αυτές, η οικογενειακή αποσταγματοποιία – οινοποιία Τσιλιλή, συνεχίζει την πορεία της δημιουργώντας συνεχώς νέα προϊόντα με σταθερή προσήλωση στην παράδοση και την ιστορία της περιοχής. Τα προϊόντα Τσιλιλή τα οποία κυκλοφορούν σήμερα περιλαμβάνουν:

 

 

 Το «Τσίπουρο Θεσσαλίας Τσιλιλή», με την βελούδινη γεύση και το μεθυστικό άρωμα, με ή χωρίς γλυκάνισο,  σε συσκευασίες 0,05, 0,1 , 0,2 λιτ. και την «κλασσική» συσκευασία της φιάλης 0,7 λιτ. Βραβευμένα και τα δύο με Χρυσά μετάλλια (Concours Mondial 2011 -  Βέλγιο, Internationaler Spirituosen Wettbewerb 2011 (ISW) – Γερμανία). Κατά την διάρκεια του επερχόμενου φθινόπωρου πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα «Παλαιωμένο Τσίπουρο Τσιλιλή» (χωρίς Γλυκάνισο) σε ένα περιορισμένο αριθμό 5.000 φιαλών 0,7 λιτ.: Πρόκειται για ένα απόσταγμα παλαιωμένο σε δρύινα βαρέλια στα οποία παλαιότερα έχει παλαιώσει Vinsanto Σαντορίνης. Η παραμονή του αποστάγματος στα δρύινα βαρέλια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πέντε έως οκτώ ετών έχει προσθέσει στο  «Παλαιωμένο Τσίπουρο Τσιλιλή» που πρόκειται να κυκλοφορήσει, εκτός από τα γνωστά, μοναδικά χαρακτηριστικά του «Τσίπουρου Τσιλιλή» και τα ιδιαίτερα, μεθυστικά αρώματα του αμπελώνα της Σαντορίνης.

 

    

 

Το  «Τσιλιλή - Απόσταγμα σταφυλιού Μοσχάτο Αμβούργου», ίσως το πιο αρωματικό ελληνικό αλκοολούχο ποτό που παράγεται από την πλέον αρωματική ερυθρωπή ποικιλία σταφυλιών, το Μοσχάτο Αμβούργου. Κυκλοφορεί σε φιάλες 0,2 και 0,5 λίτρου. Βραβευμένο με Χρυσό μετάλλιο (Challenge du Vin 2011) και Aσημένια μετάλλια (ISW και Concours Mondial).

Το  «Τσιλιλή - Απόσταγμα σταφυλιού Ξυνόμαυρο»,  το οποίο ισορροπεί αρμονικά σύνθετα αρώματα και ένα μοναδικό γευστικό πλούτο που συνοδεύεται από πολύπλοκα αρώματα φρέσκων αρωματικών φυτών, λιαστής ντομάτας και γλυκών μπαχαρικών. Κυκλοφορεί σε φιάλη 0,5 λίτρου.

 Το  «Τσιλιλή - Απόσταγμα σταφυλιού Chardonnay»,  το οποίο περιλαμβάνει ανόθευτα όλα τα τυπικά γνωρίσματα του Chardonnay: Νοσταλγικά αρώματα ανθών λεμονιάς και διακριτικές νότες φρούτων που συνοδεύονται με μια απαλή αίσθηση γλυκύτητας στην επίγευση. Κυκλοφορεί σε φιάλη 0,5 λίτρου.

Το  «Τσιλιλή - Απόσταγμα σταφυλιού Cabernet Sauvignon» το οποίο επίσης περιλαμβάνει όλα τα τυπικά γνωρίσματα της κοσμοπολίτικης ποικιλίας η οποία, χάρις στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, χαρίζει μεγάλη πυκνότητα των αρωματικών και γευστικών της χαρακτηριστικών. Κυκλοφορεί σε φιάλη 0,5 λίτρου.

 

        

 

Κτήμα Θεόπετρα Λευκός 2010, Tοπικός Οίνος Μετεώρων. Ένα εξαιρετικό κρασί περιορισμένης παραγωγής από τις ποικιλίες σταφυλιών Μαλαγουζιά 60% και 40% Ασύρτικο. Λαμπερό, με απαλές, ξανθές ανταύγειες, σύνθετα αρώματα και δροσιστική οξύτητα με κυρίαρχο το άρωμα κομπόστας ροδάκινου. Η σοδειά του 2010 εμφιαλώθηκε σε 15.000 φιάλες 0,75 λίτρου με οινοπνευματικό βαθμό 13% vol. Το Κτήμα Θεόπετρα Λευκός 2010 Βραβεύτηκε με Ασημένιο μετάλλιο (Challenge du Vin 2011).

Κτήμα Θεόπετρα Ερυθρός 2008, Tοπικός Οίνος Μετεώρων. Ένα μοναδικό ερυθρό περιορισμένης παραγωγής από τις ποικιλίες σταφυλιών Syrah (50%),  Cabernet Sauvignon (40%) και Λημνιώνα (10%). Βαθύ πορφυρό χρώμα, ιώδεις ανταύγειες, μεθυστικά αρώματα κόκκινων βατόμουρων, δαμάσκηνων και βανίλιας και μακριά επίγευση.   Η σοδειά του 2008 εμφιαλώθηκε μόνο σε 6.500 φιάλες 0,75 λίτρου με οινοπνευματικό βαθμό 14% vol. Το Κτήμα Θεόπετρα Ερυθρός 2008 βραβεύτηκε με Ασημένιο (Griechiser Weinpreis 2011) και Χάλκινο μετάλλιο (IWSC 2011).

Κτήμα Θεόπετρα Syrah 2008, Tοπικός Οίνος Μετεώρων. Ένα ακόμα βιολογικό ερυθρό πολύ περιορισμένης παραγωγής από την ποικιλία Syrah. Η σοδειά του 2007 εμφιαλώθηκε μόνο σε 3.000 φιάλες 0,75 λίτρου με οινοπνευματικό βαθμό 14% vol. Το Κτήμα Θεόπετρα Syrah 2008 βραβεύτηκε με τρία Ασημένια μετάλλια σε τρείς διαγωνισμούς (Challenge du Vin 2011,  Griechiser Weinpreis 2011,   IWSC 2011).

 

Εκτός όμως από το Τσίπουρο, τα αποστάγματα σταφυλιού και τα κρασιά μεγάλης ποιοτικής αξίας, η οινοποιία – αποσταγματοποιία παρουσίασε στην Ελληνική αγορά και μια σειρά ευχάριστων και ευκολόπιοτων κρασιών καθημερινής χρήσης, με ιδανική σχέση ποιότητας και τιμής, ένα ιδιαίτερα εύκολο «άνοιγμα» με πώμα easy open  και εμπορική επωνυμία με το σήμα MOSTRA. H δυναμικά ανερχόμενη αυτή σειρά κρασιών, περιλαμβάνει:

MOSTRA Οίνος Λευκός  από τις ποικιλίες Chardonnay, Ροδίτη και Μοσχάτο Αμβούργο. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 187,5ml και 500ml.

MOSTRA Οίνος Ροζέ  από τις ποικιλίες Μοσχάτο Αμβούργου, Syrah και Merlot. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 187,5ml και 500ml.

MOSTRA Οίνος Ερυθρός  από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο Νεμέας, Merlot και Syrah. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 187,5ml και 500ml.

MOSTRA Οίνος ημίγλυκος ροζέ  από τις ποικιλίες Μοσχάτου Αμβούργου, Merlot και Syrah. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 187,5ml και 500ml.

Όλα τα προϊόντα Τσιλιλή διακινούνται στην Ελληνική αγορά από την «Καρούλιας» - μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας οίνων και οινοπνευματωδών ποτών της χώρας μας (Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, 23ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, 145 65 Άγιος Στέφανος Αττικής, Τηλ: 210 81 41 801, Fax: 210 81 41 887, E-mail: info@karoulias.gr).

 

 

Το αποσταγματοποιείο – οινοποιείο Τσιλιλή στην Ράξα Τρικάλων, στην περιοχή των Μετεώρων (Τηλ. 24310 85885, Φαξ: 24310 85381), είναι ανοικτό για το κοινό και προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε όσους επισκέπτονται την περιοχή να γνωρίσουν από κοντά μια εκπληκτική προσπάθεια που τιμά την ελληνική παραγωγή και προκαλεί «ενοχές» σε όσους από άγνοια δεν επιλέγουν πολύτιμα προϊόντα του τόπου μας, καταναλώνοντας εισαγόμενα αποστάγματα ή κρασιά που τα χρυσοπληρώνουν.

Η Οινοποιία – Αποσταγματοποιία «ΤΣΙΛΙΛΗΣ  Κ.  ΑΕ» διατηρεί ατομικό περίπτερο στην αναβαθμισμένη Χ-Hellenica, την Διαρκή Έκθεση Ελληνικών Τροφίμων, Ποτών & παραδοσιακών προϊόντων στο Διαδίκτυο, σε Αγγλικά ή Ελληνικά, τόσο για τα αποστάγματα όσο και για κρασιά που παράγει, το οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε κάνοντας κλικ εδώ

 

Λεωνίδας Κουμάκης*

7 Ιουλίου 2011

kb@kbanalysis.com


Διευκρίνηση: Όλες ανεξαιρέτως οι παρουσιάσεις Ελληνικών προϊόντων και Ελληνικών  εταιριών που έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί στην (κοινή) ιστοσελίδα www.casss.gr / www.x-hellenica.gr ,  επιλέχτηκαν από εμάς στα πλαίσια της εκστρατείας «Αγοράζουμε Ελληνικά» και παρουσιάστηκαν χωρίς καμιά απολύτως αμοιβή ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ.

  


ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:  

 Σοκολάτα ΙΟΝ  ,  Μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ,

Μπύρα FIX Hellas ,    Μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ ,

M E T A X A ,  Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα , 

Ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ - ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ , 

Τυρί ΔΩΔΩΝΗ , Τυροκομείο ΑΡΒΑΝΙΤΗ , Γιαούρτι ΦΑΓΕ ,

Βαλσαμικό ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ,

Νερό ΒΙΚΟΣ , Μπαχαρικά ΗΛΙΟΣ ,

Αναψυκτικά ΛΟΥΞ , Αναψυκτικά Coca-Coca ,

Ελαιόλαδο TERRA CRETAΕλαιόλαδο ΜΙΝΕΡΒΑ ,

Κρασιά ΙΝΟ , Βιδιανό ΑΛΕΞΑΚΗΚρασιά ΣΑΜΟΥ ,

Κρασιά ΜΠΟΥΤΑΡΗ , Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ ,

 Κτήματα ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ , Αμπελουργική ΣΩΚΟΣ , Κτήμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ,

 Στρώματα DIMSTEL , Σαπούνι ΣΠΟΡΑΔΕΣ , Cavino , 

Παξιμάδια ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ / ΣΗΤΕΙΑΚΟΣ ΜΗΛΟΣ ,

Εργαστήρι Τροφίμων ΤΑΚΕ , Φάρμα Μητσόπουλου , Αλλαντικά Παντέρη,

 Μπύρα VOLKAN

 

 ******


 

 

*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).   

 Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;

 Επιστροφή
 

 
© Copyright 2005-2012 K&B Analysis ΕΠΕ. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.